Meteen naar de inhoud

Waterverzachter installeren – vergelijk prijzen van waterontharder verkopers in de buurt: prijzen

Waterverzachter installeren

Bent u op zoek naar iemand om uw waterverzachter te installeren? Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Waterverzachter installeren

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waterverzachter installeren

Waterverzachter installeren

Wil je een waterverzachter installeren ? Maak dan kennis met de beste waterverzachters in uw buurt.

Hoe de beste waterverzachter installeren en hoe uw hard water testen: vraag hulp en prijzen bij aan een installateur in uw buurt.


waterverzachter installeren

waterverzachter installeren


Hoe een waterverzachter installeren

Een waterverzachter is de perfecte oplossing voor uw hard waterproblemen. Een hard wateraanvoer naar uw huis voor uw dagelijkse behoeften kan een groot probleem worden omdat hard water wassen en schoonmaken erg problematisch kan maken.

Niet alleen worden uw schotels en kleren vuil achtergelaten, hard water tast ook apparaten en badkuipen aan door er vanbinnen gele vlekken achter te laten.

Een waterverzachter trekt harde metalen uit de wateraanvoer en vervangt het sodium of de kalium ionen om een ionische balans te handhaven. Dit systeem is een zeer populaire manier geworden om de hardheid van water te verminderen omdat het lang meegaat, het efficiënt is en gemakkelijk te installeren is.

Een paar simpele stappen om te volgen wanneer je een waterverzachter wil installeren.

Een waterverzachter is als een filter die past in het leidingsysteem, waar het water uw huis binnenkomt. In het begin lijkt het een moeilijke taak om dit systeem in de leiding te installeren, maar het zijn enkel een paar eenvoudige stappen.

 • De eerste stap is om een systeem en een locatie kiezen om te installeren. Dit hangt af van de hoeveelheid water dat verzacht moet worden, de structuur van de leidingen en de huidige kwaliteit van het water dat door de leiding stroomt.
 • Daarna sluit u de wateraanvoer van de belangrijkste bron af en verwijdert al het water uit de leidingen door het weg te laten stromen door kranen.
 • Het afsluiten van de warme toevoer is een belangrijke stap omdat je een nieuw leiding toestel installeert en er is te veel risico om de verwarming op te laten staan.
 • Eenmaal deze stappen afgerond zijn, bent u klaar om de ‘bypass afstandsbediening’ te installeren. Een bypass afstandsbediening is een systeem van draden dat met de leiding aansluit om de stroom van water in de waterverzachter door te zenden. De complexere instructies over welke pijp waar gaat, worden altijd meegegeven met de instructiehandleiding, dus lees het zeker grondig omdat er kleine verschillen zijn in elk soort waterontharder.
 • Eenmaal dat u de bypass afstandsbediening hebt geassembleerd, wees dan zeker dat er geen lekken zijn en de kleppen terug op hun plaats zijn gezet voor de waterbronnen. Zet nu de verwarming en watertoevoer weer aan.
 • Het aanbrengen van de afvoerpijp en de zouttank zijn de kleinere en makkelijkere stappen van deze installatie. Beide moeten aan de bypass afstandsbediening worden aangebracht volgens de instructies die meegegeven worden in de brochure.
 • Een goede laatste stap is om de bypass te sluiten en de kleppen die in de waterverzachter gaan in te schakelen zodat u zeker bent dat er geen lekken zijn.
 • Voeg zout toe aan de waterverzachter en stel de timer in voor regeneratie zodat het systeem nu op zichzelf kan opereren.

waterverzachters prijzen offerte


De beste waterverzachter installeren

 • Wees altijd zeker dat de watertoevoer en de elektrische apparaten uitgeschakeld zijn voor de installatie.
 • Stel de timer in voor regeneratie tijdens de nacht zodat er een ononderbroken stroom van zacht water tijdens de dag aanwezig is.
 • Check regelmatig het zoutniveau in de waterverzachter om zeker te zijn dat alles werkt.

installeren waterverzachter

installeren van een waterverzachter


Hoe werkt een waterverzachter

Waterverzachters bestaan er in allerlei soorten en maten. Voor particulier gebruik zijn waterverzachters op basis van regeneratiezout het meest courant. Deze toestellen werken met een ionenwisselaar.

Wat dat precies inhoudt ontdekt u in de onderstaande alinea’s. Laat u vooral niet afschrikken door het technisch karakter van deze materie. Het is eenvoudiger dan het lijkt.


waterverzachters prijzen offerte


Wanneer heb je een waterverzachter nodig

Een waterverzachter wordt sterk aangeraden als u thuis hard leidingwater hebt. Of dat zo is kan u heel eenvoudig nagaan:

 • Vraag raad in uw gemeente
 • Ga langs bij uw apotheker
 • Doe-het-zelfzaken verkopen eenvoudige tests, deze zijn ook verkrijgbaar via internet.

Is het leidingwater in uw woning vrij hard? Dan kan je actie ondernemen. Vraag een offerte voor een waterverzachter of laat een specialist langskomen. Dit kan heel eenvoudig opgelost worden.


Hoe hard water testen

U kan zelf de hardheid van water meten door druppeltests en teststaafjes te kopen. De druppeltest geeft het meest nauwkeurige meetresultaat. Bij deze test voegt u druppels van een chemische stof toe aan een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid testwater.

U telt het aantal druppels dat u moet toevoegen aan het water tot dit plots van kleur verandert. De hardheid wordt bepaald aan de hand van het aantal toegevoegde druppels. Ook na de installatie van een waterverzachter kunt u op deze manier de werking van uw waterontharder in de gaten houden.

Als uw waterverbruik sterk gestegen of gedaald is, laat u het best de instellingen van de waterverzachter bijregelen door een ervaren technicus. Doe eveneens een beroep op een professionele installateur om op regelmatige tijdstippen de waterverzachter te laten onderhouden. Zo voorkomt u onverwachte defecten aan het apparaat en bent u er zeker van dat de waterverzachter optimaal functioneert.

Wat is hard water | waterverzachter installeren

 • De waterhardheid heeft betrekking op het aantal deeltjes magnesium en calcium in het water.
 • Deze stoffen zijn afkomstig uit de grondlagen waaruit het water opgepompt wordt.
 • De concentratie aan calcium en magnesium verschilt van plaats tot plaats.
 • Daarom is de hardheid van het water afhankelijk van uw woonplaats.
 • Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse of Duitse graden. (In België gebruiken we Franse graden)

De waterbedrijven moeten zich houden aan bepaalde normen met betrekking tot de hardheid van leidingwater. Alles wordt dus heel goed gecontroleerd en opgevolgd. Omdat kalk niet schadelijk is voor de gezondheid, halen de meeste watermaatschappijen dit niet uit het water. Als je last hebt van hard water zal je dit dus volledig zelf moeten oplossen. Dat kan gelukkig met een waterverzachter.

In dit artikel gaan we dieper in op de werking van een waterverzachter op basis van een ionenwisselaar.


waterverzachters prijzen offerte


Hard water problemen

De relatief hoge concentratie aan magnesium en calcium in hard water veroorzaakt kalk en kalksteen. De belangrijkste nadelen hiervan zijn:

 • Kalkafzetting in kraantjes, waterbuizen en afvoeren. Dit leidt tot hardnekkige verstoppingen, die soms moeilijk op te sporen zijn. Over het algemeen kunt u een dergelijke verstopping niet zelf oplossen, zodat u veel geld kwijt bent aan een professionele ontstoppingsdienst.
 • In elektrische toestellen die water opwarmen, bevindt zich een verwarmingselement. Het kalklaagje dat ontstaat op dit verwarmingselement verhindert een efficiënte warmteoverdracht. Zo wordt er meer energie verbruikt. Dit alles leidt tot het sneller defect geraken van uw huishoudtoestellen.
 • Bij wassen met hard water merkt u duidelijk een hoger verbruik aan wasproducten en zeep. Hard water heeft een storende invloed op de reinigende werking van wasmiddelen.
 • Kledij die in hard water gewassen is, voelt harder aan. Dit zal u ook merken aan uw handdoeken. Bovendien verslijten de vezels van textielproducten sneller door de invloed van hard water.
 • Hard water is ook minder goed voor uw lichaam. U loopt het risico op een droge en schilferende huid. Ook uw haar is droger en glanst minder.
 • Hard water leidt ook tot grote frustraties bij de schoonmaak. Kalk is hardnekkig en laat lelijke vlekken achter op voegwerk en tegels. Ook serviezen en vensters worden ontsierd door de opgedroogde druppels hard water.

Met zacht water hebt u geen last van de bovengenoemde nadelen. Daarom is de installatie van een waterverzachter in gebieden met een hoge waterhardheid geen overbodige luxe.

Het verschil is enorm. Iedereen die al een waterverzachter heeft kan daarover meespreken.

De oplossing is dus een waterverzachter installeren.

Werking van een waterverzachter met ionenwisselaar

Uit het bovenstaande blijkt dat in vele gevallen het best een waterverzachter wordt ingezet om het leidingwater zachter te maken. Hieronder leggen we in zes stappen de werking uit van een waterverzachter die gebruikmaakt van regeneratiezout.

 • In een waterverzachter gebeurt er in feite een uitwisseling van positief en negatief geladen deeltjes.
 • Calcium en magnesium uit het harde water worden opgenomen door hars-korrels. De eerste zijn positief geladen, de hars-deeltjes negatief.
 • De hars-korrels bevinden zich in een cilinder in de waterverzachter. Het harde water loopt van de bovenzijde naar de onderzijde van deze cilinder. Aan de uitgang van de cilinder verkrijgt men zacht water.
 • De hars-korrels kunnen de calcium- en magnesiumdeeltjes niet onbeperkt blijven opnemen. Als de korrels verzadigd zijn met calcium en magnesium, moeten ze geregenereerd worden.
 • Tijdens het regenereren vindt er geen waterontharding plaats. In plaats daarvan stuurt het toestel pekelwater (water dat heel veel natrium bevat) door de cilinder met hars-korrels. Ook tijdens het regeneratieproces worden deeltjes uitgewisseld: de korrels geven calcium- en magnesiumdeeltjes af aan het pekelwater en nemen natriumdeeltjes op. Het spoelwater dat calcium en magnesium heeft opgenomen, loopt gewoon weg in het riool. Het regenereren gebeurt bij voorkeur in een periode van weinig waterverbruik.
 • Het onthardingszout of regeneratiezout is nodig voor het aanmaken van het pekelwater. Het toestel maakt automatisch pekelwater aan maar de eigenaar moet wel regelmatig het zout bijvullen.
 • Om de perfecte werking van een waterverzachter te garanderen, laat u het toestel het best installeren en preventief onderhouden door gespecialiseerde vakmensen. Tijdens het onderhoud reinigt men het toestel grondig en vervangt men versleten onderdelen. Ook voert de technicus een controlemeting van de waterhardheid uit.
 • Zo eenvoudig werkt een ionenwisselaar

waterverzachters prijzen offerte


Eens je de werking van dit toestel begrijpt, blijkt dit helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een waterverzachter met een ionenwisselaar gaat 20 tot 25 jaar mee. De voorwaarde is dan natuurlijk wel dat hij goed onderhouden wordt. Meer weten? Twijfel niet en vraag enkele offertes aan. Het is nooit te laat om uw water te ontharden maar u kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.


Waterverzachter installeren


Info: afvoer waterverzachter | prijs waterverzachter | waterverzachter instellen | waterverzachter loopt over | waterontharder België | waterontharder zonder riool afvoer | waterverzachter offerte | waterontharder 2 personen