Meteen naar de inhoud

Waterverzachter werking: Hoe werkt een waterverzachter (schema en uitleg omtrent regeneratie van een waterontharder)

Interesse in de werking van een waterverzachter? Ontdek beste waterverzachters aan de beste prijs?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterverzachter installateurs in uw buurt:

Waterverzachter werking

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waterverzachter werking
Waterverzachter werking

Bent u op zoek naar: Waterverzachter werking ?

Laat u adviseren en informeren door een installateur van Waterverzachters direct in uw buurt.

U kan hier immers gratis en snel prijs offertes opvragen van de beste merken en modellen van Waterverzachters. Zo bent u beter geïnformeerd over de onder meer de juiste werking van de Waterverzachter die bij U past:


Prijzen van merk Waterverzachters >

Waterverzachters werking

Waterverzachter werking: hard water wordt zacht water


Waterverzachter werking

Een waterverzachter is een vernieuwend systeem dat zogenaamd hard water in huis zachter maakt, waardoor het enkele voordelen biedt voor zowel uw gezondheid als de integriteit van bepaalde materialen (zoals keukengerei, kledij, leidingen, enzovoort).

Hard water is een echte boosdoener in ieder huishouden, juist omdat de aanwezigheid van kalk de integriteit van wasmachine, douche, leidingen, en zelfs de gezondheid, kan schaden. Een waterverzachter in huis nemen is de beste en meest betrouwbare manier om niet enkel van deze problemen verlost te zijn, maar ook op energie te besparen. Het kalk in hard water zorgt er immers voor dat verwarmingselementen minder goed functioneren, wat zich op de lange termijn vertaalt naar een hogere energiefactuur. En dat is al reden genoeg om een waterverzachter te installeren.

Waterverzachter werking

Waterverzachter werking


Hoe werkt een waterverzachter?

De voordelen begrijpen van een waterverzachter is dan wel belangrijk, het is al even essentieel om te weten hoe zo’n systeem precies werkt. Hoe meer u daar immers over weet, hoe bewuster u een keuze kunt maken als u effectief op zoek gaat naar de beste waterverzachter voor uw huishouden of bedrijf.

waterontharders offertes


De werking van een waterverzachter kan op verschillende manieren:

  • De ontharder functioneert op basis van de uitwisseling van ionen.
  • De ontharder maakt gebruik van zogenaamde ‘omgekeerde osmose’

Beide methodes zijn nogal verschillend en verdienen dan ook een extra woordje uitleg.

Ionenuitwisseling: Waterverzachter werking

De meeste types ontharders maken gebruik van ionenuitwisseling, waarbij magnesium -en calciumionen in het water verwisseld worden met natriumionen, waardoor het water vrij wordt gemaakt van kalk. In de ontharder zit immers een hars cilinder gevuld met een soort hardbolletjes, waardoorheen het water vloeit. De hardbolletjes ontvallen het water efficiënt, maar zijn na enige tijd volledig verzadigd met het mineraal. Op dit moment moeten ze gereinigd en geregenereerd worden.

Het apparaat zorgt zelf voor deze schoonmaakbeurt met behulp van zogenaamd regenereer zout, en brengt pekelwater teweeg. Dit water wordt samen met de klak afgevoerd via een aparte leiding, waarna het systeem weer gereed is voor het verzachten van hard water.

Omgekeerde osmose

Er bestaan echter ook andere systemen die beroep doen op het principe van de omgekeerde osmose. Hierbij wordt niet enkele de kalk, maar ook andere mineralen en zouten uit het water verwijderd. Hierbij wordt dan ook gebruik gemaakt van meerdere filters, waarna het water uiteindelijk door een membraan gedrukt wordt. Dit osmosewater is na het filterproces haast volledig vrij van stoffen, en dergelijke systemen worden dan ook vooral gebruik in bijvoorbeeld laboratoria en grote wasmachines.

Dergelijke osmose systemen komen echter ook voor in bijvoorbeeld koffiemachines of waterkoelers. Deze Ypes hebben in vergelijking met de variant die gebruik maakt van ionenuitwisseling echter wel tijd nodig om water te produceren. Het dient zich dus niet optimaal als u in korte tijd veel water nodig heeft.

Elektromagnetische waterverzachter: een fabeltje

Vaak zult u ook elektromagnetische Waterverzachters tegenkomen op de markt, waarbij wordt beweerd dat een magnetisch veld het water ontkalkt. Hierdoor zou het water gezonder zijn en leidingen en dergelijke minder aantasten. Er bestaat echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor deze claims: elektromagnetische heeft immers geen enkele invloed op hoe het water is samengesteld.

Calcium en magnesium blijven gewoon in het water zitten, waardoor u dus niet verlost bent van de bijkomende kalkaanslag eenmaal het water is opgedroogd of verdampt.

De systemen kunnen dus misschien wel aantrekkelijk overkomen dankzij hun spotprijs, ze bieden helemaal geen meerwaarde. U doet er dus nog altijd best aan een kwalitatieve waterverzachter te kopen die op één van de twee bovenstaande manieren functioneert.

De beste waterverzachter kiezen

De systemen die gebruik maken van ionenuitwisseling komen het meest voor, omdat ze hele grote hoeveelheden zacht water kunnen voorzien en gemakkelijk onderhouden kunnen worden. Osmose-gebaseerde systemen zijn iets complexer qua installatie en de membranen waar een dergelijk systeem gebruik van maakt kunnen heel wat kosten. Ze worden dan ook meestal gebruikt in grote bedrijven in plaats van huishoudens.

Regeneratie van water: een noodzakelijk proces

De regeneratie van de ontharder is een belangrijk onderdeel van het proces om water zacht te maken. In de ontharder zit een cilinder die met hardbolletjes opgevuld is. Het (harde) water stroomt hierdoor en wordt door de negatief geladen bolletjes ontdaan van zowel calcium als magnesium. De hars trekt de positieve calcium/magnesiumionen effectief aan, waarbij deze worden uitgewisseld voor natriumionen. Het resultaat is zachter water. Na enige tijd zal de hars cilinder echter vol zitten van de calcium en magnesium, en moet de kolom gereinigd worden. Dit gebeurt met regeneratiezout.

De regeneratie op zich gebeurt als volgt: de hars kern van het systeem wordt door middel van pekelwater gereinigd, waardoor de achterblijvende calciumdeeltjes weg worden gespoeld en de bolletjes weer ‘actief’ worden (hun lading wordt da negatief). Na het hele proces wordt de kern nog één keer schoongespoeld met proper leidingwater, om te verzekeren dat al het zout verwijderd wordt. Het systeem is hierna klaar om water weer efficiënt te ontharden.

Wanneer regenereren?

Wanneer u het systeem moet laten regenereren hangt grotendeels af van zowel het type ontharder als van de waterhardheid. Meestal weten producenten precies wanneer dit moet gebeuren, met andere woorden na hoeveel liter water de kern verzadigd is. Vaak weet het systeem echter zelf wanner het moet gaan regenereren (zogenaamde volume-gestuurde apparaten), en doen dit na een bepaald aantal liter water.

Info: Waterverzachter werking.

Goedkopere ontharder zijn dan weer voorzien van een soort kalender, die op vaste tijdstippen gaat regenereren (maar dus wel minder nauwkeurig is en soms overbodige spoeling uitvoert). De regeneratie van een ontharder duurt gemiddeld 10 tot 20 minuten, maar ook dit is afhankelijk van het type en het formaat van de ontharder.

Onthardingszout, een al even onmisbaar element.

Voor de regeneratie van het systeem is regeneratiezout nodig, dat in het zoutreservoir opgeslagen wordt. Het zout is in verschillende types verkrijgbaar, zoals rotszout, gedampt zout, enzovoort, en kan in zowel tabletten als korrels gekocht worden. De werking van het zout is bij alle soorten hetzelfde, en het is dan ook belangrijk dat er geen gewoon keukenzout wordt gebruikt. Dit kan immers problemen en defecten in de hand werken.


Waterverzachter Kopen

Wat is kalkaanslag?

Aanslag of kalkaanslag zijn die harde, kalkachtige, ecru-kleurige kalkresten, die vaak worden gevonden in boilers, ketels, potten, pannen, op tegels en armaturen in de badkamer. Aanslag wordt gevormd wanneer hard water wordt verwarmd of gekoeld, waardoor de kalk die het bevat, neerslaat en vastkoekt aan de oppervlakte van de container.

Kalkaanslag is een probleem

Aanslag wordt gevormd op veel plaatsen. Sommige van deze plaatsen zijn: keukentegels, keukenkranen, wasmachines, koffieapparaten, potten en pannen, glazen en de binnenkant van afwasmachines. Het wordt ook gevonden op badkamer-tegels, kranen, wastafels, de douchedeur, toiletarmaturen en afvoerleidingen.

Niet alleen is het niet prettig om te zien, maar aanslag creëert veel problemen die gemakkelijk kunnen worden voorkomen door Waterverzachters te gebruiken. Schoonmakers die de moeilijkheden hebben ervaren die hard water met zich meebrengt, kunnen getuigen dat Waterverzachters en Waterverzachters nuttig zijn.

  • Kalkaanslag kan het leidingsysteem van het huis ruïneren door afzettingen in de warm waterleidingen en ze verstoppen. Niet alleen verstopt het de leidingen maar het versnelt ook hun galvanische corrosie.
  • Als hard water kalkaanslag vormt in uw verwarming, dan kan het warmte distributiemechanisme aangetast worden. The mineralen die hard water bevat, ageren ook als een onzuiverheid waardoor het kookpunt van water wordt verhoogd. Dit betekent dat meer energie nodig is om hard water te verwarmen, in vergelijking met het koken van zacht water. Er is een verhoging van bijna 25 percent waargenomen in de elektriciteitsrekeningen van huizen die hard water geleverd krijgen.
  • Wanneer kalkaanslag neerslaat in apparaten, kan hun levensduur korter worden en het kan onderhoudsproblemen veroorzaken. Voor het goed functioneren van een machine die is aangetast door kalkaanslag, zijn meer reparaties nodig.

Kalkaanslag kan de smaak van water en op water gebaseerde dranken veranderen.

Waterverzachter kopen: waarom

1. Waterverzachters voorkomen de vorming van aanslag op elektrische apparaten en verlengen zo hun levensduur.

2. Ze zijn milieuvriendelijker dan het gebruik van andere Waterverzachters die uiteindelijk leiden tot het wegspoelen van zout water in de grond.

3. Ze zijn zo gemakkelijk te installeren, dat u dat zelf kunt doen

4. Waterverzachters hebben vrijwel geen onderhoud nodig

5. Sommige mensen vinden waterverzachter beter voor de gezondheid omdat er geen chemicaliën of zout aan het water worden toegevoegd

6. Waterverzachters kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd bij andere apparaten zoals koelers, boilers etc.

7. Waterverzachters hebben een tweevoudige werking: preventie van kalkaanslag vorming en het wegwerken van reeds gevormde kalkaanslag.


Werking Waterverzachter

Hard water veroorzaakt kalkaanslag in apparaten en op douchewanden. Het laat gewassen kleding ruw en niet schoon aanvoelen. Niet alleen is deze chemische aanslag slecht te verwijderen, het zorgt voor meer slijtage bij de apparaten en verstopt de waterleiding. Door technische vooruitgang is nu een oplossing gevonden voor het hard water probleem.

Vandaag de dag zijn er verschillende typen waterverzachters op de markt die op verschillende manieren het harde water in uw huis weer zacht kunnen maken. Deze waterverzachters kunnen thuis geïnstalleerd worden en maken de klusjes in huis een stuk aangenamer. Voordat mensen echter gaan investeren in de aanschaf van een waterverzachter, moeten ze eerst weten hoe dit soort materiaal precies werkt om uiteindelijk de juiste keus te maken. Dit artikel geeft wat meer informatie over de sommige aspecten van de waterverzachter.

Werking Waterverzachters

Werking Waterverzachters


Hoe werkt een waterverzachter: werking van waterverzachters

Consumenten die een waterverzachter willen kopen moeten begrijpen wat het precies is en hoe het precies werkt. Hierdoor weet de consument wat hij wil en welke waterverzachter daarbij past. Een waterverzachter pakt de balans van mineralen als calcium en magnesium aan, die in grote hoeveelheden in hard water zitten. Door een ander proces te gebruiken, verandert een waterverzachter deze mineralen in positief geladen natriumionen, waardoor het water zacht wordt.

De functies en werking van een waterverzachter

Capaciteit

De capaciteit van een waterverzachter is de hoeveelheid water die het dagelijks kan verwerken. Sommige waterverzachters hebben een zeer beperkte capaciteit en kunnen slechts één of twee apparaten van zacht water voorzien. Anderen kunnen zacht water bieden voor dagelijkse huishoudelijke klussen als de was doen en vaat wassen. Belangrijk is dat de capaciteit overeen komt met de vereisten van uw huishouden.

Oplaadcyclus

De waterverzachter maakt gebruik van een proces genaamd ionen herplaatsing. Dit gebeurd in een container vol met kleine polystyreen korrels genaamd harsen of zeolieten. Als het harde water langs deze korrels stroomt, hechten de natriumionen van deze korrels zich en vervangen de positief geladen magnesium- en calciumionen. Na een aantal cycli is al het natrium vervangen, waarna het apparaat een regeneratiecyclus begint om het weer aan te vullen door de korrels in een hoge concentratie van zout en water te weken. Deze pekel solutie laadt de zeolieten op en wordt later weggespoeld.

Waterverzachters voor thuisgebruik kunnen verschillen in hun oplaad cyclus. Sommige gebruiken elektrische timers om te spoelen en op te laden volgens een ingesteld schema. Dit heeft als nadeel dat er geen zacht water beschikbaar is op het moment van het opladen.

Andere Waterverzachters hebben een automatisch of mechanisch systeem die het natriumtekort bepalen op basis van het waterverbruik. Deze automatische of computergestuurde waterverzachters hebben vaak een reservecapaciteit, wat betekent dat ze een kleine hoeveelheid zacht water kunnen geven tijdens het opladen. Mechanische systemen zijn het meest flexibel. Ze bestaan vaak uit twee watertanks, zodat wanneer de ene wordt opgeladen, de ander gebruikt kan worden om zacht water te geven.

Een basisinzicht in deze functies is cruciaal als consumenten de juiste keuze willen maken voor een waterverzachter die kan voorzien in alle huiselijke behoeften.

Bent u overtuigd van de werking van een goede waterverzachter in uw woning?

Aarzel dan niet en vraag prijzen op van verschillende installateurs van de beste waterontharders / waterverzachters.


Waterverzachter Werking

Info: waterverzachter werking | waterverzachter kopen | water in zoutreservoir waterontharder | waterverzachter instellen | waterverzachter regenereren

Waterverzachter werking