Omgekeerde osmose: ontdek de voordelen, werking en prijs van de beste waterontharders

Omgekeerde osmose

Bent u op zoek naar informatie over omgekeerde osmose?


Voordelen, werking en prijs van omgekeerde osmose

Wanneer je merkt dat jouw apparaten steeds weer kalkaanslag vertonen is het een teken dat er hard water door jouw kranen stroomt.

De aanwezigheid van calcium en magnesium in het water is voor mensen helemaal niet ongezond.

Voor wasmachines, koffie apparaten, waterkokers, douches en ander apparatuur die water gebruiken is hard water erg schadelijk.


Waterontharder Kopen ?


Omgekeerde Osmose
Omgekeerde Osmose

Een waterontharder of waterverzachter plaatsen kan jou op termijn veel onkosten besparen.

In water zit niet enkel calcium en magnesium maar ook mineralen, bacteriën, zouten en virussen.

Vandaar dat waterontharders die werken met het omgekeerde osmose systeem vaak gebruikt worden in de horeca, voeding verwerkende fabrieken en laboratoria.

Steeds meer gezinnen plaatsen een waterverzachter omdat zacht water lief is voor alle apparaten waarbij water gebruikt wordt.

Indien je overweegt om een waterontharder met het omgekeerde osmose systeem aan te schaffen, lees dan vooral verder.


Wat is omgekeerde osmose?

Om te weten wat omgekeerde osmose betekent is het interessant om te weten wat osmose is.

Dit is namelijk een procedure waar bijvoorbeeld verontreinigd water door een membraan geduwd wordt waardoor de verontreinigende stoffen achterblijven en zuiver water ontstaat.

Bij omgekeerde osmose wordt de vloeistof in de omgekeerde richting door het membraan geperst waardoor een drukverschil ontstaat.

Hierdoor vormt zich een soort filter waarbij de vloeistof door minuscuul kleine gaatjes geduwd wordt en op die manier de schadelijke of vervuilende stoffen tegenhoudt.

Omgekeerde osmose water
Omgekeerde osmose water

Hoe werkt een waterontharder op basis van omgekeerde osmose?

Wanneer je een waterontharder aanschaft wordt deze aangesloten op het leidingwater.

Dit wordt door verscheidene filters en het osmose membraan geperst.

Omdat enkel en alleen de watermoleculen door het filtersysteem komen, blijven de vervuilende of onzuivere stoffen achter.

Hierbij wordt een zuiverheid verkregen tussen 95 en 97%, industriële apparaten garanderen zelfs een zuiverheid van maar liefst 99%.

Deze zuivering gebeurt in vijf stappen.

Stap 1

Eerst komt de vloeistof terecht in de 5 Micron sediment filter. Deze verwijdert het vuil, het eventuele roest of slib en andere verontreinigende zaken zoals bijvoorbeeld zanddeeltjes.

Stap 2

Daarna gaat het water in een Carbon Filter. Deze filter houdt alle chemische en mechanische stoffen tegen. Ook gloor en bepaalde ongewenste stoffen die er voor zorgen dat het water niet zuiver smaakt of een geurtje heeft worden in deze fase verwijderd.

Stap 3

De Blok Carbon Filter verwijdert vervolgens 99% van de organische chemische verontreiniging. Ook in deze fase wordt de smaak en de geur nog zuiverder. De koolstof die zich in deze filter bevindt versterkt de efficiëntie zodat het membraan nog beter beschermd wordt.

Stap 4

Het Osmose Membraan, die dagelijks wel 190 kan verwerken laat enkel het zuivere water door. Alle onzuiverheden worden van het water afgescheiden en langs een afvoerslang naar het riool gepompt. Daardoor komen scheikundige elementen als radium, fluoride, kwik enz. niet meer in het gezuiverde water voor. Ook afvalstoffen van medicatie, cocaïne en andere ongewenste onzuiverheden worden in dit proces verwijderd uit het water.

Dit gezuiverde water wordt opgeslagen in de vergaarbak die meestal rond de 15 liter kan bergen.

Stap 5

Als laatste komt het reeds zuivere water in de post carbon filter waar de laatste precieze zuivering gebeurt en waarna alle verontreinigende stoffen effectief verdwenen zijn. Ook deze filter zorgt ervoor dat de smaak en geur van het water optimaal zijn.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder met osmotische druk?

Kraantjeswater is in onze westerse landen geschikt voor menselijke consumptie en, tenzij je een thuislaboratorium, niet nodig om drinkwater te zuiveren.

Wanneer je een waterverzachter aanschaft en uitsluitend leidingwater drinkt doe je er goed aan om op een andere manier voor de nodige zouten en mineralen te zorgen.

Vooral de apparaten als wasmachines, waterkokers enz. zullen minder snel aan vervanging toe zijn omdat er geen kalkafzetting meer mogelijk is.

Dit betekent tevens dat het milieuvriendelijk is omdat er minder producten gebruikt worden om te ontkalken en de levensduur van toestellen dus veel langer wordt.

Voor jouw budget betekent dit ook een meevaller.

In de wasmachine heb je minder wasmiddel en wasverzachter nodig, minder douchegel tijdens het douchen en minder shampoo bij het haren wassen.

Ook de kleuren van je wasgoed blijven veel langer helder doordat kalk ze niet meer dof kan maken.

Ook ga je merken dat je bij het poetsen slechts de helft nodig hebt aan schoonmaakproducten van wat je normaal gebruikt.

In sommige gebieden bevat het leidingwater heel veel kalk waardoor leidingen gaan verstoppen.

Met een waterontharder met osmotische druk is de tijd van verstopte leidingen door kalkaanslag helemaal verleden tijd.

Wanneer je met de auto door de wasstraat rijdt wordt als laatste spoelbeurt ook water gebruikt met omgekeerde osmose.

Dit voorkomt dat na het wassen vervelende kalkvlekjes zichtbaar worden op het koetswerk van je wagen.

Indien je een waterverzachter met osmotische druk aanschaft zal je merken dat je auto vlekkeloos opdroogt.

Liefhebbers van Koy vissen of mensen met grote aquaria kunnen met dit toestel hun vissen echt in de watten leggen.

Doordat er geen kalkaanslag meer ontstaat én je er 100% zeker van bent dat jouw lievelingen naar hartenlust kunnen zwemmen in puur en gezuiverd water, is dit toestel nagenoeg onmisbaar.

Een waterontharder op basis van omgekeerde osmose kopen

Op het moment dat je beslist om een waterontharder aan te schaffen kun je op het internet ontelbare sites vinden waarop deze aangeboden worden.

Indien jouw keuze valt op een waterverzachter op basis van omgekeerde osmose is het heel belangrijk om de voor- en nadelen af te wegen.

Eén van de grote voordelen, naast de langere levensduur van jouw apparaten, is ongetwijfeld de prijs en de zuivere smaak van jouw kopje thee en/of koffie.

Bij het plaatsen moet je er op letten dat, dichtbij het apparaat, de mogelijkheid bestaat om het afvalwater af te voeren naar de riool.

Dit is nodig omdat bij omgekeerde osmose tamelijk veel afvalwater geproduceerd wordt.

Hou wel in je achterhoofd dat een jaarlijkse schoonmaakbeurt van het apparaat door een vakman dient te gebeuren én dat ook de filters jaarlijks moeten vervangen worden.

Je informeert dan ook best bij de aankoop naar de tarieven van de verdeler en of deze ook de jaarlijkse onderhoudsbeurt uitvoert.

Het onderhoud van een omgekeerde osmose systeem

Net als alle apparaten heeft ook dit waterontharder systeem regelmatig een onderhoudsbeurt nodig.

Dit zal er voor zorgen dat het zonder storingen doet waarvoor je het hebt aangeschaft.

Door de kalkafzetting en verontreinigende bestanddelen in het water dat door de membranen gestuwd wordt moeten deze regelmatig worden schoongemaakt.

Indien dat niet gebeurt zullen de kosten voor de zuivering van het water oplopen en gaat de kwaliteit niet optimaal zijn.

Naargelang de verontreiniging van het water dat uit de leidingen het apparaat binnen komt, zal de onderhoudsbeurt tussen de 3 en 12 maanden moeten gebeuren.

Wanneer je het apparaat goed verzorgt zal dit positieve gevolgen hebben voor de levensduur.

Deze onderhoudsbeurt geef je best in de handen van een vakman en gebeurt uiteraard op de locatie waar het toestel zich bevindt.

In de bijgeleverde handleiding kun je de verklaring vinden van signalen die het apparaat geeft wanneer onderhoud nodig is en wat je moet doen bij storingen.

Wat is de prijs van een omgekeerde osmose systeem?

Naargelang het model en de verwachtingen die je hebt van een waterontharder zal de prijs variëren van een paar honderd euro tot een paar duizend.

Er bestaan zeer goede toestellen voor huishoudelijk gebruik die ook betaalbaar zijn wanneer het budget niet zo hoog is.

Wanneer je bijvoorbeeld enkel en alleen het drinkwater wil zuiveren heb je al een apparaat voor de prijs van 250 Euro.

Wil je het aanschaffen voor een horecazaak waar voortdurend water gebruikt wordt door bijvoorbeeld vaatwassers en wasmachines, kun je rekenen op een prijs vanaf 1700 tot 2250 euro.

Een gratis offerte voor een waterontharder op basis van omgekeerde osmose

Je hebt een keuze gemaakt en je bent tot het besluit gekomen dat een waterontharder met omgekeerde osmose voor jou geknipt is?

Dan doe je er goed aan om een offerte of prijsopgave aan te vragen.

Deze is helemaal gratis en er hangt geen enkele verkoopverplichting aan vast.

Je kunt thuis op je gemakje prijzen en voorwaarden vergelijken zonder opdringerige verkoper in de buurt.

Let vooral op de kleine lettertjes in de verkoopvoorwaarden en de mogelijkheden voor het onderhoud van jouw toestel.

Je hebt niets te verliezen maar enkel te winnen bij de opgave van de beste prijs en kwaliteit dus waarom zou je nog langer wachten?

Vul nu het offerte formulier voor een waterverzachter in en binnen enkele dagen weet je precies het type en de kostprijs van het apparaat wat best past bij jouw behoefte.

Je krijgt maximaal drie offertes toegestuurd van vaklui in jouw regio die gespecialiseerd zijn in het plaatsen en uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden.

Wanneer je beslist hebt wie en wat het gaat worden, kun je vrijblijvend contact opnemen met het bedrijf en een afspraak maken wanneer het jou past.

Op het moment dat het toestel geleverd wordt krijg je uitgebreid informatie over de werking en de mogelijke waarschuwingstekenen voor onderhoud.

Zo kom je nooit tot onaangename verrassingen te staan en kun je volop genieten van zuiver en lekker zacht water.


Omgekeerde Osmose