Meteen naar de inhoud

Soorten Waterverzachters – vergelijk prijzen van waterontharder verkopers in de buurt : offertes

Soorten waterverzachters

Wilt u weten welke soorten waterverzachters er op de markt te vinden zijn?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - soorten waterverzachters

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

soorten waterverzachters

soorten waterverzachters

Soorten Waterverzachters: mechanische, magnetische en elektronische waterverzachters | Verschillen, prijs en modellen vergelijken.

Bent u op zoek naar de schillende soorten waterverzachters? Vergelijk dan hier de prijzen van de beste soorten waterverzachters in uw buurt.

Soorten waterverzachters

Hoogst waarschijnlijk hebt u al gehoord over hard of zacht water?


Waterverzachter soorten

Waterverzachter soorten


Het is zo dat uw leidingwater uit verschillende bestanddelen bestaat. De mineralen calcium en magnesium zijn vaak talrijk aanwezig. Dit komt omdat het water gewonnen wordt uit diepe grondlagen die deze mineralen bevatten. Die concentratie calcium en magnesium in het water verschilt van streek tot streek. Het zijn deze elementen die uw water hard maken.

Uw waterbedrijf, of uw gemeente kan u informeren over de gemiddelde hardheid van uw leidingwater. Op lange termijn is hard water schadelijk voor uw sanitair en voor toestellen die water gebruiken. Daarom zijn waterverzachters tegenwoordig de norm.

Er bestaan diverse soorten waterverzachters. Als je er niks van kent is het moeilijk kiezen. In dit artikel geven we u een aantal tips zodat u verschillende soorten waterverzachters kunt vergelijken.


waterverzachters prijzen offerte


Hard water in uw woning

Dat hard water schadelijk is, bewijzen de nadelen hieronder:

Verstoppingen

Kalksteen ontstaat als hard water verwarmd wordt. Dat is vooral gevaarlijk in waterleidingen, boilers en in uw centrale verwarming. Het valt meestal pas op wanneer het laat is. Dan moet de loodgieter langskomen en krijgt u een dure factuur.

In kranen en douchekoppen is het vooral vervelend. Het kost veel tijd en moeite om ze te ontstoppen.

Oververhitting en energieverlies in toestellen

In elektrische toestellen die water verwarmen ontstaat er kalksteen op het verwarmingselement. Daardoor verbruiken ze meer energie om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Kalk verhindert de warmteoverdracht. De toestellen moeten harden werken om warmte af te geven. Zo verbruiken ze meer energie of geraken ze oververhit.

Kortere levensduur van apparatuur

Dit nadeel is een logisch gevolg van de oververhitting door kalksteen.

Toestellen geraken sneller defect en moeten bijgevolg vervangen worden. Een kapotte waterkoker is niet zo erg. Maar een kapotte boiler of wasmachine? Dat zijn pijnlijke uitgaves. Met een waterverzachter kan u die perfect kan voorkomen.


Soorten waterverzachters

Soorten waterverzachters


Vroegtijdige slijtage van uw kleren

Wast u uw kleren, linnen en beddengoed met hard water? Dan voelen die waarschijnlijk ook hard aan. Ze verslijten ook sneller. De kleuren vervagen en de vezel geraakt beschadigd.

Hoger verbruik van onderhoud producten

U zult jaarlijks veel meer geld uitgeven aan wasproducten en aan allerlei

reinigingsproducten. In hard water moet u dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Om kalksporen op uw sanitair te verwijderen, gebruikt u speciale antikalk-producten.

Een droge huid en haar

Hard water kan uw huid uitdrogen. Net zoals kalk overal zijn sporen nalaat, gebeurt dat ook op uw lichaam. Wanneer kalk een reactie vormt met zeep, ontstaat er een talg-achtige brij. Deze kan uw poriën verstoppen en zo geraakt uw huid niet meer gehydrateerd. Dat geldt ook voor uw hoofdhuid en dus voor uw haar. Kalk nestelt zich op de haarschubben en verhindert zo dat uw haar van nature gaat glanzen.

Een waterverzachter voorkomt al deze zaken.


waterverzachters prijzen offerte


Onderdelen van een waterverzachter

Een waterverzachter bestaat uit verschillende componenten: een filter en een zoutreservoir zijn de voornaamste. Er is ook terugstroom-klep zodat het spoelwater kan afgevoerd worden via het riool. Het harde water stroomt de woning binnen via de waterverzachter en passeert dus eerst langs de filter.

De filter van een waterverzachter

De filter ziet er uit als een cilinder. Een waterverzachter kan er één of twee hebben.

In die filter zitten kunsthars-korrels. Deze korrels halen calcium en magnesium uit het harde water. Ze worden negatief geladen en ze wisselen de harde elementen uit tegen natriumdeeltjes. Calcium en magnesium zijn positief geladen. In een waterverzachter gebeurt er dus eigenlijk een uitwisseling van deeltjes. Calcium en magnesium blijven achter in de filter terwijl de rest van het water verder stroomt. Dit water is dan al zacht water.

Zoutreservoir

Waarom een zoutreservoir? Na een tijdje geraken de kunsthars-korrels verzadigd. Ze moeten dan gespoeld worden. Dit gebeurt met een zoutoplossing om de harde elementen los te weken. Dit is de ‘regeneratie’. Dit proces voert de waterverzachter automatisch uit.

Het zoute spoelwater wordt dan samen met de harde elementen langs het riool afgevoerd. Het onthardingszout moet af en toe bijgevuld. Zo’n 4 à 5 keer per jaar.


Soorten waterverzachters

Soorten waterverzachters


Soorten waterverzachters vergelijken

De meeste waterverzachters werken volgens het principe van ionenwisseling. De verschillen zitten in de besturing en in de capaciteit. Welk type voor u geschikt is, hangt af van uw eigen waterverbruik. Het eerste wat u dus moet doen, is uw verbruik grondig analyseren.

Waterverbruik

Uw waterverbruik analyseren doe je het best aan de hand van uw waterfactuur.

Neem uw facturen dus bij de hand en bereken uw gemiddeld verbruik. Stel uzelf enkele relevante vragen:

Is het bedrag maandelijks ongeveer hetzelfde? Of schommelt het?

Het kan zijn dat u vaak weg bent van thuis. Of dat u regelmatig bezoekers over de vloer krijgt?

Het antwoord op deze vraag heeft een invloed op het soort besturing en op de nodige capaciteit.

één of twee water cilinders

Vraag u af of u op elk ogenblik wilt beschikken over zacht water? Een waterverzachter met één cilinder, kan tijdelijk niet ontharden als de cilinder gespoeld wordt. Bij systemen die twee cilinders hebben, kan er telkens één cilinder gespoeld worden terwijl de tweede cilinder onthardt.


waterverzachters prijzen offerte


Besturing van de waterverzachter

De mechanische waterverzachter

Deze waterverzachter werkt met waterdruk.

Dit toestel is goed voor wie een heel regelmatig verbruik heeft.

Het regenereren en het ontharden worden hydraulisch aangestuurd.

Dit zijn vrij eenvoudige waterverzachters. Ze zijn het goedkoopst in aankoop. Opgelet want goedkoop is relatief. Koopt u een mechanische waterverzachter en schommelt uw verbruik van maand tot maand? Dan wordt er nodeloos zout en water verspild en komt het op termijn toch duurder uit. De instellingsmogelijkheden van deze mechanische waterverzachters zijn vrij beperkt. Ze regenereren op een vooraf vastgelegd tijdstip of vanaf een bepaald verbruikt volume.

De elektronische waterverzachters

Deze waterverzachter wordt door een microprocessor aangestuurd. Bij dit soort apparaten kun je heel wat meer instellen en regelen. Het regeneratieproces kan bij dit type apparaten zodanig geoptimaliseerd worden dat het toestel een minimale hoeveelheid zout en water verbruikt.

Advies van een ervaren installateur van waterverzachters

Naast waterverbruik en besturing zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden:

  • waterhardheid
  • beschikbare ruimte voor de installatie
  • aantal gezinsleden

Een professionele installateur van waterverzachters kan u raad geven.


Soorten waterverzachters

Soorten waterverzachters


Door uw verbruik gedetailleerd in kaart te brengen kan hij u helpen bij uw aankoop. Ervaren vakmensen zullen u ook helpen bij het onderhoud.

Een waterverzachter aankopen is een investering. U koopt dus beter niet zomaar het eerste beste toestel. Koop juist en nadien zal u vele jaren genieten kunnen genieten van de vele voordelen van zacht water.


waterverzachters prijzen offerte


Voordelen van waterverzachters

Waterverzachters zijn speciaal ontworpen waterfilters die hard water zuiveren van water hardende substanties. Grondwater wordt tijdens het stromen vaak besmet met mineralen, onder andere magnesium en kalkhoudend calcium. Deze mineralen bestaan uit geladen deeltjes die onbedoeld de oplosbaarheid in water beïnvloeden; andere substanties, zoals zeep en wasmiddel lossen minder snel op in hard water. Andere vaak in water gevonden mineralen zijn ijzerhoudend ijzer en mangaan, die er bekend om staan roestige vlekken te veroorzaken.

Waterverzachters zuiveren mineraalrijk grondwater en zorgen ervoor dat het, rekening houdend met het milieu, veilig en gezond te gebruiken is. Enkele belangrijkste voordelen die genoemd worden zijn dat het beter voor de huid en het haar is.

Onthard water veroorzaakt waarschijnlijk minder schade aan de menselijke huid en het haar. Het ontharden van water staat er om bekend kosten te besparen op het gebied van het verlengen van de duurzaamheid van apparaten die gebruik maken van water en hun lange termijn onderhoud. Tijd is belangrijk en onthard water staat er om bekend minder tijd in beslag te nemen wat betreft schoonmaken en wassen.

Bescherming van huid en haar

Onthard, gezuiverd water staat er om bekend de teerheid van de huid te bewaken. Het onderhoudt de natuurlijke, gezonde balans van gehydrateerde huid, zonder de zachte huid te irriteren of aan te tasten. Onthard water is essentieel de huid natuurlijk gezond, glad en onaangetast te houden. Het biedt zeer veel voordelen aan personen met problemen met een droge huid en andere huidallergieën die te maken hebben met watergevoeligheid.

Economische besparingen

De economische voordelen van het gebruik van onthard water zullen uiteindelijk de kosten ervan inhalen door oneindige economische voordelen te bieden. Een gemiddelde waterverzachter zal zichzelf binnen een periode van 8 tot 12 maanden terugverdienen. De economische voordelen worden gemaakt op het gebied van besparingen doordat er minder vaak wasmiddelen en zeep wordt gekocht, doordat men er langer mee kan doen.


Soorten waterverzachters

Soorten waterverzachters


Verlengde levensduur van apparaten

Waterverzachters leveren niet alleen een betere kwaliteit en onthard, gezuiverd water, maar verlengen ook de levensduur van apparaten die water gebruiken, omdat hard water zijn sedimentaire resten aan de binnenkant van de apparaten achterlaat en daardoor met de werkzaamheid van het apparaat knoeit en de levensduur van het apparaat halveert. Een waterverzachter kan de levensduur van wasmachines, verwarmingsketel, vaatwassers en andere apparaten die water gebruiken verlengen. Zij die thuis een waterverzachter gebruiken zijn minder geneigd deze apparaten te vervangen.

Reiniging

Hard water laat een opbouw van mineralen achter in de vorm van schilfers die leiden tot een omslachtige reiniging. Onthard water maakt een snelle en effectieve reiniging mogelijk en verwijdert snel vuil, vet en andere vervuiling. De schoonmaak-tijd wordt gehalveerd door het gebruik van een goede waterverzachter.

Wassen

Hard water heeft een behoorlijke invloed op de duurzaamheid en levensduur van stoffen, omdat de zeeprestanten en mineralen in de stof achterblijven. De kleuren behouden ook hun levendigheid en de witte was blijft langer wit.


waterverzachters prijzen offerte


Kalkaanslag

Vaak zijn douchekoppen verstopt en wordt het water geblokkeerd, en wat ooit een goede straal water was is nu gereduceerd tot een dun straaltje water. Het gebruik van waterverzachters vermindert de kans op geblokkeerde douchekoppen.

Besparing op verwarming (warm water)

Hard water warmt langzamer op, met als gevolg meer tijd en een hoger energieverbruik. Door over te gaan op het ontharden van water zijn er economische voordelen te behalen door een gereduceerde verwarmingstijd en energiebesparing.


Soorten waterverzachters

Soorten waterverzachters


Welke soorten waterontharders zijn er op de markt?

Een waterontharder is een apparaat dat gebruikt wordt om ‘hard water’ in ‘zacht water’ te veranderen.

Dit doet het apparaat door de kalk uit het leidingwater te halen.

Door een waterontharder aan te schaffen kunt u minder energie gebruiken in huis, gaan uw apparaten langer mee en hoeft u bovendien geen kalkaanslag meer weg te poetsen in de keuken, de badkamer en het toilet.

Bij het aanschaffen van een waterontharder met zout, zijn er verschillende apparaten waar u uit kunt kiezen.

Om ervoor te zorgen dat u de beste keuze maakt bij het kopen van een waterontharder, beschrijven we in dit artikel welke twee soorten waterontharders met onthardingszout er op de markt zijn. Ook leest u meer over de verschillende soorten zout die u in uw waterontharder kunt gebruiken.

De verschillende soorten waterontharders

Er zijn twee soorten waterontharders met onthardingszout.

Het gaat om de handmatige waterontharder en de automatische ontharder.

Hier leest u meer over de drie soorten waterontharders, zodat u gemakkelijk kunt bepalen welke ontharder aan uw eisen voldoet.


waterverzachters prijzen offerte


De handmatige waterontharder

De handmatige waterontharder met onthardingszout moet u handmatig bedienen om uw water te ontharden.

Dit betekent dat het apparaat niet standaard al uw water onthard, maar dat u het apparaat steeds in- en uit moet schakelen om uw water te ontharden.

Het voordeel hiervan is dat u zelf bepaalt wanneer u uw waterontharder gebruikt.

Het nadeel is dat u dit wellicht vergeet, waardoor u soms toch ongewenst hard water gebruikt.

De automatische waterontharder

De automatische waterontharder doet hetzelfde werk als de handmatige waterontharder, maar dan hoeft u dit apparaat niet steeds inschakelen en uit te schakelen.

Heeft u de waterontharder geïnstalleerd, dan werkt het apparaat altijd.

Dit betekent dat na het installeren van de waterontharder, u altijd gebruik kunt maken van zacht water in plaats van hard water met een grote hoeveelheid kalk.

Het voordeel van de automatische waterontharder, is dat u hier geen omkijken naar heeft.

U hoeft het apparaat slechts eenmalig te installeren en u weet zeker dat de waterontharder zijn werk doet.

Het nadeel van de automatische waterontharder, is het feit dat deze waterontharder duurder is dan de handmatige waterontharder.

Om dit apparaat in uw woning te kunnen gebruiken, moet u dus wel wat meer investeren.


Soorten waterverzachters

Soorten waterverzachters


De verschillende soorten zout voor uw waterontharder

Een waterontharder met zout werkt altijd op basis van onthardingszout.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat er verschillende soorten zout gebruikt kunnen worden in de waterontharder.

Welk zout u nodig heeft voor uw ontharder, is afhankelijk van het apparaat dat u heeft.

Doorgaans staat dit duidelijk in de handleiding van de waterontharder beschreven.

Het is goed om te weten welke soorten onthardingszout er precies zijn, zodat u niet per ongeluk de verkeerde soort zout voor uw ontharder koopt.

De drie bekendste soorten onthardingszout voor uw waterontharder, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

Rotszout

Rotszout is een natuurlijk mineraal dat gewonnen wordt uit de bodem.

De ruwe zoutkorrels hebben een onoplosbaarheid gehalte van 0,5 tot 1,5 procent en maar liefst 99 procent natriumchloride.

Het hoge onoplosbaarheid gehalte van het zout vertelt ons dat rotszout erg effectief werkt bij het ontharden van water.

Het enige nadeel van dit zout, is het feit dat rotszout vaak niet bewerkt wordt.

Hierdoor kunnen er nog onzuiverheden op zitten, die in uw ontharder kunnen blijven hangen.

Gebruikt u rotszout in uw ontharder, dan moet u het apparaat simpelweg wat vaker schoonmaken.


waterverzachters prijzen offerte


Ingedampt zout

Ingedampt zout wordt uit ondergrondse mijnen gehaald, om vervolgens grondig bewerkt te worden en verkocht te worden als onthardingszout.

Omdat het zout goed bewerkt wordt, is het erg zuiver en bovendien erg effectief.

Het zout bevat tussen de 99,60 en 99,99 procent natriumchloride en wordt geleverd in tabletten.

Deze tabletten kunt u in uw waterontharder doen om uw leidingwater te ontharden.

Zeezout

Tot slot kunt u ook zeezout gebruiken in uw waterontharder met zout.

Zeezout wordt ook wel zonnezout genoemd en dit komt omdat dit zout gewonnen wordt door zeewater in de zon te laten verdampen.

Het zout bevat 85 procent natriumchloride en er zitten vrijwel geen onzuiverheden in.

Dit betekent dat dit zout uw waterontharder nauwelijks kan vervuilen.

Zeezout wordt altijd geleverd in kristallen of korrels.


Soorten waterverzachters

Soorten waterverzachters


Een waterontharder kopen: waar moet u op letten?

Nu u weet welke soorten waterverzachters er zijn en welke soorten zout u in de apparaten kunt gebruiken, is het tijd om een ontharder te kopen.

Maar waar moet u precies op letten bij het aanschaffen van een waterontharder?

We hebben enkele belangrijke punten voor u op een rijtje gezet.

De kwaliteit van het apparaat

Het maakt niet uit of u een handmatig of automatisch apparaat koopt, als de waterontharder maar goed werkt.

Controleer daarom altijd de kwaliteit van het apparaat, bijvoorbeeld door onafhankelijke reviews over de waterontharder te lezen.

De prijs van het apparaat

Het is zonde om te veel geld uit te geven aan een waterontharder.

Heeft u een paar goede apparaten gevonden, dan vergelijkt u de prijzen van deze ontharders met elkaar.

Zo houdt u het apparaat met de beste prijs-kwaliteitverhouding over.


waterverzachters prijzen offerte


De gebruiksvriendelijkheid van het apparaat

Zeker een handmatige waterontharder, die u iedere keer moet bedienen, moet gebruiksvriendelijk zijn.

Koopt u een automatische ontharder en wilt u dit apparaat gemakkelijk kunnen installeren, dan is gebruiksvriendelijkheid ook erg belangrijk.

Het merk van de waterontharder

Er zijn vele bedrijven die waterontharders produceren.

Sommige bedrijven staan erg goed bekend, andere bedrijven staan wat minder goed bekend.

Controleer het imago van het merk waterontharder voor u het apparaat koopt en u weet zeker dat u met een goede producent in zee gaat.

Het zout dat u moet gebruiken

Tot slot is het ook belangrijk om het juiste zout voor uw waterontharder te kopen.

Welk zout u moet gebruiken in uw ontharder, leest u in de handleiding van de waterontharder.


Soorten Waterverzachters

Info: waterverzachter zonder zout | waterverzachter online kopen | waterverzachter werking | beste waterverzachter | waterverzachter appartement | waterverzachter systemen