Meteen naar de inhoud

Waterontharder installeren – professionele installateur van waterverzachters in de buurt – vergelijk prijzen

Wilt u graag een waterontharder installeren? 

Vraag hier vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

Waterontharder installeren

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waterontharder installeren
Waterontharder installeren

Een waterontharder installeren: Doe het zelf of schakel een vakman in

Als u last heeft van kalkaanslag op uw kranen, tegels en huishoudelijke apparaten, heeft u te maken met hard water dat door uw leidingen stroomt. De hardheid van het water kan van regio tot regio verschillen en hangt onder meer af van het grondwater en de mate waarin het water door het waterleidingbedrijf wordt onthard. Hard water brengt alleen maar nadelen met zich mee.

U bent veel tijd kwijt aan het schoonmaken van kranen en tegels en verkort de levensduur van huishoudelijke apparaten. Bovendien zijn waterleidingen en toestellen moeilijker te verwarmen door kalkafzetting, waardoor u ook meer energie verbruikt dan nodig is.

Naast al deze praktische problemen is hard water ook niet goed voor de gezondheid van u en uw gezin. Het voortdurend drinken van hard water kan leiden tot kwalen zoals nier- en aderverkalking, en er is een verhoogd risico op nierstenen.

In veel huishoudens waar hard water uit de kraan komt, wordt vaak flessenwater gedronken. Hard water heeft ook gevolgen voor uw huid en haar. Zowel huid als haar worden ruw en zien er dof en ongezond uit. Bovendien moet je met hard water meer shampoo en zeep gebruiken, en dat is ook niet goed voor je huid en haar.

Een waterontharder is de oplossing voor al deze hard water problemen. Door ionenuitwisseling worden calcium en magnesium uit het water verwijderd en wordt natrium toegevoegd. Zo ontstaat zacht water dat naar de kranen in uw huis stroomt, en krijgt u alle voordelen van zacht water. Als u ook een waterontharder in uw huis wilt, zult u moeten beslissen of u zelf een waterontharder wilt installeren of dat u dat door een vakman wilt laten doen.

Prijs van de installatie van een waterontharder – waterontharder installeren

Natuurlijk moet u rekening houden met een kleine investering wanneer u een waterontharder koopt. De investering is het waard, omdat u van alle nadelen van hard water af bent. U bespaart ook energie, gebruikt minder zeep en shampoo en hoeft geen flessenwater meer te kopen. Dit betekent dat u uw waterontharder in een mum van tijd weer terug hebt.

De prijs van een waterontharder hangt af van de vraag of u voor een mechanische of een elektronische waterontharder kiest. Een mechanische waterontharder is goedkoper met een gemiddelde startprijs van €700. Maar dan heb je te maken met een regeneratieproces dat op een bepaald tijdstip automatisch begint, en dat kan een nadeel zijn als je de waterontharder lange tijd niet gebruikt en hij niet geregenereerd hoeft te worden.

Bij een elektronische waterontharder begint de regeneratie wanneer een bepaalde hoeveelheid water wordt gebruikt. Er is geen onnodige regeneratie. Gemiddeld beginnen de prijzen voor een elektronische waterontharder bij € 900.

Als u zelf een waterontharder installeert, zijn er geen installatiekosten. Dit lijkt voordeliger, maar houd er rekening mee dat je enige kennis van zaken moet hebben. Als u de waterontharder verkeerd installeert, kunnen de kosten veel hoger oplopen. Veel leveranciers bieden ook installatie aan. De prijs van een waterontharder zal iets stijgen, maar u kunt er zeker van zijn dat de waterontharder correct is geïnstalleerd. Gemiddeld kost een waterontharder inclusief installatie tussen 1.000 en 2.000 euro.


waterontharder reviews
waterontharder reviews | waterontharder installeren

Een waterontharder installeren in 7 stappen

Als u handig bent, kunt u zich de installatiekosten besparen en de waterontharder zelf installeren. U moet weten wat u doet en kennis hebben van het waterleidingnet. Net als een professional kan je een waterontharder installeren in 7 stappen:

1. kies een plaats voor de waterontharder

Wilt u zacht water in het hele huis? Dan moet de waterontharder aan het begin van de waterleiding worden geïnstalleerd. De beslissing waar de waterontharder te installeren is dan niet zo groot. Normaal ligt hij in de meterkast of in de kelder. Maar andere plaatsen zijn ook denkbaar, b.v. een garage, een badkamer of een keuken. Waar u uw waterontharder ook installeert, er zijn enkele voorwaarden.

Een waterontharder mag niet te dicht bij een warmtebron worden geïnstalleerd. De kamer moet koel maar vorstvrij zijn. Om de pekel na de regeneratie af te voeren, moet er ook een afvoer in de buurt zijn. Als u kiest voor een elektronische waterontharder, hebt u ook een stopcontact in de buurt nodig. Een waterontharder moet altijd waterpas worden geïnstalleerd.

2 De bypass installeren – waterontharder installeren

Het is raadzaam een bypass te installeren. Zo krijgt u toch leidingwater (hard water) als de waterontharder wordt uitgeschakeld tijdens regeneratie of onderhoud. Het water stroomt dan rechtstreeks van het waterleidingbedrijf naar de kraan zonder door de waterontharder te gaan.

Om de bypass te installeren, moet u eerst de hoofdkraan dichtdraaien. Dan moet u de plaats van de bypass bepalen en de pijp op dit punt verwijderen. Het kan zijn dat je een deel van de pijp moet afslijpen op dit punt. Installeer vervolgens de bypass en zorg ervoor dat deze goed is aangesloten voordat u de hoofdkraan weer opendraait.

Aansluiten van de waterontharder

Het aansluiten van de waterontharder op het elektriciteitsnet is niet moeilijk als je eenmaal de bypass geïnstalleerd hebt. Je hebt twee flexibele waterleidingen nodig. Eén leiding is verbonden met de bypass, waardoor het water rechtstreeks in de ontharder stroomt. De andere flexibele leiding is de retourleiding en is verbonden met de waterontharder, die op zijn beurt in de bypass gaat om het ontharde water naar de kranen in uw huis te brengen.

4. het aansluiten van de afvoer

Wanneer de harsen in de waterontharder verzadigd zijn met kalk, vindt regeneratie plaats. Daartoe is het noodzakelijk de waterontharder regelmatig van regeneratiezout te voorzien. Tijdens de regeneratie worden water en zout gemengd om pekel te vormen. Dit spoelt de harsbolletjes grondig uit en verwijdert de kalkaanslag.

Deze pekel mag uiteraard niet in de waterleiding vloeien, maar moet via een afvoer worden afgevoerd. Om dit te doen, heb je een afvoerslang nodig die van de waterontharder naar de riolering leidt. Het is niet raadzaam de afvoerslang rechtstreeks op de riolering aan te sluiten, aangezien afvalgassen een explosie kunnen veroorzaken en er een slechte geur uit de riolering komt. Installeer daarom een sifon in de buurt van de afvoer waarop de afvoerslang is aangesloten. 5.

5. sluit de overloop aan

Indien u problemen heeft met uw waterontharder en het water niet rechtstreeks kan afvloeien, is er een overloop op elke waterontharder. Normaal wordt de overloop niet gebruikt, maar als hij wel wordt gebruikt, moet hij ook op het afvoersysteem worden aangesloten. Het aansluiten van de overloop is ook eenvoudig met een afvoerslang die u aansluit op de afvoer van de riolering.

6. het opstarten van de waterontharder

Nu alles is aangesloten, is het van belang alle lucht in de leidingen te verwijderen en tegelijkertijd het gehele circuit door te spoelen. Als u een elektronische waterontharder hebt, sluit hem dan aan om hem te activeren. Een mechanische waterontharder werkt met waterdruk. Open vervolgens de bypasskraan en sluit de inlaatkraan en de aftapkraan. Open nu een waterkraan en sluit de bypasskraan.

De druk zal nu afnemen. Open vervolgens de toevoerkraan en draai heel langzaam de aftapkraan open. Spoel nu en wacht tot het waterniveau in de waterontharder tot ongeveer een centimeter boven het zoutniveau is gestegen. U heeft nu de leidingen goed doorgespoeld.

7. controleer na een paar dagen

De waterontharder kan nu in werking worden gesteld. Het is raadzaam de werking van de waterontharder na een paar dagen te controleren. Let vooral op hoe de regeneratie werkt. Als het niet goed regenereert, krijgt u geen zacht water meer uit de kraan omdat de harsen er niet goed worden uitgespoeld. Indien nodig kunt u na de eerste regeneratie de waterhardheid controleren met een teststrip om te zien of uw kraan echt zacht water produceert.

Zelf een waterontharder installeren of een vakman inschakelen?

Natuurlijk kunt u zelf een waterontharder installeren, maar als u niet over de nodige vakkennis beschikt of twijfelt of u een waterontharder goed kunt installeren, is het raadzaam een vakman in te schakelen. Op die manier profiteert u ook van alle voordelen die u niet heeft wanneer u het zelf installeert. U krijgt garantie op de installatie van de waterontharder en u kunt er zeker van zijn dat een vakman zijn vak verstaat.

Een vakman kan u ook goed advies geven over de keuze van een bepaalde waterontharder en de manier waarop u die moet gebruiken. Als u uw waterontharder door een vakman laat installeren, hebt u veel meer gemoedsrust en hoeft u zich geen zorgen te maken of alles wel goed is aangesloten.

Een waterontharder installeren? Vraag nu een offerte aan voor de installatie van een waterontharder

Wilt u ook een professionele waterontharder laten installeren? Dan hoeft u niet meer te zoeken naar een vakman, want hier kunt u gemakkelijk offertes krijgen van verschillende leveranciers in uw omgeving.

Zij sturen u een offerte en dan hoeft u alleen nog maar de verschillende modellen en prijzen te vergelijken. Bijna alle leveranciers installeren de waterontharder in uw huis.


Waterontharder installeren