Hoe kies ik de juiste waterverzachter?

Hoe kies ik voor de juiste waterverzachter?

Bent u op zoek naar een waterverzachter? Dan is het belangrijk dat u kiest voor de juiste waterverzachter!

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Het onderhoud van waterontharders

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

De juiste waterverzachter kopen

De juiste waterverzachter kopen

De juiste waterverzachter kopen

Een waterverzachter is een apparaat dat wordt gebruikt om de materialen uit het water te halen die het giftig en hard maken; deze verzachters transformeren het water zodat het puur en zacht wordt. Het verwijdert magnesium, kalk en verschillende andere metalen kationen uit het water. Water dat al deze ionen bevat, staat bekend als ‘hard water’; en is ongeschikt voor een groot aantal taken, waaronder het wassen van lichaam en kleding, schoonmaken en zelfs drinken.

Wanneer u een vies, wit schuim ontdekt in het water dat uit uw kranen komt, of bij het koken van het water, is het tijd voor u om een een waterverzachter aan te schaffen. Of het nu een kantoor is, een ziekenhuis of bij u thuis, een waterverzachter is overal nodig.

Het kopen van een waterverzachter is geen gemakkelijke taak. Door het overwegen van de volgende vijf belangrijke punten, zal het aanzienlijk gemakkelijker voor u worden om een waterverzachter te kopen.

Uw Gemiddelde Dagelijks Gebruik van Water:

U moet uw gemiddelde dagelijkse waterverbruik kennen, of u nu een waterverzachter voor uw kantoor of uw huis koopt, want dan kunt u een waterverzachter kopen die daarvoor geschikt is. Om dit te berekenen, vermenigvuldigt u het aantal liters water dat dagelijks door elke person in uw huis wordt gebruikt met het totaal aantal mensen die in uw huis wonen. Elke waterverzachter is anders; sommige ontharders zijn geschikt voor het verzachten van 30 gallons water, terwijl andere gemakkelijk meer dan 100 gallons kunnen verzachten.

De Hardheid van het Water in uw huis:

Er zijn verschillende types ontharders voor verschillende types hard water. Als het water dat u thuis heeft een hoge concentratie harde metaalionen bevat, hebt u een zeer krachtige waterverzachter nodig. Daarom is het belangrijk om de hardheid te weten, want dan kunt u een waterverzachter kopen die daarvoor geschikt is. Manuele ontharders hebben langere tijd nodig om het water te verzachten, terwijl elektrische en magnetische ontharders sneller en effectiever zijn, speciaal bij erg hard water.


waterverzachters prijzen offerte


Waterontharder die Gemakkelijk te Gebruiken is:

Ontharders moeten vaak een back-wash doen om weer op te laden, daarom worden een timer en een meter bijgeleverd, die kunnen worden bevestigd aan de watertank waarin u de waterverzachter doet. Zorg er voor dat u een waterverzachter koopt die een gemakkelijk te hanteren timer heeft en die minder water verspilt bij het opnieuw opladen.

Gemakkelijk te Installeren:

Vraag het winkelpersoneel van wie u de waterverzachter koopt, naar de installatieprocedure. Als de waterverzachter die u koopt gemakkelijk in uw tank aangebracht kan worden, heeft u geen professionele hulp nodig. Echter, als u het niet begrijpt, vraag dan de manager om een expert met u mee te sturen. De meeste winkels installeren gratis, dus denk daar aan.

Operatiemodus van de Waterontharder:

Bij manuele ontharders moet u de kleppen openen en sluiten, terwijl een automatische dat zelf doet. Daarom moet u de operatiemodus kennen van de waterverzachter die u koopt, zodat u kunt inschatten of u al dan niet de tijd heeft om de kleppen op tijd te managen. Als u druk bezet bent, kies dan een automatische.

Prijs van de Waterontharder

Als u een waterverzachter koopt, check dan de prijs en kwaliteit bij verschillende ondernemingen. Kies dan de juiste waterverzachter, zodat u een waterverzachter koopt die het best bij uw woning past.


De juiste waterverzachter kopen

De juiste waterverzachter kopen


Hoe de juiste waterverzachter kopen?

Een waterverzachter is een apparaat dat gebruikt wordt om hard water te verzachten. Dit betekent dat kalk uit het leidingwater gefilterd wordt. Zo kunnen bepaalde problemen in het huishouden opgelost worden. Denk hierbij aan verstopte waterleidingen. Maar ook aan kapotte apparaten en kalkaanslag op sanitair. Kalk of kalksteen is telkens de boosdoener.

Een waterverzachter is een investering. U zal dus toch een zekere som geld uitgeven. Dan wil u natuurlijk wel een goede investering doen. Om u hierbij te helpen, vertellen we waar u op moet letten als u een waterverzachter koopt. We informeren u ook over wat afgeraden wordt. Welke dingen u zeker niet moet doen als u een waterverzachter gaat kopen.

Het kiezen van de juiste waterverzachter: waar moet u op letten?

Als u verstandig wil investeren, zijn er enkele zaken waar u zeker op moet letten. In onderstaande alinea’s leest u meer.

De kwaliteit van het apparaat

U kunt geld besparen door een goedkopere waterverzachter te kopen. Uiteindelijk is dit toch geen goed idee. Een goedkope waterverzachter is verdacht. Wellicht werkt hij minder goed dan een duurder toestel. Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw water niet goed onthard wordt. Of dat uw waterverzachter minder lang mee gaat. Wij raden u daarom altijd aan om een betrouwbare leverancier te zoeken.


waterverzachters prijzen offerte


De gebruiksvriendelijkheid van het apparaat

Een waterverzachter moet gemakkelijk te bedienen zijn. Zeker als u nog nooit een waterverzachter hebt gebruikt. Met een gebruiksvriendelijk apparaat, kunt u uw water gemakkelijker ontharden. Zo profiteert u ook maximaal van de voordelen van de waterverzachter.

Naast gebruiksvriendelijk, moet uw waterverzachter ook gemakkelijk te onderhouden zijn. Hoe meer onderhoud, hoe langer u hiermee bezig bent of hoe meer u moet betalen voor het professioneel onderhouden van uw waterverzachter. Is de professional hier langer mee bezig? Dan zal u ook meer betalen.

De prijs van de waterverzachter

De gemiddelde prijs van een goede waterverzachter ligt tussen de 1.200 en de 1.600 euro. Het is zonde om onnodig veel geld te betalen voor uw waterverzachter. U kunt natuurlijk ook veel meer uitgeven. Er bestaan tegenwoordig erg geavanceerde toestellen. Toestellen met intelligente software.

Standaard waterverzachters zijn ook van een uitstekende kwaliteit. U hoeft daarom niet meteen het meest geavanceerde toestel op de markt te kopen.


De juiste waterverzachter kopen

De juiste waterverzachter kopen


Het onthardingszout voor de waterverzachter

Er zijn drie soorten onthardingszout die in de waterverzachter gebruikt kunnen worden. Dit zijn rotszout, zeezout en ingedampt zout. Koopt u een waterverzachter die alleen met ingedampt zout werkt? Dan moet u er rekening mee houden dat dit zout iets duurder is dan de andere soorten onthardingszout. Koopt u een waterverzachter die op rotszout werkt, dan moet u rekening houden met meer aanslag in uw ontharder. Deze zoutsoort laat namelijk meer aanslag achter, wat betekent dat u de waterverzachter vaker moet laten reinigen.

Een waterverzachter kopen: drie dingen die u niet mag doen

Hebt u besloten om in een waterverzachter te investeren? Bent u op zoek naar een degelijk toestel? Dan zijn er enkele zaken waar u zeker op moet letten. Er zijn ook dingen die u zeker moet mijden als u een waterverzachter koopt. Hier volgen drie zaken die we afraden.

Een tweedehands ontharder kopen

U kunt geld besparen door een tweedehands waterverzachter te kopen. Dit is echter geen goed idee. Een tweedehands waterverzachter is nog steeds niet goedkoop. Daarbij komt dat je de levensduur minder kan inschatten. Dit betekent dat u relatief veel moet betalen voor een apparaat dat u slechts enkele jaren zal kunnen gebruiken. Ook weet u bij een tweedehands ontharder nooit zeker of het apparaat wel echt goed werkt.

De waterverzachter kan bijvoorbeeld ook verborgen gebreken hebben of vanbinnen flink beschadigd zijn. Hier komt u pas achter als u het apparaat gebruikt en omdat u geen garantie heeft, kunt u uw geld nu niet meer terugkrijgen.

Via het internet een waterverzachter kopen

Er worden diverse waterverzachters verkocht via het internet. Deze apparaten kan u echter beter links laten liggen. Professioneel en persoonlijk advies is erg belangrijk bij het kopen van een waterverzachter. Online kan je dit niet krijgen. Ga daarom liever naar een officieel verkooppunt en laat u hier adviseren. Zo bent u toch enigszins zeker van uw investering.

Zeker als u niet zo veel verstand heeft van waterverzachters, kunt u uw ontharder beter niet via het internet bestellen. Leest u productomschrijvingen die u niet begrijp. Heeft u geen idee wat er staat? Dan is een online aankoop echt geen goed idee. In dit geval is de kans groot dat u een verkeerde aankoop doet. U zal het u later beklagen.


waterverzachters prijzen offerte


Een goedkope waterverzachter kopen

Goedkoop is uiteindelijk altijd duurkoop. Koopt u een goedkope waterverzachter, dan zal hij gegarandeerd minder lang mee gaan. Meestal werken deze toestellen ook minder goed. Dat betekent dat u minder kan profiteren van de voordelen van zacht water.

Ook voor uw onderhoud staat u er dan vaak helemaal alleen voor.

Hebt u besloten dat u een waterverzachter gaat kopen? Bezuinig dan niet en koop verstandig. Ook niet als dit betekent dat u even moet sparen om het apparaat aan te kopen. U kan uw aankoop dan beter even uitstellen. Een goede investering zal op lange termijn renderen. Sowieso.

Professioneel advies bij het kopen van een waterverzachter

Wij raden u aan om altijd professioneel advies in te winnen bij het kopen van een waterverzachter. Koop het apparaat bij een betrouwbaar bedrijf. Zo krijgt u professioneel, relevant en persoonlijk advies. Een ervaren vakman zal ook uw verbruik eerst volledig in kaart willen brengen.


De juiste waterverzachter kopen

De juiste waterverzachter kopen


Waterverzachters zijn apparaten die ontwikkeld zijn om de hardheid uit het water te verwijderen. Wanneer er calcium- en magnesiumionen, of de chloriden, sulfaten en bicarbonaten van deze elementen, in contact komen met water vormen ze het wittige ‘calcium hydrogeencarbonaat’. Het maakt het water niet alleen onzuiver, maar ook hard. Dit harde water is hierdoor niet geschikt voor huishoudelijke klussen.

Waterverzachters verwijderen deze ionen en ander onwenselijke elementen uit het water en maken het veilig voor het gebruik voor diverse taken.

Hoe werken waterverzachters?

Waterverzachters werken volgens het principe van ‘ionenwisseling.’ Ze verwisselen de harde metalen ionen voor zachtere ionen. Waterverzachters bestaan uit een mineralen tank die vol zit met kleine, polystyreen korrels, ook bekend als zeolieten of harsen. Deze korrels zijn negatief geladen, waar magnesium- en calciumionen positief geladen zijn.

Zodra het harde water door deze met harsen gevulde mineralen tank stroomt, hechten de korrels zich aan de calcium- en magnesiumionen. De natriumionen in de mineralen tank, nemen de plaats in van de magnesium- en calciumionen waardoor het harde water zacht wordt.

Als de korrels verzadigt raken met magnesium- en calciumionen draait de waterverzachter de waterstroom en spoelt het al het vuil uit de tank.

3 belangrijke redenen waarom u de juiste waterverzachter nodig heeft

Waterverzachters zijn tegenwoordig hard nodig omdat u geen garantie krijgt dat het water dat door de kranen en douche spoelt van goede kwaliteit is. Hier volgt een lijst met 3 belangrijke redenen waarom u een waterverzachter in huis, bedrijf en industrieel complex zou moeten installeren


waterverzachters prijzen offerte


Om het Water Veilig voor Consumptie te Maken:

Water dat harde ionen bevat is niet geschikt om te drinken of om mee te koken. Het kan schadelijk zijn voor uw spijsverteringsgestel, uw longen en uw huid. Waterverzachters verwijderen alle onzuiverheden uit het water en maken het weer veilig voor consumptie.

Om Veilig met het Water te Kunnen Wassen:

Hard water maakt het bijna onmogelijk om op een normale manier de afwas of de was te doen. De calcium- en magnesiumionen ruïneren uw kleding en laten grote, niet verwijderbare vlekken achter. Als het water zacht wordt gemaakt door een waterverzachter kunt u zorgeloos de was en de afwas doen.

Om de Leidingen in het Huis een Langer Leven te Geven:

Het vuil dat in het harde water zit, staat ook bekend als ‘kalkaanslag.’ Het hecht zicht aan de afvoerleidingen en begint deze langzaam aan te tasten. Als de leidingen beginnen te rotten, gaat het water lekken en staat uw huis bloot aan talloze gevaren.

Bovendien moet u veel vaker de leidingen vervangen of repareren. Met een, in uw huis geïnstalleerde, waterverzachter is het water dat door de buizen stroomt vrij van deze gevaarlijke ionen en zal het niet langer de leidingen in gevaar brengen.


De juiste waterverzachter kopen

De juiste waterverzachter kopen


7 tips bij het kopen van de juiste waterverzachter

De aankoop van de juiste waterverzachter

Een waterverzachter is een goede investering als u op zoek gaat naar de juiste manier om van hard water af te zijn, maar net zoals elke aankoop komen er in dit geval natuurlijk wat zaken kijken. Bent u kalkaanslag in de badkamer en in het koffiezetapparaat beu? Wilt u niet langer urenlang schrobben om de vloer vrij te krijgen van kalk, en wordt zelfs uw kledij aangetast door de kalk? De volgende 7 tips geven u een goed beeld van waar u op moet letten bij aankoop van een waterverzachter!

Belangrijke tips bij aankoop van de juiste waterverzachter

1. Het soort waterverzachter

De meest populaire soort waterverzachter werkt met behulp van zogenaamd regeneratiezout en een ionenwisselaar. Bij dergelijke soorten wordt alle kalk efficiënt verwijderd uit het water, wat natuurlijk heel wat voordelen biedt voor uw huishouden en de gezondheid. Binnen de waterverzachters met zus zijn er echter nog meer varianten: de elektronische en de mechanische waterverzachter.

De elektronische zijn iets duurder, maar kunnen wel beter ingesteld worden op het vlak van spoelingen. Hierdoor wordt minder spoelwater en zout verspild. De mechanische variant is dan weer heel wat goedkoper, maar brengt wel sneller waterverspilling en overbodige spoelingen teweeg.

2. Kies de juiste grootte van waterverzachter

Ontharders komen niet enkel in verschillende types, maar ook diverse groottes. Een ander woord daarvoor is de capaciteit, die afhankelijk is van het waterverbruik. Als u bijvoorbeeld een te grote ontharder koopt, dan betaalt u ten eerste onnodig veel geld, terwijl dit systeem niet perse beter onthard dan een klein variant. Daarbij zal er minder vaak gespoeld worden, waardoor bacteriën zich gemakkelijker in de filter kunnen opstapelen.

Als uw model echter te klein is, dan speelt die vaak teveel, waardoor er op de lange termijn meer zout en water wordt verspild. Op voorhand goed bepalen waar u precies nood aan heeft is belangrijk om uiteindelijk de juiste keuze te kunnen maken!

3. Een compact of duo waterverzachter kiezen?

Meestal wordt gekozen voor een compacte ontharder, aangezien dergelijke systemen de ionenwisselaar en het zoutvat onder één behuizing samenvoegen. Bij huishoudens waar niet zoveel plaats is en waar de ontharder bijvoorbeeld in de kelder geplaatst wordt, is het misschien aangeraden een duo-systeem te kiezen. Het uiterlijk hiervan is dan misschien wel iets minder mooi, maar het beschikt over een apart zoutreservoir, wat natuurlijk handig kan zijn in kleine ruimtes aangezien u het ergens anders kunt plaatsen.

4. Een simplex, duplex of parallelle ontharder?

Doorgaans heeft ene waterverzachter slechts één ionenwisselaar, en wordt bijgevolg een simplex model genoemd. Bepaalde systemen beschikken echter over twee wisselaars, de duplex ontharders. Deze laatste zijn iets duurder, maar bieden wel het voordeel dat u non-stop gebruik kunt maken van zacht water. Terwijl de ene wisselaar het systeem regenereert, kan de andere immers gebruikt worden om zacht water te produceren!


waterverzachters prijzen offerte


5. Kiest u voor een tijd- of volumegestuurd systeem?

Vroeger waren er enkele tijdsgestuurde ontharder, wat inhoudt dat de regeneratie van de filter hoe dan ook op een vast tijdstip doorging (ook al was de filter nog niet verzadigd).

Tegenwoordig beschikkend de meeste huishoudens echter over een volumegestuurd systeem. Hierbij wordt het volume van onthard water bepaald, en op basis daarvan beslist het systeem of er geregenereerd moet worden of niet. Dit zorgt ervoor dat er minder vaak gespoeld wordt en u dus heel wat water kunt besparen.

6. Een droog of nat zoutvat?

Bij het regeneratieproces van een waterverzachter is zout nodig, en dat wordt opgestaan in een reservoir. Bij bepaalde ontharders wordt net voor dit proces ene beetje water in het vat gegoten, waarna de ionenwisselaar bespoeld wordt. Na de regeneratie bevindt zich nauwelijks nog water in het reservoir, en dit wordt dan ook een droog zoutvat genoemd.

Bij andere systemen wordt dit beetje water net na de regeneratie toegevoegd, waardoor het alle tijd heeft om het zout op te lossen. Bij de eerstvolgende spoeling wordt het water opgezogen en hergebruikt om de filter te reinigen. Dit wordt dan ook een nat zoutvat genoemd. Over het algemeen wordt vaker gekozen voor een droog zoutvat, aangezien dat de kans op de vorming van een zoutklomp (of zoutkoek, zoutkorst) het kleinst is.


De juiste waterverzachter kopen

De juiste waterverzachter kopen


7. De resthardheid van de regelaar van de juiste waterverzachter

Meestal beschikken waterverzachters over een zogenaamde resthardheid regelaar. Dit wordt ook wel een mengventiel genoemd en kunt u gebruiken om de hardheid van het zachte water te bepalen. Hoewel dit vreemd klinkt (aangezien u juist een waterverzachter koop om zacht water te verkrijgen, en het vermengen met gewoon leidingwater zou ervoor zorgen dat het weer te hard wordt), zijn er toch bepaalde voordelen aan verbonden.

Als u in staat wil zijn om de hardheid zelf in te stellen, dan kiest u best voor ene systeem dat uitgerust is met een regelaar. Dit komt meestal in de vorm van een draaiknop waarmee u heel nauwkeurig de hardheid van het water kunt vastleggen. Bepaalde modellen beschikken echter niet over zo’n functie, maar kunt u wel uitbreiden met een apart ventiel (of een zogenaamde bypass kraan). Hierdoor kunt u alsnog de resthardheid van het water aanpassen.


waterverzachters prijzen offerte


De aankoop van de juiste waterverzachter, ongetwijfeld een goede investering

Een waterverzachter wordt steeds vaker gebruikt in huishoudens om de woning van zacht water te voorzien. De voordelen van een dergelijk systeem zijn uitgebreid, en de investering is dan ook zijn geld zeker waard. Zo bespaart u ermee op stookkosten (aangezien de kalk in hard water niet langer warmte gaat isoleren), maar ook uw kledij en huishoudtoestellen blijven vrij van een vervelende kalklaag.

Hierdoor kunt u ten eerste uw gebruik van reinigende middelen terugschroeven, en ten tweede gaan kledij en huishoudtoestellen veel langer mee. Een waterverzachter is dus zowel voor het milieu als uw huishouden voordelig!

Tenslotte is zacht water veel beter voor de gezondheid, aangezien het zowel uw huid als uw haar niet aantast en problemen zoals eczeem en psoriasis vermijdt. Als u op zoek gaat naar de juiste waterverzachter, dan kunnen bovenstaande factoren u ongetwijfeld helpen bij uw keuze.


Waterverzachters