Het verschil tussen hard water en zacht water
Het water dat u in huis gebruikt wordt uit de bodem gewonnen. De hoeveelheid kalk in de bodem is bepalen voor de hoeveelheid kalk in uw water. Zit er veel kalk in de bodem, dan komt een groot deel van dit kalk ook in het water terecht. Dit water wordt ook wel hard water genoemd. Zit er weinig kalk in de bodem en dus in het water, dan wordt er gesproken over zacht water.
Op deze pagina leest u meer over hard water en zacht water. Zo leest u niet alleen meer over het verschil tussen beide soorten water maar komt u ook te weten waarom hard water schadelijk is en hoe u hard water kunt ‘verzachten’.

Hard water en zacht water
Wat is hard water?
Hard water is water met een grote hoeveelheid kalk. Deze kalk komt niet zomaar in het water. Als het water in een kalkrijke bodem neerdaalt spreekt het voor zich dat het leidingwater, dat uit de grond opgepompt wordt, ook veel kalk zal bevatten. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe ‘harder’ het water wordt.
Wat is zacht water?
Zacht water is water met een kleine hoeveelheid kalk. Dit water is uit een deel van de bodem gewonnen waar minder kalk in zit. Zo komt er minder kalk in het water terecht. Water kan dus ook ‘zacht’ zijn van nature. Om het actief te verzachten, is er echter een waterontharder nodig.
Waarom is hard water schadelijk?
U kunt beter zacht water in huis gebruiken dan water met een grote hoeveelheid kalk. Hard water is namelijk niet alleen schadelijk voor uw apparaten maar ook voor uw huid en haar. Hoe dit precies ziet, leest u hieronder.
Hard water en uw apparaten
In hard water zit een grote hoeveelheid kalk. Een deel van deze kalk blijft niet in het water zitten als u het water gebruikt. Het blijft in uw apparaten hangen. Gebruikt u hard water in huis, dan zit er kalk in uw waterkoker, wasmachine, vaatwasser enz.
Daarnaast kan een deel van de kalk zich afzetten in uw leidingen. Zo lopen deze het risico om te verstoppen. Hard water is dus schadelijk voor uw apparaten en uw woning in het algemeen.
Hard water en uw huid en haar
Hard water is niet alleen schadelijk voor uw apparaten en leidingen maar ook voor uw huid en haar. Wast u uw gezicht met hard water, dan kan een deel van de kalk in het water in uw poriën gaan zitten. Hierdoor verstoppen de poriën in uw huid, waardoor u bepaalde huidproblemen kunt krijgen. Wast u uw haar met hard water, dan zorgt de kalk in het water voor een doffe waas op uw haar. Wast u uw haar met zacht water, dan ziet uw haar er stralender, gezonder en glanzender uit.
In dit artikel leest u over het verschil tussen hard water en zacht water.
De hardheid van het leidingwater: verschillend per regio
Of u hard of zacht water gebruikt in uw huis, is afhankelijk van de gemeente waar u woont. In sommige gemeenten wordt voornamelijk hard water gebruikt, terwijl andere gemeenten zacht water hebben.
Er zijn diverse websites die u een duidelijk beeld geven van de waterhardheid per gemeente. Op deze websites hoeft u enkel de naam van uw gemeente in te vullen, om vervolgens te achterhalen hoe hard het water in uw gemeente is. Is er sprake van een hoge waterhardheid in uw gemeente, dan gebruikt u hard water in huis. Is er sprake van een lage waterhardheid, dan heeft u gelukkig zacht water in huis.
Hard water en zacht water – Andere manieren om uw water te testen
U kunt de naam van uw gemeente opzoeken om te achterhalen of u hard of zacht water gebruikt. U kan het echter ook zelf testen. Er zijn twee manieren om dit te doen, namelijk met teststroken en met een test-set. Een teststrook is een papieren strip die u in het water houdt, om vervolgens de hardheid van het betreffende water op de strip af te lezen. Een test-set werkt op dezelfde manier maar dan in combinatie met een specifieke testvloeistof.
Zowel de teststroken als de sets zijn eenvoudig online te bestellen. U kan ze ook meestal bij uw apotheker kopen.
Door deze teststroken zal u gemakkelijk het verschil kunnen zien tussen hard water en zacht water.
Het verzachten van hard water
Heeft u uw leidingwater getest en bent u erachter gekomen dat u hard water gebruikt in huis? Dan betekent dit gelukkig niet dat u hier genoegen mee moet nemen. U kunt het water van uw gemeente niet veranderen maar u kunt het water dat u zelf gebruikt gelukkig wel ‘zachter’ maken. Hiervoor hoeft u enkel een waterontharder aan te kopen.
Een waterontharder is een apparaat dat gebruikt wordt om de grote hoeveelheid kalk uit uw leidingwater te halen. Het apparaat werkt op rotszout, zeezout of ingedampt zout, ook wel onthardingszout genoemd. Het onthardingszout in de waterontharder werkt als een natuurlijke filter, die de kalk en andere onzuiverheden in uw water kan filteren. Als uw leidingwater door een waterontharder stroomt zal uw harde water omgezet worden in zacht water.
Hard water? Koop een waterontharder!
Maakt u gebruik van hard water in uw huishouden en wilt u hier verandering in brengen? Investeer dan in een waterontharder met onthardingszout. Met een waterontharder gaan uw apparaten en leidingen niet alleen langer mee, ook uw huid en haar zullen gezonder ogen. Het is een eenmalige investering maar u zal er lang van kunnen genieten.
|info het verschil tussen hard water en zacht water|

Hard water en zacht water
Hard water in uw woning: koop een waterontharder
Het kan zijn dat u in een gebied woont waar er hard water uit de waterleidingen komt. Op zich is dit geen probleem, dit water is perfect drinkbaar. Toch heeft hard water veel nadelen ten opzichte van zacht water.
Hard water bevat onder andere een hoge concentratie kalk. Op lange termijn zorgt kalk voor een hogere energierekening en schade aan allerlei zaken in uw huis. Kalk heeft namelijk een isolerende werking waardoor er bij kalkaanslag veel warme verloren gaat. Ook uw kledij wordt aangetast door kalk, de kleuren vervagen en de vezels geraken beschadigd.
Hard water is niet iets dat je kan oplossen door de waterleidingen eens goed te reinigen. De kalk is overal aanwezig in het water. Als u dus in een kalkrijk gebied woont hebt u een constante aanvoer van hard water. Gelukkig zijn er oplossingen voor.
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen hard water en zacht water?
Wat is hard water precies?
Ons drinkwater wordt gewonnen uit de bodem. In de bodem zitten verschillende kalklagen. Die lossen op in het water. Afhankelijk van de hoeveelheid kalk in het water is het leidingwater zacht of hard. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe harder het water is. De hardheid wordt meestal aangeduid in Franse graden (fH). Hieronder vindt u een overzicht van de Franse graden en de mate van hardheid.
Waar komt hard water voor?
• 0-7 fH: zeer zacht water
• 7-15 fH: zacht water
• 15-22 fH: gemiddeld water
• 22-32 fH: vrij hard water
• 32-52 fH: hard water
Kalkaanslag door hard water
Zoals eerder vermeld is hard water in principe niet schadelijk. Althans niet voor de gezondheid. Maar hard water heeft wel degelijk nadelen door de grote hoeveelheid aan kalk.
Door kalkaanslag kunnen uw leidingen verstopt geraken. Dit kan voor grote problemen zorgen. Die problemen brengen ook weer grote kosten met zich mee. Bovendien heeft kalk een isolerende werking, waardoor er veel warmte verloren kan gaan. Zo heeft het een rechtstreeks gevolg op uw energierekening. Zonde natuurlijk!
Omdat kalk niet oplost in zeep, is het niet iets wat je kan verhelpen met een goede schrobbeurt.
Daarnaast is hard water ook niet zo geschikt om de was mee te doen. Natuurlijk wordt uw kledij schoon maar kalk tast wel de kleuren en de vezels aan aan. Hierdoor kan uw kleding sneller grauw worden dan bij zacht water.
Hard water heeft dus heel wat nadelen maar als u het niet weg kan krijgen met zeep, hoe dan wel?
Dit artikel gaat over het verschil tussen hard water en zacht water. Ook de verschillende voordelen van zacht water worden hierin weergegeven.
Hard water en zacht water – Een waterontharder
De beste oplossing voor hard water is een waterontharder. Door het gebruik van speciaal onthardingszout zal het harde water worden omgezet in zacht water. Hierdoor ondervindt u geen last meer van de kalk in het water. Hieronder volgt een overzicht van de voordelen die een waterontharder biedt.
1. Kalkaanslag is verleden tijd
Hebt u last van kalkaanslag in de badkamer? Bijvoorbeeld in de douchecabine of in het bad? Na de aankoop van een waterontharder zal deze kalkaanslag wegblijven. Dit bespaart u dus heel wat onderhoud.
2. Besparen
Dankzij een waterontharder kan u op heel wat zaken flink besparen. Bijvoorbeeld op de energierekening. Kalk zorgt ervoor dat leidingen minder goed verwarmd kunnen worden. Wanneer er zacht water door uw waterleidingen stroomt zal uw energierekening automatisch dalen!
3. Kledij blijft langer mooi
Met een waterontharder zal u ook merken dat uw kledij langer mooi blijft. Dat is niet het enige, het blijkt ook nog eens dat er met zacht water minder zeep nodig is om de was schoon te krijgen! Wassen gaat dus beter in zacht water. Doordat u minder wasmiddel nodig heeft zal dit u op termijn dus ook heel wat besparen.
4. Toestellen gaan langer mee
Het is algemeen geweten dat kalk niet goed is voor huishoudtoestellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw koffiezetapparaat, de waterkoker maar ook aan de wasmachine. Kalk kan deze toestellen aantasten waardoor de levensduur afneemt. Zacht water zal de levensduur van deze huishoudelijke toestellen verlengen!
5. Kookpotten blijven langer mooi
Iedereen kent waarschijnlijk wel de kalkaanslag op kookpotten. Er vormt zicht telkens een dikke laag kalk op de pot die u altijd gebruikt om water te verwarmen. Welk afwasmiddel of welke vaatwastabletten u ook koopt, nooit zal het resultaat zo mooi zijn als met zacht water.
6. Het water heeft een betere smaak
Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid maar het smaakt minder lekker dan zacht water. Wellicht kent u dat olieachtige laagje dat op de thee drijft? Of water met een troebele, melkachtige kleur? Dit wordt veroorzaakt door de kalk in het water. Zacht water is zuiverder en dus aangenamer om te drinken.
Dit is slechts een greep uit de vele voordelen van een waterontharder. Als u dus in een gebied met hard water woont dan kan een waterontharder de oplossing zijn voor huidige en toekomstige problemen.
|info het verschil tussen hard water en zacht water|

Hard water en zacht water
Zacht water in uw woning met een waterontharder!
Van de smaak van het water tot kalkaanslag in leidingen en apparatuur, hard water brengt ontegensprekelijk heel wat nadelen met zich mee. Kalk is een hardnekkig probleem. Een waterontharder is de beste oplossing. Als u de bovengenoemde problemen herkent is het aan te raden om uit te zoeken of er in uw woonplaats sprake is van hard water en een waterontharder te installeren.
Waarom schuimt mijn shampoo niet? Waarom is hard water slecht?
Een tijdje geleden mocht ik het zelf ondervinden. Onze sanitaire installatie is nog maar enkele jaren oud, toch vond ik een grote plas water onder de boiler. De diagnose van de loodgieter was duidelijk: het drukvat had de geest gegeven door kalkaanslag. Wat volgde was een stevige factuur en de boodschap dat ook het nieuwe drukvat waarschijnlijk geen lang leven beschoren is.
Een vervelend gevolg van hard leidingwater! En daar blijft het niet bij. Hard water heeft vele nadelige gevolgen voor uzelf en voor uw woning. Wat is nu precies hard water? Welke zijn de negatieve effecten? En dan het goede nieuws: we kunnen er iets tegen doen.
Wat is hard water?
Het water dat uit uw kraan komt, bestaat uit watermoleculen en mineralen. De hardheid van het water wordt bepaald door het calcium- en magnesiumgehalte en is afhankelijk van het gebied waarin het water gewonnen wordt. Hoe meer kalk en magnesium, hoe harder uw leidingwater.
7 nadelen van hard water
1. Hard water verkalkt kranen, wastafels en douchewanden
Heeft u ook een kraan waarvan het debiet geleidelijk aan vermindert en moet u het stellen met een steeds dunner wordende waterstraal? Hard water is de boosdoener. Door de hoge concentratie van calcium in hard water verkalken leidingen en kranen, waardoor de doorstroom vermindert.
Vervelende kalkaanslag in de douche of op de wastafel? Om de witte en doffe plekken te verwijderen, moet u noodgedwongen agressieve anti-kalkproducten gebruiken. Niet zo goed voor uw gezondheid en bovendien slecht voor het milieu!
In dit artikel leest u over de voordelen van zacht water en het verschil tussen hard water en zacht water.
2. Hard water doet uw energiefactuur stijgen
Kalk vormt een isolerend laagje rond de verwarmingselementen van allerlei huishoudapparaten. Niet alleen uw boiler, maar ook uw wasmachine, vaatwasser en waterkoker hebben meer tijd nodig om op te warmen. En dat is slecht voor uw elektriciteitsfactuur!
3. Hard water verkort de levensduur van uw apparaten
Huishoudapparaten die blootstaan aan hard water hebben niet alleen meer tijd nodig om op te warmen, ze hebben ook een kortere levensduur. Verwarmingselementen en leidingen verkalken, rubbers worden hard en scheuren. Als u telkens nieuwe toestellen moet kopen, kost dit u handenvol geld.
4. Hard water verbruikt dubbel zoveel zeep
Kalk is de tegenpool van wasmiddel, afwasproduct, zeep en shampoo. Deze producten moeten eerst de kalk neutraliseren en kunnen dan pas hun eigen taak vervullen. U verbruikt dubbel zoveel product en moet sneller weer naar de winkel. Alsof dat nog niet genoeg is, door het grote zeepgebruik heeft u veel meer werk om zeepresten van uw sanitair te verwijderen. En ook daarvoor gebruikt u opnieuw veel schoonmaakmiddel.
5. Hard water is slecht voor uw kleding
Kleding die gewassen wordt met hard water, blijft minder lang mooi. Bij iedere wasbeurt blijft er een laagje kalk op de kledingstukken achter. Gevolg: uw favoriete trui gaat er snel dof uitzien en voelt bovendien stijf aan, tenzij u grote hoeveelheden antikalk product en wasverzachter gebruikt.
6. Hard water is hard voor uw huid en uw haar
Kalk in hard water kan allerlei huidproblemen veroorzaken. Zeepresten lossen slecht op in hard water en zetten zich samen met de mineralen in het water vast op uw huid. Dit zorgt voor verstopte poriën en kan zelfs leiden tot acné en eczeem. De huidbarrière wordt aangetast, uw huid verliest meer vocht en gaat er droog en dof uitzien.
Ook uw haren houden niet van hard water. Na het wassen zijn ze stug en moeilijk te kammen omdat er een laagje kalk is blijven plakken.
7. Hard water is niet leuk om mee te koken
Heeft u al eens geprobeerd om thee te zetten met hard water? Ik wel, eenmaal en nadien nooit meer! In mijn tas zat een troebel goedje met een vreemde smaak.
|info het verschil tussen hard water en zacht water|

Hard water en zacht water
Komt er hard water uit uw kraan?
Als u constant geplaagd wordt door lelijke kalksporen op uw sanitair, mag u er al van uitgaan dat het water dat uit uw kraan komt hard is.
Er zijn allerlei eenvoudige methodes op de markt om de hardheid van uw leidingwater te testen. Zo kan u aan de hand van een teststrip, die u even in het water onderdompelt, de hardheid van het water aflezen.
Van hard water naar zacht water met een waterontharder
Een waterontharder tovert hard leidingwater om in zacht water. De meeste waterontharders voor huishoudelijk gebruik werken met regeneratiezout.
Het principe van een waterontharder kan u vergelijken met een kleine waterzuiveringsinstallatie. Het harde water gaat door een filter van harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De harsfilter verwijdert magnesium en kalk uit het leidingwater en geeft natrium af. Dit proces zorgt voor zacht water.
Als de filter verzadigd is met magnesium en kalk, kan de waterontharder zijn werk niet meer doen. De filter wordt dan schoongespoeld met regeneratiezout, dat u regelmatig bijvult in een reservoir. Op deze manier worden de met calciumionen verzadigde harsbolletjes terug omgezet tot natriumionen, waardoor de waterontharder weer zacht water kan produceren.
Hoeveel zout u moet bijvullen, is afhankelijk van uw verbruik en de hardheid van uw leidingwater.
Een waterontharder installeren: alleen maar voordelen!
Installeer een waterontharder in uw woning, daar waar het leidingwater binnenkomt, en geniet in heel uw huis van zacht water.
Omdat u liever geniet van uw vrije tijd in plaats van urenlang de badkamer te poetsen met grote hoeveelheden schoonmaakmiddel en antikalk product;
Omdat u liever geld uitgeeft aan leuke dingen in plaats van geld te verliezen door het vervangen van kapotte huishoudtoestellen en torenhoge elektriciteitsfacturen;
Omdat u uw favoriete kledingstukken graag mooi en zacht uit de wasmachine haalt in plaats van dof en stijf;
Omdat u graag wil dat uw huid na het wassen zacht en glanzend is in plaats van ruw en vaal;
Omdat u meer houdt van zacht haar dat gemakkelijk te kammen is dan van stug en onhandelbaar haar;
Omdat u in de keuken liever aangenaam en helder water gebruikt in plaats van troebel water met een vreemde smaak.
Het plaatsen van een waterontharder maakt het leven gewoonweg leuker voor u en uw gezin. Ontdek hoe zacht en zalig water kan zijn! Wedden dat u nooit meer zonder wil?