Meteen naar de inhoud

Vergelijk prijzen van waterontharders: 5 factoren die de prijs van een waterontharder bepalen

Waterontharders

U wilt graag info over waterontharders of u wilt graag een waterontharder aanschaffen?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - waterontharders

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

waterontharders

waterontharders

Bent u op zoek naar de beste waterontharders in uw buurt ?

Zoek niet verder: hier kan u snel en eenvoudig prijzen en offertes opvragen van de meest kwaliteitsvolle waterontharder installateurs in uw regio.


Waterontharder Merken Vergelijken >


Waterontharder kopen

Waterontharder kopen


Vergelijk prijzen van waterontharders

Een waterontharder is hoe dan ook een goede investering als u te maken heeft met hard water.

Steeds meer mensen gaan dan ook op zoek naar een waterontharder die perfect aansluit op hun behoeftes en situatie.

Door water te ontharden gaan huishoudelijke toestellen langer mee. Het bad en de douche blijven gespaard van kalkaanslag.

U bespaart ermee op de energiefactuur. Natuurlijk betaalt u een zekere prijs voor een degelijke waterontharder. Informeer u goed zodat u een goede keuze kan maken.


waterverzachters prijzen offerte


Prijs van waterontharders

5 factoren die de prijs van een waterontharder bepalen.

Bij de prijs van een waterontharder komt meer kijken dan alleen de aankoopprijs. Er zijn nog andere factoren om rekeningen mee te houden. In het onderstaande overzicht scheppen wij duidelijkheid over waarop u zoal op moet letten.

Types van waterontharders

Ten eerste speelt natuurlijk het soort waterontharder een rol. Hiermee bedoelen we de werkwijze en de sturing van de waterontharder. Daarbij wordt in de eerste plaats een onderscheid gemaakt tussen twee soorten. De mechanische of de elektronische waterontharder.

Mechanische waterontharders

Mechanische waterontharders werken volledig zonder stroom. De waterdruk is hun energiebron. Daarom worden ze ook hydraulische waterontharders genoemd.

Ze hebben een ingebouwde klok die bepaalt op welke tijdstippen de waterontharder wordt gespoeld. Dit gebeurt dan hoe dan ook. Ongeacht hoeveel water u verbruikt. Daarom zijn deze toestellen perfect voor wie een erg regelmatig verbruik heeft. Deze waterontharders kunnen geen rekening houden met een schommelend waterverbruik. Omdat de werking zo eenvoudig is, ligt de ervan natuurlijk een stuk lager dan bij de elektronische modellen.

Elektronische waterontharders

Een elektronische waterontharder werkt wel op stroom.

Het grootste voordeel van deze waterontharders is dat ze u in staat stellen om verschillende spoelprogramma’s te gebruiken. U kan bijvoorbeeld uw waterverbruik nauwgezet opvolgen. Indien nodig, kan u de instellingen ten allen tijde aanpassen. Daardoor verbruikt u enkel het water en zout dat u nodig hebt. M.a.w., er wordt niet onnodig gespoeld. Het spreekt voor zich dat deze waterontharders iets duurder zijn.

Welk type kiest u nu het beste? Als u vaak op reis gaat en veel bezoek krijgt, dan schommelt uw waterverbruik natuurlijk. Ook afhankelijk van het seizoen kan hier een verschil in ontstaan. Een elektronische waterontharder is in dit geval de beste keuze. U betaalt dan wel iets meer maar op lange termijn kan u heel wat besparen. Dat komt doordat water en zout niet nodeloos verspild worden.

Als u echter een vaste routine heeft en uw waterverbruik elke dag ongeveer gelijk is, dan is een mechanische waterontharder de beste optie. Zo bent u altijd zeker dat er op vaste tijdstippen geregenereerd wordt.


Waterontharders

Waterontharders


Prijs van het onderhoud van de waterontharder

Ten tweede speelt ook het onderhoud een rol bij de prijs. Leveranciers bieden soms een waterontharder aan tegen een verminderde prijs als u ook meteen een onderhoudscontract afsluit. Dat kan voordelig zijn. Het onderhoud moet toch gebeuren. Zo bent u ook zeker dat u het nooit overslaat. Bovendien heeft een goede leverancier altijd eventuele reserveonderdelen op voorraad. Hoe dan ook is het aangeraden om op zoek te gaan naar de aanbieder die u op lange termijn het meeste voordeel biedt.

Kiest u voor zo’n onderhoudscontract? Zorg dan dat u goed weet wat dit inhoudt. Maak duidelijke afspraken.

Bij onderhoud zijn zaken zoals regeneratiezout en reinigingsmiddel erg belangrijk. Uw waterontharder wordt dan o.a. gecontroleerd op de eventuele aanwezigheid van bacteriën. Ook de waterhardheid wordt opnieuw gecontroleerd. Zo kunnen de instellingen indien nodig gewijzigd worden.

Tip: de beste airco zonder buitenunit kopen?


Waterontharders: Prijzen Opvragen >


Het volume van de waterontharder

Het nodige volume van uw waterontharder is afhankelijk van hoeveel water u verbruikt. Dit kan ingesteld worden volgens u verbruikspatroon. Het is echter belangrijk om de juiste grootte te kiezen. Bij een te klein systeem zal de waterontharder overbodige spoelingen doen. Dan wordt er eigenlijk te veel zout gebruikt. Het omgekeerde geldt ook. U goed informeren over welk formaat u nodig hebt is belangrijk om op lange termijn te kunnen besparen. Een specialist kan u hier meer informatie over geven.

De BTW op de waterontharder

Een niet onbelangrijk aspect bij het bepalen van de prijs is de BTW. Zo kunt u, als uw woning ouder is dan tien jaar, de waterontharder door een specialist laten installeren tegen een verlaagd tarief. U betaalt dan slechts 6 % BTW i.p.v. 21 %. Is uw woning echter jonger dan tien jaar? Dan geldt het standaardtarief.


waterverzachters prijzen offerte


De installatie en kosten van een waterontharder

Hoewel waterontharders tegenwoordig heel compact kunnen zijn, kan een model met lossen onderdelen ook erg handig zijn. U kan de capaciteit van uw waterontharder ook

Uitbreiden met meerdere hars filters. Dit zal hoe dan ook een verschil maken in het formaat van de ontharder. En dus ook de prijs.

De beste waterontharder kopen voor een goede prijs.

Het is dus duidelijk dat de prijzen van waterontharders van verschillende factoren afhangen. Als u op zoek gaat naar de beste ontharder voor uw huishouden, dan informeert u zich best zo goed mogelijk over de verschillende opties. Zo kan u uiteindelijk een goede keuze maken. Een waterontharder biedt u ongetwijfeld heel wat voordelen. Het maakt uw leven voor een stuk eenvoudiger. Het is de investering meer dan waard.


Waterontharders vergelijken

Waterontharders vergelijken


Geschiedenis van waterontharders

Uit onderzoek blijkt dat waterontharders al meer dan honderd jaar worden gebruikt. Aanvankelijk groot in de jaren 1900, was het demonteren ervan nodig voordat ze weer water konden ontharden. Dit was omdat het handmatige waterontharders waren en ofwel gewassen of opgeladen moesten worden vóór gebruik. Hun grootte was teruggebracht in de jaren ’50 en er werd een elektrisch instrument aangehecht.

Ze werden vanaf toen semi-automatisch en waren in staat om zichzelf te reinigen. Door voortdurende verbeteringen konden ze effectiever functioneren en er werden nieuwere modellen uitgebracht in de jaren ’80.

Elektronica werd in dienst gesteld van bedrijven die handelen in waterontharders in de jaren 1900, zodat hun efficiëntie verder werd verbeterd en Ecowater Systems was de initiatiefnemers van deze technologie. Minimaal waterverbruik, verhoogde deskundigheid op het gebied van zout en een betere consistentie behoorden tot de top functies van deze waterontharders in de jaren 2000.

Hard water problemen

Het verschil tussen regulier water en hard water is dat de hoeveelheid mineralen groter is in de laatste. De zandstenen die water hard maken zijn magnesium en calcium, ook wel bekend als de ‘hardheidsmineralen’. Wanneer een grotere hoeveelheid van deze in het water zit, neemt de hardheid toe. Positief geladen ionen, calcium en magnesium maken het moeilijk voor andere, soortgelijke ionen om te ontbinden in het water. Zij maken de functies van huishoudelijke was en zeep nutteloos, waardoor het proces van de verwijdering van oliën en vuil lastig wordt.

Waterontharders tegen hard water

Waterontharders zijn aanwezig in het gebied waar water toegang krijgt tot de woning. Het is relevant om te vermelden dat het water gebruikt voor het reinigen en drinken verzacht is. Het is belangrijk om te beseffen dat natrium kan worden opgenomen in iemands drinkwater als ze gebruik maken van waterontharders. Een aanzienlijke hoeveelheid natrium is nodig in het ontharding proces als er een verhoogde concentratie van de hardheidsmineralen is.


waterverzachters prijzen offerte


Water ontkalken met waterontharders

Een waterontharder kan worden gebruikt om een eind te maken aan de accumulatie van kalkaanslag in leidingen en locaties waar hard water aanwezig is. Haar verantwoordelijkheid is om huishoudelijke apparaten zoals verwarmingstanks, vaatwassers en schoonmaak spullen te beschermen. Waterontharders zijn eenvoudig te gebruiken en effectief. Ze bewaren de kwaliteit van het water, terwijl ze de kalk problemen zo effectief mogelijk aanpakken.

Stop kalk

De ophoping van kalk in verwarmingstoestellen en buizen kan leiden tot zinloze reparaties, meer stroom verbruik en verminderde effectiviteit. Echter, verborgen aanslag heeft meer kans om verdere problemen te veroorzaken. Daarom is het belangrijk te weten wat een waterontkalker echt doet.

De kalk blijft drijven in het water voordat het wordt uitgescheiden via het afvoersysteem. Vandaar dat de kwaliteit en smaak van het water wordt behouden, aangezien de werkwijze milieuvriendelijk is. Bovendien, zijn er geen chemische conserveringsmiddelen toegepast tijdens de procedure en in combinatie met waterontharders, kan de hoeveelheid harde mineralen in huishoudelijk water aanzienlijk worden verminderd.


Alle voordelen van waterontharders

Volgens een recent uitgevoerd onderzoek is ongeveer 80% van de huizen afhankelijk van een watervoorziening met hard of middelmatig hard water. Hard water bevat te veel mineralen en zout. Er kunnen ook opgeloste metalen in zitten, zoals ijzer en calcium. Hard water kan geen kwaad voor dagelijks gebruik, maar veroorzaakt wel andere problemen als het gaat om de reiniging of het gebruik van apparaten. Daarom worden waterontharders gebruikt om de toevoer van hard water te behandelen. Een waterontharder verdunt of verwijdert de minerale inhoud van hard water en biedt meerdere voordelen voor de gebruikers. We hebben hieronder vier van de belangrijkste voordelen van het gebruik van waterontharders opgesomd:

Voordeel van waterontharders 1: schoonmaken wordt gemakkelijker

Hoewel het soms niet wordt opgemerkt, blijven op serviesgoed en kledingstukken die zijn gewassen met hard water witte strepen of vlekken achter, en zelfs een zeepachtig residu. Door een waterontharder toe te voegen maak je schoonmaken gemakkelijker, want daarmee help je het water om de zeepresten van de kledingstukken en het serviesgoed af te spoelen. Daardoor zullen je kledingstukken en serviesgoed er schoner en glanzender uitzien. Bovendien zal je huid ook frisser aanvoelen na het nemen van een bad met onthard water, omdat de overtollige mineralen van het harde water zich kunnen ophopen op je huid.

Bovendien heb je, als je over zacht water beschikt, voor het schoonmaken minder wasmiddel nodig, wat er weer voor zorgt dat je minder kosten hebt. Hard water verwijdert niet het dunne laagje aanslag van je wastafels, bad en douche. Door waterontharder toe te voegen aan de waterleiding zorg je ervoor dat je badkamers er schoner en glanzender uitzien.

Voordeel van waterontharders 2: verlengt de levensduur van apparaten

De overmatige hoeveelheid minerale concentratie in een hard-watervoorziening leidt tot de accumulatie ervan op het binnenoppervlak van apparaten. Dit vermindert de levensduur en verlaagt ook de efficiëntie. Volgens een onderzoek verleng je door waterontharders toe te voegen aan hard water de bruikbare levensduur van wasmachines, boilers en vaatwasmachines. Het onderzoek werd gedaan naar andere elektronica, en die vertoonden allemaal vergelijkbare positieve resultaten. Een langere levensduur van apparaten betekent dat je geld bespaart. Bovendien betekent een langere levensduur van elektronica ook dat je het milieu helpt, doordat je minder afval produceert en energie en grondstoffen uitspaart.


waterverzachters prijzen offerte


Voordeel van waterontharders 3: snellere verwarming van het water

Zoals eerder vermeld verhogen waterontharders de efficiëntie van apparaten, inclusief boilers. Doordat er minder mineralen in zitten, warmen boilers zacht water sneller op dan hard water. Een efficiëntie van naar schatting ongeveer 22 procent werd gezien als elektrische boilers zacht water te verwarmen kregen. Daarentegen werd ongeveer 29 procent efficiëntie ervaren met water-verwarmingstoestellen op gas. Meer efficiëntie betekent dat je energie bespaart en helpt met de bescherming van het milieu. Het betekent ook dat je bespaart op je kosten, doordat je je elektriciteitsrekening verlaagt.

Voordeel van waterontharders 4: schonere waterleidingen

Hard water laat al snel kalkaanslag of andere schilferige afzettingen achter in waterleidingen en sanitaire voorzieningen. Na verloop van tijd veroorzaken deze ophopingen corrosie en klompen. Dit kan de levensduur van je sanitaire systeem sterk verminderen, zowel in je huis als in je kantoor. Waterontharders verminderen aanzienlijk de afzetting van mineralen in de watertoevoer, wat het risico wegneemt van enigerlei opbouw in de leidingen. Dit verhoogt de levensduur van het sanitaire systeem en voorkomt eventuele toekomstige lekkages of problemen.

Waterontharders zijn tegenwoordig erg nuttig. Naast de vier hierboven genoemde voordelen zijn er verschillende andere die je wellicht heel intrigerend vindt. Daarom kan de beslissing om een waterontharder te kopen het beste zijn wat je kunt doen om de kwaliteit van je water te verhogen.

Je zult er geen spijt van krijgen.

Een waterontharder voor je woning kopen is de beste investering.


waterontharders

waterontharders


Soorten waterontharders

Een waterontharder is hét middel om de kwaliteit van het water te verbeteren en bij te dragen aan het milieu. Het zal ook uw energiefactuur doen dalen. Een waterontharder maakt het water minder hard, zoals de naam het zelf zegt. Dat doet hij door de aanwezige kalk te verwijderen. Dat biedt tal van voordelen. Voor we ingaan op de verschillende types waterontharders, is het belangrijk om te weten welke voordelen dergelijk oplevert.

De voordelen van een waterontharder

Leidingwater kan te hard zijn door de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium en kalk. Die hebben een invloed op de kwaliteit van het water. Een waterontharder maakt hier korte metten mee. Het water wordt gefilterd en de stoffen die het water hard maken worden eruit gehaald. Dat levert dus zachter en gezonder water op.

Het is aangenamer om van te drinken, kledij voelt zachter aan, toestellen zijn vrij van kalksteen, er blijven geen kalksporen achter bij het douchen, enz.


waterverzachters prijzen offerte


Twee types waterontharders qua werkwijze

Waterontharders bestaan in alle vormen en maten. Over het algemeen kunnen we twee types onderscheiden. Zo zijn er ontharders die zonder elektriciteit werken en types die met elektriciteit werken. Er bestaan ook soorten die op batterijen werken maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Op het vlak van de werkwijze kunnen er echter twee types onderscheiden worden:

– hydraulische/mechanische, volume-gestuurde waterontharders

– elektronische, tijdsgestuurde waterontharder

1. Mechanische waterontharders

Dergelijke ontharders werken op waterdruk en regenereren water als de hoeveelheid beschikbaar water onder een bepaald niveau zakt. Bij de uitgaande stroom zit een watermeter. Een soort waterschroef die een klok aanstuurt meet hoeveel onthard water precies aanwezig is. Zodra die klok op een bepaalde stand komt te staan, vindt er zogenaamde regeneratie plaats van water.

Dergelijke systemen zijn relatief goedkoop in vergelijking met een elektronisch type, maar er is wel kans op overbodige spoelingen. Die zoutspoelingen zijn nodig opdat de filter zijn werk zou kunnen blijven doen. Een mechanisch systeem spoelt op geregelde tijdstippen of naar gelang het verbruikte volume. Zo’n toestel doet dus ook spoelingen als er geen water wordt verbruikt. Daardoor verbruikt dit systeem soms meer zout dan nodig.

2. Elektronische waterontharders

Dergelijke ontharders of waterontkalkers zijn voorzien van een ingenieus systeem. Ze voeren de spoelingen uit wanneer de filter verzadigd is. Dat komt voordeliger uit. Met dit systeem zijn er geen overbodige spoelingen en wordt er dus geen zout verspild. Dergelijke systemen zijn wel een stuk duurder.

Verschillende soorten waterontharders qua toepassing


waterontharders

waterontharders


Naast de verschillende types waterontharders op het vlak van werkwijze, zijn er heel wat ontharders die speciaal voor bepaalde toepassingen zijn ontwikkeld:

1. Huishoudelijke ontharders

Een waterontharder is de ideale tool om uw woning van zacht water te voorzien. Meestal hebben waterontharders voor particulieren een inhoudt van max dertig liter. Soms ook minder bij kleine gezinnen. Voor grotere huishoudens is er natuurlijk een iets groter systeem nodig. Dergelijke ontharders hebben een ingebouwd zoutreservoir en een hars cilinder beschikt. Ze worden meestal achter de watermeter aangesloten.

2. Professionele ontharders

Kleine bedrijven kunnen ook wel varen bij de installatie van een waterontharder. Voor slagers, dokters, kapsalons, maar ook scholen, hotels, tandartsen en restaurants kan het een groot verschil uitmaken. Professionele waterontharders werken op dezelfde manier als de huishoudelijke maar genereren wel meer water.

3. Industriële ontharders

Ook grotere bedrijven kunnen genieten van de voordelen van een waterontharder dankzij industriële types, speciaal ontworpen voor grote gebouwen. Dergelijke toestellen hebben dan aan grote capaciteit. Ze worden vaak toegepast in ziekenhuizen, grote restaurants, industriële bedrijven of hele appartementsblokken.

Dergelijke ontharders hebben enorme harscilinders van wel 40 liter of nog meer. Hoewel de werking vergelijkbaar is met die van de huishoudelijke en professionele waterontharders leveren ze dus nog meer zacht water en doen ze dat ook veel sneller, om aan de grote behoeftes te voldoen.


waterontharders

waterontharders


4. Simplex ontharders

Vaak bestaat er twijfel over welke ontharder het meest geschikt is. Daar is geen pasklaar antwoord op, het hangt af van het waterverbruik en de hardheid van het water. Sommige toestellen hebben één hars cilinder, andere hebben er twee of meer. Huishoudens hebben doorgaans genoeg aan één cilinder (een simplex systeem).

Simplex waterontharders zijn handig wanneer uw waterverbruik niet al te hoog is. Een waterontharder moet immers af en toe genereren zodat de filter zijn werk kan blijven doen.

Tijdens die generatie is er dan tijdelijk geen zacht water meer.

Bij een lager verbruik volstaat om het systeem bijvoorbeeld ’s nachts te laten genereren. Dan is er overdag weer voldoende water. Bij twijfel is het hoe dan ook aangeraden om advies te vragen aan een specialist.


waterverzachters prijzen offerte


5. Duplex ontharders

Zoals de naam het zelf zegt beschikt een dergelijk systeem over twee cilinders. De ene regenereert het water, terwijl de andere het onthardt. Dit biedt natuurlijk als voordeel dat er zelfs tijdens het regeneratieproces onthard water beschikbaar blijft. Dit proces duurt doorgaans 10 tot 20 minuten. Dergelijke systemen worden vooral gebruikt als er nood is aan veel water dat continu geleverd kan worden.

6. Een waterontharder met aparte module

Een waterontharder zonder ombouw biedt flexibiliteit, omdat het reservoir voor het zout er niet aan bevestigd is. Dit is vooral handig wanneer de ruimte voor de installatie beperkt is.

7. Een compacte ontharder

Een dergelijke waterontharder is relatief klein en worden vooral gebruikt in single huishoudens. Ze zijn zo compact dat u ze gewoon in een kastje kan plaatsen.


Welke waterontharder werkt het beste?

Het is belangrijk om de waterontharder te vinden die het best aan uw watervereisten voldoet. Er zijn waterontharder systemen die de hardheid van het water verwijderen, kalkaanslag verwijderen en water met een hoge concentratie magnesium leveren, terwijl het waterverspilling vermindert. De waterontharder kan ook een optie hebben voor zoutvrij water als u geen zout wilt gebruiken of hij kan calciummineralen bevatten die verwijderd kunnen worden.

De waterontharder moet ook goed geïnstalleerd worden, zodat hij goed werkt en er geen water verspild wordt. De waterontharder moet worden aangesloten op uw waterleiding, en de tank van de waterontharder moet een afvoer hebben voor overtollig water dat mineralen zal doorvoeren bij het regenereren – dit betekent dat u voldoende ruimte nodig heeft in uw waterreservoir.

De waterontharder moet ook regelmatig worden geregenereerd, afhankelijk van het waterverbruik, de hardheid van het water en de waterkwaliteit – dit betekent dat de watertoevoer gedurende een korte periode moet worden afgesloten terwijl de waterontharder wordt geregenereerd door zout water in het systeem te pompen dat de oude, harde watermineralen eruit duwt. Dit proces wordt herhaald totdat water weer zacht is in plaats van hard.

Veel waterontharders hebben ook een watermeter die u kan vertellen hoeveel water uw huishouden gebruikt, en informatie geeft over de hardheid van het water – veel waterbedrijven geven dit gratis aan consumenten, zodat ze geen geld hoeven te verspillen aan het kopen van hun eigen apparatuur om de waterkwaliteit te testen.


Heeft een waterontharder een afvoer nodig?

De waterontharder moet voorzien zijn van een waterafvoer, anders zal water zich op de bodem van de container ophopen. Indien u geen waterafvoer heeft, zal het water in uw waterleidingen stromen en eruit sijpelen, wat overstromingen kan veroorzaken. Waterontharders vereisen dat er van tijd tot tijd water wordt toegevoegd, wat betekent dat er ook water uit moet lopen.

De container van een waterontharder mag niet langer dan 24 uur water bevatten. Als u merkt dat uw water te hard is en de machine al zijn water lijkt te hebben afgetapt, kan het zijn dat er niet genoeg zout in de water. De waterontharder moet een zoutreservoir hebben, dat je om de zoveel tijd moet vullen met water en zout.

U moet ook de waterdruk van uw huis of bedrijf controleren, want als die te laag is, zal het water niet goed door de waterontharder kunnen. Als er geen afvoer is voor deze water, zal water zich ophopen in de waterontharder.


Wat zijn de nadelen van een waterontharder die werkt met een magneet

Een waterontharder is een waterbehandeling apparaat dat wordt gebruikt om mineralen, zoals ijzer en magnesium, te verwijderen uit water dat deze mineralen bevat. Ze worden ook wel filter waterontharders of water conditioners genoemd. Het water dat uit een waterontharder komt, wordt meestal als beter smakend beschouwd dan het water dat erin gaat.

Wat zijn de nadelen van een waterontharder die werkt met een magneet?

Er zijn een paar nadelen verbonden aan waterontharders die met een magneet werken. Een van de nadelen is het waterverbruik. Het waterverbruik van een waterontharder kan erg hoog zijn en is misschien niet geschikt voor huishoudens in gebieden met waterschaarste. Een ander nadeel van waterontharders die met een magneet werken kunnen dure waterrekeningen zijn, als het water niet wordt gebruikt door andere mensen in de omgeving. Het laatste nadeel van waterontharders die met een magneet werken is dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben.


Hoe goed is een magnetische waterontharder?

Hoe goed is een magnetische waterontharder eigenlijk? Een waterontharder is een watersysteem dat het water filtert door de hardheidsmineralen uit het water te verwijderen. Dit waterontharding proces gebeurt door ionen- of wateruitwisseling. Magnetische waterontharders zijn waterontharders die magnetische ijzerdeeltjes gebruiken om harde watermineralen te verwijderen.

Magnetische waterontharders zijn niet erg effectief omdat ze het water niet zuiveren van andere verontreinigingen, dus ze zijn maar goed voor één doel. Hoe goed is een magnetische waterontharder? Niet geweldig.