Regeneratie van een waterontharder – de beste waterverzachter of ontkalker in de buurt kopen

Hoe werkt de regeneratie van een waterontharder?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterverzachter installateurs in uw buurt:

Regeneratie van een waterontharder

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Regeneratie van een waterontharder
Regeneratie van een waterontharder

Regeneratie van een waterontharder: werking en factoren

Regeneratie is een essentieel proces voor een waterontharder. Het zorgt ervoor dat het apparaat continu zijn taak kan uitvoeren. In dit artikel leer je alles over de regeneratie van waterontharders. Hoe het proces werkt, welke elementen het beïnvloeden en welke functie het regeneratiezout heeft. U zult ook leren hoe vaak een waterontharder moet worden geregenereerd en op welke manier dit kan gebeuren. Met enig inzicht in regeneratie is het gemakkelijker om de juiste waterontharder voor uw huis te kopen.

1. regeneratie van een waterontharder: het belang

Hard leidingwater bevat veel calcium (kalk en magnesium). Om deze uit het water te filteren, maken de meeste waterontharders gebruik van ionenuitwisseling. Het systeem is heel eenvoudig. In de waterontharder stroomt het harde water door een cilindervormig filter met harsbolletjes, een zogenaamde harsfilter of ionenwisselaar. Aangezien hars van nature graag calcium- en magnesiumionen bindt, worden deze ionen gedwongen in het harsfilter te blijven. Het zachte water stroomt dan uit de ionenwisselaar in uw leidingen, toestellen en kranen.

Maar na een tijdje hebben de harsbolletjes zoveel calcium- en magnesiumionen gebonden dat ze verzadigd zijn. Het spreekt vanzelf dat indien een harsfilter geen nieuwe ionen kan opnemen, uw leidingwater niet meer wordt onthard. Om verzadiging te voorkomen, moeten de harsbolletjes dus regelmatig worden “schoongespoeld”. Dit proces wordt regeneratie genoemd.

Hoe werkt de regeneratie van een waterontharder?

Zout speelt een belangrijke rol bij de regeneratie van een waterontharder. Regeneratiezout bevat veel natrium, dat snel en sterk reageert met kalk (calcium en magnesium). Tijdens het regeneratieproces wordt de ionenwisselaar gespoeld met een zoutoplossing, zodat alle calcium- en magnesiumionen die zich op de harskorrels bevinden, worden opgelost en in het riool kunnen worden geloosd. Het proces wordt automatisch uitgevoerd door het toestel. U kunt de tijd zelf programmeren, bijvoorbeeld om 3 uur ’s nachts als niemand in huis kraanwater gebruikt. Na de regeneratie is het harsgranulaat weer helemaal “schoon” en kan de waterontharder alle kalkaanslag uit het water verwijderen.

Regeneratiezout is verkrijgbaar in de vorm van korrels, tabletten en blokken. Alle waterontharders zijn uitgerust met een voorraadtank waarin voldoende zout wordt opgeslagen voor een aantal spoelbeurten. Aangezien het zout tijdens het regeneratieproces volledig oplost, moet u het reservoir van tijd tot tijd bijvullen. Als u dit minder vaak wilt doen, kunt u kiezen voor een model met een bijzonder grote bak.

3. welke elementen zijn belangrijk voor de regeneratie?

De verzadiging van de harskorrels (met calcium- en magnesiumionen) treedt geleidelijk op zodra de eerste liters hard water door de ionenwisselaar gaan. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe snel de harskorrels van een waterontharder verzadigd raken en hoe vaak regeneratie nodig is.

(a). De hardheid van uw leidingwater

Hoe meer kalk er in uw leidingwater zit, hoe sneller de harskorrels verzadigd raken. De hardheid van uw leidingwater hangt af van waar u woont (het calcium- en magnesiumgehalte van de bodem) en van het waterbehandelingsbedrijf dat het water distribueert (hoeveel ontharding zij doen). In België wordt de hardheid van het water uitgedrukt in Franse graden (fH) en er bestaat een schaal om de waterhardheid in te delen:

– 0 – 7 fH: zeer zacht water

– 7 – 15 fH: zacht water

– 15 – 30 fH: gemiddeld water

– 30 – 45 fH: hard water

– Meer dan 45 fH: zeer hard water

(b). De capaciteit van de waterontharder

De capaciteit van de ionenwisselaar bepaalt hoeveel harskorrels zich in het filter bevinden. Hoe meer harskorrels, hoe meer calcium- en magnesiumionen uit uw leidingwater kunnen worden verwijderd. Er zijn waterontharders op de markt met capaciteiten van 10, 14, 16, 18 en 20 liter. Een waterontharder met een hogere capaciteit hoeft minder vaak te worden geregenereerd.

(c) De hoeveelheid water die u gebruikt

Hoe meer water uw huishouden gebruikt, hoe intensiever de waterontharder moet werken. Dit betekent dat de harsbolletjes sneller verzadigd raken en vaker moeten worden geregenereerd.

(d) Afstelling van de resterende hardheid

Niet iedereen wil volledig onthard water uit de kraan, want zeer zacht water kan een beetje plakkerig aanvoelen. Veel waterontharders bieden daarom de mogelijkheid om onthard water te mengen met niet-onthard water. De eenheid heeft dan een mengventiel om de resterende hardheid te regelen. U kunt de klep zo instellen dat er bijvoorbeeld zacht water van 15 fH uit uw kranen stroomt. Hoe hoger de resthardheid, hoe minder de waterontharder hoeft te werken

4. soorten regeneratiecontroles voor waterontharders

In bijna alle moderne waterontharders gebeurt de regeneratie automatisch door het toestel. Er zijn verschillende manieren om deze automatische regeneratie te regelen.

(a). Getimede regeneratie

Dit is de meest traditionele methode. Met getimede regeneratie begint het proces na een aantal dagen dat u opgeeft. U kunt bijvoorbeeld de waterontharder programmeren om de ionenwisselaar om de 6 dagen om 3 uur ’s morgens te regenereren. Op tijd gebaseerde regeneratie is echter niet de meest doeltreffende methode, omdat het waterverbruik in uw huishouden zeer onregelmatig is. Het zal dus regelmatig voorkomen dat de harsbolletjes binnen de 6 geprogrammeerde dagen nog niet verzadigd zijn, waardoor u tijdens het regenereren onnodig zout en spoelwater verspilt. Omgekeerd kan het ook gebeuren dat de harsbolletjes na 4 dagen al enigszins verzadigd zijn en de waterontharder gedurende 2 dagen niet optimaal werkt.

(b). Volume-gecontroleerde regeneratie

Bij volumegecontroleerde regeneratie begint het proces zodra een bepaald volume leidingwater door de ontharder is gepasseerd. U kunt zelf bepalen hoe hoog dit volume moet zijn. Een voordeel van volumegecontroleerde regeneratie is dat het harsfilter niet te vroeg of te laat wordt gespoeld, maar ongeveer op het moment dat een bepaald verzadigingsniveau is bereikt. Een nadeel van volumegecontroleerde regeneratie is dat bij de eenvoudigere modellen waterontharders geen rekening wordt gehouden met een geschikte regeneratietijd. Als om 16.00 uur het ingestelde volume is bereikt, begint de regeneratie onmiddellijk. Tijdens dit proces werkt de waterontharder niet en krijgt u hard leidingwater uit uw kranen. De meer geavanceerde modellen zijn uitgerust met een “volumevertraging”. Wanneer het volume bereikt is, wacht het toestel met de regeneratie tot een tijdstip waarop uw huisgenoten niet gestoord worden, bijvoorbeeld om 3 uur ’s nachts (instelbaar).

(c) regeneratie met behulp van sensoren (meet de waterhardheid)

Sensortechnologie heeft ook waterontharders bereikt. Een sensor meet de hardheid van het leidingwater en het verbruik in uw huishouden. De regeneratie wordt daar dan precies op afgestemd. Met sensorgestuurde regeneratie verspilt u nauwelijks zout of spoelwater. Anderzijds zijn deze waterontharders duurder in aankoop dan overeenkomstige modellen zonder sensor.

5. vragen over regeneratie

(a). Hoe lang duurt de regeneratie van mijn waterontharder?

De regeneratie kan tussen 20 minuten en een uur duren, afhankelijk van de capaciteit van de waterontharder. In een waterontharder met een kleine ionenwisselaar worden de harsbolletjes meestal snel schoongespoeld. Bij de grote modellen met een inhoud van 20 liter duurt het spoelproces iets langer.

(b). Hoeveel zout gebruikt mijn waterontharder voor de regeneratie?

Het zoutverbruik is afhankelijk van het waterverbruik en de waterhardheid. Een huishouden van 4 personen gebruikt ongeveer 80 tot 120 kg zuiveringszout per jaar. Een kilo zout kost ongeveer € 0,40 tot € 1,00, afhankelijk van het soort (zeezout, steenzout, ingedampt zout), de vorm (korrels, kristallen, blokken) en de verpakking (volume).

(c). Zal ik hard water hebben tijdens de regeneratie van mijn waterontharder?

De meeste waterontharders zijn uitgerust met een ionenwisselaar. Dit betekent automatisch dat het toestel niet zacht kan worden tijdens het regeneratieproces. Gedurende deze tijd krijgt u hard leidingwater. Er zijn ook waterontharders met twee ionenwisselaars. Bij deze duplex waterontharders neemt het andere harsfilter het over terwijl het ene filter wordt schoongespoeld. Op die manier krijgt u altijd zacht water uit de kraan.

6. Wil je een waterontharder kopen?

Bij de aanschaf van een waterontharder is het raadzaam regeneratie te overwegen. De capaciteit van de waterontharder bepaalt hoe vaak hij moet worden geregenereerd. Voor hard water tussen 30 – 45 fH dat u wilt ontharden tot ongeveer 15 fH (resthardheid), kunt u de volgende verhouding tussen uw huishouden en de capaciteit gebruiken:

– Huishouden met 1 tot 2 personen: Waterontharder met een capaciteit van 10 liter.

– Huishouden van 3 tot 4: inhoud van 14 liter.

– Huishouden van 5 tot 6: inhoud van 16 liter.

– Huishouden van 7 tot 8: inhoud van 18 liter.

– Huishouden van 9 tot 10: inhoud van 20 liter.

Overweeg ook hoe de regeneratie moet worden gecontroleerd: per tijd, per hoeveelheid of door sensoren. Houd ook rekening met het volume van het zoutreservoir. Het vullen van deze tank is in principe het enige onderhoud dat u aan een waterontharder hoeft te verrichten. 

7. Vergelijk de offertes van verschillende waterontharders in uw regio

Wij bieden u de mogelijkheid om de juiste waterontharder tegen de beste prijs te kopen en deze door een erkende vakman te laten installeren. Vul gewoon het onderstaande formulier in om offertes te vergelijken van meerdere professionals in uw regio. Met de perfecte waterontharder zult u jarenlang genieten van aangenaam zacht water in uw huis, met weinig onderhoud.

waterverzachters vergelijken online

Regeneratie van een waterontharder