Meteen naar de inhoud

Onderhoud van een waterontharder – professionele waterverzachter installateur – prijsofferte op maat

Onderhoud van een waterontharder

Wat moet u doen voor een correct onderhoud van uw waterontkalker?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Onderhoud van een waterontharder

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Onderhoud van een waterontharder

Onderhoud van een waterontharder

3 dingen die je moet doen voor een gepast onderhoud van een waterontharder

Zorgen voor het onderhoud van uw waterontharder is een must als u wilt dat die naar behoren blijft werken.

Als u geen aandacht besteed aan het onderhoud van uw waterontharder, dan zal het u niet snel voorzien van schoon en vers water.

Het onthard water zal onprettig gaan smaken en zal ook een vreemde geur krijgen.

Daarom is het noodzakelijk dat u de juiste maatregelen neemt voor het onderhoud van uw waterontharder.


Onderhoud van een waterontharder

Onderhoud van een waterontharder


Controleer het zoutgehalte van uw waterontharder regelmatig

Het is erg belangrijk dat u het zoutgehalte van uw waterontharder regelmatig controleert.

Dit is een cruciale stap die essentieel is voor het gepaste onderhoud van uw waterontharder.

Het zout herstelt alle harskorrels zodat ze uw water weer perfect kunnen ontharden.

Wanneer het zoutgehalte daalt naar een zeer kleine waarde, dan zullen ze niet meer efficiënt zijn in het verwijderen van alle ongewenste en harde materialen van het water, resulterend in water dat niet naar behoren is onthard.

Daarom moet u het zoutgehalte van uw waterontharder elke maand controleren om u zich ervan te verzekeren dat het genoeg is om hard water te ontharden.


waterverzachters prijzen offerte


Voeg zo nodig meer water toe

Het tweede wat u moet doen voor het onderhoud van uw waterontharder is om regelmatig een goede hoeveelheid onthardingszouten aan uw waterontharder toe te voegen.

Als het zoutgehalte minder dan halfvol is, moet u er meer zout aan toevoegen.

Dit zal verzekeren dat uw waterontharder altijd een geschikte hoeveelheid ontharding zouten bevat en zal hard water altijd ontharden.

Gebruik zout van goede kwaliteit

Het is erg belangrijk om zout van goede kwaliteit aan de waterontharder toe te voegen om er zeker van te zijn dat al het harde water wordt schoongemaakt van ongewenste elementen en dat er geen zout bruggen in het zoutoplossing reservoir gevormd worden.

Zout bruggen worden gevormd wanneer het zoutresidu aan het reservoir kleeft en voorkomt dat ontharding zouten het water effectief schoonmaken.

Er zijn voornamelijk 3 soorten onthardingszouten: korrels, tabletten en blok zout.

Observeer al deze 3 stappen in een routine om u zich ervan te verzekeren dat uw waterontharder werkt en dat het harde water 24/7 perfect onthard wordt.


Onderhoud van een waterontharder

Onderhoud van een waterontharder


Het onderhoud van uw waterontharder in enkele stappen

Wat is hard water?

Het water dat door waterbedrijven wordt opgepompt uit verschillende grondlagen, bevat onder meer stoffen als calcium en magnesium. Men spreekt over hard water als de concentratie aan calcium en magnesium vrij hoog is. Te hard water en te zacht water hebben beide hun nadelen.

Zacht water kan schadelijk zijn voor uw gezondheid, omdat dit giftige stoffen kan opnemen uit de waterleidingbuis. Hard water is dan weer verantwoordelijk voor het dichtslibben van waterbuizen door kalkvorming. Het is belangrijk om de hardheid van het leidingwater in uw huis te kennen.

Hoe hard of zacht het water is, verschilt van gemeente tot gemeente en zelfs van buurt tot buurt. De waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden. Als u 10 milligram calciumoxide oplost in één liter water, verkrijgt u water met een hardheid van één Duitse graad.

Er zijn zowel teststaafjes als druppeltesten verkrijgbaar om de waterhardheid te meten. De druppeltest geeft het betrouwbaarste resultaat. Bij deze meetmethode voegt u druppels van een chemische stof toe aan het te testen water, tot het water plots verkleurt.

Het aantal druppels dat u moet toevoegen, is een maat voor de waterhardheid. In dit artikel beschrijven we het werkingsprincipe en het preventief onderhoud van een waterontharder die werkt met onthardingszout.

Het belang van een goede waterontharder

Als uit metingen blijkt dat het leidingwater in uw huis vrij hard is (12 tot 18 Duitse graden), is het plaatsen van een waterontharder aanbevolen. Vrij hard water kan immers voor heel wat schade zorgen in uw woning:

Hard water vormt kalk in watertoevoer-leidingen, waterafvoeren en riolering. Dit leidt in de meeste gevallen tot verstoppingen, waarvoor u regelmatig de hulp van een ontstoppingsdienst moet inroepen.

• Studies hebben uitgewezen dat u tot 50% meer wasmiddelen gebruikt in uw wasmachine als gevolg van hard water. Hard water verstoort de goede werking van een wasmiddel, zodat u een extra hoeveelheid moet gebruiken om uw was nog schoon te krijgen.

• Elektrische toestellen waarin een warmte-element wordt toegepast dat zich in hard water bevindt (bijvoorbeeld warmwaterboilers, wasmachines, waterkokers, koffiezetapparaten), hebben zwaar te lijden onder hard water. Op het warmte-element zet zich een laagje kalk af, waardoor de warmte minder snel wordt afgegeven aan het water. Dit resulteert in een hoger energieverbruik.

• Uw handdoeken, beddengoed en kleding voelen ruw en hard aan indien hard water bij het wassen wordt gebruikt. Bovendien verslijt de stof veel sneller.

• Ook voor uw huid en hoofdhaar is hard water nefast. U wassen in hard water kan een geïrriteerde en schilferige huid, en bovendien stug en dof haar tot gevolg hebben.

Door het plaatsen van een goede waterontharder voorkomt u al deze problemen. Als u een waterontharder laat installeren door een gespecialiseerd bedrijf en regelmatig onderhoud laat uitvoeren, hoeft u niet te vrezen voor een te hoge waterhardheid.


waterverzachters prijzen offerte


Werkingsprincipe van een waterontharder

De meeste waterontharders gebruiken onthardingszout. Dit soort waterontharders werkt als volgt:

• Een cilinder bevat kleine korreltjes kunsthars, die de eigenschap bezitten om de calcium- en magnesiumdeeltjes op te nemen uit het harde water. Het leidingwater loopt van boven naar beneden door een bed van kunsthars korreltjes. Tijdens dit proces geeft het harde water calcium en magnesium af aan de korreltjes.

• Het water neemt ook natriumdeeltjes (die overigens volledig onschadelijk zijn) op uit de kunsthars korreltjes. Calcium en magnesium worden dus eigenlijk vervangen door natrium.

• De kunstharskorrels kunt u blijven gebruiken, maar als deze verzadigd zijn met magnesium en calcium, moeten ze geregenereerd worden. Dit kan gebeuren door water waarin natrium is opgelost (zout water) door het korrelbed te laten lopen. De waterontharder voert dit regeneratieproces volledig automatisch uit. De korrels geven hierbij calcium en magnesium af en nemen natrium op.

• De waterontharder voert vervolgens het water waarin zich calcium en magnesium bevindt, af naar het riool.

• Het toestel gebruikt zogenaamd onthardingszout of regeneratiezout om het zout water aan te maken. Dit zout moet door de eigenaar regelmatig aangevuld worden.

Het is hierbij van groot belang dat de waterontharder goed werd afgeregeld en regelmatig onderhoud krijgt. Een gespecialiseerde leverancier kan hiervoor zorgen.


Onderhoud van een waterontharder

Onderhoud van een waterontharder


Noodzakelijk onderhoud van een waterontharder

Om een optimale werking van uw waterontharder te blijven behouden, is op regelmatige tijdstippen preventief onderhoud nodig. Tijdens het onderhoud zal een technicus de diverse onderdelen van het toestel nakijken en vervangen indien nodig. Bovendien wordt het toestel grondig gereinigd en ontsmet. Het onderhoud van een waterontharder bestaat uit volgende stappen:

• De technicus meet de hardheid van het water dat het toestel verlaat. Hieruit kan hij onmiddellijk afleiden of de instellingen van de waterontharder nog in orde zijn. Het verbruik van water kan immers gedaald of gestegen zijn, zodat de waterontharder moet bij geregeld worden.

• Alle onderdelen van het apparaat worden gecontroleerd, getest, gereinigd en gesmeerd. De technicus gaat de correcte werking van kleppen en injectoren na. Slecht werkende of versleten onderdelen worden vervangen.


waterverzachters prijzen offerte


• De technicus reinigt de kunsthars korreltjes en ontsmet deze met behulp van een chlooroplossing. Op de kunsthars korreltjes kunnen zich immers bacteriën nestelen, vooral als er langere tijd geen water wordt gebruikt (bijvoorbeeld als u op vakantie bent). Het regelmatig reinigen van de korrels voorkomt dit probleem.

• Omdat zouten aankoeken, moeten zoutresten uit het reservoir verwijderd worden. De technicus reinigt het zoutreservoir grondig en vult het onthardingszout aan.

• Op het einde van het onderhoud voert de technicus een algemene test uit van het complete apparaat, om te controleren of alles naar behoren werkt.

Laat het onderhoud over aan een ervaren technicus

Begin niet zelf aan het onderhoud van een waterontharder. Om volledig te kunnen vertrouwen op de correcte werking van het apparaat, schakelt u het best een professional in. Doe een beroep op een gespecialiseerde firma voor het preventief onderhoud. Alleen in dat geval mag u overtuigd zijn van de optimale werking van uw waterontharder, en hoeft u niet te vrezen voor de nadelen van hard water.


Onderhoud van een waterontharder

Onderhoud van een waterontharder


3 stappen naar een perfect onderhoud van je waterontharder

Als je een waterontharder koopt, kies je voor een investering in de toekomst. Daar zijn goede redenen voor. Dankzij een waterontharder bespaar je energie. Je toestellen en je waterleidingen blijven ook langer intact.

Zo kan je ze langer houden en vermijdt je dure reparaties of noodgedwongen nieuwe aankopen. Niet alle regio’s worden geteisterd door hard water. Heb je echter de pech hebt om in een regio met hard water te wonen? Dan kan een waterontharder het leven comfortabeler en aangenamer maken.

Waterontharder

Een waterontharder zet hard water om in zacht water.

Daarmee eindigt de kalkafzetting op je douchewanden, in de lavabo en in het toilet. Ook je huishoudapparaten worden niet langer aangetast door kalkaanslag. Bij hard water ontstaat er kalksteen op de verwarmingselementen van toestellen.

Gevolg? De toestellen moeten harder werken om hun werk te doen. Kalk is een isolerende stof in houdt de warmte vast, in plaats van ze af te geven. Deze toestellen gaan sneller kapot en ze verbruiken ook meer energie. Zo heeft kalk, een rechtstreeks gevolg op jouw energiefactuur. In tijden van energiebesparende maatregelen, is dat extra frustrerend.

Een waterontharder verbetert de kwaliteit van het water aanzienlijk. Dat zie je, in je badkamer. Je proeft het ook want zacht water heeft ook een positief effect op de smaak van koffie en thee.

Uit onderzoek blijkt, dat een waterontharder goed is voor de gezondheid van jouw gezin. Dit heeft te maken met de kalk in het drinkwater. Hoewel die niet als schadelijk beschouwd wordt, zou het op lange termijn wel een negatief effect kunnen hebben.

Er is hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Maar het houdt onderzoekers wereldwijd wel bezig. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, want er zijn vermoedens dat kalk meer schade doet dan we denken.

Een waterontharder installeren is dus alleszins een goede keuze, om geld te besparen en om in je gezondheid te investeren.


waterverzachters prijzen offerte


Enkele praktische feiten over waterontharders:

• Een waterontharder wordt onmiddellijk op je waterleiding aangesloten.

• Door regelmatig regeneratiezout toe te voegen, kan je waterontharder de calcium – en magnesiumdeeltjes opvangen. Die hechten zich aan het zout en kunnen dan zo via de afvoer weggespoeld worden.

• De grondstoffen van een waterontharder zijn biologisch afbreekbaar. Dit maakt het een duurzaam en ecologisch toestel.

• Indien goed onderhouden, gaat een waterontharder 20 tot 25 jaar mee.

• Is je huis 10 jaar of ouder? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief voor de installatie. Je betaalt dan slecht 6 % i.p.v. 21 %.

Onderhoud

Wat betreft het onderhoud van een waterontharder, geldt dat dit het best door een vakman gedaan kan worden. Ook hier zijn twee goede redenen voor. De eerste is dat de vakman bij het onderhoud alles controleert, ontsmet en de waterontharder afstelt door de hardheid van het water opnieuw te meten.

De tweede reden is dat je op die manier de garantie verlengt. Een waterontharder die op de juiste manier onderhouden wordt, kan zijn werk tot wel 25 jaar blijven doen. En dit zonder al te veel problemen.


Onderhoud van een waterontharder

Onderhoud van een waterontharder


Zout toevoegen 

Omdat zout essentieel is voor de werking van een waterontharder, is het van belang dat je het zout op tijd bijvult. Doet u dat niet? Dan kan de waterontharder niet ontharden en hebt u weer hard water. Controleer ook regelmatig eens of het zout in je waterontharder niet samenkoekt. Haal de brokken eruit of verbrijzel ze indien nodig. Anders kan je waterontharder verstopt geraken.

Vakkundig onderhouden

• In principe geldt dat een waterontharder een keer per jaar een grondig onderhoud nodig heeft.

• De vakman zal het apparaat compleet schoonmaken en ontsmetten.

• Waar nodig worden onderdelen vervangen.

• De waterhardheid wordt opnieuw gemeten. Aan de hand daarvan worden de instellingen dan eventueel gewijzigd.

• Alle kleppen en membranen worden getest, ontsmet en waar nodig vervangen. Het membraan is het belangrijkste onderdeel. Het vangt de deeltjes op.

• Ook het besturingssysteem wordt uitvoerig nagekeken en getest.

• Je waterontharder wordt ook preventief ontsmet om bacterievorming tegen te gaan.

• Tenslotte wordt ook het zoutreservoir gereinigd.

Het onderhoud houdt dus meer in dan een schoonmaakbeurt. Het garandeert de goede werking van je waterontharder. Als je dit onderhoud respecteert, zal je daar de vruchten van plukken. Ten minste als je kwaliteit gekocht hebt. Bij de goedkopere toestellen zullen de onderdelen het na verloop van tijd een na een laten afweten.


waterverzachters prijzen offerte


Opgelet voor besmetting

Of je waterontharder optimaal blijft werken heb je grotendeels zelf in de hand.

• Ten eerste omdat je zelf verantwoordelijk bent om je toestel goed te onderhouden.

• Ten tweede omdat je niet mag vergeten om het zout op tijd aan te vullen.

• Er is nog een derde reden. Wanneer je het toestel aanraakt, moet je erop letten dat je je handen eerst wast. Hoewel de kans klein is, bestaat er toch een risico op besmetting. Je kan een bacterie of schimmel achterlaten in het toestel. Die kan zich vermenigvuldigen en zo jouw drinkwater besmetten.

Perfect onderhoud

In drie stappen naar een perfect onderhoud van je waterontharder.

1. Vraag minstens 2 offertes aan voor je een waterontharder koopt. Vraag de aanbieder om in de offerte aan te geven hoeveel het jaarlijkse onderhoud kost en welke werkzaamheden verricht worden. Vraag ook welk positief effect het onderhoud via de leverancier heeft op de garantie. M.a.w., krijg je het zout of de wisselstukken dan aan een voordelige prijs?

2. Koop een waterontharder die aangepast is aan je waterverbruik. Je hoeft het zacht water niet voor alles te gebruiken. Een waterontharder verbruikt natuurlijk zout. Je kan overwegen om het water dat je voor het sproeien van je tuin of om je auto te wassen, niet te ontharden. Bespreek de mogelijkheden met je leverancier.

3. Zorg ervoor dat er altijd voldoende zout in de waterontharder aanwezig is. Laat je leverancier ook minstens een keer per jaar langskomen om het onderhoud te doen.

Op deze manier zal je jarenlang kunnen genieten van een perfect functionerende waterontharder.


Tip: waterhardheid Gent