Vergelijk prijzen van waterontharders: 5 factoren die de prijs van een waterontharder bepalen

Bent u op zoek naar de beste waterontharders in uw buurt ?

Zoek niet verder: hier kan u snel en eenvoudig prijzen en offertes opvragen van de meest kwaliteitsvolle waterontharder installateurs in uw regio. Snel, in minder 7 seconden:

Waterontharder Merken Vergelijken >


Waterontharder kopen
Waterontharder kopen

Vergelijk prijzen van waterontharders

Een waterontharder is hoe dan ook een goede investering als u te maken heeft met hard water.

Steeds meer mensen gaan dan ook op zoek naar een waterontharder die perfect aansluit op hun behoeftes en situatie.

Door water te ontharden gaan huishoudelijke toestellen langer mee. Het bad en de douche blijven gespaard van kalkaanslag.

U bespaart ermee op de energiefactuur. Natuurlijk betaalt u een zekere prijs voor een degelijke waterontharder. Informeer u goed zodat u een goede keuze kan maken.


waterontharders offertes


Prijs van waterontharders

5 factoren die de prijs van een waterontharder bepalen.

Bij de prijs van een waterontharder komt meer kijken dan alleen de aankoopprijs. Er zijn nog andere factoren om rekeningen mee te houden. In het onderstaande overzicht scheppen wij duidelijkheid over waarop u zoal op moet letten.

Types van waterontharders

Ten eerste speelt natuurlijk het soort waterontharder een rol. Hiermee bedoelen we de werkwijze en de sturing van de waterontharder. Daarbij wordt in de eerste plaats een onderscheid gemaakt tussen twee soorten. De mechanische of de elektronische waterontharder.

Mechanische waterontharders

Mechanische waterontharders werken volledig zonder stroom. De waterdruk is hun energiebron. Daarom worden ze ook hydraulische waterontharders genoemd.

Ze hebben een ingebouwde klok die bepaalt op welke tijdstippen de waterontharder wordt gespoeld. Dit gebeurt dan hoe dan ook. Ongeacht hoeveel water u verbruikt. Daarom zijn deze toestellen perfect voor wie een erg regelmatig verbruik heeft. Deze waterontharders kunnen geen rekening houden met een schommelend waterverbruik. Omdat de werking zo eenvoudig is, ligt de ervan natuurlijk een stuk lager dan bij de elektronische modellen.

Elektronische waterontharders

Een elektronische waterontharder werkt wel op stroom.

Het grootste voordeel van deze waterontharders is dat ze u in staat stellen om verschillende spoelprogramma’s te gebruiken. U kan bijvoorbeeld uw waterverbruik nauwgezet opvolgen. Indien nodig, kan u de instellingen ten allen tijde aanpassen. Daardoor verbruikt u enkel het water en zout dat u nodig hebt. M.a.w., er wordt niet onnodig gespoeld. Het spreekt voor zich dat deze waterontharders iets duurder zijn.

Welk type kiest u nu het beste? Als u vaak op reis gaat en veel bezoek krijgt, dan schommelt uw waterverbruik natuurlijk. Ook afhankelijk van het seizoen kan hier een verschil in ontstaan. Een elektronische waterontharder is in dit geval de beste keuze. U betaalt dan wel iets meer maar op lange termijn kan u heel wat besparen. Dat komt doordat water en zout niet nodeloos verspild worden.

Als u echter een vaste routine heeft en uw waterverbruik elke dag ongeveer gelijk is, dan is een mechanische waterontharder de beste optie. Zo bent u altijd zeker dat er op vaste tijdstippen geregenereerd wordt.

Waterontharders
Waterontharders

Prijs van het onderhoud van de waterontharder

Ten tweede speelt ook het onderhoud een rol bij de prijs. Leveranciers bieden soms een waterontharder aan tegen een verminderde prijs als u ook meteen een onderhoudscontract afsluit. Dat kan voordelig zijn. Het onderhoud moet toch gebeuren. Zo bent u ook zeker dat u het nooit overslaat. Bovendien heeft een goede leverancier altijd eventuele reserveonderdelen op voorraad. Hoe dan ook is het aangeraden om op zoek te gaan naar de aanbieder die u op lange termijn het meeste voordeel biedt.

Kiest u voor zo’n onderhoudscontract? Zorg dan dat u goed weet wat dit inhoudt. Maak duidelijke afspraken.

Bij onderhoud zijn zaken zoals regeneratiezout en reinigingsmiddel erg belangrijk. Uw waterontharder wordt dan o.a. gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van bacteriën. Ook de waterhardheid wordt opnieuw gecontroleerd. Zo kunnen de instellingen indien nodig gewijzigd worden.


Waterontharders: Prijzen Opvragen >


Het volume van de waterontharder

Het nodige volume van uw waterontharder is afhankelijk van hoeveel water u verbruikt. Dit kan ingesteld worden volgens u verbruikspatroon. Het is echter belangrijk om de juiste grootte te kiezen. Bij een te klein systeem zal de waterontharder overbodige spoelingen doen. Dan wordt er eigenlijk te veel zout gebruikt. Het omgekeerde geldt ook. U goed informeren over welk formaat u nodig hebt is belangrijk om op lange termijn te kunnen besparen. Een specialist kan u hier meer informatie over geven.

De BTW op de waterontharder

Een niet onbelangrijk aspect bij het bepalen van de prijs is de BTW. Zo kunt u, als uw woning ouder is dan tien jaar, de waterontharder door een specialist laten installeren tegen een verlaagd tarief. U betaalt dan slechts 6 % BTW i.p.v. 21 %. Is uw woning echter jonger dan tien jaar? Dan geldt het standaardtarief.

De installatie en kosten van een waterontharder

Hoewel waterontharders tegenwoordig heel compact kunnen zijn, kan een model met lossen onderdelen ook erg handig zijn. U kan de capaciteit van uw waterontharder ook

Uitbreiden met meerdere harsfilters. Dit zal hoe dan ook een verschil maken in het formaat van de ontharder. En dus ook de prijs.

De beste waterontharder kopen voor een goede prijs.

Het is dus duidelijk dat de prijzen van waterontharders van verschillende factoren afhangen. Als u op zoek gaat naar de beste ontharder voor uw huishouden, dan informeert u zich best zo goed mogelijk over de verschillende opties. Zo kan u uiteindelijk een goede keuze maken. Een waterontharder biedt u ongetwijfeld heel wat voordelen. Het maakt uw leven voor een stuk eenvoudiger. Het is de investering meer dan waard.


Waterontharders vergelijken
Waterontharders vergelijken

Gechiedenis van waterontharders

Uit onderzoek blijkt dat waterontharders al meer dan honderd jaar worden gebruikt. Aanvankelijk groot in de jaren 1900, was het demonteren ervan nodig voordat ze weer water konden ontharden. Dit was omdat het handmatige waterontharders waren en ofwel gewassen of opgeladen moesten worden vóór gebruik. Hun grootte was teruggebracht in de jaren ’50 en er werd een elektrisch instrument aangehecht.

Ze werden vanaf toen semi-automatisch en waren in staat om zichzelf te reinigen. Door voortdurende verbeteringen konden ze effectiever functioneren en er werden nieuwere modellen uitgebracht in de jaren ’80.

Elektronica werd in dienst gesteld van bedrijven die handelen in waterontharders in de jaren 1900, zodat hun efficiëntie verder werd verbeterd en Ecowater Systems was de initiatiefnemers van deze technologie. Minimaal waterverbruik, verhoogde deskundigheid op het gebied van zout en een betere consistentie behoorden tot de top functies van deze waterontharders in de jaren 2000.

Hard water problemen

Het verschil tussen regulier water en hard water is dat de hoeveelheid mineralen groter is in de laatste. De zandstenen die water hard maken zijn magnesium en calcium, ook wel bekend als de ‘hardheidsmineralen’. Wanneer een grotere hoeveelheid van deze in het water zit, neemt de hardheid toe. Positief geladen ionen, calcium en magnesium maken het moeilijk voor andere, soortgelijke ionen om te ontbinden in het water. Zij maken de functies van huishoudelijke was en zeep nutteloos, waardoor het proces van de verwijdering van oliën en vuil lastig wordt.

Waterontharders tegen hard water

Waterontharders zijn aanwezig in het gebied waar water toegang krijgt tot de woning. Het is relevant om te vermelden dat het water gebruikt voor het reinigen en drinken verzacht is. Het is belangrijk om te beseffen dat natrium kan worden opgenomen in iemands drinkwater als ze gebruik maken van waterontharders. Een aanzienlijke hoeveelheid natrium is nodig in het onthardingsproces als er een verhoogde concentratie van de hardheidsmineralen is.

Water ontkalken met waterontharders

Een waterontharder kan worden gebruikt om een eind te maken aan de accumulatie van kalkaanslag in leidingen en locaties waar hard water aanwezig is. Haar verantwoordelijkheid is om huishoudelijke apparaten zoals verwarmingstanks, vaatwassers en schoonmaak spullen te beschermen. Waterontharders zijn eenvoudig te gebruiken en effectief. Ze bewaren de kwaliteit van het water, terwijl ze de kalk problemen zo effectief mogelijk aanpakken.

Stop kalk

De ophoping van kalk in verwarmingstoestellen en buizen kan leiden tot zinloze reparaties, meer stroom verbruik en verminderde effectiviteit. Echter, verborgen aanslag heeft meer kans om verdere problemen te veroorzaken. Daarom is het belangrijk te weten wat een waterontkalker echt doet.

De kalk blijft drijven in het water voordat het wordt uitgescheiden via het afvoersysteem. Vandaar dat de kwaliteit en smaak van het water wordt behouden, aangezien de werkwijze milieuvriendelijk is. Bovendien, zijn er geen chemische conserveringsmiddelen toegepast tijdens de procedure en in combinatie met waterontharders, kan de hoeveelheid harde mineralen in huishoudelijk water aanzienlijk worden verminderd.


Alle voordelen van waterontharders

Volgens een recent uitgevoerd onderzoek is ongeveer 80% van de huizen afhankelijk van een watervoorziening met hard of middelmatig hard water. Hard water bevat te veel mineralen en zout. Er kunnen ook opgeloste metalen in zitten, zoals ijzer en calcium. Hard water kan geen kwaad voor dagelijks gebruik, maar veroorzaakt wel andere problemen als het gaat om de reiniging of het gebruik van apparaten. Daarom worden waterontharders gebruikt om de toevoer van hard water te behandelen. Een waterontharder verdunt of verwijdert de minerale inhoud van hard water en biedt meerdere voordelen voor de gebruikers. We hebben hieronder vier van de belangrijkste voordelen van het gebruik van waterontharders opgesomd:

Voordeel van waterontharders 1: schoonmaken wordt gemakkelijker

Hoewel het soms niet wordt opgemerkt, blijven op serviesgoed en kledingstukken die zijn gewassen met hard water witte strepen of vlekken achter, en zelfs een zeepachtig residu. Door een waterontharder toe te voegen maak je schoonmaken gemakkelijker, want daarmee help je het water om de zeepresten van de kledingstukken en het serviesgoed af te spoelen. Daardoor zullen je kledingstukken en serviesgoed er schoner en glanzender uitzien. Bovendien zal je huid ook frisser aanvoelen na het nemen van een bad met onthard water, omdat de overtollige mineralen van het harde water zich kunnen ophopen op je huid.

Bovendien heb je, als je over zacht water beschikt, voor het schoonmaken minder wasmiddel nodig, wat er weer voor zorgt dat je minder kosten hebt. Hard water verwijdert niet het dunne laagje aanslag van je wastafels, bad en douche. Door waterontharder toe te voegen aan de waterleiding zorg je ervoor dat je badkamers er schoner en glanzender uitzien.

Voordeel van waterontharders 2: verlengt de levensduur van apparaten

De overmatige hoeveelheid minerale concentratie in een hard-watervoorziening leidt tot de accumulatie ervan op het binnenoppervlak van apparaten. Dit vermindert de levensduur en verlaagt ook de efficiëntie. Volgens een onderzoek verleng je door waterontharders toe te voegen aan hard water de bruikbare levensduur van wasmachines, boilers en vaatwasmachines. Het onderzoek werd gedaan naar andere elektronica, en die vertoonden allemaal vergelijkbare positieve resultaten. Een langere levensduur van apparaten betekent dat je geld bespaart. Bovendien betekent een langere levensduur van elektronica ook dat je het milieu helpt, doordat je minder afval produceert en energie en grondstoffen uitspaart.

Voordeel van waterontharders 3: snellere verwarming van het water

Zoals eerder vermeld verhogen waterontharders de efficiëntie van apparaten, inclusief boilers. Doordat er minder mineralen in zitten, warmen boilers zacht water sneller op dan hard water. Een efficiëntie van naar schatting ongeveer 22 procent werd gezien als elektrische boilers zacht water te verwarmen kregen. Daarentegen werd ongeveer 29 procent efficiëntie ervaren met water-verwarmingstoestellen op gas. Meer efficiëntie betekent dat je energie bespaart en helpt met de bescherming van het milieu. Het betekent ook dat je bespaart op je kosten, doordat je je elektriciteitsrekening verlaagt.

Voordeel van waterontharders 4: schonere waterleidingen

Hard water laat al snel kalkaanslag of andere schilferige afzettingen achter in waterleidingen en sanitaire voorzieningen. Na verloop van tijd veroorzaken deze ophopingen corrosie en klompen. Dit kan de levensduur van je sanitaire systeem sterk verminderen, zowel in je huis als in je kantoor. Waterontharders verminderen aanzienlijk de afzetting van mineralen in de watertoevoer, wat het risico wegneemt van enigerlei opbouw in de leidingen. Dit verhoogt de levensduur van het sanitaire systeem en voorkomt eventuele toekomstige lekkages of problemen.

Waterontharders zijn tegenwoordig erg nuttig. Naast de vier hierboven genoemde voordelen zijn er verschillende andere die je wellicht heel intrigerend vindt. Daarom kan de beslissing om een waterontharder te kopen het beste zijn wat je kunt doen om de kwaliteit van je water te verhogen.

Je zult er geen spijt van krijgen.

Een waterontharder voor je woning kopen is de beste investering.


waterontharders offertes