Hoe Waterhardheid Meten

Hoe Waterhardheid Meten

Wat is hard water?

Hard water slaat op water dat een hoog aandeel opgeloste mineralen bevat, zoals Kalk.

Alhoewel de mineralen Kalk en Magnesium meestal worden geassocieerd met hardheid van water, zijn ook andere polyvalente ionen zoals aluminium, mangaan, ijzer en zink vaak aanwezig.

Vergelijk hier Prijzen van meerdere Waterontharders in de buurt :

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

hoe waterhardheid meten

Waarom de waterhardheid meten

Alhoewel het geen gezondheidsrisico vormt, kan het gebruik van hard water andere problemen opleveren, die alleen vermeden kunnen worden als de waterhardheid gemeten wordt. Hier is een lijst van oorzaken:

– Schoonmakers zouden altijd de waterhardheid moeten meten omdat hard water op bijna alle schoonmaak taken effect heeft. De reden hiervoor is dat het moeilijker is om zeep of schoonmaakmiddel op te lossen in hard water omdat de zeep reageert met het hoge mineralen aandeel van hard water. Deze reactie van zeep en mineralen vormt een vaste stof of een aanslag en dit hindert het schoonmaakproces. Totdat het gehele aandeel mineralen is verbruikt, zal de zeep niet oplossen in het water om schuim te vormen. Dit is natuurlijk niet ideaal voor schoonmakers, aangezien meer en meer zeep nodig is voor het schoonmaken.

– Een ander probleem voor mensen die hard water gebruiken, treedt op als kleding gewassen wordt. Omdat de mineralen in hard water reageren met de zeep en aanslag vormen, zet deze zeepaanslag zich vast op kleding en stoffen, waardoor ze er minder stralend uitzien. Al de kleding die in hard water gewassen wordt, heeft een korte levensduur en ziet er verschoten uit. De gevormde zeepaanslag plakt aan de draden van de stof en die wordt daardoor broos. Witte kleding wordt geel of grijs van kleur.

– Hard water laat strepen en vlekken na op servies en glazen.

– Het gebruik van hard water in badkuipen veroorzaakt de vorming van randen zeepaanslag en kalkaanslag.

– In de warm waterleidingen veroorzaakt hard water de aangroei van kalkaanslag en hierdoor vermindert de doorstroming van het water.

– Hard water laat de huid droog aanvoelen omdat er een onzichtbare laag zeep achterblijft.

Om zo veel problemen te voorkomen, moet u altijd de waterhardheid bij u thuis meten.


hoe waterhardheid meten
hoe waterhardheid meten

Hoe Waterhardheid Meten? 6 Methodes

Er zijn verschillende manieren om de waterhardheid te meten:

Meet waterhardheid door titratie

Waterhardheid kan worden gemeten door het te titreren met EDTA-oplossing. EDTA is ethyleen diamine tetra acetaat zuur, wat wordt gebruikt om kalk op te lossen. Als u een watermonster neemt en EDTA-oplossing blijft toevoegen tot de kleur van het monster verandert, kunt u de mate van waterhardheid meten | hoe waterhardheid meten.

Digitale Titratie

In de plaats van het handmatig toevoegen van EDTA-oplossing , kan ook een digitale titrator gebruikt worden. Het werkt volgens hetzelfde principe van titratie, maar het is gemakkelijker en accurater.

Teststrips

Hoe waterhardheid meten? Een andere manier om de waterhardheid te meten, is het gebruik van teststrips. Deze teststrips zijn kleine stukjes papier die in het watermonster gedipt kunnen worden. Nadat u de strip in het water heeft gedipt, komt er een kleur op het uiteinde van de strip; deze kleur correspondeert met een index die is geprint op de doos van de strips. Teststrips kunnen gemakkelijk en accuraat thuis worden gebruikt om de waterhardheid te meten.

Een Colori meter gebruiken

Dit is een speciaal apparaat dat wordt gebruikt om de waterhardheid te meten, in streken waar het naar verwachting minder is dan 4mg/L. Colori meter gebruikt het concept van een lichtflits die door het monster wordt gestuurd en het meten van de hoeveelheid licht die wordt geabsorbeerd door het monster, om de hardheid van het water te bepalen.

Ion selectieve Elektrode

Dit kan worden gebruikt in troebele of gekleurde monsters om de waterhardheid te meten.

Simpele test thuis

Vul een transparante fles met ongeveer 285 ml water. Voeg ongeveer 6 tot 7 druppels vloeibaar wasmiddel toe en doe de dop op de fles. Schud de fles en kijk hoe veel zeepschuim ontstaat. Als de fles zich vult met bubbels, dan heeft u zacht water, maar als u heel erg moet schudden om schuim te krijgen, dan heeft u waarschijnlijk hard water.

Tips omtrent: hoe waterhardheid meten | ontdek prijs van een airco

hoe waterhardheid meten - waterontharder voor en na
hoe waterhardheid meten | waterontharder voor en na

hoe waterhardheid meten