Hard water: een bedreiging voor uw huishouden
We gaan ervan uit dat onze waterleidingen intact blijven. We verwachten dat onze kledij lang meegaat als we op de juiste manier wassen. We denken dat onze toestellen lang meegaan als we ze goed onderhouden. Met hard water is dat ijdele hoop. De kalk in het water tast de infrastructuur en de toestellen in huis aan. Zichtbaar en onzichtbaar. Vroeg of laat krijg je dus toch te maken met de negatieve gevolgen van kalk.
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium die erin zit.
Deze harde mineralen vormen samen kalkaanslag. Met het blote oog is dat niet onmiddellijk zichtbaar. Kalk verschijnt wanneer het water verdampt is. In verwarmd water voelt kalk zich het best. Vandaar dat boilers, wasmachines en waterleidingen er zo gevoelig voor zijn.
Kalk heeft vele nadelen voor de levensduur en efficiëntie van toestellen. Op lange termijn kan het u heel wat kosten. Een waterontharder is de oplossing voor iedereen die korte metten wil maken met kalk.

hard water
De waterhardheid
Waterhardheid is een graadmeter om de hardheid van uw water aan duiden.
Het water dat uit uw kraan komt, is eerst door een aantal grondlagen gepasseerd. Hierin zijn bepaalde mineralen aanwezig, waaronder magnesium en calcium. Deze stoffen maken het water ‘hard’. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse graden. (In andere landen gebruikt men Duitse graden of Engelse graden)
De waterhardheid kan u zelf meten. Vraag raad in uw apotheker of koop een eenvoudige test in een doe-het-zelfzaak of via internet.
De waterhardheid meten
Vermoedt u dat u hard water hebt? Meten is weten. Er zijn verschillende gradaties van waterhardheid. Als u uw water zelf wil testen, is een teststrook de eenvoudigste methode. U dompelt de strook even onder water. Aan de hand van de kleur die dan verschijnt, weet u in welke categorie uw water onder te verdelen is. Elke gradatie van hardheid heeft een bepaalde kleur op de strook.
Franse Hardheid van water
* 0 – 7 graden: heel erg zacht
* 7 – 15 graden: zacht
* 15 – 22 graden: gemiddeld
* 22 – 32 graden: vrij hard
* 32 graden (of hoger): heel erg hard
Dankzij deze test weet u ongeveer hoe hard uw water is. Vormt uw water een bedreiging voor uw comfort en voor de levensduur van uw toestellen? Dan is de aankoop van een waterontharder aangeraden.
De werking van een waterontharder: ionenwisseling
Er zijn verschillende methodes om water te ontharden. De meest betrouwbare, en de meest gebruikte techniek, is ontharding via ionenwisseling. Deze waterontharders ontharden met behulp van zout. Zogenaamd regeneratiezout.
Calcium en magnesium, de harde elementen in het water zijn positief geladen. Door ze te binden aan negatief geladen deeltjes, kunnen ze aan het water onttrokken worden.
Dit proces gebeurt in de harscilinder van de waterontharder. Een soort van filter, gevuld met negatief geladen harsdeeltjes.
Die harsdeeltjes bevatten negatief geladen natriumionen. Het harde water stroomt eerst door deze filter. De ionenwisseling zorgt ervoor dat de harde elementen achter blijven in de filter. Het water dat verder doorstroomt is zacht water.
Wat als de filter verzadigd is?
Zoals alle filters, zal de harsfilter vroeg of laat verzadigd zijn. Hier komt het zout aan te pas.
Het wordt gebruikt om de filter te spoelen. Zo worden de harde elementen weer los geweekt van de harsdeeltjes. Die worden dan samen met het zoute spoelwater afgevoerd via het riool.
Intussen worden de harsdeeltjes weer negatief geladen. Het zout laat natriumionen achter in de hars kern. Hierna kan de waterontharder een nieuwe ontharding cyclus opstarten. Dit proces is de regeneratie.
Meestal gebeurt de regeneratie ’s nachts. Er is tijdelijk geen zacht water beschikbaar. Als dit ’s nachts gebeurt ondervinden de bewoners hier geen last van. Wie meerdere hars filters installeert kan op elk moment profiteren van zacht water. Dan kan de ene harscilinder blijven ontharden terwijl de andere gespoeld of geregenereerd wordt. Hoeveel harscilinders u installeert, hangt af van uw verbruik.
De voordelen van een waterontharder
Een waterontharder koopt u niet zomaar. Het is een kleine investering. De voordelen maken de prijs echter meer dan goed. Daarom, een overzicht.
1. De financiële voordelen van een waterontharder
– voorkomt energieverlies door kalksteen
Dankzij een waterontharder dalen uw energiekosten. Door kalksteen kunnen uw leidingen verstoppen. Maar wist u dat kalk ook een isolerende werking heeft? Kalksteen ontstaat het snelst op de verwarmingselementen in toestellen. Door de kalksteen kunnen de toestellen hun warmte niet meer goed afgeven. Zo gaat de gecreëerde warmte verloren. Dit doet dit voor in uw centrale verwarming, in uw boiler, in uw wasmachine, enz.
De kalklaag wordt steeds dikker, de verwarmingselementen zullen harder moeten voor hetzelfde resultaat. Hierdoor daalt het rendement van uw toestellen. Ze dreigen ook oververhit te geraken. Met een waterontharder kan u de kalksteen in uw toestellen perfect voorkomen. Zo gaat er geen energie verloren en zo gaan uw toestellen niet kapot.
– dalend verbruik van zepen en andere reinigingsmiddelen
Dat u meer zeep moet gebruiken in hard water is vooral gekend bij wasmachines. In hard water moet u dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Op termijn zal dit u dus heel wat meer kosten. Hetzelfde geldt ook voor andere producten. Daarbij moet u ook extra antikalk middelen in huis halen. De reden waarom u meer product moet gebruiken, is omdat kalk de werking van zepen verstoord.
Er is meer nodig voor hetzelfde effect. Dit is niet het enige probleem. Kalk vormt een chemische reactie met zeep. Er ontstaat een nieuwe substantie, een soort van wax achtig residu. Dit is de plakkerige substantie die achterblijft op de rand van uw bad of in uw douche.
Het is vies en moeilijk te verwijderen. Tenzij met antikalk middelen.
2. Duurzaamheid dankzij een waterontharder
– Toestellen gaan langer mee
Toestellen zoals uw strijkijzer, koffiemachine en wasmachine, werken allemaal met verwarmd water. Daardoor zijn ze heel vatbaar voor kalkaanslag en verslijten ze sneller. Een waterontharder zorgt ervoor dat uw huishoudtoestellen tot wel 30 % langer meegaan. Zo bespaart u op nieuwe toestellen, en verkleint u uw ecologische voetafdruk.
– Minder flessenwater, minder plastiek en minder CO²-uitstoot
Dankzij een waterontharder is uw kraanwater ook aangenamer om te drinken. De kleur is helderder en er is geen vreemde nasmaak. Er bestaan ook extra filters die u aan uw waterontharder kan koppelen. Daarmee kan je ook andere onzuiverheden uit het water halen. Zo hoeft u geen flessenwater meer te kopen en verbruikt u minder plastiek. Minder plastiek betekent minder CO²-uitstoot.
Dit zijn maar enkele van de vele voordelen die een waterontharder biedt.

hard water
Alles wat je moet weten over hard water
U hebt misschien al eens gehoord over de term: ‘hard water’? Meestal in de context van een wasmachine. Bij de meeste mensen reikt de kennis niet verder dan dat. Wat deze term precies inhoudt? Waarom het een negatieve bijklank heeft? Dat is minder bekend.
Hard water is leidingwater met een grote hoeveelheid kalk. Het wordt gewonnen uit een kalkrijke bodem. Logisch dat er kalk in het water terechtkomt als dat ook in de bodem zit. Bepaalde regio’s zijn kalkrijker dan andere. Vandaar dat er zulke verschillen zijn tussen gemeentes onderling. Kalk is niet slecht voor onze gezondheid. Om die reden halen de meest watermaatschappijen het niet uit het water. Bovendien is er ook een wettelijk minimum vastgelegd.
Te zacht water neemt teveel stoffen uit de waterleidingen zelf op. En dat kan dan wel weer giftig zijn.
Gebruikt u hard water in uw woning? Dan kan dit voor verschillende problemen zorgen.
U kan deze heel eenvoudig voorkomen met een waterontharder.
De nadelen van hard water
Hard water gebruiken in uw woning brengt heel wat nadelen met zich mee. Welke nadelen dit zijn, leest u in onderstaande alinea’s. Zijn deze nadelen erg herkenbaar voor u? Dan is de kans groot dat uw water vrij hard is.
• Hard water zorgt voor kalkaanslag
Hebt u regelmatig kalkaanslag op uw bad, douche, lavabo of in uw toilet?
Het ligt niet aan u of aan de manier waarop u schoonmaakt. Hard water laat sporen na. In de vorm van hardnekkige kalkaanslag. U kan hier niets aan doen en u kan het niet voorkomen. De enige oplossing is regelmatig poetsen. Het liefst met antikalk middelen. Met gewone schoonmaakmiddelen krijg je kalk niet weg.
• Hard water zorgt voor verstopte leidingen
De kalk van hard water blijft niet alleen in uw bad, uw douche, uw wasbak en uw toilet achter. Ook in uw waterleidingen gaat hard water hard tekeer. Uw waterleidingen kan u niet reinigen langs de binnenkant. De kalk kan zich hier dus langzaamaan opstapelen. Gevolg? De waterleidingen vernauwen tot ze uiteindelijk helemaal verstoppen. Een reëel risico wanneer uw water hard is.
Verstoppen uw leidingen regelmatig en zonder aanwijsbare reden? Dan is de kans groot dat dit door de grote hoeveelheid kalk in uw water komt.
Verstopte leidingen kosten u veel geld. U moet dan een loodgieter laten langskomen. Die moet natuurlijk betaald worden. Zijn uw leidingen ernstig verstopt? Dan kan het zijn dat u volledig nieuwe leidingen moet installeren. Een kleine ramp die je eigenlijk perfect kan voorkomen. Een waterontharder maakt komaf met kalk.
• Hard water beschadigt uw apparaten
Apparaten met een warmtewisselaar kunnen flink beschadigd geraken door kalk. Hebt u thuis een waterkoker? Als uw water hard is, zal u weten hoe snel kalkaanslag ontstaat. Hetzelfde doet zich voor in al uw toestellen die warm water verwarmen.
Kalk heeft de neiging om zich af te zetten op warmte-elementen. Daardoor functioneert een apparaat minder goed. Uiteindelijk gaat het kapot door oververhitting. De gecreëerde warmte wordt vastgehouden door de kalk. Kalk isoleert dus de warmte kan niet weg. Met alle gevolgen van dien.
Dit gebeurt niet alleen met uw waterkoker. Ook uw wasmachine, uw boiler, uw centrale verwarming, enz. kan kapot gaan door kalk. Meestal is het te laat voor u door heeft wat er aan de hand is.
• Hard water beschadigt uw wasgoed
Zit er veel kalk in uw wasmachine door het gebruik van hard water? Dan moet uw apparaat harder werken om uw kleding schoon te krijgen. In hard water moet u dubbel zoveel wasmiddel gebruiken. Op lange termijn merkt u dit aan uw energierekening en zeker ook aan de kledij die u draagt. De kleuren vervagen en uw witte was wordt grauw. Wast u op hogere temperaturen en met meer wasmiddel? Dan gaat uw kledij veel sneller kapot.
• Hard water resulteert in een hogere energierekening
Uw toestellen moeten harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Op termijn resulteert dit in een hogere energierekening. Omdat uw apparaten sneller verouderen, verbruiken ze meer stroom. Met hard water in uw woning, hebt u vanzelf meer energiekosten. Dit kan u misschien verrassen, maar door hard water betaalt u effectief meer aan energie op het einde van de maand.
• Hard water zorgt voor huidproblemen
Tot slot kan hard water ook voor diverse huidproblemen zorgen. Hard water kan uw poriën verstoppen. Als kalk zich in uw poriën nestelt, geraakt uw huid niet meer gehydrateerd. De natuurlijke huidoliën worden gehinderd. Zo krijgt u een droge huid. Mensen met eczeem of psoriasis zijn extra gevoelig voor kalk in het water.
Hetzelfde gebeurt met uw hoofdhuid en met uw haar. Kalk laat een doffe waas na. Het voelt ook stugger aan. Het verschil met haar gewassen in zacht water, is immens.
De oplossing voor uw problemen: een professionele waterontharder
Gelukkig hoeft u zich niet neer te leggen bij de vele nadelen van hard water.
U kunt het ‘verzachten’. Een waterontharder kan de kalk eruit filteren.
Kies een waterontharder met onthardingszout. Die werken volgens ionenwisseling. Dat is een chemisch proces om kalk op natuurlijke wijze tegen te houden. Dankzij een waterontharder kan u altijd en overal ‘zacht water’ gebruiken. Het is een eenmalige investering die u op relatief korte termijn zal terugverdienen. Bovendien levert het u sowieso een energiebesparing op. En de garantie dat uw toestellen langer meegaan.
Laat u adviseren door een professionele firma. Bij voorkeur een met een jarenlange ervaring. Zij kunnen u het beste adviseren. Het is belangrijk dat uw toestel afgestemd is op uw verbruik. Alleen zo zal u er het maximum uithalen. Vraag een offerte aan of laat iemand langskomen.

hard water
Hard water of zacht water in uw woning?
De hardheid van water
U hebt ongetwijfeld al horen spreken over ‘de hardheid van het leidingwater’. Wat betekent dit nu precies, de hardheid van water? In hard water komen zijn de stoffen magnesium en calcium in een hoge concentratie aanwezig. Waterbedrijven pompen water uit diverse grondlagen die variëren qua samenstelling. Daarom verschilt de hardheid van het water naargelang de plaats waar u woont.
Franse graden
In België drukt men de waterhardheid meestal uit in Franse graden. Ook Duitse graden en Engelse graden worden als eenheden gebruikt. Men spreekt over een hardheid van één Franse graad als het water per liter 10 milligram calciumoxide bevat. Leidingwater mag noch te hard, noch te zacht zijn.
Te hard en te zacht water
Te hard water kan vrij veel schade toebrengen aan de waterleidingen en huishoudtoestellen in uw woning. Hard water is de oorzaak van kalkvorming in waterleidingen, sproeikoppen en kranen. Bovendien zet kalk zich af op elektrische verwarmingselementen, wat tot een groter verbruik van elektriciteit leidt.
Zacht water is eveneens schadelijk. Zacht water kan giftige stoffen opnemen uit het materiaal waaruit de waterleidingbuis bestaat. Voor uw gezondheid vermijdt u het best zeer zacht water. Daarom is het belangrijk om de hardheid van het leidingwater in uw huis te kennen. Op basis daarvan kunt u beslissen of u al dan niet een waterontharder nodig hebt. In dit artikel beschrijven we verder welke mogelijkheden er bestaan om waterhardheid te bepalen en wat u kan doen om de hardheid te verlagen.
Het testen van waterhardheid
Er bestaan meerdere methoden om waterhardheid te meten. Voor particulieren zijn er relatief goedkope testen in de handel verkrijgbaar. We geven hieronder een overzicht van de mogelijkheden:
• In de eerste plaats moet uw waterbedrijf u de nodige inlichtingen kunnen geven over de hardheid van het geleverde water. Naargelang uw woonplaats kan de hardheid variëren. De overheid heeft normen vastgelegd voor de hardheid van leidingwater, waaraan waterbedrijven zich moeten houden. Waterbedrijven zijn verplicht om de waterhardheid voortdurend te controleren.
• Een eenvoudige manier van testen is het gebruik van teststaafjes. Vul een beker met de juiste hoeveelheid testwater en wacht tot dit water volledig stilstaat in de beker. Steek vervolgens gedurende de voorgeschreven tijd (volgens gebruiksaanwijzing van de staafjes) het teststaafje in het water. Het staafje zal op een bepaalde manier verkleuren. Door deze kleur te vergelijken met verschillende referentiekleuren, kun je de hardheid aflezen.
Deze teststrips zijn online in diverse webshops te verkrijgen. Helaas is de betrouwbaarheid van deze staafjes niet zo groot. Ze zijn echter wel bruikbaar om een ruwe indicatie te geven van de waterhardheid.
• De betrouwbaarste manier voor het bepalen van de waterhardheid is de zogenaamde druppeltest. Dit is een chemische methode. Vul een bekertje met de exacte hoeveelheid van het te testen water en voeg druppelsgewijze een chemische stof (het reagens) toe. Na een aantal druppels zal het water in het bekertje van kleur veranderen. Het aantal druppels dat u hebt toegevoegd, is een maat voor de waterhardheid. Deze druppeltest wordt als heel betrouwbaar beschouwd. U moet er wel op letten dat u de exacte hoeveelheid water in de beker doet. Het aanschaffen van een kit voor druppeltesten is niet zo duur. Met één kit kunt u bovendien meerdere testen uitvoeren.
• Er bestaan nog andere meetmethoden, zoals het gebruik van een pH-meter en het wegen van het droge residu na het koken van water. Deze methoden zijn echter minder bruikbaar van toepassing voor een particulier.
Wat als uw leidingwater vrij hard is?
Als uit het testen van uw leidingwater blijkt dat de hardheid tussen 22 en 32 Franse graden ligt, hebt u redelijk hard water in huis. Dit kan op termijn een aantal nadelige gevolgen hebben:
• Hard water veroorzaakt de afzetting van kalk in rioolbuizen, waterafvoeren en sanitaire installaties. Verstoppingen van de riolering en slecht werkende kranen zijn het gevolg. Bovendien krijgt u te maken met kalkaanslag op uw sanitair, in uw douche en bad, waardoor u meer reinigingsproducten nodig hebt.
• U moet ook meer wasmiddel gebruiken in uw wasmachine. Wasmiddelen werken immers minder doeltreffend in hard water. Soms loopt het meerverbruik daardoor zelfs op tot 50%!
• Het elektrische element dat het water in uw boiler, wasmachine en waterkoker verwarmt, wordt eveneens bedekt met een laagje kalk. Dit kalklaagje is isolerend, om het water voldoende te verwarmen is er dan meer energie nodig. Daarbij werkt hard water roestvorming en corrosie op uw toestellen in de hand. Uw huishoudapparaten zijn dan sneller aan vervanging toe.
• Ook op uw eigen lichaam heeft hard water een invloed. Water dat veel calcium bevat is nefast voor de beschermingslaag van de menselijke huid. Als u uw haar wast met hard water, loopt u meer kans op stugge en uitgedroogde haren.

hard water
De oplossing: een waterontharder
Een waterontharder kan in dit geval de oplossing brengen. Er bestaan meerdere soorten waterontharders. De meeste toestellen die voor particuliere woningen gebruikt worden, zijn gebaseerd op de uitwisseling van ionen en werken met onthardingszout. Het harde water loopt langs een cilinder met kunstharskorrels. Deze korrels nemen calcium- en magnesiumdeeltjes op. In de plaats daarvan geven de korrels onschadelijke natriumdeeltjes terug af aan het water.
Op deze manier verkrijgt men zacht water. Omdat de kunstharskorrels niet oneindig lang deeltjes uit het harde water blijven opnemen, moeten deze na een bepaalde tijd geregenereerd worden. De waterontharder doet dit automatisch door zout water langs de korrels te laten lopen. Dit water neemt de magnesium- en calciumdeeltjes op en loopt weg via het riool. Om dit zout water aan te maken, gebruikt de waterontharder speciaal onthardingszout.
Een waterontharder kan u veel geld besparen
Test tijdig de hardheid van het leidingwater bij u thuis en grijp in voordat het te laat is! Anders riskeert u onnodig veel geld uit te geven aan een ontstopping firma, speciale kuisproducten, meerverbruik van wasmiddelen en elektriciteit, en de vroegtijdige vervanging van huishoudtoestellen. Doe een beroep op een gespecialiseerd bedrijf en laat een waterontharder installeren, zodat u voortaan kunt genieten van de voordelen van zacht water.