Zacht water in uw woning | Waterhardheid en hard water aanpakken met een waterverzachter : prijs

Hoe krijgt u zacht water in uw woning

Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? Bent u op zoek naar de beste waterverzachter voor zacht water in uw woning.

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Zacht Water in uw woning

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Zacht Water in uw woning
Zacht Water in uw woning

Af van hard water, terug zacht water in uw woning

Zacht water in uw woning dankzij een waterontharder: informatie & voordelen

Wanneer je water uit de kraan gebruikt, denk je dat je helder vers water gebruikt of drinkt. Je hebt geen idee wat er eigenlijk allemaal in het water zit. Toch zit er in ons leidingwater bepaalde bacteriën en mineralen die niet zichtbaar zijn en van invloed kunnen zijn op je gezondheid en op je huishoudelijke apparatuur. Na verloop van tijd kunnen bepaalde mineralen zichtbaar worden, het bekendste voorbeeld hiervan is kalkaanslag.

Leidingwater is niet overal hetzelfde. De kwaliteit van je leidingwater is sterk afhankelijk van in welke regio of stad je woont. In bepaalde regio’s krijg je hard water uit je kraan, terwijl je in een andere regio zacht water kunt tappen. Het verschil tussen hard water en zacht water kan heel groot zijn en ook de gevolgen hiervan. Hard water is ongezonder en slechter voor je huishoudelijke apparatuur. Het kan in bepaalde gevallen gunstig zijn om een waterontharder te plaatsen, zodat hard water omgezet wordt in gezond zacht water.

Wat is zacht water?

Wat is zacht water en waarom is dit beter dan hard water? Zacht water is leidingwater dat dusdanig is bewerkt, dat mineralen zoals magnesium en calcium eruit zijn gefilterd en niet meer in het water voorkomen. Vooral wanneer hard water zal worden opgewarmd hebben calcium en magnesium de neiging om zich tot kalkaanslag te ontwikkelen. Bij zacht water zal dit niet meer gebeuren en dat heeft enkele voordelen. Zo heb je minder kalkaanslag op kranen, tegels en in huishoudelijke apparatuur en het is beter voor de gezondheid.

Omdat leidingwater vooral uit de grond wordt opgepompt zit er van nature altijd calcium en magnesium in het water. In de ene regio is dit meer dan in een andere regio. Ook de mate waarin een waterleidingmaatschappij deze mineralen uit het water haalt, zal bepalen hoe hard of hoe zacht het water in jouw regio of stad is. Nu is een beetje kalk binnenkrijgen niet slecht voor de gezondheid.

Sterker nog, het lichaam heeft ook calcium nodig, maar een te hoog percentage heeft wel invloed op je lichaam. Zacht water dat volledig is ontdaan van calcium en magnesium zal nauwelijks voorkomen. Het meeste zachte water bevat nog een klein percentage calcium en magnesium.


waterverzachters prijzen offerte


Teveel kalk in het water zorgt voor kalkaanslag

Het grote nadeel van hard water waar veel kalk in aanwezig is, is de kalkaanslag. Neem bijvoorbeeld de badkamer, een ruimte waar heel veel water wordt gebruikt. In een nieuwe badkamer heb je nog mooie glimmende kranen en tegels aan de muur. Na verloop van tijd zul je zien dat kalkaanslag zich aan de kranen begint te hechten en dat je badkamer tegels dof worden en er witte kalkstrepen ontstaan. Je bent dan niet alleen veel tijd kwijt met boenen, kranen kunnen intern ook beschadigd worden door kalkaanslag.

Kalkaanslag is ook een aanslag op waterleidingen. Als kalkaanslag aan de binnenzijde van de waterleiding hecht, heb je kans op een verstopte waterleiding. Nog meer risico lopen huishoudelijke apparaten, waarin water wordt gebruikt. Denk aan de wasmachine, de vaatwasser en de waterkoker. In al deze apparaten zit een verwarmingselement.

Kalkaanslag zet zich onder andere af aan het verwarmingselement. Dit heeft tot gevolg dat je huishoudelijke apparatuur minder snel warm wordt en jij je apparatuur niet efficiënt kunt gebruiken. Je verbruikt meer energie en de levensduur van je huishoudelijke apparatuur zal flink verkort worden.

info zacht water in uw woning |


Zacht Water in uw woning
Zacht Water in uw woning

Geniet van de vele voordelen van zacht water in uw woning

Wanneer je in een regio woont waar de waterleidingmaatschappij hard water omzet naar zacht water, dan zul je veel minder last hebben van de nadelen van hard water. Krijg je toch nog hard water in je woning binnen? Dan kun je het water zacht maken met behulp van een waterontharder. Enkele voordelen waar je van kunt genieten bij zacht water:

In je woning / appartement

Met zacht water profiteer je zonder dat je het door hebt van tal van voordelen. Ten eerste zullen je waterleidingen niet meer aangetast worden. Bij zacht water zonder kalk stroomt het water in je waterleidingen goed door, zonder dat het gehinderd wordt door kalk wat zich in de leidingen hecht. Ook je huishoudelijke apparatuur zal niet meer door kalk worden aangetast.

Je verbruikt hierdoor geen extra energie en je apparatuur werkt efficiënt. Met zacht water in de badkamer zul je veel tijd besparen. Je hoeft niet urenlang op badkamertegels en kranen te boenen om de kalkaanslag te verwijderen. Er vormt zich namelijk geen kalkaanslag meer.

De wasmachine waarin de was met zacht water wordt gewassen, gaat veel langer mee. Kalkaanslag zal je wasmachine niet meer aantasten en dit verlengt de levensduur. Je kunt ook minder wasmiddelen gebruiken, waarmee je kosten kunt besparen. En doordat je efficiënter wast, bespaar je ook op energiekosten. Je zult ook merken dat kleding veel zachter aanvoelt, minder hard zal slijten en dat kleuren langer mooi blijven.

Voor je gezondheid

Zacht water heeft ook voordelen voor je gezondheid. Hoewel calcium goed is voor de stevigheid van het gebit en de botten en voor een goede werking van de spieren, is een teveel aan calcium weer ongezond. Een teveel aan kalk kan de opname van andere belangrijke stoffen verstoren, zoals zink en ijzer. Je loopt ook een grotere kans op nierstenen. In dat opzicht is zacht water voor de interne organen veel gezonder.

Ook voor je huid en haar is zacht water beter. Je huid wordt door kalkkorreltjes niet beschadigd en zal veel zachter aanvoelen. Ook je haar zal veel meer glanzen en daardoor gezonder uitzien.


waterverzachters prijzen offerte


Hoe je waterhardheid meten?

Wil je weten of jij hard water of zacht water uit je kraan krijgt? Dan kun je dit meten. Hier zijn enkele methodes voor.

Hard water of zacht water: de meetwaarden
De meetwaarden van het water geven een bepaalde waarde aan, waarmee je water kunt klasseren als hard water of zacht water. De meetwaarden kunnen worden weergegeven in Franse graden (°F) en Duitse graden (°D). In België worden de Franse graden aangehouden. De volgende meetwaarden in Franse graden geven aan of je hard water of zacht water hebt:

• 0 – 7 Zeer zacht water

• 7 – 15 Zacht water

• 15 – 30 Middel hard water

• 30 – 45 Hard water

• > 45 Zeer hard water

Op de website van je waterleidingbedrijf kun je meestal ook de meetwaarden in jouw regio terugvinden.

info zacht water in uw woning |


Zacht Water in uw woning
Zacht Water in uw woning

Doe een druppeltest

De meest betrouwbare test om de hardheid van je water te testen is de druppeltest. En het kost weinig moeite. Je vult een maatbekertje met water waar je één of meerdere druppels met speciale vloeistof aan toevoegt. Het water zal dan een bepaalde kleur krijgen. De kleur geeft dan de meetwaarden van je waterhardheid aan.

Gebruik een teststrip om je waterhardheid te meten

Een andere eenvoudige, maar wel iets minder betrouwbare methode is het gebruik van een teststrip. Je hoeft alleen maar de teststrip in het water te dompelen, waarna de strip zal verkleuren. Aan de hand van de kleur kun je dan bepalen wat de meetwaarde van het water is.

Geniet ook van zacht water in uw woning

Heb jij veel last van kalkaanslag in je woning? Of heb je de waterhardheid opgemeten en blijkt dat je hard water hebt? Dan kun je hier iets aan doen en zelf hard water omzetten naar zacht water. Daar zijn twee opties voor: installeer een waterontharder of maak gebruik van een regenwaterput in combinatie met een zeer goed filter.

Plaats een waterontharder

De beste methode om zelf voor zacht water in je huis te zorgen, is het plaatsen van een waterontharder. Een waterontharder wordt meestal geplaatst aan het begin van de waterleiding, waar deze de woning binnenkomt. Dit is meestal de meterkast. De waterontharder zal het harde water wat uit de waterleiding komt, omzetten tot zacht water. Vervolgens stroomt het zachte water uit de waterontharder naar de overige waterleidingen in je huis. Zo profiteer je overal in je huis van alle genoemde voordelen.

Als de waterontharder in de meterkast wordt geplaatst staat deze nooit in de weg. Veel onderhoud heb je niet aan een waterontharder, het enigste wat je moet doen is regelmatig regeneratiezout toevoegen. Met dit zout zal de waterontharder zichzelf reinigen, zonder dat jij hier naar hoeft om te kijken. Normaliter kan een waterontharder in iedere woning of appartement worden geplaatst en heb je een grote keuze in verschillende modellen.


waterverzachters prijzen offerte


Gebruik meer water van je regenwaterput

Een gedeeltelijk en milieuvriendelijk alternatief voor een waterontharder, is het aanleggen van een regenwaterput. Ten opzichte van leidingwater, bestaat regenwater uit zacht water. Alleen kan regenwater maar beperkt gebruikt worden. Er mag namelijk geen koppeling zijn met de drinkwaterleiding, want regenwater mag niet gedronken worden. Daarentegen is met een goede filter, regenwater wel te gebruiken voor het wassen van kleding, spoelen van het toilet, besproeien van je tuin en het wassen van je auto.

Vraag hier prijzen op van waterontharders

Wanneer je ook wilt profiteren van zacht water in je huis, dan is een waterontharder hier de beste methode voor. Hier kun je daarom offertes aanvragen van verschillende leveranciers van waterontharders uit jouw regio. De waterontharder wordt door de leverancier bij je thuis vakkundig geïnstalleerd, zodat jij ook thuis van zacht water kunt profiteren. Doordat je diverse offertes ontvangt, kun je verschillende modellen waterontharders en prijzen gemakkelijk met elkaar vergelijken.

info zacht water in uw woning |


Zacht Water in uw woning
Zacht Water in uw woning

Zacht water en het belang ervan voor uw huishouden

Hard water is één van de grootste bedreigingen voor de vlotte gang van zaken in een huishouden. Juist daarom is investeren in een waterontharder zo’n goed idee. Hard water dat van nature door de leidingen stroomt wordt dan ontkalkt. Met heel wat positieve effecten tot gevolg. Een waterontharder is de beste manier om uw woning van zacht water te voorzien. Lees hieronder waarom het zijn prijs waard is.

De voordelen van zacht water

Wat is zacht water?  Zacht water is water met een lage concentratie aan harde mineralen. Hoe krijgt u zacht water in uw woning? Om hard water zacht te maken, worden deze mineralen uit het water gefilterd. Zacht water biedt enkele voordelen voor uw woning, uw omgeving én voor uw gezondheid. De aankoop van een waterontharder is meer dan de moeite waard. U moet alleen op lange termijn denken en durven te investeren. Om goed te kunnen inschatten wat een waterontharder voor u kan betekenen, een overzicht van die voordelen. Lees verder.


waterverzachters prijzen offerte


1. Zacht water smaakt beter dan hard water

Zacht water smaakt heel wat beter dan hard water. Omdat mineralen zoals calcium en magnesium eruit verwijderd worden, verdwijnt de vreemde nasmaak. Hierdoor gaat het water letterlijk zachter smaken. Dit effect is merkbaar bij alle toestellen die met water werken. Zo zal een koffieautomaat betere koffie maken maar ook thee smaakt zuiverder met zacht water. Door de kalk in uw water ligt er bijvoorbeeld een soort van vlies op uw thee. Dat ziet er vies uit maar het doet uw thee ook bitterder smaken. Dankzij een waterontharder is dit niet langer het geval.

2. Zacht water gaat eczeem en andere huidaandoeningen tegen

Hard water is niet alleen slecht voor huishoudtoestellen maar ook voor de huid. De overvloed aan mineralen zoals calcium en magnesium kan er voor zorgen dat de huid geïrriteerd geraakt. In de eerste plaats droogt kalk uw huid uit. Zo hebben veel mensen last van eczeem door contact met hard water. Maar ook andere huidproblemen zoals uitslag, schilfers en bultjes behoren tot de veel voorkomende kwaaltjes. Een waterontharder is daar de ideale remedie tegen.

Een Engelse studie van de universiteit van Portsmouth toonde aan dat een waterontharder, symptomen van huidaandoeningen kan verminderen. Dat was bijvoorbeeld het geval bij eczeem. Ontharden blijkt een duidelijk verschil te kunnen maken. De oorzaak van de problemen valt, zoals vermeld, te zoeken bij de aanwezigheid van mineralen in het water. Die nestelen zich in de poriën en irriteren de huid. Door de aanwezige kalk gebruikt men ook meer zeep bij het wassen. In hard water duurt het langer voor een product begint te schuimen.

Het is bewezen dat zacht water de symptomen van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis vermindert. De installatie van een waterontharder biedt dus ongetwijfeld voordelen voor uw gezondheid en voor die van uw familie.

info zacht water in uw woning |


Zacht Water in uw woning
Zacht Water in uw woning

3. Zacht water zorgt voor lagere energiekosten op de lange termijn

Zacht water heeft nog een ander voordeel. Op lange termijn kan het uw energiefactuur doen verlagen. De kalk in het harde water hoopt zich langzaamaan op in de waterleidingen. Hetzelfde gebeurt op verwarmingselementen van toestellen. Hierdoor werken deze toestellen minder goed. Ze verbruiken dan ook meer energie hoewel ze een lager rendement hebben.

Kalk is een uiterst isolerend mineraal. In apparaten zoals in de boiler of de radiatoren is dit een groot nadeel. Die moeten de warmte kunnen afgeven. Niet vasthouden. Zo kunnen die toestellen minder goed verwarmen. Ze moeten ook harder werken voor hetzelfde resultaat. Het gevolg? Hogere energiekosten. Zacht water is zo goed als kalkvrij. Zo kunnen dergelijke problemen niet kunnen ontstaan. Als u dus op lange termijn wil besparen, dan is de installatie van een waterontharder zeker aangeraden.

4. Besparen op reinigingsmiddelen dankzij zacht water

Zacht water biedt nog een andere belangrijk voordeel. Het zorgt het voor een dalend verbruik van schoonmaakmiddelen. Kalk verstoort de werking van de actieve bestanddelen in reinigingsmiddelen. Daarom moet u in hard water hogere dosissen van deze middelen gebruiken. Op lange termijn verhoogd dit uw kosten. Daarnaast is dit meerverbruik ook niet goed voor het milieu. Zacht water gaat dit probleem tegen.

Zacht water maakt het meerverbruik van waspoeder overbodig. Aan het einde van de rit levert dit u toch een aanzienlijke besparing op. Daarbovenop moet u niet langer gebruik maken van ontkalkingsmiddelen voor de keuken, het toilet of de badkamer. Dergelijke middelen zijn duur en schadelijk. Voor het milieu maar ook voor uw luchtwegen. Tenslotte wordt schoonmaken heel wat aangenamer met een waterontharder in huis. Geen kalkaanslag meer in uw badkamer.


waterverzachters prijzen offerte


5. Zacht water gaat slijtage van huishoudapparaten en kledij tegen

Hard water heeft een nadelig effect op de levensduur van huishoudelijke toestellen. Wasmachines, koffiezetapparaten, boilers enz., zien enorm af door kalk. Zo kan een boiler tot wel 30 % minder lang meegaan door de constante toevoer van hard water. Met zacht water heb je dit probleem niet. Ook kranen, waterleidingen en douchekoppen verslijten minder snel wanneer er enkel zacht water door stroomt.

Ook kledij kan wel varen bij zacht water. De kleuren blijven veel langer intact. Hard water tast de kleur en de vezels aan.

Een waterontharder voor zachter water

De voordelen van zacht water zijn overduidelijk. Meer en meer huishoudens installeren een waterontharder. Ze bestaan in verschillende soorten en maten. Kies een kwalitatief toestel. Koop uw waterontharder bij een betrouwbare leverancier. Misschien kost het u dan wat meer. De gezondheidseffecten en het energiebesparende karakter maken het de moeite waard. De goedkopere toestellen zijn minder efficiënt.

info zacht water in uw woning |


Zacht Water in uw woning
Zacht Water in uw woning

8 Voordelen van zacht water in uw woning

Zacht water is water met een kleine hoeveelheid calcium en magnesium. Deze mineralen zijn wel volop aanwezig in hard water. Het harde water laat de calcium en magnesium in de vorm van kalk achter op bijvoorbeeld kranen en in waterleidingen. Hierdoor ontstaat er kalkaanslag op deze materialen. Om dit te voorkomen, zijn waterontharders ontwikkeld.

Waterontharders bevatten onthardingszout dat de kalk aan het water onttrekt. Zo wordt het harde water op eenvoudige wijze zachter gemaakt. Zacht water heeft in vergelijking met hard water tal van financiële en andere voordelen.

1. Zacht water voorkomt kalkaanslag

Het belangrijkste voordeel van zacht water is dat hiermee kalkaanslag wordt voorkomen. De meeste mensen zullen kalkaanslag kennen als het witgrijze, harde en moeilijk te verwijderen spul bijvoorbeeld op kranen. Kalkaanslag kan overal ontstaan waar hard water stroomt en verwarmd wordt. Dus ook op plekken waar de aanslag niet of nauwelijks zichtbaar is, zoals in waterleidingen of boilers.

Kalkaanslag ziet er bovendien niet alleen onaantrekkelijk uit, de harde kalkresten zijn ook schadelijk. De kalk maakt het namelijk moeilijker voor water om door leidingen of apparaten te stromen en kan zelfs een watertoevoer volledig verstoppen.

2. Een waterontharder laat uw huishoudapparaten langer meegaan

Iedereen die investeert in bijvoorbeeld een wasmachine of vaatwasser hoopt dat het apparaat vele jaren meegaat. De levensduur van huishoudelijke apparaten wordt echter niet alleen bepaald door de kwaliteit van het apparaat zelf. Ook van belang is de hardheid van het water dat er doorheen stroomt.

De levensduur van de in dit onderzoek geteste wasmachines en vaatwassers nam met liefst dertig procent af wanneer hard water werd gebruikt. Dit betekent bijvoorbeeld dat een vaatwasser die met zacht water gemiddeld tien jaar meegaat, het bij hard water al na zeven jaar begeeft.


waterverzachters prijzen offerte


3. Met zacht water zijn uw energiekosten lager

De door hard water veroorzaakte kalkaanslag verkleint niet alleen de levensduur van apparaten, maar vergroot ook de verbruikskosten. Dit geldt met name voor waterboilers. De WQRF heeft in het hiervoor aangehaalde onderzoek ook getest hoeveel kalkaanslag in boilers ontstaat door hard water. Hieruit blijkt dat bij hard water, in boilers die gas verbruiken, gemiddeld een halve kilogram kalkaanslag per jaar kan ontstaan.

In boilers die op elektriciteit werken, is dit zelfs bijna een hele kilo per jaar. Deze kalkaanslag vormt een obstakel in de leidingen van de boiler. Het door de leidingen pompen van het water gaat hierdoor moeizamer. Hard water zorgt er zo voor dat boilers tot wel dertig procent minder effectief functioneren. Dit resulteert in een hogere energierekening.

4. Met een waterontharder neemt uw huis in waarde toe

Hard water zorgt niet alleen voor kalkaanslag in uw waterboiler, maar ook in de waterleidingen in uw huis. Dit betekent dat de waterleidingen sneller slijten en eerder aan vervanging toe zijn. Hierdoor daalt de waarde van uw huis. Een nieuwe bewoner koopt dan immers een huis met onderdelen (de waterboiler en waterleidingen) met een verkorte levensduur. Bovendien wordt de koper dan geconfronteerd met hogere energiekosten. Ook dit wordt verrekend in de verkoopprijs. Een waterontharder zou de waarde van uw huis net doen stijgen.

info zacht water in uw woning |


Zacht Water in uw woning
Zacht Water in uw woning

5. Hard water zorgt voor extra schoonmaakwerk

Een waterontharder bespaart u niet alleen geld, maar ook tijd. De kalkaanslag, veroorzaakt door hard water, kan uw badkamer bijvoorbeeld ontsieren. Denk aan de kalksporen in uw douche maar ook aan de witgrijze (of soms zelfs bruine) vlekken op de tegelvloer van een badkamer. Deze onaantrekkelijk ogende kalkvlekken wilt u uiteraard verwijderen. Kalksporen verwijderen vraagt veel moeite en energie.

U moet de nodige schoonmaakmiddelen in huis halen maar het bezorgt u ook veel werk en het kost u tijd. Door uw water te verzachten, is al dit extra schoonmaakwerk niet langer nodig.

6. Zacht water beperkt uw ecologische voetafdruk

Nieuwe wasmachines of boilers krijgen tegenwoordig een label die aangeeft hoe milieuvriendelijk ze zijn. Voor uw ecologische voetafdruk is echter ook de hardheid van het water dat door deze apparaten stroomt van belang. Een groter energieverbruik, veroorzaakt door hard water, betekent immers ook een grotere CO2-uitstoot. Een waterontharder is dus niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

7. Hard water vraagt om meer wasmiddel en wasverzachters

Hard water is ook nadelig bij het wassen van uw kledij. De mineralen in het harde water maken het moeilijker om het vuil uit uw kleding te verwijderen. Om deze reden vindt u op het etiket van een wasmiddel een tabel met de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel per waterhardheid. Hier ziet u dat bij hard water vaak aanzienlijk meer wasmiddel nodig is. Bovendien zorgt hard water letterlijk voor harde kleding. Mensen die hard water hebben, gebruiken vaak wasverzachters. Wie zacht water heeft, heeft dit in principe niet nodig.


waterverzachters prijzen offerte


8. Uw huid en haar zien er beter uit dankzij zacht water

Veel kalk in het water is niet enkel nefast voor de werking van wasmiddelen maar ook voor zepen en shampoos. Wanneer u uw huid of haar wast, zal u ook bij hard water meer zeep nodig hebben om uw shampoo te laten schuimen. Bij het wegspoelen van de zeepresten blijven er kleine hoeveelheden zeep achter op uw huid (en in de douche of op het bad). Teveel zeepgebruiken zorgt voor een geïrriteerde en droge huid.

Bovendien wordt het haar minder schoon wanneer u het wast met hard water. Het resterende vuil droogt uw haar uit en maakt het dof en futloos. Zacht water is dus ook beter voor uw haar en huid.

Zacht water: voordelig voor mens, huis, milieu en portemonnee

Zacht water voorkomt kalkaanslag en levert u zo heel wat financiële voordelen op. Zo stijgt dankzij zacht water niet alleen de waarde van uw huis, maar gaan ook bijvoorbeeld uw huishoudelijke apparaten langer mee én verbruiken zij minder energie. Dit lagere energieverbruik is ook goed voor het milieu. Bovendien is zacht water vriendelijker voor uw huid en haar. Kortom, met een waterontharder doet u niet alleen uw portemonnee een plezier maar ook uw uiterlijk en de gezondheid van de aarde.