Soorten Waterverzachters: mechanische, magnetische en elektronische waterverzachters | Verschillen, prijs en modellen vergelijken

Bent u op zoek naar de schillende soorten waterverzachters. Vergelijk dan hier de prijzen van de beste soorten waterverzachters in uw buurt.

Waterverzachter prijzen vergelijken >


Soorten waterverzachters

Hoogst waarschijnlijk hebt u al gehoord over hard of zacht water?

Waterverzachter soorten
Waterverzachter soorten

Het is zo dat uw leidingwater uit verschillende bestanddelen bestaat. De mineralen calcium en magnesium zijn vaak talrijk aanwezig. Dit komt omdat het water gewonnen wordt uit diepe grondlagen die deze mineralen bevatten. Die concentratie calcium en magnesium in het water verschilt van streek tot streek. Het zijn deze elementen die uw water hard maken.

Uw waterbedrijf, of uw gemeente kan u informeren over de gemiddelde hardheid van uw leidingwater. Op lange termijn is hard water schadelijk voor uw sanitair en voor toestellen die water gebruiken. Daarom zijn waterverzachters tegenwoordig de norm.

Er bestaan diverse soorten waterverzachters. Als je er niks van kent is het moeilijk kiezen. In dit artikel geven we u een aantal tips zodat u verschillende soorten waterverzachters kunt vergelijken.

Hard water in uw woning

Dat hard water schadelijk is, bewijzen de nadelen hieronder:

Verstoppingen

Kalksteen ontstaat als hard water verwarmd wordt. Dat is vooral gevaarlijk in waterleidingen, boilers en in uw centrale verwarming. Het valt meestal pas op wanneer het laat is. Dan moet de loodgieter langskomen en krijgt u een dure factuur.

In kranen en douchekoppen is het vooral vervelend. Het kost veel tijd en moeite om ze te ontstoppen.

Oververhitting en energieverlies in toestellen

In elektrische toestellen die water verwarmen ontstaat er kalksteen op het verwarmingselement. Daardoor verbruiken ze meer energie om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Kalk verhindert de warmteoverdracht. De toestellen moeten harden werken om warmte af te geven. Zo verbruiken ze meer energie of geraken ze oververhit.

Kortere levensduur van apparatuur

Dit nadeel is een logisch gevolg van de oververhitting door kalksteen.

Toestellen geraken sneller defect en moeten bijgevolg vervangen worden. Een kapotte waterkoker is niet zo erg. Maar een kapotte boiler of wasmachine? Dat zijn pijnlijke uitgaves. Met een waterverzachter kan u die perfect kan voorkomen.

Vroegtijdige slijtage van uw kleren

Wast u uw kleren, linnen en beddengoed met hard water? Dan voelen die waarschijnlijk ook hard aan. Ze verslijten ook sneller. De kleuren vervagen en de vezel geraakt beschadigd.

Hoger verbruik van onderhoud producten

U zult jaarlijks veel meer geld uitgeven aan wasproducten en aan allerlei

reinigingsproducten. In hard water moet u dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Om kalksporen op uw sanitair te verwijderen, gebruikt u speciale antikalk-producten.

Een droge huid en haar

Hard water kan uw huid uitdrogen. Net zoals kalk overal zijn sporen nalaat, gebeurt dat ook op uw lichaam. Wanneer kalk een reactie vormt met zeep, ontstaat er een talg-achtige brij. Deze kan uw poriën verstoppen en zo geraakt uw huid niet meer gehydrateerd. Dat geldt ook voor uw hoofdhuid en dus voor uw haar. Kalk nestelt zich op de haarschubben en verhindert zo dat uw haar van nature gaat glanzen.

Een waterverzachter voorkomt al deze zaken.

Onderdelen van een waterverzachter

Een waterverzachter bestaat uit verschillende componenten: een filter en een zoutreservoir zijn de voornaamste. Er is ook terugstroom-klep zodat het spoelwater kan afgevoerd worden via het riool. Het harde water stroomt de woning binnen via de waterverzachter en passeert dus eerst langs de filter.

De filter van een waterverzachter

De filter ziet er uit als een cilinder. Een waterverzachter kan er één of twee hebben.

In die filter zitten kunsthars-korrels. Deze korrels halen calcium en magnesium uit het harde water. Ze worden negatief geladen en ze wisselen de harde elementen uit tegen natriumdeeltjes. Calcium en magnesium zijn positief geladen. In een waterverzachter gebeurt er dus eigenlijk een uitwisseling van deeltjes. Calcium en magnesium blijven achter in de filter terwijl de rest van het water verder stroomt. Dit water is dan al zacht water.

Zoutreservoir

Waarom een zoutreservoir? Na een tijdje geraken de kunsthars-korrels verzadigd. Ze moeten dan gespoeld worden. Dit gebeurt met een zoutoplossing om de harde elementen los te weken. Dit is de ‘regeneratie’. Dit proces voert de waterverzachter automatisch uit.

Het zoute spoelwater wordt dan samen met de harde elementen langs het riool afgevoerd. Het onthardingszout moet af en toe bijgevuld. Zo’n 4 à 5 keer per jaar.

Soorten waterverzachters vergelijken

De meeste waterverzachters werken volgens het principe van ionenwisseling. De verschillen zitten in de besturing en in de capaciteit. Welk type voor u geschikt is, hangt af van uw eigen waterverbruik. Het eerste wat u dus moet doen, is uw verbruik grondig analyseren.

Waterverbruik

Uw waterverbruik analyseren doe je het best aan de hand van uw waterfactuur.

Neem uw facturen dus bij de hand en bereken uw gemiddeld verbruik. Stel uzelf enkele relevante vragen:

Is het bedrag maandelijks ongeveer hetzelfde? Of schommelt het?

Het kan zijn dat u vaak weg bent van thuis. Of dat u regelmatig bezoekers over de vloer krijgt?

Het antwoord op deze vraag heeft een invloed op het soort besturing en op de nodige capaciteit.

één of twee water cilinders

Vraag u af of u op elk ogenblik wilt beschikken over zacht water? Een waterverzachter met één cilinder, kan tijdelijk niet ontharden als de cilinder gespoeld wordt. Bij systemen die twee cilinders hebben, kan er telkens één cilinder gespoeld worden terwijl de tweede cilinder onthardt.

Besturing van de waterverzachter

De mechanische waterverzachter

Deze waterverzachter werkt met waterdruk.

Dit toestel is goed voor wie een heel regelmatig verbruik heeft.

Het regenereren en het ontharden worden hydraulisch aangestuurd.

Dit zijn vrij eenvoudige waterverzachters. Ze zijn het goedkoopst in aankoop. Opgelet want goedkoop is relatief. Koopt u een mechanische waterverzachter en schommelt uw verbruik van maand tot maand? Dan wordt er nodeloos zout en water verspild en komt het op termijn toch duurder uit. De instellingsmogelijkheden van deze mechanische waterverzachters zijn vrij beperkt. Ze regenereren op een vooraf vastgelegd tijdstip of vanaf een bepaald verbruikt volume.

De elektronische waterverzachters

Deze waterverzachter wordt door een microprocessor aangestuurd. Bij dit soort apparaten kun je heel wat meer instellen en regelen. Het regeneratieproces kan bij dit type apparaten zodanig geoptimaliseerd worden dat het toestel een minimale hoeveelheid zout en water verbruikt.

Advies van een ervaren installateur van waterverzachters

Naast waterverbruik en besturing zijn er nog andere zaken om rekening mee te houden:

  • waterhardheid
  • beschikbare ruimte voor de installatie
  • aantal gezinsleden

Een professionele installateur van waterverzachters kan u raad geven.

Soorten waterverzachters
Soorten waterverzachters

 

Door uw verbruik gedetailleerd in kaart te brengen kan hij u helpen bij uw aankoop. Ervaren vakmensen zullen u ook helpen bij het onderhoud.

Een waterverzachter aankopen is een investering. U koopt dus beter niet zomaar het eerste beste toestel. Koop juist en nadien zal u vele jaren genieten kunnen genieten van de vele voordelen van zacht water.


Voordelen van waterverzachters

Waterverzachters zijn speciaal ontworpen waterfilters die hard water zuiveren van water hardende substanties. Grondwater wordt tijdens het stromen vaak besmet met mineralen, onder andere magnesium en kalkhoudend calcium. Deze mineralen bestaan uit geladen deeltjes die onbedoeld de oplosbaarheid in water beïnvloeden; andere substanties, zoals zeep en wasmiddel lossen minder snel op in hard water. Andere vaak in water gevonden mineralen zijn ijzerhoudend ijzer en mangaan, die er bekend om staan roestige vlekken te veroorzaken.

Waterverzachters zuiveren mineraalrijk grondwater en zorgen ervoor dat het, rekening houdend met het milieu, veilig en gezond te gebruiken is. Enkele belangrijkste voordelen die genoemd worden zijn dat het beter voor de huid en het haar is. Onthard water veroorzaakt waarschijnlijk minder schade aan de menselijke huid en het haar. Het ontharden van water staat er om bekend kosten te besparen op het gebied van het verlengen van de duurzaamheid van apparaten die gebruik maken van water en hun lange termijn onderhoud. Tijd is belangrijk en onthard water staat er om bekend minder tijd in beslag te nemen wat betreft schoonmaken en wassen.

Bescherming van huid en haar

Onthard, gezuiverd water staat er om bekend de teerheid van de huid te bewaken. Het onderhoudt de natuurlijke, gezonde balans van gehydrateerde huid, zonder de zachte huid te irriteren of aan te tasten. Onthard water is essentieel de huid natuurlijk gezond, glad en onaangetast te houden. Het biedt zeer veel voordelen aan personen met problemen met een droge huid en andere huidallergieën die te maken hebben met watergevoeligheid.

Economische besparingen

De economische voordelen van het gebruik van onthard water zullen uiteindelijk de kosten ervan inhalen door oneindige economische voordelen te bieden. Een gemiddelde waterverzachter zal zichzelf binnen een periode van 8 tot 12 maanden terugverdienen. De economische voordelen worden gemaakt op het gebied van besparingen doordat er minder vaak wasmiddelen en zeep wordt gekocht, doordat men er langer mee kan doen.

Verlengde levensduur van apparaten

Waterverzachters leveren niet alleen een betere kwaliteit en onthard, gezuiverd water, maar verlengen ook de levensduur van apparaten die water gebruiken, omdat hard water zijn sedimentaire resten aan de binnenkant van de apparaten achterlaat en daardoor met de werkzaamheid van het apparaat knoeit en de levensduur van het apparaat halveert. Een waterverzachter kan de levensduur van wasmachines, verwarmingsketel, vaatwassers en andere apparaten die water gebruiken verlengen. Zij die thuis een waterverzachter gebruiken zijn minder geneigd deze apparaten te vervangen.

Reiniging

Hard water laat een opbouw van mineralen achter in de vorm van schilfers die leiden tot een omslachtige reiniging. Onthard water maakt een snelle en effectieve reiniging mogelijk en verwijdert snel vuil, vet en andere vervuiling. De schoonmaak-tijd wordt gehalveerd door het gebruik van een goede waterverzachter.

Wassen

Hard water heeft een behoorlijke invloed op de duurzaamheid en levensduur van stoffen, omdat de zeeprestanten en mineralen in de stof achterblijven. De kleuren behouden ook hun levendigheid en de witte was blijft langer wit.

Kalkaanslag

Vaak zijn douchekoppen verstopt en wordt het water geblokkeerd, en wat ooit een goede straal water was is nu gereduceerd tot een dun straaltje water. Het gebruik van waterverzachters vermindert de kans op geblokkeerde douchekoppen.

Besparing op verwarming (warm water)

Hard water warmt langzamer op, met als gevolg meer tijd en een hoger energieverbruik. Door over te gaan op het ontharden van water zijn er economische voordelen te behalen door een gereduceerde verwarmingstijd en energiebesparing.


Soorten Waterverzachters

Info: waterverzachter zonder zout | waterverzachter online kopen | waterverzachter werking | beste waterverzachter | waterverzachter appartement | waterverzachter systemen