Gevolgen van kalkaanslag
U heeft last van kalkaanslag? Wist u dat kalkaanslag negatieve gevolgen kan hebben in uw leven? Dan bent u waarschijnlijk op zoek naar de beste waterverzachter voor uw thuis.
Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:
De gevolgen van kalkaanslag
Steeds die vervelende kalksporen die overal opduiken
Besteedt u ook zoveel tijd aan de schoonmaak in uw badkamer? Die vervelende kalkaanslag op de randen van het bad, op de waterkranen, de muurtegels, enz. Een douchekop die verkalkt, een toilet die bruin wordt. Allemaal kalkaanslag. Hardnekkig en moeilijk te verwijderen. U moet er speciale reinigingsmiddelen voor in huis halen. Bent u soms ontmoedigd door deze steeds terugkerende kalkaanslag? Weet dan dat er een duurzame oplossing voor is. Lees verder en ontdek hoe je deze kalkaanslag kan voorkomen.
De kalk is hard water is de schuldige
Kalkaanslag wordt veroorzaakt door leidingwater dat veel harde elementen bevat. De boosdoeners zijn calcium en magnesium. Deze mineralen zijn in het leidingwater aanwezig omdat het water wordt gewonnen uit diepe grondlagen. In onze Belgische bodem zijn magnesium en calcium rijkelijk aanwezig. Men gebruikt de benaming ‘hard water’ als het water een grote concentratie aan calcium en magnesium bevat.
De hardheid van water is niet overal gelijk. Het water dat watermaatschappijen oppompen komt uit diverse bronnen. Indien uw woning hard water geleverd krijgt, kan dit op langere termijn heel wat nadelige gevolgen hebben. U moet met meer dan alleen kalkaanslag afrekenen. U wordt ook geconfronteerd met een hogere energiefactuur en onverwachte extra kosten.
• Kalk zet zich af op verwarmingselementen van elektrische boilers en toestellen die water verwarmen. Het kalklaagje op het verwarmingselement zorgt voor een minder efficiënte warmteafgifte. Daardoor is er meer tijd nodig is om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Het gevolg is een hoger elektriciteitsverbruik.
• Door de kalkafzetting in elektrische apparaten gaan deze sneller stuk. Dit leidt tot kosten voor reparaties. Omdat huishoudelijke apparaten sneller kapot gaan, zijn ze ook vaker aan vervanging toe.
• Om uw was schoon te krijgen, moet u een hogere dosis wasmiddel gebruiken. De calcium en magnesium in het water verstoren de reinigende werking van wasproducten. Daarbij verslijten de vezels van textielstoffen veel sneller door de nefaste invloed van hard water. Ook kleuren vervagen snellen en de witte was wordt grauw.
• Kalkaanslag in waterleidingen werkt verstoppingen in de hand. U moet een aanzienlijk bedrag uitgeven aan ontstopping middelen of aan een professionele ontstopping firma.
• Hard water heeft ook een invloed op uw lichaam. Uw huid geraakt geïrriteerd of uitgedroogd als u zich wast in hard water. Zelfs met dure shampoos slaagt u er niet in om uw haar te doen glanzen.
Voorkom al deze problemen met een waterontharder
Wil u definitief van alle bovenstaande problemen verlost worden? Dat kan met behulp van een waterontharder. Als u een goede waterontharder laat installeren in uw woning, kan u altijd over zacht water beschikken. U zult de voordelen ervan snel ondervinden.
• Geen kalkaanslag meer. Urenlang poetsen om uw badkamer en aanrecht schoon te krijgen is verleden tijd.
• U zal minder wasmiddelen nodig hebben.
• Een dalen verbruik van elektriciteit.
Een waterontharder met regeneratiezout werkt als volgt:
• Het harde water komt het huis binnen via de waterontharder. Het stroomt eerst door een cilinder met korrels van kunsthars. Deze korrels nemen de calcium – en magnesiumdeeltjes op. Het water neemt op zijn beurt onschadelijke natriumdeeltjes op uit de korrels. Het water dat daarna uit de cilinder vloeit, is zacht water.
• Het toestel gebruikt regeneratiezout om het spoelwater aan te maken. Dit zoute spoelwater dient om de korrels op regelmatige tijdstippen te ‘regenereren’. De kunstharskorrels geraken na een tijdje verzadigd met calcium en magnesium. Dan wordt opgelost door ze te spoelen.
• Tijdens het regenereren geven de kunstharskorrels calcium en magnesium af aan het spoelwater. De korrels nemen daarbij ook nieuwe natriumdeeltjes op. Het spoelwater vloeit nadien weg in het riool.
Waarop letten?
De investering in een waterontharder hebt u na een aantal jaren terugverdiend. Het is wel belangrijk dat u vóór de aankoop voldoende informatie inwint over de verschillende soorten toestellen op de markt. We geven hieronder enkele tips die u daarbij kunnen helpen:
• Sommige waterontharders werken volledig mechanisch. Deze hebben geen elektriciteit nodig en werken uitsluitend op waterdruk. Deze toestellen zijn minder duur en eenvoudig in het gebruik. De afregelmogelijkheden zijn wel beperkt. Met een duurdere elektronische waterontharder kan het regeneratieproces zodanig ingesteld worden dat het een minimum hoeveelheid regeneratiezout verbruikt.
• Ga na of de waterontharder die u wil kopen met een tijd gestuurde of volume gestuurde regeneratie werkt. Goedkopere toestellen hebben vaak een tijd gestuurde regeneratie. Dit is voldoende als u in uw woning elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid water verbruikt. Als dit niet het geval is, kan u beter een waterontharder met een volume gestuurde regeneratie kopen.
• Uw waterverbruik bepaalt welke capaciteit de waterontharder moet hebben. Het is belangrijk dat u dit waterverbruik nauwkeurig laat bepalen alvorens een toestel zoals een waterontharder aan te kopen.
• Doe een beroep op een ervaren vakman om de waterontharder te installeren en af te regelen. Als uw woning ouder is dan 10 jaar, betaalt u slechts 6 % btw op de installatie. Laat uw toestel ook regelmatig onderhouden. Zeker een keer per jaar.
Nooit meer urenlang poetsen om kalkaanslag te verwijderen? Het is mogelijk met een waterontharder. Voorzie uw woning van onschadelijk zacht water. Koop een waterontharder.
Zeven gevolgen van kalkaanslag die u kan oplossen met een waterontharder
Vraagt u zich soms af waarom kalkaanslag steeds terugkeert? Denk maar aan een vuile badkamer, dof en droog haar, een geïrriteerde huid, de ramen van uw huis die u maar niet kunt doen glanzen, uw auto waar er na een wasbeurt nog steeds vegen op zijn… Hoe dit komt? In dit artikel bespreken we zeven vervelende verschijnselen die door kalkaanslag veroorzaakt worden en waar u niet onmiddellijk een oplossing voor vindt.
Kent u onderstaande verschijnselen?
Hebt u zich ook al mateloos geërgerd aan onderstaande zaken?
• ‘Mijn kleren, handdoeken en beddengoed voelen na een wasbeurt zeer ruw en hard aan, ze lijken ook nooit helemaal proper te zijn.’
Als u dit herkent, bevat het water in uw wasmachine waarschijnlijk veel calcium en magnesium. Dit soort water noemt men ‘hard water’‘. Hard water verstoort de reinigende eigenschappen van wasmiddelen. Om de was proper te krijgen, moet u meer wasmiddel gebruiken dan normaal. De schurende kleren en handdoeken zijn eveneens het gevolg van wassen met hard water. Een wasverzachter toevoegen kan helpen maar voor uw kleren en voor het milieu is het beter om het harde leidingwater eerst te ontharden en uzelf te verlossen van hardnekkige kalkaanslag.
• ‘In mijn kookpotten vormt er zich steeds opnieuw een dikke laag kalkaanslag.’
De calcium in hard water slaat neer in de vorm van kalkaanslag. Het is deze kalklaag die u in uw kookpotten zult aantreffen. Uw vaatwasmachine heeft het moeilijk om deze hardnekkige kalkaanslag te verwijderen. U zult in vele gevallen uw potten met speciale reinigingsproducten handmatig moeten afwassen.
• ‘De douchekop geraakt steeds opnieuw verstopt: er komt bijna geen water meer uit.’
Net zoals bij uw kookpotten zorgt hard water ook in dit geval voor kalkaanslag binnenin de douchekop. De gaatjes waardoor de waterstralen moeten komen, geraken snel verstopt. Om dit op te lossen moet de douchekop geopend en gereinigd worden met bijvoorbeeld citroenzuur. Dit om de aanwezige kalkaanslag te verwijderen. Het fenomeen zal echter blijven terugkeren zolang u hard water in huis gebruikt.
• ‘Ik ga graag regelmatig in bad, maar mijn huid lijdt eronder. Ik heb vaak last van een droge en schilferige huid.’
Uw huid heeft een natuurlijke olieachtige laag, die zorgt normaal voor een soepele en gladde huid. Wist u echter dat kalkdeeltjes in het badwater deze beschermingslaag aanvallen en gedeeltelijk afbreken? Het gevolg is huidirritatie en schilfer vorming. U kunt proberen om badolie en speciale zeep te gebruiken maar het is beter om de echte boosdoener aan te pakken: hard water.
• ‘Mijn haar ziet er dof uit en voelt heel stug aan, hoewel ik al verschillende dure shampoos heb uitgetest.’
Hard water is even nefast voor uw haar als voor uw huid. De kalkdeeltjes in hard water zijn moeilijk uit uw haar te spoelen. Na een wasbeurt is uw haar droog en dof. Dure shampoos geven vaak niet het gewenste effect. Alleen het vermijden van hard water biedt de oplossing.
• ‘Ik krijg mijn bad en de kranen niet meer schoon.’
Hebt u al eens gekeken of er zich geen kalkaanslag heeft gevormd op of rond de kranen en het bad? Als u hard water in huis hebt, is de kans erg groot dat kalk zich op die plaatsen heeft afgezet. Alleen met speciale reinigingsproducten zal u deze kalkaanslag kunnen verwijderen. Indien u zacht water in huis hebt, doet dit probleem zich niet voor.
• ‘Er blijven strepen zichtbaar op mijn ramen na een poetsbeurt.’
Deze strepen kunnen eveneens het gevolg zijn van kalkdeeltjes in het gebruikte water. Met een speciaal schoonmaakproduct voor ramen kunt u dit vermijden. Met zacht water zal u betere resultaten verkrijgen.
Hard water is de grote boosdoener
U had het misschien niet verwacht maar alle bovenstaande ‘kleine’ problemen zijn het gevolg van hard water. Dit water kan echter nog veel grotere problemen veroorzaken. Bijvoorbeeld zoals het defect geraken van verwarmingselementen, een veel hoger elektriciteitsverbruik van uw warmwaterboiler, alsook het dichtslibben van de waterleidingen en rioolbuizen. De oorzaak van dergelijke problemen moet dus gezocht worden bij hard water. U doet er dus goed aan om de hardheid van het leidingwater in uw huis te controleren.
De waterhardheid meten
Vermoedt u dat uw watermaatschappij hard leidingwater levert? De watermaatschappij of uw gemeente kunnen u de hardheid van het geleverde water in uw woonplaats meedelen. De hardheid is dus afhankelijk van de plaats waar u woont. Het water wordt immers opgepompt uit meerdere grondlagen, waarvan de samenstelling verschilt naargelang de regio. Om helemaal zeker te zijn, kunt u de waterhardheid zelf bepalen met een teststaafje of met een zogenaamde druppeltest. U kan deze testen aankopen via internet of bij uw apotheker.
Het ontharden van leidingwater
Indien u in uw woning te maken hebt met hard leidingwater, overweegt u het best de installatie van een waterontharder. Er bestaan meerdere methoden voor waterontharding. Een waterontharder die gebruik maakt van onthardingszout wordt het meest gebruikt in particuliere woningen.
Bij dit type waterontharder loopt het harde water door een filter van kunsthars korrels. Het hars neemt de calcium en het magnesium op. Het harde water dat door de filter stroomt is dan zacht water geworden. Het harde water geeft zijn calcium- en magnesiumdeeltjes af aan het kunsthars en neemt in de plaats daarvan onschadelijke natriumdeeltjes op. De waterontharder zorgt er automatisch voor dat de kunsthars korrels regelmatig ‘gespoeld’ worden met zout water. Zo is de filter weer klaar voor gebruik.
Het zoute water wordt dan onmiddellijk afgevoerd via de afvoer.
Weg met de nadelen van hard water
Wilt u definitief verlost zijn van de steeds terugkerende kalkaanslag die door hard water veroorzaakt wordt? Koop dan een waterontharder, het is de enige manier. Een ervaren installateur kan u daarbij helpen en helpt u ook bij het onderhoud van het toestel. U hoeft alleen maar enkele keren per jaar het onthardingszout aan te vullen. Daarna kan u over zacht water beschikken, het zal u alleen maar voordelen bieden.
Gebruik van een Waterontharder om Kalkaanslag te verwijderen
Hard water laat een kalkaanslag achter op de oppervlakten van glas, waterleidingen, fluitketels, koffiezetapparaten en wasmachines. Deze aanslag wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van calcium, magnesium en andere mineralen in hard water. Deze kalklaag kan na verloop van tijd serieuze beschadigingen geven, wanneer het niet wordt behandeld.
Het gebruik van apparaten die kalkaanslag hebben, duurt langer en kost meer geld. Waar een normale boiler er anderhalf uur over doet om op te warmen, kost het een boiler met kalkaanslag soms tot wel vier uur. Daarom is het belangrijk kalkaanslag zo snel mogelijk aan te pakken om onderhoudskosten te beperken en de levensduur van uw apparaten te verlengen.
Manieren om hard water problemen aan te pakken zijn er genoeg. Er zijn verschillende producten en oplossingen beschikbaar die het water ontkalken, waardoor u geld bespaart en uw apparaten effectiever hun werk doen. Behalve de waterontharders voor grootverbruik, zijn er ook waterontharders of filters die gewoon thuis gebruikt kunnen worden om het koffieapparaat, de fluitketel, de wasmachine en andere apparaten mee schoon te krijgen.
Hard water ontharden met waterontharder of andere middelen
Zeep of andere reinigende middelen helpen niet bij het verwijderen van kalkaanslag. Zeep is, behalve wanneer het vermengd is met een zuur, nutteloos in de strijd tegen kalkaanslag. Citroenzuur en azijn zijn daarentegen wel nuttig. Citroenzuur is te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkels of in groothandel voor snoepproducten.
Het kan ook onttrokken worden uit citroenen of worden gekocht bij het warenhuis als natuurlijke, pulp vrije citroensap. Wanneer citroenzuur gebruikt wordt om te ontkalken, hoeft er maar één of twee keer nagespoeld te worden met schoon water om de kalkresten te verwijderen. Witte azijn, te vinden in de meeste huishoudens, kan ook gebruikt worden als een ontkalker.
Het is eenvoudiger te vinden als citroenzuur en veel goedkoper. Echter, azijn gebruiken als ontkalker heeft meer keren naspoelen nodig en blijft een onaangename geur houden. Het enige wat u hoeft te doen is het apparaat vullen met een mengsel van de ontkalker en water en het apparaat vervolgens aan te zetten. Gooi na een aantal minuten het mengsel weg en spoel het apparaat na met enkel water. De kalkrestjes spoelen weg en het apparaat is schoner dan daarvoor.
Bruistabletten en waterverzachter balletjes kunnen ook gebruikt worden om huishoudelijke apparaten te ontkalken. Deze werken op dezelfde manier als het citroenzuur en de azijn. Meng ze met water en spoel het door het apparaat met de kalkaanslag, daarna goed uitspoelen om de kalkresten te verwijderen.
Waterontharders zijn een andere mogelijkheid. Deze waterontharders zijn ontworpen om kalkaanslag op te lossen en zijn een effectieve oplossing voor de boiler, fluitketel, wasmachine enz. U heeft een ruime keuze uit verschillende mogelijkheden om de effectiviteit te vergoten en de kosten zo laag mogelijk te houden.
Waterontharder helpt tegen kalkaanslag
Hoe kan ik kalkaanslag op tegels, wanden en kranen voorkomen?
U bent uren bezig geweest met het poetsen van de badkamer, maar enkele dagen later ziet u alweer die vervelende kalkaanslag op de tegels, de wanden en de kranen zitten. Hoe vaak u ook in de weer gaat met dure schoonmaakmiddelen met ontkalkingswerking: kalkaanslag blijft altijd terugkomen. Hoe dit precies komt en wat u kunt doen om kalkaanslag te voorkomen, leest u op deze pagina. Wij vertellen u graag hoe uw badkamer er altijd stralend schoon en netjes uit kan zien, ook zonder uren te poetsen.
De oorzaak van kalkaanslag
Het water dat u in de badkamer, in de keuken en in het toilet gebruikt, wordt uit de Belgische bodem gewonnen. In sommige delen van de Belgische bodem zit vrij veel kalk, dat in het water terecht komt.
Ook na het winnen van het kraanwater, blijft de kalk in het water zitten. Zet u thuis de kraan aan, dan blijven er vaak enkele druppels in de wasbak liggen. Deze druppels zorgen uiteindelijk voor kalkaanslag, simpelweg door de grote hoeveelheid kalk in het kraanwater.
Kraanwater met een grote hoeveelheid kalk wordt ook wel hard water genoemd. Niet ieder huishouden in België gebruikt hard water, maar bij veel mensen is dit wel het geval. Of u wel of geen hard water gebruikt, is afhankelijk van de regio waar u woont. U kunt uw water testen met speciale teststrips voor hard water, die u vertellen of u veel kalk in het kraanwater heeft zitten.
Kalkaanslag verwijderen: een hele klus
Het verwijderen van kalkaanslag is niet gemakkelijk, simpelweg omdat de kalk uit kraanwater goed tegen diverse schoonmaakmiddelen kan. Maakt u de badkamer bijvoorbeeld schoon met standaard Allesreiniger, dan blijft de kalkaanslag in de meeste gevallen gewoon zitten. Wilt u de kalk helemaal verwijderen, dan heeft u hier namelijk speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. Deze schoonmaakmiddelen worden ook wel ontkalkingsmiddelen genoemd en zijn speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van hardnekkige kalkaanslag in sanitair.
Koopt u speciale ontkalkingsmiddelen om de kalkaanslag op tegels, wanden en kranen te verwijderen, dan moet u alsnog lang poetsen en schrobben. De ontkalkingsmiddelen werken namelijk wel goed, maar moeten wel goed op de kalk in kunnen werken. In de praktijk betekent dit simpelweg dat u minutenlang moet poetsen en schrobben om uw sanitair echt goed schoon te krijgen. Dit is al vervelend, maar het is nog vervelender dat de kalkaanslag na een week gewoon weer terug is. Dit betekent namelijk dat het schrobben met ontkalkingsmiddelen en wekelijkse activiteit wordt.
Kalkaanslag en de waterontharder
U kunt steeds veel tijd steken in het verwijderen van kalkaanslag, maar eigenlijk is het veel beter om het ontstaan van kalkaanslag te voorkomen. Hier heeft u geen speciale schoonmaakmiddelen voor nodig, maar een speciaal apparaat. Dit apparaat wordt een waterontharder genoemd.
Een waterontharder verwijdert de grote hoeveelheid kalk uit het zogeheten harde water, waardoor het water ‘zacht’ wordt. Door zacht water te gebruiken, blijft er minder of helemaal geen kalkaanslag meer achter op uw tegels, op uw wanden en op uw kranen. Er zit namelijk veel minder of zelfs helemaal geen kalk meer in het water. En omdat de waterontharder op de bron van het water werkt, kunt u met een eenmalige investering op iedere plek in huis kalkvrij water gebruiken. Dit betekent dat u geen kalkaanslag meer heeft in de keuken, maar ook niet in de badkamer en in het toilet.
De kosten van een waterontharder
De kosten die u moet betalen voor een waterontharder, verschillen per apparaat. Zo zijn de kosten van een waterontharder ten eerste afhankelijk van de capaciteit van de ontharder, maar ook van het onthardingszout dat in het apparaat gebruikt wordt, de werking van het apparaat en ga zo maar door.
Wel is het duidelijk dat u uw investering in een waterontharder altijd terugverdient. Niet alleen omdat uw huis meer waard is met een waterontharder, maar ook omdat u minder dure schoonmaakmiddelen hoeft te kopen. Daar komt nog bij dat apparaten ook langer mee gaan door minder kalk in het water, waardoor u ook hier geld op kunt besparen. Het kopen van een waterontharder is dus een eenmalige investering, maar deze investering verdient u wel langzaam terug.
Kalkaanslag voorkomen: beter dan verhelpen
Het voorkomen van kalkaanslag is altijd beter dan het verhelpen van de aanslag, zeker als u hier uren zoet mee bent. In plaats van tientallen euro’s per jaar te betalen aan dure schoonmaakmiddelen en uren bezig te zijn met poetsen, raden wij u dan ook aan om een waterontharder te kopen. Zeker als u een hekel heeft aan urenlang poetsen en het wekelijks moeten verwijderen van die vervelende kalkaanslag, is dit zeker een aanrader. Met een waterontharder houdt u namelijk meer tijd over om andere dingen te doen.