Wat is een waterontharder – hoe werkt een waterontharder en wat zijn de voordelen – vergelijk prijzen

Wat is een waterontharder eigenlijk en hoe werkt het?

Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? Bent u op zoek naar de beste waterontharder? Maar weet u hoe een waterontharder werkt? Ontdek ons aanbod en de werking van een waterontharder hier!

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Wat is een waterontharder

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Wat is een waterontharder
Wat is een waterontharder

Wat is een waterontharder en hoe werkt het?

Wat is een water ontharder? Hoe werkt een waterontharder? En wat zit er in?

Dit zijn vragen die vaak gesteld worden door mensen die willen weten of en hoe een technologie echt werkt voordat ze er hun zuurverdiende geld aan uitgeven.

Nou, het is tijd om wat licht te werpen in de duisternis.

Wat is een waterontharder? Een waterontharder is een geweldige manier om de kwaliteit van het sanitair in je huis op peil te houden en tegelijk de gevoelige huid te verlichten. Je hoeft er niet langer zo veel shampoos, conditioners en body wash mee te gebruiken om verlichting te krijgen van jeukende symptomen. Heb je wel eens droogheid in je voeten gevoeld in de buurt van of tijdens douchetijd? Dit kan een van de symptomen van hard water zijn. Krijg vandaag nog zachter water met een waterontharder!


wat is een waterontharder
wat is een waterontharder

Wat is een waterontharder?

Waterontharders op basis van zout zijn eigenlijk eenvoudige dingen. Ze werken allemaal op dezelfde manier met als doel hard water om te zetten in zacht water. En ja, ze doen dat zeer effectief.

Het overkoepelende doel is om de kalkaanslag te verminderen en zo de levensduur van uw huishoudelijke apparaten en sanitair systeem te verlengen, wat op zijn beurt de onderhouds- en reparatiekosten verlaagt.

Andere voordelen zijn een gezondere huid en haar, minder vlekken op armaturen, gootstenen, toiletten, glaswerk – noem maar op – en beter schuimende zepen en detergenten.

Dit gezegd zijnde, uit welke onderdelen bestaat een waterontharder?

Info: wat is een waterontharder: 

Een waterontharder legt een laagje op de binnenkant van je leidingen, waardoor ze schoner en helderder blijven dan ze voordien waren. Een doorsnee huis kan toe met een van deze verbazingwekkende toestellen, of je kunt er meer kopen om aan je behoeften te voldoen; we hebben er ook voor grootschalige commerciële omgevingen.

Een waterontharder systeem bestaat uit 3 onderdelen:

Wat is een waterontharder: onderdelen:

1. De harstank – De hoge harstank is waar de eigenlijke ontharding plaatsvindt. Het bevat een bed van microkorrels, de hars, bedekt met natrium (respectievelijk kalium) ionen.

2. De pekeltank – De kortere pekeltank slaat zout op – tot 136 kg en meer. Hij wordt gebruikt om een sterk geconcentreerde zoutwateroplossing, “pekel” genaamd, te mengen die nodig is voor de regeneratie (meer hierover hieronder).

3. De hoofdklep – De hoofd- of regelklep zit meestal bovenop de harstank. Het is het brein van elke ontharder en bedient het hele systeem, laat het zijn verschillende cycli doorlopen en regelt de richting en de snelheid van de watertoevoer.

Let op: Cabinet-style ontharders hebben de hars en pekeltank gecombineerd in een enkele kast. Dit zijn meestal modellen met een kleinere capaciteit.

Info: wat is een waterontharder


waterverzachters prijzen offerte


Andere belangrijke onderdelen zijn:

– Ingebouwde bypass: Schakelt de watertoevoer naar de ontharder uit voor regeneratie, onderhoud en herstelling; het huis wordt voorzien van onverzacht water terwijl de klep in de bypass positie staat; wordt niet bij elk model geleverd

– Klep motor: Draait de rotorklep om verschillende werkingsmodi uit te voeren zoals ontharding en regeneratie

– Debiet meter: Meet de hoeveelheid water die door de ontharder stroomt; wordt niet met elk model geleverd

– Ontharding harsen: Synthetisch of natuurlijk, zandachtig materiaal; meestal polystyreen compound (plastic)

– Riser buis: Verdeelbuis in het midden van de harstank; leidt het water uit de harstank naar de hoofdkraan; heeft een mandje op de bodem dat voorkomt dat de hars in het leidingsysteem van uw huis terechtkomt

– Zout: mengt zich met water tot een sterk geconcentreerde natriumchloride oplossing

– Pekel vlotter systeem: Veiligheidsvlotter sluit de watertoevoer af wanneer deze een bepaald niveau bereikt om overvulling te voorkomen

– Vulslang: Verbindt de pekeltank met de hoofdkraan; wordt gebruikt om pekel op te zuigen tijdens regeneratie en ook om de pekeltank bij te vullen

– Pekel klep: Zuigt pekel in de harstank; maak gebruik van een gaas net of een ander soort scherm om vuil op te vangen

– Rooster plaat: Geplaatst in de pekeltank; de hoogte van het zoutrooster bepaalt het volume van het water in de pekeltank voor een gemeten hoeveelheid verzadigde pekel met een vaste hoeveelheid opgelost zout per liter

– Voorfilter (optioneel): Vangt grotere deeltjes zoals zand en slib op om voortijdig falen van de ontharder te voorkomen; vooral belangrijk voor bronwatervoorzieningen

Info: wat is een waterontharder? De waterontharder is een vernuftig apparaat dat hars gebruikt om de hardheid van water te verminderen. Het werkt door het calcium en magnesium in hard water te vervangen door natrium, wat voorkomt dat deze mineralen je leidingen bekalken of zich tijdens het schoonmaken op deuren ophopen. Het nadeel is misschien dat het een sterke oplossing van natrium is – maar hé – je kunt er altijd wat azijn aan toevoegen als je de boel weer zuur wilt laten smaken!


wat is een waterontharder
wat is een waterontharder

Wat doet een waterontharder?

Je weet nu welke verschillende onderdelen een waterontharder bevat. Maar hoe werken ze nu precies samen zodat er uiteindelijk zacht water uit het systeem komt?

Het begint allemaal met hard water dat aan je huis wordt geleverd. Het is hard omdat het zogenaamde “hardheidsmineralen” bevat. Dit zijn voornamelijk calcium- (Ca2+) en magnesium- (Mg2+) ionen, en tot op zekere hoogte ijzer- (Fe2+ of Fe3+) en mangaan- (Mn2+ of Mn3+) ionen, onder andere.

Het harde water komt binnen via de hoofdleiding, passeert de bypass en komt binnen in de hoofdkraan van de ontharder. Van daaruit wordt het naar de harstank geleid, helemaal tot aan de verdeelbuis.

Op zijn weg naar de buis komt het harde water in contact met de harskorrels die oververzadigd zijn met natriumionen (Na+) of in zeldzame gevallen kalium ionen (K+). Deze kleine korrels zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van de hardheidsmineralen uit het water door middel van een proces dat “ionenuitwisseling” wordt genoemd – kationen uitwisseling om precies te zijn.

Tegen de tijd dat het water de bodem van de tank bereikt, is het zacht.

Terzijde: als u een zout beperkt dieet volgt, kan kaliumchloride in plaats van natriumchloride als regenererend middel worden gebruikt. Het heeft ook het voordeel dat het gemakkelijker te beheren is voor rioolwaterzuiveringsinstallaties. In bepaalde omstandigheden kan het ook milieuvriendelijker zijn. Het nadeel is dat kaliumchloride duurder is dan zijn tegenhanger.

Info: wat is een waterontharder? Een waterontharder is nodig in gebieden met echt hard water. Het hardste van het hardste water wordt hier onthard, wat betekent dat je afwas schoon wordt en je haar gevoed. Het ontharden van water maakt het niet alleen gemakkelijker voor ons lichaam, maar maakt het leven ook luxueuzer. Zachter water brengt verlichting voor ieders huid, weekt beter dan andere zeep, en laat een schitterende glans achter. Je kunt afscheid nemen van verstopte leidingen of bevlekte kleding dankzij zachter water! Wat kost dit? Een eenmalige investering die zich jaar na jaar terugbetaalt terwijl je geniet van alle voordelen van zachtheid die je gemakkelijk krijgt!

Een beetje scheikunde

Het ionenuitwisseling proces is vrij eenvoudig:

De hardheidsionen, die positief geladen zijn, hechten zich aan de negatief geladen harskorrels die als een magneet werken. Daarbij vervangen ze het losjes vastgehouden Na+. Dit komt omdat calcium, magnesium en dergelijke een sterkere positieve lading hebben. In principe worden alle hardheidsmineralen uit het water verwijderd en gaat het natrium in oplossing.

Zo krijgen we zacht water met een licht verhoogd natriumgehalte. Het komt in de stijgbuis, stroomt terug in de hoofdafsluiter en wordt uiteindelijk verdeeld over uw huis.

Info: wat is een waterontharder

Regeneratie

Sommige (oudere) waterontharders of waterontkalkers gebruiken minder stappen om te regenereren.

Na een tijdje, meestal een paar dagen, zal het merendeel van de harskorrels bedekt zijn met hardheid-ionen die niet meer in staat zijn om nog meer water te ontharden. Dit is het moment waarop een waterontharder moet regenereren. Dit kan gebeuren door een timer, een meter of manueel, afhankelijk van het type systeem.

U vraagt zich misschien af, wat gebeurt er met al het calcium en magnesium dat zich heeft opgehoopt in de conditionering tank? Dat moet eruit gespoeld worden. Bovendien moet de hars zijn ontharding capaciteit weer aanvullen. Hier komt de pekeltank in het spel.

In de pekeltank wordt het zout opgeslagen dat wordt gebruikt om de harskorrels, die nu geen natrium meer bevatten, bij te vullen. Gemengd met water vormt het zout een sterk geconcentreerde pekel oplossing (ongeveer 10% natriumchloride oplossing).

Maar eerst iets anders. Voordat er pekel wordt gebruikt, wordt in fase 1 van de regeneratiecyclus de harstank teruggespoeld.

Wat is een waterontharder? Een waterontharder is een stof of apparaat om de hardheid van water te verminderen. Het werkt door de calcium- en magnesium-ionen in het water te vervangen door natrium. De meeste modellen gebruiken ionen uitwisselende hars, dat zich chemisch aan calciumionen bindt in plaats van ze aan je vaat te laten kleven en als zeepbellen te laten schuimen. Na verloop van tijd raken deze korrels (het tegenovergestelde van hard) verzadigd en moeten ze om de dag of twee met spoelwater en zout schoongemaakt worden, maar nu heb je altijd schone vaat!

Stap 1: Terugspoelen

De ontharder schakelt over op bypass zodat tijdelijk alleen H2O beschikbaar is voor het huis (dit is de reden waarom regeneratie cycli meestal worden gestart op tijden van laag gebruik, bv. 2:00 ’s morgens).

Dan wordt de stroomrichting in de ontharder omgekeerd en water wordt van onderaf in de harstank gepompt. Het stroomt door de hars en uit de afvoer.

Terugspoelen is belangrijk om de hars los te maken en uit te zetten en om bezinksel, puin of neergeslagen ijzer dat zich in het bed heeft opgehoopt te verwijderen.

Info: wat is een waterontharder


waterverzachters prijzen offerte


Stap 2: Pekelen

Tijdens de pekel fase spoelt er meer vers water door de harstank en gaat het naar de afvoer. Het verschil is echter dat de stromingsrichting weer normaal is. Wat meer is, de stroom creëert een sifon effect zuigt zout water uit de pekeltank door de vulbuis in de hars tank.

De pekel spoelt over de harskorrels en laat de opgehoopte hardheidsionen los en vervangt ze door een verse laag natrium.

Maar zei je niet dat natrium ionen een zwakkere positieve lading hebben?

Je hebt gelijk, maar alleen al de hoeveelheid natrium in de pekel oplossing zorgt ervoor dat calcium en magnesium het begeven.

Het pekelen eindigt als alle pekel uit de pekeltank is gezogen. Op dit punt zijn de meeste hardheidsmineralen uitgewassen.

Info: wat is een waterontharder

Fase 3: Langzaam spoelen

Tijdens de langzame spoeling worden de pekel en de resterende hardheidsmineralen verwijderd.

Info: wat is een waterontharder

Stap 4: Snelle Spoeling + Navulling

Tenslotte, een snelle spoeling stuurt overtollig zout naar de afvoer. Het hoge debiet zorgt er ook voor dat het harsbed terug in zijn oorspronkelijke staat wordt gebracht.

Bovendien wordt de zouttank bijgevuld om pekel voor te bereiden voor de volgende regeneratiecyclus (alleen bij post-fill systemen).

Na ongeveer 1 à 2 uur is de regeneratie voltooid en hervat de waterontharder zijn normale werking.

Al met al, periodieke regeneratie cycli laten een systeem toe om continu water te ontharden gedurende jaren.

Info: wat is een waterontharder


wat is een waterontharder
wat is een waterontharder

Vaak Gestelde Vragen (FAQ)

1. Wat verwijdert een waterontharder?

Een ontharder kan bijna al het calcium en magnesium uit het bronwater verwijderen en tot op zekere hoogte ook ijzer, mangaan en andere metalen en zouten.

Het filtert echter geen water in algemene zin. Daarvoor hebt u bijvoorbeeld een koolstoffilter of een omgekeerd osmose filtersysteem nodig. Deze helpen u te ontdoen van allerlei verontreinigingen zoals chloor, lood en bacteriën.

Info: wat is een waterontharder

2. Hoe werkt een commerciële waterontharder?

Een commerciële waterontharder werkt op precies dezelfde manier als een conventioneel systeem voor het hele huis: het onthardt water door de uitwisseling van hardheid ionen met natrium of kalium – maar op een schaal.

Info: wat is een waterontharder


Hoe werkt een waterontharder (en waarom zou je er een willen)

Hard water kan je leidingen vernielen en je kleren beschadigen. Maar is een speciale waterontharder het waard?

Er zijn maar weinig mechanische systemen die zo mysterieus zijn als een waterontharder. Is tenslotte niet alle water zacht? Daar heb je gelijk in. Maar waterontharders zijn gemaakt om een verrassend veel voorkomend probleem te bestrijden: hard water.

Wat is hard water precies en wat kun je er aan doen als je huis dit probleem heeft?

Info: wat is een waterontharder

Wat is hard water?

Simpel gezegd, hard water is huishoudwater dat hoge concentraties opgeloste mineralen bevat, met name calcium en magnesium. Deze mineralen zijn niet giftig en ze maken het water niet ongezond om te drinken, of het ruikt of smaakt niet raar, maar ze kunnen wel schadelijk zijn.

De effecten van verhoogde mineraal gehaltes variëren van vervelend tot zeer destructief. Hard water veroorzaakt ook troebele vlekken op gootstenen, borden, zilverwerk, badkuipen en douchewanden. Witte, korstige aanslag vormt zich op theeketels en koffiekannen. Hard water vermindert ook drastisch het schuim- en spoelvermogen van wasmiddelen, lichaamszeep en shampoo. Als gevolg daarvan ziet wit wasgoed er grijs uit en gekleurde kleding ziet er dof en vaal uit. Baden en douchen in hard water zorgt ervoor dat je huid droog aanvoelt en jeukt. En omdat shampoo niet goed schuimt in hard water, voelt je haar slap aan en ziet het er droog uit.

De effecten van hard water zijn vervelend en irritant, maar niet verschrikkelijk destructief. Dat wil zeggen, totdat je het schadelijke effect bekijkt dat hard water heeft op loodgieter systemen, armaturen en apparatuur: Terwijl het water door de aanvoerleidingen stroomt en dan uit de kranen – denk aan de douchekop, ijsmachine, wasmachine, boiler en vaatwasser – laat het harde, korstige minerale afzettingen achter. In het begin zijn deze kleine afzettingen onschadelijk, maar na verloop van tijd stapelen ze zich op en kunnen uiteindelijk leidingen verstoppen, kleppen vastzetten en douchekoppen verstoppen. En in sommige extreme gevallen kan kalkaanslag de watertoevoer in huis drastisch beperken, waardoor het hele leidingsysteem onder overmatige druk komt te staan.

Wat is een waterontharder? Een waterontharder is een apparaat dat tussen je kraan en de pijp wordt aangebracht om hard water te helpen ontharden. Er zijn twee soorten waterontharders, welke je ook kiest, ze hebben jaarlijks onderhoud nodig om goed te blijven werken door ze regelmatig met zout en zuur te ontkalken. Nu zijn er ionen uitwisselende harskorrels, die werken als sponzen om ionen zoals magnesium en calcium, die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van hard water, eruit te trekken.


waterverzachters prijzen offerte


Hoe weet ik of ik hard water heb?

De beste manier om vast te stellen of je huis hard water heeft, is om een watermonster naar een gecertificeerd water testlaboratorium te brengen. Voor ongeveer 90 euro krijg je een volledig rapport, en niet alleen over de mineralen. De gedetailleerde analyse vermeldt ook de aanwezigheid van vele andere stoffen, waaronder nitraten, chloor, natrium en gevaarlijke bacteriën.

Een goedkopere – hoewel veel minder uitgebreide – optie is het kopen van een water testkit voor thuisgebruik (12 tot 25 euro) in een winkel voor woninginrichting. Of je kunt zelf een rudimentaire hard-water test uitvoeren: Neem een schone waterfles van 450 gram, voeg een half kopje leidingwater en 10 druppels vloeibare afwasmiddel toe. Draai de dop erop en schud de fles gedurende 30 seconden krachtig. Als zich een dikke schuimkraag vormt op het water, is uw water waarschijnlijk niet hard. Wordt het water echter troebel en schuimt het maar heel weinig, dan bevat het water waarschijnlijk een verhoogd gehalte aan mineralen. Op dat punt raden we je aan om een volledige analyse te laten doen door een plaatselijk water-test lab.

Zoals je ziet, is hard water een veel voorkomend en mogelijk ernstig probleem. Gelukkig is er een effectieve en relatief betaalbare oplossing: installeer een waterontharder.

Info: wat is een waterontharder

Water ontharder: Hoe werkt het?

Waterontharders zijn er in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van de grootte van uw huis en uw gezin. De ontharder wordt geïnstalleerd in de kelder, garage, bijkeuken of overal waar water het huis binnenkomt.

Een typische waterontharder bestaat uit een lange, smalle waterontharder tank en een korte, brede pekeltank. De ontharding tank is verbonden met de waterleiding van het huis. Een kleine vulslang verbindt de pekeltank met de onthardertank. En een afvoerslang loopt van de ontharder tank naar een nabijgelegen afvoerpijp.

De ontharding tank is gevuld met speciaal samengestelde harskorrels, die permanent verzegeld zijn in de tank. De pekeltank heeft een afneembaar deksel zodat je hem kan vullen met zoutkorrels of kaliumchloride korrels.

Wat is een waterontharder: Weet je wat een waterontharder is? Het is iets dat de hardheid van je water kan verminderen. Het wordt meestal gewoon een “waterontharder” genoemd. Er zijn drie verschillende soorten: systemen op basis van zout, elektrische systemen, en hybride of anion uitwisselende harsen. Ze werken allemaal door op verschillende manieren harde deeltjes in het water te vervangen door zachtere, zoals natrium. Na verloop van tijd beginnen deze korrels op te raken en moeten ze ook vervangen worden.


wat is een waterontharder
wat is een waterontharder

Hier volgt een korte uitleg van hoe het systeem werkt:

Wat is een waterontharder precies?

Het water komt boven in de waterontharder tank en sijpelt door de harskorrels naar beneden. De hars heeft een negatieve lading, die de positief geladen mineralen in het water aantrekt (een proces dat ionenuitwisseling wordt genoemd). De minerale afzettingen blijven aan de hars kleven en het nu ontharde water verlaat de ontharder tank en stroomt door het hele huis.

Vroeg of laat bereiken de korrels echter hun maximale capaciteit en kunnen ze geen minerale ionen meer aantrekken. Op dat moment moet de ontharder tank geregenereerd worden, of, schoongespoeld worden. Dat is waar de pekeltank nodig is. Een ingebouwde computer berekent de hoeveelheid water die door de ontharder is gestroomd. Wanneer deze de voorgeprogrammeerde instelling bereikt, begint de regeneratie automatisch. Voor een huis met drie slaapkamers en een gezin van vier personen, gebeurt de regeneratie meestal om de 12.000 liter.

Tijdens de regeneratie stroomt het zoute water uit de pekeltank via de vulbuis in de ontharder tank. Een spoelcyclus begint en het zoute water spoelt de minerale afzettingen van de harskorrels. Het geregenereerde water – en al die destructieve minerale afzettingen – worden door de afvoerslang gespoeld. Het systeem keert dan automatisch terug naar het ontharden van het binnenkomende water.

Het regeneratieproces lost langzaam het zout of de kaliumchloride pellets in de pekeltank op. Dus, op een bepaald moment, moet u meer korrels toevoegen aan de tank. (Nogmaals, de harskorrels zitten permanent verzegeld in de ontharding tank en hoeven nooit vervangen te worden). Hoe vaak je pellets moet toevoegen hangt af van hoeveel water je gebruikt.

Toen onze beide kinderen nog thuis woonden, moest ik in ons gezin van vier elke maand een zak zoutkorrels van 50 kg toevoegen. Nu onze kinderen op zichzelf wonen en alleen mijn vrouw en ik thuis zijn, voegen we elke zeven tot acht weken een zak zout toe aan de pekeltank.


waterverzachters prijzen offerte


Enkele laatste overwegingen: wat is een waterontharder

Waterontharders moeten geïnstalleerd worden door een professionele, gediplomeerde loodgieter of watervoorziening bedrijf. Als je er geen kan vinden in je buurt, neem dan contact op met het plaatselijke bouwmarkt. De meeste hebben een waterontharder installatie service, inclusief een gratis consult aan huis.

– De kosten van een waterontharder variëren sterk naargelang de grootte en het merk van de ontharder, maar reken op een bedrag tussen 2.000 en 2.500 euro voor een typisch systeem, inclusief installatie.

– Voordat u een waterontharder voor uw huis overweegt, moet u weten dat onthard water sporen van zout bevat. Een glas onthard water bevat ongeveer evenveel zout als een enkel sneetje brood. Dat is niet veel zout, maar voor mensen die een streng natriumvrij dieet volgen kan het nog steeds te veel zijn.

– Als u helemaal geen zout meer in uw drinkwater wilt, kunt u de pekeltank vullen met kaliumchloride korrels, geen zoutkorrels. Het enige nadeel is dat kaliumchloride relatief duur is, het kost 25 tot 30 euro per zak van 50 kg. Zout kost slechts 6 tot 8 euro per zak.

– Een andere optie voor zout vrij drinkwater is het gebruik van zoutkorrels in de pekeltank, maar dan een omgekeerde-osmose waterfilter installeren bij de gootsteen. De filter verwijdert het zout uit het water, dat u kunt gebruiken om te drinken en te koken.

– De recente en wijdverbreide populariteit van waterontharders heeft in bepaalde delen van het land een nieuw probleem gecreëerd: Het zoute water dat tijdens het regeneratieproces uit de waterontharder wordt geloosd, verhoogt het natriumgehalte in gemeentelijke waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en grondwaterlagen. Nieuwe wetgeving in sommige regio’s beperkt of verbiedt het gebruik van waterontharders, dus neem zeker contact op met de plaatselijke bouwdienst voor je verder gaat.

Moderne waterontharders zijn zeer betrouwbaar en zo goed als onderhoudsvrij. Behalve af en toe pellets toevoegen aan de pekeltank, hoeft de huiseigenaar niet veel te doen. Het is wel aangeraden om het systeem jaarlijks te laten nakijken door de installateur die het geïnstalleerd heeft. Een jaarlijkse systeemcontrole kost gewoonlijk ongeveer 125 euro.