Meteen naar de inhoud

Zout voor mijn waterontharder – de beste waterverzachter installateur en leverancier

Waarom heb ik zout voor mijn waterontharder nodig?

Bent u opzoek naar een waterontharder? Maar heeft u ook gedacht aan zout voor uw waterontharder? Ontdek ons volledig aanbod hier…

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Zout voor mijn waterontharder

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Zout voor mijn waterontharder

Zout voor mijn waterontharder

Waarom heb ik regeneratiezout nodig voor mijn waterontharder?

Waterontharders die op zout werken, kunnen niet zonder zout functioneren. Zout is namelijk nodig voor de regeneratie of de spoeling van de waterontharder, ofwel voor het reinigen van het apparaat. Het zout zorgt ervoor dat de harsfilter van de waterontharder schoon blijft, zodat dit belangrijke onderdeel goed blijft functioneren.

Er is veel onduidelijkheid over het regeneratiezout dat in een waterontharder wordt gebruikt. Om de vele misverstanden over dit zout uit de wereld te helpen, geven wij meer informatie over dit zout op deze pagina. Zo leest u op deze pagina meer over de functie van het regeneratiezout, maar ook over het aanvullen van het zout en de verschillende soorten regeneratiezout. Heeft u een waterontharder met regeneratiezout en weet u nog niet voldoende over dit zout, dan is dit artikel zeker een aanrader om te lezen.

De functie van regeneratiezout in een waterontharder

Zoals al eerder kort vermeld in de inleiding van dit artikel, zorgt regeneratiezout voor de regeneratie van de harsfilter. Dit is de filter in de waterontharder die de kalk uit hard water filtert, om het harde water in zacht water te veranderen. Het zout draagt zelf niet bij in dit proces, maar zorgt er simpelweg voor dat de harsfilter goed kan blijven functioneren. Is de harsfilter verzadigd en kan hard water hierdoor niet meer goed verzacht worden, dan zorgt het zout voor de regeneratie. Dit betekent dat de filter gespoeld wordt en de verzadiging verdwijnt, zodat de waterontharder weer goed functioneert.

Dit artikel ” Waarom heb ik zout voor mijn waterontharder nodig?” gaat over de aankoop van regeneratiezout.

Het aanvullen van het regeneratiezout

Als u een waterontharder koopt en hier vervolgens regeneratiezout in doet, betekent dit niet dat u nooit meer naar uw waterontharder om hoeft te kijken. Het regeneratiezout in de ontharder moet namelijk regelmatig aangevuld worden. Doet u dit niet, dan kan de harsfilter in de waterontharder niet meer gespoeld worden. Dit betekent dat de kalk en andere viezigheden op de filter blijven zitten en er uiteindelijk geen water meer doorheen kan.

Vult u het regeneratiezout niet aan, dan gaat uw waterontharder uiteindelijk kapot. Het apparaat zal eerst minder goed gaan werken, maar functioneert uiteindelijk helemaal niet meer. Omdat u dit wilt voorkomen, vult u het regeneratiezout op de juiste momenten aan.

Regeneratiezout of keukenzout?

Voor een waterontharder wordt regeneratiezout gebruikt, geen gewoon keukenzout. Dit heeft te maken met het feit dat alleen regeneratiezout de kalk en andere viezigheden in de filter van de ontharder kan verwijderen. Gebruikt u hier gewoon keukenzout voor, dan blijven de viezigheden in de filter zitten en gaat uw ontharder alsnog kapot. Probeer dus geen geld te besparen door gewoon zout in uw waterontharder te doen, want hier heeft u uiteindelijk niets aan. U kunt beter echt regeneratiezout kopen, zodat uw waterontharder inderdaad goed gereinigd wordt en hierdoor langer mee gaat.

|info zout voor mijn waterontharder|


Zout voor mijn waterontharder

Zout voor mijn waterontharder


De verschillende soorten regeneratiezout

Er zijn drie soorten regeneratiezout voor de waterontharder. Om u een duidelijk beeld te geven van de verschillende soorten zout die u in de ontharder kunt doen, worden alle soorten regeneratiezout hieronder even kort beschreven.

1. Rotszout

Rotszout is zout dat gewonnen wordt uit de bodem. Het is een natuurlijk mineraal, dat niet bewerkt wordt en daarom een vrij ruwe textuur heeft. Rotszout heeft een onoplosbaarheidsgehalte van 0,5 tot 1,5 procent en bestaat voor 99 procent uit natriumchloride. De korrels werken goed, maar bevatten wel onzuiverheden. Dit komt omdat de korrels rotszout niet bewerkt en dus niet gereinigd worden. De viezigheden in het zout kunnen uiteindelijk uw waterontharder aantasten, zeker als u de ontharder niet of niet regelmatig reinigt.

2. Ingedampt zout

Ingedampt zout is zout dat gewonnen wordt in ondergrondse mijnen. In tegenstelling tot rotszout, wordt dit regeneratiezout wel gereinigd. Dit betekent dat dit zout uw waterontharder niet kan vervuilen. Het zout bevat tussen de 99,6 en de 99,99 procent natriumchloride.

3. Zeezout

Zeezout wordt ook wel zonnezout genoemd en dit komt omdat dit zout, dat oorspronkelijk uit zeewater komt, gewonnen wordt door verdamping in de zon. Het zout bevat 85 procent natriumchloride en heeft minder onzuiverheden dan rotszout, maar iets meer dan ingedampt zout.

De samenstelling van regeneratiezout

U kunt regeneratiezout aanschaffen in de vorm van tabletten, maar ook in de vorm van korrels. Wij raden u aan om tabletten regeneratiezout aan te schaffen voor uw waterontharder. Het voordeel van de tabletten, is namelijk dat de tabletten hard blijven tijdens het gebruik van de waterontharder. Hierdoor kan het water in de ontharder vrij blijven circuleren, zonder dat er een pap van zout ontstaat in het apparaat. Gebruikt u korrels in de waterontharder, dan kan dit wel gebeuren.

Dit artikel “Waarom heb ik zout voor mijn waterontharder nodig?” gaat over het aankopen van verschillende soorten regeneratiezout


waterverzachters prijzen offerte


Het beste regeneratiezout voor mijn waterontharder

U kunt het beste zuiver zeezout aanschaffen om de filter van uw waterontharder schoon te maken. Zuiver zeezout is niet alleen effectief, maar bevat bovendien minder viezigheden dan rotszout. Verder is het zout goedkoper dan ingedampt zout en ook dit is belangrijk, want met goedkoper regeneratiezout kunt u veel geld besparen. Koopt u tabletten zeezout, dan profiteert u van de beste werking van het regeneratiezout.

Wilt u regeneratiezout kopen voor uw waterontharder, maar weet u niet zo goed welk zout u moet kopen? Schaf dan niet zomaar wat zout aan voor uw waterontharder, maar vraag een professional om advies. Koopt u het verkeerde zout, dan kunt u uw waterontharder namelijk beschadigen en dit wilt u natuurlijk voorkomen. U kunt beter voor de zekerheid om professionele hulp vragen bij het kopen van zout, dan op eigen houtje het verkeerde zout aanschaffen.

Tip: Waar koop ik zout voor mijn waterontharder? Koop uw zout bij een betrouwbare leverancier

De meeste mensen kopen hun waterontharder wel bij een betrouwbare partij, maar proberen geld te besparen op het regeneratiezout door dit bij een ander bedrijf te kopen. Dit is zeker mogelijk, maar de zoutleverancier dient wel altijd een betrouwbare organisatie te zijn. Niet alleen omdat u op deze manier zeker weet dat u het beste regeneratiezout geleverd krijgt, maar ook omdat dit bedrijf u advies kan geven bij het kopen van zout.

|info zout voor mijn waterontharder|


Zout voor mijn waterontharder

Zout voor mijn waterontharder


Welke soorten zout bestaat er voor mijn waterontharder?

Waarom heeft een waterontharder zout nodig?

Hard water is water dat veel magnesium en calcium bevat. Hard water heeft heel wat nadelen. Het meest zichtbare gevolg van hard water is de kalkaanslag op zowat alles dat met het water in aanraking komt. Omdat het leidingwater afkomstig is uit diverse grondlagen in de aardbodem, is de hardheid van water niet op alle plaatsen dezelfde. Indien uw waterbedrijf vrij hard water aan uw woning levert, doet u er goed aan om een geschikte waterontharder te laten installeren.

Een waterontharder die met regeneratiezout werkt, is het meest doeltreffend. In dit artikel bespreken we de voordelen van zacht water en het werkingsprincipe van een waterontharder. We leggen ook uit waarom een waterontharder regeneratiezout nodig heeft.


waterverzachters prijzen offerte


De voordelen van zacht water

Een waterontharder voorziet uw volledige woning van zacht water. De voordelen daarvan zult u snel ontdekken:

• Er is geen storende kalkaanslag meer in uw badkamer, op uw aanrecht, in uw waterverwarmer, koffiezetapparaat, stoomstrijkijzer en dergelijke. Gedaan dus met urenlang schrobben in uw badkamer en keuken om die hardnekkige kalkaanslag te verwijderen!

• Voor uw huishoudelijke toestellen is zacht water een zegen. Geen kalkafzetting meer op de verwarmingselementen van boilers en andere water verwarmers. Uw energieverbruik daalt aanzienlijk, want de warmte van het verwarmingselement wordt immers niet meer tegengehouden door een isolerende kalklaag.

• U hebt veel minder last van verstoppingen in leidingen van watertoevoer, waterafvoeren en rioleringsbuizen. Een dure ontstoppingsfirma hoeft voortaan niet meer langs te komen, waar u flink wat geld mee uitspaart.

• U zult merken dat u veel minder wasmiddel moet gebruiken, en dat de was voortaan zacht aanvoelt. Voorbij dus met die harde, schurende handdoeken en kledingstukken!

• Uw huid en haar zijn ook dankbaar voor het zacht water waarin u zich wast. Geen uitgedroogde, schilferende huid meer. Uw haar voelt weer soepel aan en krijgt zijn natuurlijke glans weer terug.

|info zout voor mijn waterontharder|


Zout voor mijn waterontharder

Zout voor mijn waterontharder


Hoe werkt een waterontharder?

Voor huishoudelijk gebruik past men meestal een waterontharder met regeneratiezout toe. Zo’n toestel werkt als volgt:

• Om hard water te ontharden moeten de calcium- en magnesiumdeeltjes zoveel mogelijk uit het water gehaald worden. Daarvoor zorgen kleine bolletjes van kunsthars, die zich in een soort cilinder bevinden. Wanneer het hard water langs deze bolletjes loopt, onttrekken de bolletjes calcium en magnesium aan het water. In ruil daarvoor geven de bolletjes onschadelijke natriumdeeltjes af aan het water. Het is dus niet het regeneratiezout dat voor de feitelijke ontharding zorgt, maar de kunsthars bolletjes.

• De kunsthars korrels kunnen niet onbeperkt calcium en magnesium blijven opnemen. Als de korrels verzadigd zijn, moeten ze gespoeld worden met zout water. Men noemt dit ‘regenereren’. De waterontharder maakt dit zout spoelwater automatisch aan, maar heeft daarvoor het zogenaamde regeneratiezout of onthardingszout nodig. De eigenaar moet dit zout regelmatig bijvullen.

• Het zout spoelwater onttrekt de opgenomen calcium- en magnesiumdeeltjes aan de kunsthars korrels, en geeft natriumdeeltjes terug af. Het spoelwater verdwijnt tenslotte in het riool. De kunsthars korrels kunnen na de regeneratie opnieuw calcium en magnesium opnemen en water ontharden.

Het regeneratiezout of onthardingszout dient dus enkel om het zout spoelwater aan te maken. De regeneratie van de korrels is nodig om de kunsthars korrels te kunnen blijven gebruiken. Er bestaan meerdere soorten regeneratiezout, die u afhankelijk van het soort waterontharder moet toepassen.


waterverzachters prijzen offerte


De verschillende soorten regeneratiezout voor mijn waterontharder

Regeneratiezout is geen gewoon keukenzout. Er worden hoge eisen gesteld aan de zuiverheid van het regeneratiezout. Onzuiverheden in de zoutkristallen komen in de kunsthars bolletjes terecht, waardoor deze veel minder doeltreffend gaan werken. Bovendien werkt onzuiver regeneratiezout klonter vorming in de hand. Regeneratiezout is verkrijgbaar in de vorm van korrels of tabletten. Men onderscheidt onderstaande soorten regeneratiezout:

• Rotszout is een natuurlijk mineraal dat wordt gedolven uit de aardbodem. Het is goedkoper dan andere zoutsoorten, maar bevat vrij veel onzuiverheden: 0,5 tot 1,5% ervan is niet oplosbaar in water. Als gevolg hiervan moet het spoelwaterreservoir veel vaker schoongemaakt worden. Dit zout is verkrijgbaar in de vorm van korrels.

• Ingedampt zout bestaat uit opgelost zout dat men uit ondergrondse mijnen haalt en waarvan men het vocht laat verdampen. Dit zout wordt daarna onder vacuüm tot tabletten geperst. Het heeft een hoge zuiverheidsgraad.

• Zeezout is afkomstig uit zeewater dat wordt verdampt. Minder dan 0,3 % is onoplosbaar in water. Het wordt verkocht in kristalvorm of kogelvorm. Zeezout met een hoge zuiverheid is voor de meeste waterontharders het beste regeneratiezout.

Vraag raad aan professionals

Ervaren installateurs van waterontharders kunnen u de beste raad geven over het soort regeneratiezout dat het meest geschikt is voor hun toestellen. Koop steeds de waterontharder en het zout bij een betrouwbare leverancier en doe een beroep op zijn knowhow. U mag er dan op vertrouwen dat uw toestel jarenlang probleemloos zal functioneren.

|info zout voor mijn waterontharder|


Zout voor mijn waterontharder

Zout voor mijn waterontharder


4 tips bij het kopen van zout voor mijn waterontharder

Een waterontharder heeft zogeheten regeneratiezout nodig. Dit is zout die de harsfilter van de waterontharder actief reinigt en er op deze manier voor zorgt dat de waterontharder goed blijft functioneren. Het zout reinigt het leidingwater dus niet, maar reinigt de harsfilter die op zijn beurt het leidingwater weer ontdoet van kalk.

U kunt niet zomaar alle soorten zout in uw waterontharder doen. Daar komt nog bij dat bepaalde soorten regeneratiezout beter functioneren dan andere soorten regeneratiezout, wat het kopen van het juiste zout erg belangrijk maakt. Wij helpen u graag de beste aankoop te doen. Dit doen we door in dit artikel vier praktische tips te geven voor het aanschaffen van het beste regeneratiezout voor uw ontharder.

Tip 1: koop alleen regeneratiezout

Sommige mensen proberen geld te besparen op de onderhoudskosten van hun waterontharder door andere soorten zout aan te schaffen voor het reinigen van de ontharder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan standaard keukenzout, dat helaas nog vaak in waterontharders gebruikt wordt. Keukenzout is goedkoper dan regeneratiezout, maar het werkt helemaal niet goed. Alleen echt regeneratiezout is geschikt voor het reinigen van uw waterontharder en dit betekent dat u altijd specifiek dit zout moet kopen. Geld besparen door keukenzout te kopen lijkt interessant, maar in feite heeft u niets aan dit zout.


waterverzachters prijzen offerte


Tip 2: kies voor zuiver zeezout

Er zijn verschillende soorten regeneratiezout, waaronder rotszout, ingedampt zout en zuiver zeezout. Wij raden gebruikers van waterontharders altijd aan om zuiver zeezout te kopen voor het reinigen van hun waterontharder. Zuiver zeezout is namelijk voordeliger dan ingedampt zout en schoner dan rotszout. Daar komt nog bij dat het zout uw waterontharder effectief reinigt, zodat uw waterontharder goed blijft functioneren.

Tip 3: schaf tabletten regeneratiezout aan

Regeneratiezout wordt aangeboden in korrels, maar ook in tabletten. Veel mensen weten niet zo goed wat ze moeten kopen en schaffen daarom zonder nadenken de korrels regeneratiezout aan. De korrels regeneratiezout werken prima, maar niet optimaal. De korrels kunnen namelijk samen gaan klonteren en dit betekent dat er in uw waterontharder een grote brij met regeneratiezout ontstaat. Dit is niet schadelijk, maar het beperkt wel het functioneren van uw ontharder.

Wij adviseren u daarom om tabletten regeneratiezout te kopen. Tabletten regeneratiezout smelten niet samen, maar worden simpelweg steeds kleiner. Dit betekent dat er met tabletten geen brij aan regeneratiezout kan ontstaan, maar dat uw waterontharder altijd goed blijft functioneren.

|info zout voor mijn waterontharder|


Zout voor mijn waterontharder

Zout voor mijn waterontharder


Tip 4: vraag een expert om advies

Gaat u voor het eerst regeneratiezout voor uw waterontharder kopen, dan kan het geen kwaad om advies in te winnen van een expert. Koopt u het verkeerde zout, dan kunt u uw waterontharder namelijk beschadigen. Ook kan het voorkomen dat u veel geld uitgeeft aan het verkeerde zout, dat in uw ontharder helemaal niet werkt en dus nutteloos is.

Om te voorkomen dat u een miskoop doet met alle gevolgen van dien, kunt u altijd beter het advies inwinnen van een waterontharder specialist. Deze specialist kan u vertellen welk zout u moet kopen en waarom, maar ook hoe u dit zout in uw waterontharder moet doen. Weet u eenmaal welk zout u nodig heeft en hoe dit zout in uw waterontharder werkt, dan kunt u hierna het regeneratiezout voor uw ontharder op eigen houtje aanschaffen.

Extra tip: koop uw regeneratiezout bij een betrouwbare partij

Als extra tip willen wij u meegeven dat u het zout voor uw waterontharder altijd bij een betrouwbare partij aanschaft. Door uw zout bij een betrouwbare aanbieder te kopen, weet u namelijk zeker dat het regeneratiezout goed werkt en ook echt goed is voor uw ontharder.

Heeft u eenmaal een betrouwbare partij gevonden om uw regeneratiezout aan te schaffen, dan kunt u hier klant blijven. Door steeds nabestellingen te plaatsen voor uw regeneratiezout, krijgt u namelijk iedere keer het juiste zout geleverd. Ook weet u op deze manier zeker dat u iedere keer hoge kwaliteit regeneratiezout bestelt, dat goed werkt in uw ontharder.


waterverzachters prijzen offerte


Waterontharder gekocht? Vergeet het regeneratiezout niet

Heeft u in een waterontharder geïnvesteerd en bent u helemaal klaar dit apparaat te gaan gebruiken in uw huishouden? Wacht hier dan nog geven mee, want u heeft nog zout voor uw ontharder nodig. U koopt altijd regeneratiezout voor uw ontharder (geen gewoon keukenzout), het liefst in de vorm van tabletten met zuiver zeezout. Ook koopt u het zout voor uw waterontharder het liefst bij een betrouwbare partij, zodat u zeker weet dat het zout van goede kwaliteit is.

Vergeet ook niet het regeneratiezout in uw ontharder bijtijds aan te vullen. Door het regeneratiezout aan te vullen, weet u namelijk zeker dat de harsfilter in uw ontharder goed gereinigd wordt en blijft. Dit betekent dat uw waterontharder beter functioneert en bovendien langer mee gaat.