Verschillende Soorten Waterontarders

Verschillende soorten waterontharders.

Bent u op zoek naar de beste waterontharder? U twijfelt nog steeds welke soorten waterontharders er zijn? Ontdek hier ons aanbod van verschillende soorten waterontharders!

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Verschillende soorten waterontharders

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Verschillende soorten waterontharders

Verschillende soorten waterontharders

Welke waterontharder is voor mij geschikt? Een overzicht van de verschillende soorten waterontharders.

Een waterontharder

Een waterontharder is hét middel om de kwaliteit van het water te verbeteren en bij te dragen aan het milieu. Het zal ook uw energiefactuur doen dalen. Een waterontharder maakt het water minder hard, zoals de naam het zelf zegt. Dat doet hij door de aanwezige kalk te verwijderen. Dat biedt tal van voordelen. Voor we ingaan op de verschillende types waterontharders, is het belangrijk om te weten welke voordelen dergelijk oplevert.

De voordelen van een waterontharder

Leidingwater kan te hard zijn door de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium en kalk. Die hebben een invloed op de kwaliteit van het water. Een waterontharder maakt hier korte metten mee. Het water wordt gefilterd en de stoffen die het water hard maken worden eruit gehaald. Dat levert dus zachter en gezonder water op.

Het is aangenamer om van te drinken, kledij voelt zachter aan, toestellen zijn vrij van kalksteen, er blijven geen kalksporen achter bij het douchen, enz.

Twee soorten waterontharders qua werkwijze

Waterontharders bestaan in alle vormen en maten. Over het algemeen kunnen we twee types onderscheiden. Zo zijn er ontharders die zonder elektriciteit werken en types die met elektriciteit werken. Er bestaan ook soorten die op batterijen werken maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Op het vlak van de werkwijze kunnen er echter twee types onderscheiden worden:

– hydraulische/mechanische, volume-gestuurde waterontharders

– elektronische, tijdsgestuurde waterontharder

1. Mechanische waterontharders

Dergelijke ontharders werken op waterdruk en regenereren water als de hoeveelheid beschikbaar water onder een bepaald niveau zakt. Bij de uitgaande stroom zit een watermeter. Een soort waterschroef die een klok aanstuurt meet hoeveel onthard water precies aanwezig is. Zodra die klok op een bepaalde stand komt te staan, vindt er zogenaamde regeneratie plaats van water.

Dergelijke systemen zijn relatief goedkoop in vergelijking met een elektronisch type, maar er is wel kans op overbodige spoelingen. Die zoutspoelingen zijn nodig opdat de filter zijn werk zou kunnen blijven doen. Een mechanisch systeem spoelt op geregelde tijdstippen of naar gelang het verbruikte volume. Zo’n toestel doet dus ook spoelingen als er geen water wordt verbruikt. Daardoor verbruikt dit systeem soms meer zout dan nodig.

2. Elektronische waterontharders

Dergelijke ontharders zijn voorzien van een ingenieus systeem. Ze voeren de spoelingen uit wanneer de filter verzadigd is. Dat komt voordeliger uit. Met dit systeem zijn er geen overbodige spoelingen en wordt er dus geen zout verspild. Dergelijke systemen zijn wel een stuk duurder.

In dit artikel kan u lezen over de verschillende soorten waterontharders en enkele tips over het gebruik van uw waterontharder.

|info soorten waterontharders|


Verschillende soorten waterontharders

Verschillende soorten waterontharders


Verschillende soorten waterontharders qua toepassing

Naast de verschillende types waterontharders op het vlak van werkwijze, zijn er heel wat ontharders die speciaal voor bepaalde toepassingen zijn ontwikkeld:

1. Huishoudelijke ontharders

Een waterontharder is de ideale tool om uw woning van zacht water te voorzien. Meestal hebben waterontharders voor particulieren een inhoudt van max dertig liter. Soms ook minder bij kleine gezinnen. Voor grotere huishoudens is er natuurlijk een iets groter systeem nodig. Dergelijke ontharders hebben een ingebouwd zoutreservoir en een hars cilinder beschikt. Ze worden meestal achter de watermeter aangesloten.

2. Professionele ontharders

Kleine bedrijven kunnen ook wel varen bij de installatie van een waterontharder. Voor slagers, dokters, kapsalons, maar ook scholen, hotels, tandartsen en restaurants kan het een groot verschil uitmaken. Professionele waterontharders werken op dezelfde manier als de huishoudelijke maar genereren wel meer water.

3. Industriële ontharders

Ook grotere bedrijven kunnen genieten van de voordelen van een waterontharder dankzij industriële types, speciaal ontworpen voor grote gebouwen. Dergelijke toestellen hebben dan aan grote capaciteit. Ze worden vaak toegepast in ziekenhuizen, grote restaurants, industriële bedrijven of hele appartementsblokken.

Dergelijke ontharders hebben enorme harscilinders van wel 40 liter of nog meer. Hoewel de werking vergelijkbaar is met die van de huishoudelijke en professionele waterontharders leveren ze dus nog meer zacht water en doen ze dat ook veel sneller, om aan de grote behoeftes te voldoen.


waterverzachters prijzen offerte


4. Simplex ontharders

Vaak bestaat er twijfel over welke ontharder het meest geschikt is. Daar is geen pasklaar antwoord op, het hangt af van het waterverbruik en de hardheid van het water. Sommige toestellen hebben één hars cilinder, andere hebben er twee of meer. Huishoudens hebben doorgaans genoeg aan één cilinder (een simplex systeem).

Simplex waterontharders zijn handig wanneer uw waterverbruik niet al te hoog is. Een waterontharder moet immers af en toe genereren zodat de filter zijn werk kan blijven doen.

Tijdens die generatie is er dan tijdelijk geen zacht water meer.

Bij een lager verbruik volstaat om het systeem bijvoorbeeld ’s nachts te laten genereren. Dan is er overdag weer voldoende water. Bij twijfel is het hoe dan ook aangeraden om advies te vragen aan een specialist.

5. Duplex ontharders

Zoals de naam het zelf zegt beschikt een dergelijk systeem over twee cilinders. De ene regenereert het water, terwijl de andere het onthardt. Dit biedt natuurlijk als voordeel dat er zelfs tijdens het regeneratieproces onthard water beschikbaar blijft. Dit proces duurt doorgaans 10 tot 20 minuten. Dergelijke systemen worden vooral gebruikt als er nood is aan veel water dat continu geleverd kan worden.

6. Een waterontharder met aparte module

Een waterontharder zonder ombouw biedt flexibiliteit, omdat het reservoir voor het zout er niet aan bevestigd is. Dit is vooral handig wanneer de ruimte voor de installatie beperkt is.

7. Een compacte ontharder

Een dergelijke waterontharder is relatief klein en worden vooral gebruikt in single huishoudens. Ze zijn zo compact dat u ze gewoon in een kastje kan plaatsen.

|info soorten waterontharders|


Verschillende soorten waterontharders

Verschillende soorten waterontharders


Welke soorten waterontharders zijn er? 5 tips

Waterontharder nodig?

Hard water is rijk aan mineralen zoals calcium en magnesium. In vele woningen die gebouwd zijn in gebieden waar hard water wordt geleverd, vinden we tegenwoordig een waterontharder terug. Hard water richt immers op termijn schade aan, en dit zowel aan de waterleidingen als aan huishoudelijke toestellen. Omdat er veel verschillende soorten waterontharders met uiteenlopende eigenschappen bestaan, vraagt u best raad aan een ervaren installateur alvorens een toestel aan te kopen.

In dit artikel bespreken we het belang van een waterontharder, de werking en de verschillende soorten. We geven bovendien een aantal tips voor het kiezen van een geschikte waterontharder.

Het belang van het ontharden van leidingwater

Om onderstaande nadelige gevolgen te voorkomen, doet u er goed aan om het leidingwater te ontharden als u in een regio woont met vrij hard water:

• Verstoppingen in toevoerleidingen en waterafvoeren, omwille van kalkvorming in de buizen.

• Meer wasproduct nodig omdat het reinigend effect van wasmiddelen wordt verstoord door hard water.

• De neerslag van kalk op de warmte-elementen van boilers, stoomstrijkijzers, waterkokers en dergelijke. Dit heeft een groter energieverbruik tot gevolg.

• Huidirritatie en dof haar nadat u zich heeft gewassen in hard water.

• Kalkaanslag in de buurt van kranen en in uw bad of douche.

• Het sneller verslijten van kledij omdat de vezels worden aangetast door hard water.

Het werkingsprincipe van een waterontharder

Een waterontharder in een particuliere woning maakt meestal gebruik van onthardingszout. Het toestel werkt als volgt:

• Hard water wordt toegevoerd aan kunstharskorrels in een cilinder.

• Deze korrels halen calcium en magnesium uit het water en geven natrium in de plaats. Uit de cilinder met kunstharskorrels komt zacht water.

• De kunstharskorrels moeten regelmatig ‘gespoeld’ of ‘geregenereerd’ worden. Bij dit proces, dat automatisch door het toestel wordt gestart, spoelt men de korrels met pekelwater (heel zout water). Het toestel heeft onthardingszout nodig om dit pekelwater aan te maken.

• Het pekelwater onttrekt calcium en magnesium aan de korrels en geeft natrium in de plaats.

• Het pekelwater met calcium en magnesium loopt weg naar het riool.


waterverzachters prijzen offerte


Vijf tips voor het aankopen van een waterontharder

Een waterontharder is een investering die u graag optimaal ziet renderen. Daarom is het van belang om professioneel advies in te winnen. Er bestaan meerdere soorten waterontharders, die elk hun voor- en nadelen bezitten. Welk systeem voor uw huis het meest geschikt is, hangt af van uw waterverbruik en een aantal andere factoren.

1. Kies een waterontharder die werkt met onthardingszout.

Voor gebruik in particuliere woningen is dit het meest geschikte type, dat zijn doeltreffendheid heeft bewezen. In de handel vindt u ook magneetontharders die veel goedkoper zijn, maar waarvan de werking minder effectief is.

2. Maak een keuze tussen een waterontharder die mechanisch werkt of die een elektronische besturing heeft.

Een waterontharder met een mechanische werking maakt geen gebruik van elektriciteit. Het volledige onthardingsproces en het regenereren vinden plaats met behulp van waterdruk. Bij een waterontharder met elektronische sturing regelt een microprocessor het ontharden en het regenereren. Het voordeel van een mechanische waterontharder is de eenvoud.

Dit soort waterontharder is niet gevoelig voor elektronische en elektrische defecten. Een elektronisch gestuurde waterontharder kent echter veel meer instellingsmogelijkheden. De werking van het toestel kan veel efficiënter geregeld worden, zodat u voor de regeneratie minder water en zout verbruikt.

In dit artikel kan u lezen welke soorten waterontharders wij allemaal aanbieden.

3. De regeneratie wordt door een waterontharder automatisch gestart.

Het regenereren kan gebeuren op basis van tijd of op basis van watervolume. Als u per dag steeds ongeveer dezelfde hoeveelheid water gebruikt, kan een eenvoudige sturing op basis van tijd voldoende zijn. Indien er echter grote schommelingen optreden in uw waterverbruik, zal het regeneratieproces te vroeg of te laat opgestart worden.

Bij een laag waterverbruik kan de regeneratie onnodig snel plaatsvinden en zult u nutteloos onthardingszout verbruiken. Bij een zeer hoog waterverbruik kan het gebeuren dat het regenereren te laat plaatsvindt, waardoor de kunstharskorrels geen mineralen meer uit het water opnemen. Als het regeneratieproces op basis van watervolume gebeurt, zal dit proces pas opgestart worden als het echt nodig is. U maakt dan efficiënter gebruik van het onthardingszout.

4. Er bestaan waterontharders met één of twee kunsthars cilinders.

Een apparaat met slechts één cilinder is minder duur, maar kan slechts een kleinere hoeveelheid water ontharden. Bovendien wordt het ontharden onderbroken tijdens het regeneratieproces: als het regenereren bezig is, kan er geen water onthard worden. Bij een apparaat dat twee cilinders met kunstharskorrels bezit, hebt u daar geen last van. Als het regenereren in één cilinder plaatsvindt, zorgt de tweede cilinder nog steeds voor zacht water. Indien u dus altijd over zacht water wilt beschikken, is een toestel met twee cilinders aangewezen.

5. Informeer goed naar de hoeveelheid zout en water dat het apparaat verbruikt bij het regenereren.

Dit kan hangt immers sterk af van het type apparaat. Ook de kosten van de onderhoudsbeurten spelen een belangrijke rol. Een waterontharder moet op regelmatige tijdstippen preventief onderhouden worden. De tijd die een technicus hiervoor nodig heeft en de te vervangen onderdelen verschillen per toestel.

Dit artikel gaat over de verschillende soorten waterontharders.

|info soorten waterontharders|


Verschillende soorten waterontharders

Verschillende soorten waterontharders


Ga na welke soorten waterontharder voor u het meest geschikt is

Bepaal op voorhand het gemiddeld volume zacht water dat u dagelijks nodig hebt. Dit is het belangrijkste criterium dat de keuze van het type waterontharder bepaalt. Als uw waterverbruik vrij constant is, kan een tijdsgestuurde regeneratie volstaan, anders opteert u beter voor een volumegestuurde regeneratie. Kijk ook na hoeveel ruimte u ter beschikking hebt voor het plaatsen van een waterontharder.

Een ervaren leverancier kan u bijstaan in de keuze van het meest optimale toestel. Ga daarom te rade bij professionele bedrijven en vraag meerdere offertes. Vergeet ook niet om te informeren naar de prijs van een onderhoudscontract en naar het aantal jaren waarborg. U zult nog vele jaren de voordelen ondervinden van een waterontharder die volledig is afgestemd op uw behoeften. Laat het apparaat daarom installeren en onderhouden door professionele vakmensen.

Soorten waterontharders vergelijken: 3 tips

Verschillende soorten waterontharders

U hebt vast al eens horen spreken over hard of zacht water. Het water dat uw waterbedrijf levert, bevat verschillende mineralen, waaronder calcium en magnesium. Dit komt omdat het water wordt gewonnen uit diepe grondlagen die deze mineralen bevatten. De concentratie calcium en magnesium in het water verschilt van streek tot streek. Uw waterbedrijf kan u informeren over de gemiddelde hardheid van het leidingwater.

Hard water is op langere termijn schadelijk voor uw sanitaire installatie en voor huishoudelijke toestellen die hard water gebruiken. Daarom vindt u tegenwoordig in meer en meer woningen een waterontharder. Er bestaan diverse soorten waterontharders, waaruit het soms moeilijk kiezen is. In dit artikel geven we u een aantal tips zodat u waterontharders beter met elkaar kunt vergelijken.

De gevolgen van hard water voor uw woning

Dat hard water schadelijk is, wordt aangetoond door onderstaande nadelige effecten:

• Het calcium in het water veroorzaakt het ontstaan van een kalklaag in de riolering, de toevoerleidingen, kranen en douchekoppen. Moeilijk verwijderbare verstoppingen zijn het gevolg.

• Elektrische toestellen die water verwarmen, verbruiken meer energie om het water op een bepaalde temperatuur te brengen. Het verwarmingselement is immers in vele gevallen bedekt met een dun laagje kalk, waardoor het element zijn warmte moeilijker kan afgeven. De toestellen verbruiken hierdoor tot 50% meer energie dan normaal!

• Omwille van het hogere energieverbruik en wegens de kalkafzetting op het verwarmingselement en op andere onderdelen, geraken huishoudelijke apparaten sneller defect. U zult dus jaarlijks een groter bedrag moeten besteden aan de herstelling of de vervanging van huishoudelijke toestellen. Denk hierbij vooral aan uw wasmachine, elektrische warmwaterboiler, stoomstrijkijzer, koffiezetapparaat, waterkoker en dergelijke meer.

• Als u uw kleren, linnen en beddengoed wast met hard water, verkrijgt u schurende en harde kledij, handdoeken en lakens. Dit wordt eveneens veroorzaakt door kalk in het water. Bovendien verslijten textielproducten sneller dan normaal door hard water.

• U zult jaarlijks veel meer geld uitgeven aan wasproducten en allerlei reinigingsproducten. Met hard water krijgt u uw was minder goed schoon, zodat u meer wasmiddel moet toepassen. Om kalksporen op uw sanitair te verwijderen, hebt u bovendien speciale (en dure) reinigingsmiddelen nodig.

• Als u niet houdt van een schilferende droge huid en dof haar, wast u zich beter niet in hard water.

U kunt al deze problemen voorkomen door het plaatsen van een geschikte waterontharder.

Bent u op zoek naar een waterontharder? In dit artikel “Verschillende soorten waterontharders” vindt u antwoorden op uw vragen.

Waaruit bestaat een waterontharder?

Een waterontharder bestaat uit één of meer cilinders waarin zich kunsthars korrels bevinden. Deze korrels bezitten de eigenschap om calcium en magnesium uit het harde water te halen en natriumdeeltjes in de plaats te geven. In een waterontharder gebeurt er dus eigenlijk een uitwisseling van deeltjes. Het toegevoerde water stroomt langs de kunsthars korrels en verliest daarbij calcium en magnesium.

Aan de onderzijde van de cilinder houdt men zacht water over. De kunsthars korrels raken na een tijdje verzadigd en moeten dan gespoeld worden. Men noemt dit ‘regenereren’. Dit regeneratieproces wordt door de ontharder automatisch gestart. Als spoelwater gebruikt men pekelwater. De korrels geven hun calcium- en magnesiumdeeltjes af aan het spoelwater en nemen natrium uit het spoelwater op. Het onthardingszout is nodig om het pekelwater aan te maken, en moet door de eigenaar regelmatig bijgevuld worden.


waterverzachters prijzen offerte


Het vergelijken van verschillende soorten waterontharders: 3 tips

We geven hieronder een aantal tips om de diverse soorten waterontharders met elkaar te kunnen vergelijken. Alvorens u een ontharder aankoopt, gaat u het best na wat het meest geschikte type toestel is voor uw woning. Vraag raad bij een professionele installateur.

1. Ga na op welke manier een ontharder wordt aangestuurd. Er bestaan volledig mechanische waterontharders, die alleen gebruikmaken van de waterdruk. Elektriciteit komt er niet aan te pas. Het regenereren en het ontharden worden hydraulisch aangestuurd. Dit zijn vrij eenvoudige waterontharders, die bovendien minder duur zijn en minder gevoelig voor (elektrische) storingen.

Het nadeel is dat de instellingsmogelijkheden van deze mechanische waterontharders vrij beperkt zijn. Elektronisch aangestuurde waterontharders worden geregeld door een microprocessor. Bij dit soort apparaten kun je heel wat meer instellen en regelen. Het regeneratieproces kan bij dit type apparaten zodanig geoptimaliseerd worden dat het toestel een minimale hoeveelheid zout en water verbruikt.

2. De manier waarop het toestel het regeneratieproces start, is eveneens van groot belang. Indien uw waterverbruik per dag vrij constant is, kan een tijdsgestuurde regeneratie voldoende zijn. Bij een tijdsgestuurde regeneratie start het toestel op een vast tijdstip met het spoelen van de cilinder. Als uw waterverbruik echter van dag tot dag sterk varieert, hebt u een toestel met volume gestuurde regeneratie nodig.

In dit geval start het spoelen pas nadat een bepaald volume water werd onthard. Het regenereren gebeurt dan niet te vroeg of te laat, maar op het tijdstip waarop de korrels verzadigd zijn. Op deze manier verbruikt u niet onnodig veel onthardingszout.

3. Vraag u af of u op elk ogenblik wilt beschikken over zacht water. Een ontharder die is uitgerust met één cilinder die kunsthars korrels bevat, kan geen water ontharden wanneer de cilinder gespoeld wordt. Bij systemen die twee cilinders bezitten, kan er telkens één cilinder gespoeld worden terwijl de tweede cilinder nog volop water kan ontharden. Uiteraard is een waterontharder met twee cilinders in staat om een groter debiet zacht water leveren. De twee cilinders staan parallel en voeren beide tegelijk de waterontharding uit.

Een ervaren installateur kan u advies geven

Welk type waterontharder voor u het meest geschikt is, hangt af van meerdere factoren. Het waterverbruik is natuurlijk van belang, maar ook de hardheid van het water in uw buurt, de ruimte die u ter beschikking hebt voor de plaatsing van een ontharder, het aantal gezinsleden enzovoorts. Een professionele verdeler kan u raad geven over de aankoop van een passend toestel en meerdere types met elkaar vergelijken. Schakel bovendien ervaren vakmensen in om uw toestel te laten onderhouden. Een waterontharder aankopen is een hele investering, maar u kunt nadien nog vele jaren genieten van de vele voordelen van zacht water.


Waterverzachters