Meteen naar de inhoud

De vele voordelen van een waterontharder – geld besparen met een waterverzachter – energiekosten

De vele voordelen van een waterontharder

Wist u dat een waterontharder vele voordelen heeft? Misschien twijfelt u nog om een waterontharder aan te kopen? Na dit artikel te lezen, zal u waarschijnlijk al uw twijfels achterwege laten!

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - De vele voordelen van een waterontharder

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waterverzachters

Waterverzachters

De vele voordelen van een waterontharder

Water is leven. Als gebruikers van water willen we gezond water dat ook nog energiezuinig is. Een waterontharder, of waterverzachter, haalt calcium uit het water en heeft bijzonder veel andere voordelen voor het lichaam en het milieu.

De waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat met een proces van wisselwerking de hardheid van water verminderd. De eerste waterontharders op basis van ionenwisseling werd begin de vorige eeuw ontwikkeld, met name voor de industrieën, zoals de textiel-, farmaceutische-, en voedselindustrie. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld als veilige en zeer betrouwbare techniek.

Kalkaanslag veroorzakende elementen en harde onderdelen worden uit het water verwijderd en zo maken ontharders door middel van dit proces het water zacht. De hardheid van water, uitgedrukt in ‘dh’, wordt veroorzaakt door aanwezige calcium- en magnesiumionen.

De waterontharder bindt de ionen chemisch aan zich en slaat ze vervolgens neer, door bijvoorbeeld natrium of ionenwisselaar hars. Wat overblijft is zacht water, dat vrij is van kalk en harde elementen.

De werking

Waterontharders werken met een harsfilter dat kalk uit water haalt. Deze waterontharder wordt aangesloten achter de watermeter. Ionenwisseling is het primaire proces dat het water zachter maakt. Wanneer het water verzadigd is van calcium, kan het regeneratieproces beginnen. Dit gebeurt door middel van een spoeling met zoutoplossing.

De kalk wordt van de hars verwijderd en er is sprake van kalkvrij water. De harde elementen worden afgevoerd. De mechanische waterontharder maakt gebruik van de druk van de waterleiding. Er is dus geen pomp nodig. Zodoende is deze manier dus energiezuinig.

De vele voordelen van een waterontharder in je woning? Kies voor zacht water.


De vele voordelen van een waterontharder

De vele voordelen van een waterontharder


Voordelen van een waterontharder

Is een waterontharder wel of niet efficiënt en heeft het een positief effect op de gezondheid? De waterontharder brengt zeer veel voordelen met zich mee. Het heeft niet enkel voordelen op de duurzaamheid van het huis of het milieu, maar ook voor de vitaliteit en bescherming van het lichaam.

Hard water is schadelijk voor huishoudelijke apparatuur, zoals boilers, strijkijzers, wasmachines en afwasmachines, omdat calcium en magnesium neerslaan op het mechanisme. Vaak is specifiek het verwarmingselement het doelwit van deze aanslag. Waterontharders produceren zacht water en voorkomen zo de slijtage van apparaten.

Lagere waterhardheid zorgt voor minder kalkaanslag op leidingen en levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan energiebesparing. Corrosie wordt op deze voorkomen.

Zacht water levert een aanzienlijke besparing van zeep op. De waterontharder doet het gebruik van zeep, glansmiddelen en waspoeder met 25 procent dalen. Zacht water is namelijk al zuiver en hierdoor zuiverend. Op deze manier is er minder zeep nodig. Hiermee kan fors bezuinigd worden op huishoudelijke kosten.

– Er is minder tot geen kalkaanslag op plekken waar water gebruikt wordt in de woning. Hard water zorgt voor stevige kalkaanslag in ruimtes en op oppervlakten die in direct contact met water staan. Zacht water geeft in het geheel geen kalkaanslag.

– Daling van energiekosten. Hard water laat kalkafzetting ontstaan, wat het volume naar beneden haalt en meer energie kost voor verwarming. Leidingen die geplaagd worden door aanslag, functioneren minder goed. Dit zorgt voor het verbruik van meer energie om alle leidingen en apparaten naar behoren te laten functioneren. Ontharders produceren water dat geen aanslag achterlaat. Dit zorgt ervoor dat alle leidingen en apparaten in de woning optimaal functioneren en minder onderhoud nodig hebben.

Onthard water is goed voor de huid. Poriën slippen niet dicht door harde elementen in het water en de natuurlijke huidoppervlakte wordt beschermd. Eczeem en huidaandoeningen worden zo behandeld en zelfs voorkomen. Zuiver water heeft dus een bijzonder gezonde uitwerking op het lichaam.

– Aanschaf van flessenwater is niet meer nodig. Door het zachte water kan er bespaard worden op huishoudelijke uitgaven.

– Zeep en detergenten hebben een impact op vervuiling van het milieu. Door minder gebruik van zeepproducten als wasmiddelen en schoonmaakmiddelen, ontstaat er ook minder vervuiling. Zacht water heeft als eigenschap dat het beter reinigt. Zo wordt het milieu ontlast en brengt dit ook een besparing met zich mee.

Enige nadelen van de waterontkalkers zijn dat ze ruimte innemen, dat ze geluid kunnen produceren, dat het regeneratiezout blijvend moet worden aangevuld en dat ze een afvoer nodig hebben.


waterverzachters prijzen offerte


Het ontkrachten van aannames

Waterontkalkers- of verzachters kennen vele voordelen. Er zijn wat nadelen, maar die zijn voornamelijk van praktische aard. Soms blijkt dat mensen aarzelen over de aanschaf vanwege foutieve aannames.

Een aanname is bijvoorbeeld dat geloosd zout voor regeneratie slecht zou zijn voor het milieu. Natriumchloride wordt inderdaad gebruikt, maar wordt verdund door de rest van afvalwater, hierdoor is het milieuvervuilende effect verwaarloosbaar. Ook bestaat er de aanname dat waterontharders bacteriegroei bevorderen. Een waterontharder circuleert water dagelijks, dus er is geen sprake van stilstaand water.

Ook is het zo dat een waterontharding proces de groei van bacteriën afremt. Kalkafzetting is namelijk de ideale voedingsbodem voor deze organismen. Ook de aanname dat onthard water corrosief is, is onjuist. Natuurlijk zacht water heeft een minerale samenstelling en gaat kalkaanslag tegen. Hierdoor kan het zich dus nergens invreten.

Er zijn vele stellingen die beweren dat calcium afkomstig van drinkwater noodzakelijk is voor de gezondheid. Calciumzouten in drinkwater zijn echter al opgelost. Daarnaast is het zo dat water een ondergeschikte rol speelt bij de inname van calcium. Deze wordt namelijk al rijkelijk bevoorraad door andere voedingsproducten.

Een waterontharder wel of niet kopen?

Voor de gezondheid en een goede staat van de woning is een waterontharder een bijzonder solide keuze voor welzijnsverbetering. Het proces van ontkalken is niet enkel gunstig voor het lichaam, maar ook voor de besparing van huishoudelijke kosten. Daarnaast zorgt het proces van ontkalken tevens voor een duurzaam huis.

Aanschafprijzen variëren, maar wat met zekerheid is te stellen, is dat goedkopere waterontharders een kortere levensduur hebben. Vervangings- of reparatiekosten kunnen daardoor flink toenemen. Een gezinswoning met een sterk fluctuerend waterverbruik dient een optimaal proces in te stellen. Tijdsgestuurde waterontharders kunnen hierbij een oplossing bieden. Wat een ontharder die te vaak spoelt, verbruikt teveel zout. Een ontharder die te weinig spoelt, levert hard water. Volumesturing en afstemming is dus noodzakelijk.

Een processor staat aan de basis van het regeneratieproces. Dit elektronisch element is essentieel in de elektronische waterontharders. Een mechanische waterontharder doet hetzelfde als een elektronische versie, echter loopt deze op de druk die de waterleiding levert. Dit type is dus duurzamer dan de elektronische variant.

Met zijn vele voordelen vormen waterontharders een cruciaal onderdeel in het vitaliseren van lichaam, woning en duurzaamheid.

Geniet ook dagelijks van de vele voordelen van een waterontharder.


De vele voordelen van een waterontharder

De vele voordelen van een waterontharder


De 5 grote voordelen van een waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat gebruikt wordt om de hardheid van water te verminderen. Hoe ‘hard’ het water in uw waterleidingen precies is, is afhankelijk van de regio waar u woont. Heeft u hard leidingwater, dan heeft u onder andere sneller te maken met kalk in bepaalde apparaten en hebt u meer last van kalk in de keuken, het toilet en in de badkamer.

Er zijn verschillende soorten waterontharders. De populairste waterontharder is de waterontharder met onthardingszout. Wat de vijf belangrijkste voordelen van dit apparaat precies zijn, leest u hieronder. Twijfelt u over de aankoop van een waterontharder met onthardingszout?

Dan leest u hier waarom het verstandig is om in dit apparaat te investeren.

Voordeel 1: uw apparaten gaan langer mee met een waterontharder

Elektronische apparaten die met leidingwater werken, verslijten sneller wanneer u hard leidingwater gebruikt. Kookt u bijvoorbeeld hard water in een waterkoker, dan blijft er meer kalk achter in het apparaat. Zonder dat u het in de gaten heeft, zorgt deze grote hoeveelheid kalk er op de lange termijn voor dat u uw waterkoker moet vervangen. Dit is niet alleen zo bij de waterkoker, maar ook bij de vaatwasser, de wasmachine en alle andere apparaten die leidingwater gebruiken.

Door het harde leidingwater zachter te maken met een waterontharder, komt er minder kalk in de apparaten. Daardoor gaan uw apparaten langer mee, simpelweg door eenmalig in een waterontharder te investeren.


waterverzachters prijzen offerte


Voordeel 2: uw waterleidingen verstoppen niet meer met een waterontharder

De grote hoeveelheid kalk in hard water kan uw apparaten niet alleen beschadigen maar kan uw leidingen ook doen verstoppen. Kalk blijft namelijk in de leidingen zitten en als er meer en meer kalk bij komt, worden de openingen van uw leidingen vanzelf smaller. Hebt u vaak verstopte leidingen zonder aanwijsbare oorzaak? Dan is de kans groot dat dit door hard leidingwater komt.

Door een waterontharder te gebruiken, kunt u uw leidingwater ontdoen van de grote hoeveelheid kalk. Hierdoor kunnen uw leidingen niet langer verstoppen en hoeft u minder te investeren in de kosten van een loodgieter of zelfs in nieuwe leidingen.

Voordeel 3: minder kalk in de badkamer, het toilet en de keuken

Kalk laat ook sporen na in uw bad, douche, wasbak en toilet. Door een waterontharder aan te kopen, hebt u minder kalk in de badkamer, het toilet en in de keuken. Zo ziens uw badkamer, toilet en keuken er altijd op en top netjes uit. Bovendien verliest u minder tijd met schoonmaken en kan u besparen op antikalk schoonmaakmiddelen.

Ontdek de vele voordelen van een waterontharder.


De vele voordelen van een waterontharder

De vele voordelen van een waterontharder


Voordeel 4: uw wasmachine werkt beter én verbruikt minder met een waterontharder

De wasmachine is een van de vele apparaten die op de lange termijn aangetast kan worden door de grote hoeveelheid kalk in hard water. Door in een waterontharder met onthardingszout te investeren, is uw wasmachine beschermd en werkt ze optimaal.

Dit betekent niet alleen dat uw wasmachine langer mee gaat, maar ook dat u minder wasmiddelen hoeft te gebruiken. Zo wast u minder intensief en gaat uw kledij langer mee.

Door minder wasmiddel te gebruiken, bespaart u immers telkens weer geld uit.

Door minder intensief te wassen, blijven de kleuren van uw favoriete kledingstukken mooi en kunt u de kledingstukken veel langer dragen. Omdat u minder geld in nieuwe kleding hoeft te investeren, bespaart u nog meer geld. Kortom, u investeert eenmalig in een waterontharder en zo bespaart u elke maand op wasmiddelen en op nieuwe kleding.


waterverzachters prijzen offerte


Voordeel 5: uw haar gaat glanzen en uw huid wordt gezonder

Tot slot gaat u er zelf ook op vooruit wanneer u een waterontharder met onthardingszout installeert. Wast u uw haar met zacht water, dan is dit ook gezonder voor uw haar. Uw haar is gezonder en glanst meer. Wast u uw gezicht met zacht water, dan hebt u ook minder vaak last van verstopte poriën door kalk. Wanneer uw poriën verstopt zijn, kan uw huid niet goed gehydrateerd worden.

Een waterontharder: de oplossing voor vele problemen

Dankzij een waterontharder met onthardingszout kan u diverse problemen oplossen. U kunt uw apparaten langer laten meegaan, u voorkomt verstoppingen in uw waterleidingen en u wast beter én goedkoper. Daarnaast zien uw badkamer, uw toilet en uw keuken er altijd stralend uit met een waterontharder. Ook uw huid en haar zijn er bij gebaat. Een waterontharder is een investering maar u profiteert wel op meerdere vlakken van deze eenmalige aankoop. Aarzel niet om je verder te informeren en vraag een offerte aan.

De beste voordelen van een waterontharder kopen.


De vele voordelen van een waterontharder

De vele voordelen van een waterontharder


De vele voordelen van een waterontharder op een rijtje

Het water dat u in huis gebruikt, wordt uit de bodem gehaald en vervolgens gezuiverd. Zit er veel kalk in de bodem waar het water uit komt, dan blijft een groot deel van deze kalk in het water zitten. Ook na het zuiveren van het water, kan er nog veel kalk in zitten.

Watermaatschappijen halen dit meestal niet uit het water. Want het is niet bedreigend voor de gezondheid. Zit er veel kalk in het water, dan wordt er gesproken over hard water. Zit er weinig kalk in het water dat u gebruikt, dan gebruikt u zacht water.

Gebruikt u hard water in huis, dan kunt u te maken krijgen met diverse problemen. Zo kan kalk zich vastzetten in uw apparaten. U kan ook kalkaanslag in de badkamer, in de keuken en in het toilet krijgen. Wil u zachter water gebruiken in uw huishouden? Dan kunt u een waterontharder aanschaffen om hard water omzetten in zacht water. Wat de voordelen van zacht water zijn, leest u hieronder.

Uw apparaten hebben een langere levensduur

Het grootste voordeel van het gebruik van een waterontharder, is dat dit apparaat ervoor zorgt dat uw toestellen langer meegaan. Gebruikt u hard water in huis? Dan blijft de kalk uit dit water in uw apparaten achter. Soms ziet u de kalk duidelijk zitten. Meestal hebt u geen idee dat uw apparaten vervuild worden door kalk. Je merkt het pas op wanneer het te laat is.

Zo moet u een nieuwe wasmachine, een nieuwe vaatwasser of een nieuwe waterkoker kopen. Een serieuze hap uit uw budget. Ontkalk uw water met een waterontharder en uw toestellen zullen langer meegaan. Zo voorkomt u financiële dompers en onverwachte uitgaven.


waterverzachters prijzen offerte


Uw kleding gaat langer mee

Wat veel mensen niet weten, is dat wasmachines ook beter functioneren met zacht water. Wast u uw kleding met zacht water in de wasmachine. Dan moet uw wasmachine veel minder hard werken voor hetzelfde resultaat. Dit bespaart niet alleen energie, het is ook beter voor uw kleding. Wast u met zacht water, dan ziet uw kleding er veel langer mooi uit. De kleuren blijven intact en ook de textuur van het materiaal houdt langer. De pasvorm blijft gelijk.

U hoeft uw sanitair minder vaak te poetsen

Gebruikt u hard water in huis? Dan is het u vast en zeker opgevallen dat uw sanitair langzaam aan ontsierd wordt. Uw tegels en voegen worden bruin en geel. Uw toilet wordt bruin als u het niet met bleekwater behandelt, enz. Kalk is een hardnekkig beestje.

De schoonmaak voelt als dweilen met de kraan open. U krijgt de kalk wel weg maar ze komt snel terug. En u moet er eigenlijk redelijk veel voor doen. Anti-kalkmiddelen in huis halen, schrobben met een tandenborstel, enz.

Zakt de moed u alweer in de schoenen als je dit leest?

Bent u het beu om uren en uren te besteden aan de schoonmaak? Droomt u van een stralende badkamer met glanzende kranen? Dan is een waterontharder de oplossing voor al uw problemen. Zo zal u ook kunnen genieten van zacht water en alle voordelen die daarbij horen.

Geniet ook van de vele voordelen van een waterverzachter of waterontkalker in je woning.


De vele voordelen van een waterontharder

De vele voordelen van een waterontharder


U verbruikt minder energie in huis

Als er minder kalkaanslag in uw apparaten zit, moeten ze minder hard werken. Dus, verbruiken ze minder energie voor hetzelfde resultaat. Op lange termijn maakt dit een groot verschil. Dit verschil zal u vooral in uw portemonnee voelen. Door in een waterontharder te investeren, kan u veel geld besparen. Niet alleen op stroom, ook op gas spaart u zo heel wat uit.

U verzorgt uw haar en huid beter

De meeste mensen wassen zichzelf dagelijks. Sommige zelfs meerdere keren. Water hydrateert, denken we. Niks is echter minder waar. Als uw water hard is, kan dat juist schadelijk zijn voor de huid. Zeker wanneer u een gevoelige huid hebt. Meestal bent u zich van geen kwaad bewust. U legt zich neer bij de kwaliteit van uw huid en haar. Maar het kan echt anders.

Door de kalk in het water kunnen de poriën verstopt geraken. Zo kan uw huid niet gehydrateerd worden. De natuurlijk olielaag geraakt verstoord. Zo kunnen er diverse huidproblemen ontstaan. Douchen of baden met zacht water is veel milder voor de huid.

Naast de huid, gaat ook uw haar meer stralen wanneer u zacht water gebruikt. De kalk in hard water kan een doffe waas over uw haar leggen. Wie al een waterontharder heeft en zich kan wassen met zacht water, zal u ook op dit voordeel wijzen. Weet dus dat er een oplossing is.


waterverzachters prijzen offerte


U zorgt beter voor het milieu

Gebruikt u minder energie, dan zorgt u beter voor het milieu en de volgende generaties. Gebruikt u minder schoonmaakmiddelen om uw sanitair te reinigen, dan is uw ecologische voetstap nog kleiner. En omdat u met een waterontharder zelfs minder wasmiddel hoeft te gebruiken voor hetzelfde schone resultaat, bent u nog milieubewuster bezig.

De meeste mensen met een waterontharder kopen ook minder flessenwater.

Zacht water is aangenamer om te drinken. Het is niet troebel. Daarmee verklein je ook de afvalberg. Minder plastiek en dus minder CO² uitstoot.

Uw huis stijgt in waarde

Het laatste voordeel van het aanschaffen van een waterontharder, is dat uw woning in waarde krijgt. Steeds meer mensen kennen de voordelen van een waterontharder in huis. Dit betekent dat steeds meer mensen bereid zijn om meer te betalen voor een woning, als deze uitgerust is met een waterontharder. Vermeld duidelijk dat u een waterontharder hebt. Dan is de kans groot dat u meer verdient met de verkoop van uw woning.

De waterontharder: een apparaat met vele voordelen

Een waterontharder is dus een absolute meerwaarde voor uw huis. De vele voordelen getuigen daarvan. Vraag eens rond in uw omgeving.

Ga na wie al een waterontharder heeft gekocht en leer van hun ervaringen. U zal merken dat het onderwerp van zacht water veel meer leeft dan u denkt.