Waterverzachter faq – Veelgestelde vragen omtrent waterontharders en waterhardheid of hard water

Waterverzachter faq

Bent u op zoek naar een antwoord op de meest gestelde vragen over een waterverzachter.

Vraag vrijblijvend advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Waterverzachter faq

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waterverzachter faq
Waterverzachter faq

Waterverzachter faq

Woon jij in een gebied met hard water? Dan krijg je vroeg of laat met kalkaanslag te maken. Gelukkig kan dit voorkomen worden met een waterontharder.

Wat is Calcium?

Calcium is een mineraal. Dit mineraal is nodig voor het lichaam om de botten en het gebit te vormen. Ook voor het functioneren van de spieren en de zenuwen is calcium van belang. Het zit in verschillende producten, zoals in zuivel, in groente maar ook in water. Het calcium in water staat ook wel bekend als kalk. Dit calcium is in het water aanwezig in combinatie met magnesiumcarbonaat in de vorm van calciumcarbonaat.


waterverzachter faq
waterverzachter faq

Wat is regenereren?

Een waterontharder heeft een ingebouwde filter. Elke filter moet op tijd en stond schoongemaakt worden, of hij verstopt. Regenereren is het proces waarbij de harsfilter in de waterontharder automatisch gespoeld wordt. De harskorrels in de filter zuigen als het ware het calcium uit het water. Op een gegeven moment zijn de korrels verzadigd. Met behulp van regenereer zout worden de harskorrels schoon gespoeld. Het zoute water wordt dan samen met de calcium afgevoerd. De harskorrels zijn dan opnieuw in staat om water te ontkalken.

Wat is het verschil tussen hard water en zacht water?

Water met een hoge hardheid zit vol met metaalionen. Bekende metaalionen zijn bijvoorbeeld magnesium- en calciumcarbonaat, bicarbonaten en sulfaat. Water met een zachte hardheid bevat meer nitraten en heeft een laag calciumgehalte. Zacht water laat geen sporen na bij verdamping terwijl hard bij verdamping water kalk nalaat.

De hardheid van water wordt uitgedrukt in Dh, ook wel bekend als de Duitse hardheid. De regel luidt: hoe hoger het getal, hoe harder het water. De volgende waarden worden gehanteerd:

• 0 – 8,4 °DH: zacht water

• 8,4 -14 °DH: gemiddeld hard water

• boven 14 °DH: hard water.


waterverzachters prijzen offerte


Wat zijn de nadelen van kalk in water?

Water met een hoge hardheid is niet noodzakelijk slecht voor de gezondheid. Het is echter wel schadelijk voor de huid en het haar en vooral voor de levensduur van huishoudtoestellen en leidingen.

Zeepgebruik

Op jaarlijkse basis gaat er onbewust veel geld naar zeep en andere onderhoudsmiddelen. Wie hard water heeft, heeft automatisch een hoger verbruik omdat de zeep minder goed werkt door de aanwezigheid van kalk. Daardoor wordt er logischerwijze meer zeep gebruikt. Daarnaast laat hard water ook kalksporen na op het sanitair. Die vormen voor vele mensen een bron van ergernis omdat ze meer moeten poetsen.

Bij het douchen

Omdat shampoos minder schuimen in kalkrijk water, wordt er meer van gebruikt. Niet alleen de hoeveelheid shampoo vormt een probleem. De onzichtbare kalklaag die achterblijft op de hoofdhuid maakt dat het haar stug en hard aanvoelt en dat het minder glanst.

Het wassen van uw kleding

Water met een hoge hardheid heeft een nadelige invloed op de efficiënte van wasmiddelen en de werking van de wasmachine zelf.

Net als bij zeep en shampoo werken wasmiddelen minder goed dan in zacht water.

Omdat te compenseren wordt er meer wasmiddel gebruikt. De kalk in het water tast de vezels in de kledij aan en de kleuren vervagen sneller. Na het drogen voet het wasgoed hard aan. Om dit te voorkomen kan je wasverzachter toevoegen aan het spoelwater. In een wasverzachter zitten middelen die kalk afbreken. Een waterontharder maakt het gebruik van een wasverzachter echter overbodig.


waterverzachter faq
waterverzachter faq

Energieverspilling

Kalk reageert niet alleen slecht op zeep maar ook op verwarmd water. Wanneer hard water verwarmd wordt, blijft er kalk achter op het verwarmingselement. Dit geldt vooral bij toestellen met een warmtewisselaar zoals een waterkoker, koffieapparaat, de vaatwasmachine maar ook bij leidingen en radiatoren. Op termijn ontstaat er kalksteen. Omdat kalksteen isolerend werkt, gaat de gecreëerde warmte verloren. Hierdoor duurt het langer voordat het water is verwarmd. Dit resulteert in een hogere energierekening. Deze energieverspilling doet de jaarlijkse kosten oplopen tot honderden extra Euro’s per jaar.

Slecht voor de huid

Wie last heeft van van acne, eczeem of psoriasis kan voor een stuk al geholpen worden door zacht water te gebruiken i.p.v. hard water. Dankzij de afwezigheid van kalk kunnen de natuurlijke oliën op de huid hun werk doen en worden de poriën minder belast.

Kalkvlekken in douche, bad en gootsteen

Iedereen met kalk in het water herkent het: kalkaanslag. Het zijn die vervelende witte vlekken die uw sanitair aantasten. Het zit op tegels, op de gootsteen, op kranen, op de douchekop enz. Het ziet er niet alleen lelijk uit maar het is ook slecht voor uw apparatuur. Wekelijks met je aan de slag met kalk verwijderaars. Dit kost geld, tijd en moeite.

Welk wasmiddel gebruik ik het best bij kalkwater?

De vele wasmiddelen in de supermarkt hebben doorgaans een gelijkaardige chemische samenstelling. Sommige wasmiddelen bevatten echter ‘zeoliet’, die de hardheid van het water beperkt. Hierdoor moet er minder zeep gebruikt worden en functioneert het wasmiddel beter.

Is zacht water slecht voor de gezondheid?

Onthard water is niet slecht voor de gezondheid. Water met een lage hardheid heeft misschien iets minder calcium en magnesium. Dit heeft echter geen invloed heeft op de gezondheid. Om aan de dagelijkse hoeveelheid magnesium en calcium te komen, vormt drinkwater niet de hoofdbron. Het is veel belangrijker om voldoende groenten en zuivelproducten te consumeren. Dat zijn de hoofdbronnen voor mineraal inname.

Is onthard water zout?

Veel mensen stellen zich deze vraag. Bij het proces van ontharden wordt calcium uit het water gehaald en wordt er natrium toegevoegd. Het water zelf smaakt echter niet zout. Je kan dit vergelijken met keukenzout. Dat bestaat uit een verbinding van natrium en chloriden. In onthard water stijgt de hoeveelheid natrium maar de mate van chloriden blijft gelijk. Dit voorkomt een zoute smaak. Je kan hooguit zeggen dat het water “natrium houdend” is.

Waarom heb ik een waterontharder nodig?

Wanneer je in een gebied met hard water woont, is de kans groot dat je een waterontharder nodig hebt. Rond de 3 Dh wordt er kalksteen gevormd. Bij een hardheid van 5 Dh of meer, raden we aan om een waterontharder te installeren. Water met een hoge hardheid is niet per se ongezond maar is schadelijk voor huishoudtoestellen, waterleidingen en het functioneren van onderhoudsproducten. De kalkaanslag ontsiert uw sanitair en beperkt de levensduur van uw toestellen.


waterverzachters prijzen offerte


Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder bevat een filter. In die filter zitten harskorrels, die hebben de eigenschap om calcium aan zich te binden. Magnesium en kalk worden gefilterd en vervangen het door natrium. Dit proces noemt men de ionenwisseling.

Wat is het verschil tussen een onthardingsinstallatie en een waterfilterinstallatie?

Een onthardingsinstallatie en een waterfilterinstallatie worden vaak door elkaar gehaald maar deze twee systemen zijn absoluut niet hetzelfde. Er zijn diverse essentiële verschillen.

De plaats

Een waterontharder staat meestal bij de meterkast of in de bijkeuken. Een waterfilterinstallatie staat vaak op het aanrecht of in een keukenkastje.

Extra: waterverzachter faq

Het proces

Een waterontharder haalt enkel kalk en magnesium uit het water en voegt er natrium aan toe. Een waterfilterinstallatie haalt vrijwel álle stoffen uit het water.

Extra: waterverzachter faq

Filteren

Een waterontharder filtert grotere hoeveelheden water en zorgt voor de waterbehoefte van het gehele huishouden. Een waterfilterinstallatie daarentegen, filtert enkel water voor lokaal gebruik, bijvoorbeeld in de keuken. Dit water wordt niet gebruikt om te douchen, te wassen of om het toilet door te spoelen.

Extra: waterverzachter faq

Onderhoud

Een waterontharder vraagt minder onderhoud. De filter wordt automatisch gespoeld en het zout moet slechts een aantal keer per jaar aangevuld worden. Verder volstaat een jaarlijks onderhoud. Een waterfilterinstallatie daarentegen vraagt meer onderhoud. Minimum een keer per jaar moet hij ontsmet worden. De filters moeten ook regelmatig vervangen worden, wat op termijn een dure aangelegenheid wordt.

Extra: waterverzachter faq

Is een waterontharder goed voor het milieu?

Onthard water zorgt ervoor dat het gebruik van zeep, waspoeder en allerlei andere huishoudelijke middelen aanzienlijk daalt. Veelal zijn deze producten schadelijk voor het milieu. Je kan ook op lagere temperaturen wassen omdat wassen met onthard water efficiënter is. Omdat de vorming van kalksteen voorkomen wordt, functioneren huishoudtoestellen optimaal waardoor er geen energie verloren gaat. Ook de apparaten zelf gaan langer mee. Het lijstje voordelen weegt dus zeker op tegen de nadelen.

Extra: waterverzachter faq

Verdwijnt de kalk in waterleidingen volledig?

Wanneer je een waterontharder installeert zal de kalkaanslag in jouw verwarmingselementen en leidingen op termijn volledig verdwijnen. Hoe lang dit duurt hangt af van de hardheid en de hoeveelheid kalk die zich reeds opgestapeld heeft.

Extra: waterverzachter faq


waterverzachter faq
waterverzachter faq

Wat is de levensduur van een waterverzachter?

Een waterverzachter is een duurzaam toestel. Indien goed onderhouden kan het 20 tot 25 jaar meegaan. Mocht het slecht beginnen functioneren, dan zou je dit snel merken aan de kalkaanslag op uw sanitair.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Geld besparen

Bij water met een lage hardheid kan je tot €650 per jaar besparen.

– omdat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt

– omdat huishoudtoestellen langer meegaan

– omdat waterleidingen niet verstoppen

Comfort

– wasgoed is zachter en blijft langer moor

– verlichting van diverse huidproblemen zoals acne of eczeem

– geen vervelende kalkresten op het sanitair waardoor u langer kan genieten van een proper huis

Milieu

– dalend verbruik van huishoudmiddelen dus minder afvalstoffen

– duurzamer consumeren doordat toestellen langer meegaan

Wat zijn de nadelen van een waterontharder?

Kost geld

Een waterontharder is relatief duur. Het toestel zelf kost tussen 1200 EUR en 1600 EUR, voor de installatie komt daar nog ongeveer 200 Euro bij. Voordat je zo’n bedrag uitgeeft, is het belangrijk om eerst te kijken naar het geld wat jij nu kwijt bent door het kalkwater. Stel jezelf verschillende vragen. Hoe vaak heb je apparaten moeten vervangen? Werken je verwarmingselementen wel naar behoren? Of moeten ze meer energie leveren door de kalklaag die er op zit? Gebruik je veel zeep en andere huishoudmiddelen? Tel de kosten bij elkaar op. Ben je goedkoper af met een waterontharder? Wegen de kosten op tegen de voordelen?

Extra: waterverzachter faq

Lange terugverdientijd

Een waterontharder is een investering. Het duurt dus een aantal jaar vooraleer je de kosten volledig terugverdient.

Extra: waterverzachter faq

Onderhoud

Een waterontharder vraagt aandacht. Niet elke dag maar eens in de paar maanden. Het zout moet namelijk bijgevuld en dat is best een zware en onhandige klus omdat de ontharder vaak niet op een toegankelijk plaats staat. De zoutzakken zelf zijn ook redelijk zwaar.

Extra: waterverzachter faq

Neemt ruimte in beslag

Een ander nadeel van de waterontharder is dat het een bepaalde (weliswaar kleine) ruimte in beslag neemt. Het systeem wordt vaak wel netjes weggewerkt in een meterkast of kelder maar toch neemt hij wel een zekere ruimte in.

Extra: waterverzachter faq

Heeft afvoer nodig

Een waterontharder plaats je niet eender waar. Hij moet aangesloten worden op een afvoer. Na de regeneratie moet het zoute water met daarin de magnesium en calcium afgevoerd worden.

Extra: waterverzachter faq

Geluid tijdens regenereren

Een waterontharder maakt bij normaal gebruik geen geluid, bij het regenereren echter wel. Natuurlijk verschilt dit van toestel tot toestel. Sommige toestellen kunnen zo ingesteld worden dat ze enkel ’s nacht regenereren zodat de overlast tot een minimum beperkt wordt.

Extra: waterverzachter faq

Kosten voor een terugstroombeveiliging

Het kan gebeuren dat de waterdruk wegvalt door een storing of een defect. In dit geval kan het zijn dat het water uit de waterontharder wordt teruggevoerd naar het waterleidingnet. In dit water zit een verhoogde hoeveelheid bacteriën omdat het water stilgestaan heeft. Om dit te voorkomen is een ‘terugstroombeveiliging’ de oplossing.

Extra: waterverzachter faq


waterverzachter faq
waterverzachter faq

Moet ik een waterontharder zelf reinigen?

In de filter zitten harsbolletjes. Die zijn na verloop van tijd verzadigd. Voor de optimale werking van de waterontharder is het belangrijk dat de filter dan zo snel mogelijk gespoeld wordt. Het schoonspoelen van de filter of de regeneratie gebeurt automatisch.

Extra: waterverzachter faq

Waarom moeten waterontharders regenereren?

Een waterontharder werkt middels een filter met harskorrels. Deze harskorrels geraken op een gegeven moment verzadigd door de hoeveelheid calcium en magnesium die de korrels opnemen. Wanneer de korrels verzadigd zijn, is het nodig dat de waterontharder regenereert. Zo niet blijft de calcium in het water aanwezig omdat de harskorrels hun werk niet meer kunnen doen.

Extra: waterverzachter faq

Hoe weet ik wanneer ik zout moet bijvullen in het reservoir van de waterontharder?

Voor het reinigingsproces van de filter van de waterontharder is er zout nodig. Dit zout wordt bevoorraad in het reservoir. Zo nu en dan moet het zout aangevuld worden. Wanneer dit zout op is, worden de filters niet meer gereinigd. Het gevolg is dat het kalkwater niet meer ontkalkt wordt. Maar wanneer weet je dat het zout in je waterontharder aangevuld moet worden?

Er zijn diverse modellen waterontharders. De één geeft zelf een elektronische waarschuwing wanneer het zout bijna op is. Hydraulische toestellen kunnen geen waarschuwing afgeven. In dat laatste geval is het belangrijk om je zoutverbruik te laten berekenen door je leverancier. Wanneer je inzicht hebt in jouw zoutgebruik, weet je sneller wanneer jij het zout moet aanvullen.

Extra: waterverzachter faq


waterverzachters prijzen offerte


Hoeveel ruimte neemt een waterontharder in beslag?

De ruimte die jij nodig hebt voor je waterontharder is afhankelijk van de hoeveelheid water die je dagelijks verbruikt. De capaciteit van de waterontharder moet afgestemd zijn op het dagelijkse verbruik. Over het algemeen is de omvang van zo’n apparaat vergelijkbaar met een boiler.

Extra: waterverzachter faq

Wat zijn de voorwaarden voor de installatie van een waterontharder?

Voordat je een waterontharder aanschaft, is het belangrijk om eerst rekening te houden met een drietal voorwaarden.

Een waterontharder neemt ruimte in. Dit houdt in dat je in jouw huis ruimte beschikbaar moet hebben voor de waterontharder.

Een waterontharder moet aangesloten worden op het netwerk. Dit betekent dat er een goede elektriciteitsaansluiting nodig is.

Het water vanuit de waterontharder moet weggespoeld kunnen worden. De ontharder moet dus aangesloten kunnen worden op een afvoer.

Extra: waterverzachter faq

Hoe kies ik de juiste waterontharder?

Voordat je een waterontharder aankoopt is het belangrijk dat je zeker weet dat je hard water hebt. Om de hardheid van het water te berekenen kan je een hardheidstest uitvoeren. Is de hardheid te hoog? Dan is een waterverzachter een goede oplossing.

Bij het kiezen van een waterontharder moet je rekening houden met diverse aspecten. Je kan ontharders kiezen met één of twee harsflessen. Een ontharder met één harsfles zorgt 12 uur voor ontkalkt water, voordat deze moet regenereren. Een ontharder met twee harsflessen zorgt 24 uur voor ontkalkt water, voordat deze moet regenereren. Dewelke je kiest hangt af van je verbruik.

Daarnaast moet je rekening houden met de doorstroom capaciteit. De doorstroom capaciteit houdt in hoeveel water jouw ontharder maximaal kan voorzien wanneer de vraag erg hoog ligt, terwijl er geen druk verloren gaat. Dit is afhankelijk van het aantal personen en het verbruik per persoon. Wanneer je hier goed inzicht in hebt, kan je een toestel op basis van dit inzicht uitkiezen.

Daarnaast kan je kiezen uit verschillende types besturingen.

Extra: waterverzachter faq

Hoeveel bespaar ik met een waterontharder?

Met een waterontharder bespaar je tot wel zeker 650 Euro per jaar. Dit komt doordat je veel minder geld kwijt raakt aan zeepproducten, energieverbruik, onderhoud en vervanging van je huishoudelijke apparaten.

Extra: waterverzachter faq

Ontstaat er bacteriegroei in een waterontharder?

Omdat er altijd water in een waterontharder zit, vreest met dat er bacteriegroei plaatsvindt. Deze angst is ongegrond. In een waterontharder circuleert het water dagelijks. Doordat het water niet stilstaat maken de bacteriën net geen kans om zich te vermenigvuldigen.

Indien de waterontharder voor een lange tijd niet gebruikt wordt, dan is het wél noodzakelijk om de leidingen te spoelen. Dit houdt echter niets in. Het enige wat je hoeft te doen is de kranen even open zetten en het water te laten stromen.

Extra: waterverzachter faq