Meteen naar de inhoud

Waterontkalker : soorten, merken, prijzen en modellen van de beste waterontharders of waterontkalkers

Waterontkalker

Bent u op zoek naar de beste waterontkalker? Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - waterontkalker

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waterontkalker

waterontkalker

Hoe koop ik de beste waterontkalker in België ?

Simpel: vraag hier prijzen en modellen op van de beste waterontkalkers direct in uw regio.


Prijzen van waterontkalkers >


Beste waterontkalkers

Beste waterontkalkers


Een waterontkalker thuis installeren: hoe werkt een ontkalker, ontdek de voordelen, vergelijk prijzen en geniet van zacht water.

Een waterontkalker is hét middel om zowel de kwaliteit van het water te verbeteren, als bij te dragen aan de instandhouding van het milieu – en tenslotte, uw waterfactuur iets minder hoog te doen oplopen. Een waterontkalker maakt het water zoals de naam zelf zegt minder hard door het aanwezige kalk te verwijderen, waardoor het enkele voordelen biedt in vergelijking met gewoon leidingwater. Voor er meer informatie gegeven kan worden over de verschillende types waterontkalkers, is het immers belangrijk te beseffen dat dergelijk water effectief voordelen biedt.


 

Voordelen van een waterontkalker

Leidingwater loopt het risico te hard te worden door de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium en kalk, die de kwaliteit van het water bedreigen. Een waterontkalker maakt hier korte metten mee door het water te reinigen van dergelijke stoffen en dus zachter en gezonder water te verzekeren.

Daarom dan ook dat onthard water ideaal is om van te drinken: de geringe aanwezigheid van onder andere kalk maken het gezonder. Daarbij zorgt onthard water er letterlijk voor dat gewassen kledij zachter gaat voelen, en kan het ook gebruikt worden om mee te douchen.

Waterontkalker kopen

Waterontkalker kopen


Twee types waterontkalkers qua werkwijze

Waterontkalkers komen in verschillende soorten, maar over het algemeen kunnen we twee types onderscheiden. Zo zijn er ontkalkers die zonder elektriciteit werken, en types die elektriciteit nodig hebben. Daarbij bestaan er ook soorten die op batterijen werken.

Op het vlak van werkwijze kunnen er echter twee types onderscheiden worden:

– Hydraulische/mechanische, volume-gestuurde water ontkalkers

– Elektronische, tijd-gestuurde waterontkalkers.


waterverzachters prijzen offerte


Mechanische water ontkalkers

Dergelijke ontkalkers werken op waterdruk en regenereren water als de hoeveelheid beschikbaar water onder een bepaald niveau zakt. Bij de uitgaande stroom zit een watermeter (waardoor geregenereerd of teruggespoeld water dus niet wordt meegeteld), en een soort waterschroef die een klok aanstuurt meet hoeveel onthard water precies aanwezig is.

Zodra die klok op een bepaalde stand komt te staan, vindt er zogenaamde regeneratie plaats van water. Dergelijke systemen zijn relatief goedkoop in vergelijking met een elektronisch type, maar er is wel kans op overbodige spoelingen (ook als er geen water wordt gebruikt). Daardoor gebruikt het systeem veel zout, waardoor de kosten na verloop van tijd kunnen oplopen.

Elektronische waterontkalkers

Dergelijke ontkalkers werken natuurlijk op elektriciteit en zijn voorzien van een ingenieus systeem, gebaseerd op een kalender. Op die manier worden spoelingen op vaste tijdstippen uitgevoerd, wat voordelig uitkomt als de afname van water eerder constant is, of als er dagelijks nood is aan regeneratie. Dit systeem biedt daarbij het voordeel dat overbodige spoelingen niet voorkomen, met minder zoutverspilling als gevolg.


Vergelijk de Prijs van de beste Waterontkalkers >


Soorten waterontkalkers wat betreft toepassing

Naast de verschillende types waterontkalkers op het vlak van werkwijze, zijn er heel wat ontkalkers die speciaal voor bepaalde toepassingen zijn bedoeld:

1. Huishoudelijke waterontkalkers

Een waterontkalker is de ideale tool om uw woning van zacht water te voorzien, en hebben meestaal een inhoudt van max dertig liter (soms minder bij gezinnen met vier personen). Op die manier kan er tot 1,7 kubieke meter onthard water voorzien worden, per uur! Voor grotere huishoudens is natuurlijk een iets groter systeem nodig.

Dergelijke ontkalkers kunnen verkregen worden met of zonder ombouw. De keuze hangt grotendeels als van waar u de waterontkalker wil plaatsen. Een waterontkalker met ombouw heeft een integraal zoutreservoir, terwijl één zonder ombouw over een apart reservoir en een hars-cilinder beschikt.


waterverzachters prijzen offerte


2. Professionele water ontkalkers

Kleine bedrijven kunnen ook wel varen bij de installatie van een waterontkalker. Voor slagers, dokters, kapsalons, maar ook scholen, hotels, tandartsen en restaurants kiezen best voor een dergelijk systeem. Professionele waterontkalkers werken op dezelfde manier als de huishoudelijke, maar genereren wel meer water.

3. Industriële ontkalkers

Ook grotere bedrijven kunnen genieten van de voordelen van een waterontkalker dankzij industriële types, speciaal ontworpen voor grote gebouwen en een al even afhankelijkheid van water. Of het nu gaat om een ziekenhuis, een groot restaurant, een bibliotheek, industriële bedrijven, een gemeentehuis of hele appartementsblokje, dergelijke systemen bieden enkele een meerwaarde.

Dergelijke ontkalkers bevatten enorme hars-cilinders van wel 40 liter of nog meer. Hoewel de werking van de waterverzachter vergelijkbaar is met die van de huishoudelijke en professionele waterontkalkers leveren ze dus nog meer zacht water en ook veel sneller, om aan de grote behoefte te voldoen.

4. Simplex ontkalkers

Vaak bestaat er twijfel over welke waterontkalker het best geschikt is. Er bestaat systemen met één hardcilinder, maar evengoed exemplaren met twee. Huishoudens hebben doorgaans genoeg aan één cilinder (een simplex systeem), maar natuurlijk wordt de hoeveelheid benodigd water bepaald door het waterverbruik, alsook hoe hard het water is.

Simplex waterontkalkers zijn handig als u waterverbruik niet al te hoog is, waardoor het volstaat om het systeem bijvoorbeeld ’s nachts water te doen genereren. Bij twijfels is het hoe dan ook aangeraden om advies te vragen aan een specialist.

5. Duplex ontkalkers

Zoals de naam het zelf zegt beschikt een dergelijk systeem over twee cilinders. De ene regenereert het water, terwijl de andere het onthardt. Dit biedt natuurlijk als voordeel dat er zelfs tijdens het regeneratieproces onthard water beschikbaar blijft. Dit proces duurt doorgaans 10 tot 20 minuten.

Daarbij wordt dit door de waterontkalker automatisch bepaald, dus heeft u er geen omkijken naar. Dergelijke systemen worden vooral gebruikt als er nood is aan veel water dat continu geleverd kan worden.


waterverzachters prijzen offerte


6. Waterontkalker met aparte module

Een waterontkalker zonder ombouw biedt flexibiliteit, omdat het reservoir voor het zout niet aan de vlinder bevestigd is. Dit is vooral handig als u de waterontkalker bijvoorbeeld in de kruipruimte wil zetten, maar de leidingen zich hoger bevinden. Of als het spoelwater relatief ver moet stromen. In dit geval kunt u het reservoir op de grond positioneren en de hardcilinder iets hoger plaatsen.

7. Kleine waterontkalker

Ook hier zegt de naam al genoeg: een dergelijke waterontkalker is relatief klein en worden vooral gebruikt in huishoudens. Ze zijn zo compact dat u ze gewoon in een kastje kunt plaatsen. De integratie van het reservoir en de cilinder besparen daarbovenop nog meer plaats. Dergelijke ontkalkers zijn meestal volume-gestuurd, en gaan dus vanaf een zekere hoeveelheid water pas genereren.


Waterontkalker tegen kalkaanslag

Waterontkalker tegen kalkaanslag


Prijzen van Waterontkalkers

Door de vooruitgang van de technologie is er een grote variëteit aan waterontkalkers op de markt. Het is overweldigend en moeilijk voor de kopers van waterontkalkers om een goede en betrouwbare water ontkalker v

oor hun huis te kiezen. Deze korte gids beziet de problemen zoals: wat zijn de installatiekosten en onderhoudskosten van waterontkalkers? En wat is de geschatte prijsrange en de kosten van zout? Als u een waterontkalker wilt kopen, is het het beste om goed geïnformeerd te zijn over de prijzen en kosten. Voordat u een waterontkalker koopt, moet u verschillende dingen overwegen, zoals de afmeting, capaciteit, regeneratiefrequentie, zoutbehoefte en onderhoud, voordat u een waterontkalker koopt. Lees verder om meer te weten te komen over de prijzen van waterontkalkers.

Waarom een Waterontkalker kopen?

Voordat we verder gaan naar de prijzen van waterontkalkers, is het belangrijk om te begrijpen waarom u zou moeten investeren in een goede waterontkalker. Een waterontkalker doet meer dan slechts het omzetten van hard water in zacht; het beschermt uw apparaten zoals boiler en leidingen door het verwijderen van de schadelijke moleculen en ionen van Natrium en Magnesium die aanslag veroorzaken in leidingen. Dit bespaart u honderden euro’s aangezien uw leidingen jarenlang schoon en helder blijven en u krijgt gezuiverd water dat vrij is van schadelijke ionen. Bedenk dat kalkaanslag niet zomaar weggepoetst kan worden; u zal extra gereedschappen moeten kopen of een professional inhuren om de kalkaanslag te verwijderen, wat niet goedkoop is.

Prijs van een waterontkalker

Er is een variëteit aan types waterontkalkers zoals anti-kalk filters, anti-aanslag filters, magnetische waterontkalkers en ontkalkers. Prijzen van waterontkalkers variëren naargelang het type waterontkalker. Doorgaans heeft een goede waterontkalker een prijs van € 1,200 tot 1,800, inclusief de installatie en zout voor het eerste jaar.

Waterontkalker Installatie: kosten

Bepaalde dealers includeren de installatiekosten in het complete pakket, wat betekent dat u niet extra hoeft te betalen voor de installatie. Echter, er zijn nog steeds sommige installatie-gereedschappen waarvoor u zult moeten betalen, bijvoorbeeld: u zult afdichting-kleefband nodig hebben voor de leidingen, elektriciteitskabels- en aansluitingen om uw waterontkalker te verbinden met de leidingen. Verschillende types leidingen vereisten verschillende gereedschappen voor de installatie, wat duur kan zijn.


waterverzachters prijzen offerte


Waterontkalker Onderhoud: kosten

Sommige waterontkalkers gebruiken elektriciteit om te regenereren en anderen werken zonder energiebron. De onderhoudskosten van een waterontkalker hangen af van het type waterontkalker en zijn regeneratiefrequentie. De prijzen van waterontkalkers worden nauwelijks beïnvloed door de onderhoudskosten omdat de meeste ontkalkers niet veel onderhoud nodig hebben.

Prijs van onthardingszout | prijs van een waterontkalker

De kosten van waterontkalkers stoppen niet bij de aankoopkosten. Na de aankoop hangen de kosten van een waterontkalker af van hoeveel zout de waterontkalker verbruikt. Zouten voor waterontharders zijn niet goedkoop, wat uiteindelijk een invloed kan hebben op de prijzen van waterontkalkers. Daarom moet u zeker weten dat u alle bijkomende kosten kent, voordat u een waterontkalker koopt.

Er zijn verschillende dealers in waterontkalkers, die verschillende prijzen van waterontkalkers hanteren. U moet een waterontkalker vinden die past bij de behoeften van uw huishouden en die betaalbaar is voor u. Aan een goede prijs dus.


Waterontkalker thuis installeren


Waterontkalker

Waterontkalker


Om waterontkalkers te begrijpen, is het relevant om te bespreken wat hard water is. Het is vooral een soort water dat een aantal zware minerale ionen bevat zoals magnesium, calcium en andere mineralen. Deze lossen op in het grondwater en komen uit de omringende grond en gesteente. Het grootste probleem met dit water is dat de opgeloste ionen leiden tot galvanische corrosie, niet te vergeten dat ze zich ophopen op de zijkant van de pijpen. Dit staat bekend als “kalk”, dit vermindert de stroom en uiteindelijk verstopt het ze. Daarnaast reageren deze mineralen met zeep en vormen dan een kleverige oplossing. Dit voorkomt zeep van het uitvoeren van zijn normale functie.

Waterontharding betreft hoofdzakelijk de verwijdering van zware minerale ionen van water door een aantal verschillende technieken. Deze omvatten een ionenwisselaar, destillatie, omgekeerde osmose, kalk ontharden, regenwater verdunning, …


waterverzachters prijzen offerte


Werking van een waterontkalker

Waterontkalkers die in woningen zijn geïnstalleerd zijn een soort filtersystemen, die mineralen zoals calcium en magnesium te verwijderen, met behulp van een ionenwisselaar mechanisme. Door de waterontkalkers worden de hiervoor genoemde mineralen onttrokken en vervangen door natrium-of kalium-ionen. Dit gaat dan uiteindelijk naar de belangrijkste toevoer van het huis.

Een van de componenten van een waterontkalker is de pekel-tank. Hier wordt de verzadigde zoutoplossing. Hierna komt de mineraal-tank; hier stroomt het inkomende hard water via negatief geladen hars-korrels. De positief geladen minerale afzettingen in het water voelt zich tot deze korrels aangetrokken. Vanwege de verschillende ladingen treedt ionenuitwisseling op en worden vaste mineralen, calcium en magnesium verwijderd. Het water is nu zacht en de problematische mineralen zijn onttrokken.

Het belangrijkste component van een water ontkalker is de regelklep. Het is computergestuurd en kan worden beschreven als het “brein” van de hele operatie. Het laat water in de tank en mineralen weer uit de pekel tank. Het heeft de zeer belangrijke functie van het daadwerkelijk ontladen van de mineraal tank zodra het negatief is geladen.

Regeneratie is het proces van het ontladen van de waterontkalker. Hier wordt de beweging van het water in de tank omgekeerd om eventuele resten of afval uit te spoelen. Dit proces wordt backwash genoemd. Zodra dat gebeurd is, wordt het afval door middel van een afvoer verwijderd.

Vervolgens na de pekel tank, beweegt de oplossing met de positieve ionen in de mineraal tank. Eenmaal binnen, worden de negatief geladen korrels en de positief geladen oplossingen als gevolg van ionisatie aangetrokken. Hierdoor wordt de lading op korrels vervangen van negatief naar positief. Er moet worden opgelet dat de pekel oplossing sterk geconcentreerd is om de negatieve calcium en magnesium ionen uit de hars-korrels verplaatsen.

Zodra het bovenstaande proces is voltooid wordt de pekel-oplossing weggevoerd door de afvoer. Hierna is de waterontkalker of waterverzachter weer klaar. Het proces gaat weer door met water dat opnieuw in de mineraal-tank word gepompt. In dit stadium worden de korrels positief geladen door de kalium-of natrium-ionen. Nadat er weer hard water terug is in het reservoir, gaan de harde minerale ionen uit het water naar de korrels. Het veranderingsproces vindt plaats en de korrels worden uiteindelijk negatief geladen met de zouten in het water. Nadat het proces is voltooid test de computer (de regelklep van de waterontkalker) de concentratie van de oplossing. Hierna kan het proces naar aanleiding van de uitkomst van de test worden herhaald.


 

Waterontkalker

Info: waterontkalker kopen | waterontkalkers op leidingnet | waterontkalker zonder afvoer | waterontharder | waterontkalker plaatsen | beste waterontharder | waterontkalker


 • beste waterontharder
 • beste waterontkalker
 • hoe werkt een waterontkalker
 • magnetische waterontkalker
 • wat kost een waterontkalker
 • waterontharder nadelen
 • waterontharder of waterontkalker
 • waterontharder op leiding
 • waterontharder reviews
 • waterontkalker huis
 • waterontkalker installeren
 • waterontkalker kopen
 • waterontkalker magneet
 • waterontkalker op waterleiding
 • waterontkalker plaatsen
 • waterontkalker prijs
 • waterontkalker thuis
 • waterontkalker zonder zout
 • waterontkalkers op leidingnet