Waterhardheid Meten
Water uit de grond, zoet water meren of rivieren zal geheid een aantal onzuiverheden hebben, waarvan sommige niet geschikt zijn om te drinken. Waterhardheid komt door de hoeveelheid calcium en magnesium-ionen dat in het water zit. Dit komt vooral door mineralen in de omgeving die sijpelen in het water. Een grote hoeveelheid van deze ionen resulteert in water dat ongeschikt is voor alle toepassingen, dus wordt het noodzakelijk om de waterhardheid te meten en zodanig voor gebruik te behandelden.
De problemen die in verband staan met de waterhardheid
Eerst en vooral, heeft hard water de neiging om afzettingen op buizen en andere gebruiksvoorwerpen achter te laten. Dit kan zeer problematisch zijn, waardoor het essentieel is om de waterhardheid te meten, aangezien het de waterstroom vermindert en de leidingen uiteindelijk kan verstoppen. Deze eigenschap kan uiteindelijk huishoudelijke apparaten die gebruik van water maken kapot maken, zoals de wasmachine of de vaatwasser.
In industriële toepassingen, wordt nogmaals, het water ongeschikt gemaakt voor gebruik. Het kan niet gebruikt worden in machines omdat het uiteindelijk kan zorgen voor verstopping van de leidingen en het verminderen van de waterstroom. Ketels en andere machines kunnen geen gebruik maken van dit soort water en de bedrijven moeten waterhardheid meten en behandelen voordat het in zware machines kan worden gebruikt, om eventuele gezondheidsrisico’s te voorkomen.
Kalkaanslag kan worden gezien door een dwarsdoorsnede van een recent vervangen pijp te maken, de aanslag op de zijkanten is de kalkaanslag. In dezelfde geest is het te zien op tal van keukengerei, theepotten, wanneer het water verdampt blijft het een klein beetje achter op het metaaloppervlak.
Een ander probleem dat in verband wordt gebracht met de hardheid van het water is dat het reageert met zeep, wat voorkomt dat objecten goed inzepen. Dit wordt problematischer naarmate grotere hoeveelheden zeep en wasmiddel worden gebruikt zonder het gewenste resultaat. Zeep laat een precipitaat achter op het lichaam, dat niet gereinigd wordt door eenvoudige verdunning. Proberen om je haar te wassen met dit water kan moeilijk zijn en een dunne laag wordt gevoeld op het haar, die gewoon niet weg te halen is met water. Een dunne laag wordt ook gevoeld op het bad en laat uiteindelijk vlekken achter wanneer het verdampt.
Proberen om de keuken of andere gebruiksvoorwerpen met dit water te wassen kan moeilijk en problematisch zijn, met geen enkele hoeveelheid water reinigen de voorwerpen. Handen zijn ook nooit schoon, ongeacht de verwatering, een laag van zeep is altijd te voelen op de handen en gaat gewoon niet weg.
Rekening houdend met de gezondheidsrisico’s van het gebruikte harde water, vinden veel mensen de smaak nog steeds beter in vergelijking met zacht water, waarvan men zegt dat het “plat” smaakt. Talrijke studies beweren dat het helpt voldoen aan de minerale eisen van het lichaam. Daartoe wordt het noodzakelijk om waterhardheid en minerale samenstelling te meten. Het kan een groot aantal mineralen, die ongeschikt zijn voor consumptie bevatten.
Er zijn beweringen dat de hardheid van het water zeer schadelijk kan blijken, met behulp van het voorbeeld van kalkaanslag op leidingen. Wat als dezelfde aanslag blijft zitten op onze slagaders en aders? Dit zou desastreus blijken, echter is dit niet met zekerheid bekend en dus, moeten we voorzichtig te werk gaan, dus meten we de hardheid van het water in ons gebied en behandelen het wanneer het hoger is dan een bepaald niveau.
Waterhardheid meten met een waterontharder
Hard water of zacht water in uw woning?
Iedereen heeft wel eens gehoord van waterhardheid. Maar wat is dat nu precies?
De waterhardheid geeft de concentratie aan van metaalionen in leidingwater. Dit zijn meestal magnesium- en calciumcarbonaat. Het meeste drinkwater in België wordt gewonnen uit de bodem.
Hard water bevat veel kalk. Ook al heb je misschien hard water, dit heeft doorgaans geen gevolgen voor de gezondheid van mens of dier.
Duitse of Franse graden
De hardheid van water kan uitgedrukt worden in verschillende eenheden. In België wordt vaak de Duitse of Franse hardheid gehanteerd, uitgedrukt in fH. De schaal loopt van zeer zacht water naar gemiddeld water tot zeer hard water. De waterhardheid verschilt van gemeente tot gemeente.
Kalkafzettingen
Het is erg belangrijk je bewust te zijn van de hardheid van het water. Boven de 4 fH in Franse graden zal kalk zich gaan afzetten en dat heeft gevolgen voor apparatuur en waterleidingen waar water doorheen stroomt. Iedereen kent wel de wittige aanslag die op de muren in de douche tevoorschijn komt, hetzelfde gebeurt in de wasmachine, de koffiezet en in de kraan. Deze afzettingen zorgen ervoor dat water steeds minder gemakkelijk door de leidingen kan stromen en dat apparatuur op een gegeven moment kapot zal gaan. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een hogere energierekening en is het een aanslag op het milieu.
Hygiëne
Ook uit hygiënisch oogpunt is het goed om te letten op kalkaanslag. Elke druppel water zet een laagje kalk af en hoe vaak je ook schoon maakt, dit proces blijft altijd doorgaan. Deze kalkaanslag is een ideaal oppervlak voor bacteriën en schimmels om zich op te af te zetten. Ze veroorzaken een muffe geur en zorgen ook voor verkleuringen op de muren, vloeren en andere oppervlakken waar kalk zich afzet.
Waterhardheid meten
Er zijn redenen genoeg om kalkaanslag te verwijderen. Veel schoonmaakmiddelen zijn echter agressief en zuur en kunnen daardoor juist de tegels, voegen en chroom nog meer aantasten. Bovendien zijn ze slecht voor het milieu. Het is veel beter om de oorzaak bij de bron aan te pakken: de waterhardheid zelf. Daarom moet je eerst de waterhardheid meten.
Er zijn op internet websites te vinden met een overzicht van waterhardheid per gemeente. Die kun je raadplegen om er achter te komen hoe het met het water in jouw gemeente gesteld is. Er zijn ook winkels en online shops die waterhardheid-teststaafjes verkopen. Daarmee kan je zelf de waterhardheid meten. Ze hebben een eenvoudig af te lezen waarde.
Blijven schoonmaken
Om je apparaten, kranen en muren te beschermen tegen kalk in het water zal je regelmatig moeten schoonmaken. Door goed te schrobben en krachtige schoonmaakmiddelen te gebruiken kun je aanslag de verwijderen. Dit zijn echter pleisters op de wonde.
Ontdek in dit artikel waarom het belangrijk is dat je de waterhardheid van uw leidingwater meet.
Het probleem efficiënt aanpakken
Om het probleem van waterhardheid aan te pakken kan je een waterontharder te kopen. Deze apparaten kunnen op een efficiënte en zuinige manier kalk uit het water filteren om de ideale waterhardheid te verkrijgen. Uiteindelijk zal je genieten van zacht water, dat geen kalk afzet, de buizen niet dicht doet slibben en er zal geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmels in de badkamer ontstaan.
Dit betekent dat er minder hard geschrobd hoeft te worden, er minder schoonmaakmiddelen gebruikt worden en door de vrije doorstroming van het water zal ook de energierekening dalen. Dit alles is ook veel beter voor het milieu. Redenen genoeg om een waterontharder aan te schaffen.
De waterontharder, een simpele oplossing
Zolang hard water je huis binnenkomt, zal kalkaanslag altijd zorgen voor problemen in buizen en apparaten waar water mee in contact komt. Zolang de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt blijft kalk zich afzetten. Met een relatief eenvoudige oplossing, het plaatsen van een waterontharder, zal je geen last meer hebben van dit vervelende probleem. Een investering in een waterontharder betaalt zichzelf gemakkelijk terug in een daling van de stroomkosten, maar ook in het feit dat afwasmachines, wasmachines en dergelijke lang niet zo snel vervangen hoeven te worden.
Hoe kan een waterontharder mijn energiefactuur naar beneden halen?
Niet iedereen is zich ervan bewust, maar het water dat uit de kraan komt, is niet overal in het land hetzelfde. Het water varieert van regio tot regio in de hoeveelheid opgeloste mineralen die het bevat. Hoeveel calcium en magnesium in kraanwater zit, hangt af van de hoeveelheid kalk die in de grond zit. Het water wordt immers opgepompt uit de grond.
Gebieden met kalkrijke grond hebben ook kalkrijk, hard water. Het is algemeen geweten dat hard water schadelijk is voor wasmachines en voor andere huishoudelijk apparaten. Wist u ook dat de kwaliteit van uw water een rechtstreeks gevolg kan hebben op uw energierekening? Een waterontharder maakt niet alleen uw hard water zachter, uw energiefactuur kan er ook door dalen.
Een efficiëntere waterboiler met een waterontharder
Hebt u al eens een oude waterboiler verplaatst of vervangen? U dacht dat deze met een lege watertank relatief licht zou zijn? Dan bent u mogelijk verrast door het hoge gewicht van het toestel. De schuldige hiervoor: kalkaanslag. In de loop der tijd verzamelt er zich heel wat kalk in elke boiler waar hard water doorheen stroomt. Op jaarbasis kan zich dus bijna een kilo kalkaanslag in een waterboiler vormen. Een boiler die vele jaren is gebruikt, draagt zo al snel meer dan tien kilo aan mineraal resten met zich mee. Dit verlaagt niet alleen de levensduur van uw waterboiler maar ook de efficiëntie van het apparaat.
De invloed van hard water op de efficiëntie van een waterboiler is groot. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een onderzoek uitgevoerd door het Amerikaanse onderzoeksbureau Battelle Memorial Institute. De onderzoekers testten dertig waterboilers voor een periode van negentig dagen. De helft van de boilers werd getest met hard water en de andere helft met zacht water.
Vervolgens werd voor elke boiler nagegaan hoe de efficiëntie van het apparaat zich gedurende de drie maanden daarna ontwikkelde. De boilers met zacht water werden gedurende die drie maanden niet of nauwelijks minder efficiënt. Bij de boilers met hard water daarentegen werd een grote terugval in de efficiëntie waargenomen. Het energieverbruik steeg hierdoor bij sommige boilers met meer dan twintig procent.
Dankzij een waterontharder verbruikt uw boiler minder energie
Bij een gemiddeld gezin is de waterboiler verantwoordelijk voor zo’n tien tot twintig procent van de energierekening. De kalkaanslag in uw boiler vormt dus al snel ook een forse aanslag op uw portemonnee. Met een waterontharder voorkomt u deze onnodige energiekosten.
Het onthardingszout in de waterontharder zorgt er namelijk voor dat de schadelijke mineralen aan het water worden onttrokken. Doordat het water minder calcium (en magnesium) bevat, kan het ook geen kalk meer achterlaten in uw boiler. Kalkaanslag krijgt dan geen kans meer en uw boiler werkt optimaal zonder onnodig energieverlies.
Met zacht water kleding wassen op lage temperaturen
Hard water reageert anders op zeep dan zacht water. Zacht water dat in contact komt met zeep creëert volop schuim. In hard water is er meer product nodig om hetzelfde effect te bereiken. De mineralen in hard water hebben een invloed op de schuimvorming. Naast weinig schuim ontstaan er ook zeepresten die niet oplossen in het water. Zo ontstaat er een slijmerig residu dat achterblijft op sanitair, in onze poriën of op gewassen kledij. In het geval van kledij wordt er daardoor bijvoorbeeld meer wasmiddel gebruikt of op hogere temperaturen gewassen.
Ook dit nadeel van hard water wordt bevestigd in het door het ‘Battelle Memorial Institute’ uitgevoerde onderzoek. In dit onderzoek zijn wasmachines ingezet om negen verschillende vlek soorten (van koffie tot bloed) uit kleding te verwijderen. De wastemperatuur bedroeg hierbij 60, 80 of 100 °F (ongeveer 15, 25 en 40 °C). Daarnaast werd ook met verschillende waterhardheden gewerkt.
Wat bleek? De vlek verwijdering verbeterde aanzienlijk wanneer met zachter water werd gewassen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld vlekken die met hard water alleen bij 100 °F (40 °C) verdwijnen, met zacht water al op 60 °F (15 °C) effectief worden bestreden.
In dit artikel ‘waterhardheid meten met een waterontharder’ krijg je tips hoe je jouw hard water onder controle kan houden.
Een waterontharder verlaagt het energieverbruik van uw wasmachine
Een wasmachine en een droogkast zorgen voor vijf tot tien procent van het totale energieverbruik van een gemiddeld gezin. Hoeveel energie uw wasmachine exact verbruikt, hangt uiteraard af van het specifieke apparaat dat u bezit. Om die reden krijgen wasmachines tegenwoordig een energielabel toegekend. Wat echter minder bekend is, is dat ook het type water dat u gebruikt bepalend is voor de efficiëntie en het energieverbruik van uw wasmachine. Door te wassen met zacht in plaats van hard water kan uw wasmachine optimaal werken.
Dit is goed voor het milieu maar ook voor uw energiefactuur.
Een waterontharder maakt droogkasten en vaatwassers efficiënter
Een waterontharder is gunstig voor de werking van elk huishoudelijk toestel waar water doorheen stroomt. Zacht water voorkomt immers de opbouw van kalkaanslag. Deze kalkaanslag werkt in de apparaten als een obstakel waar het water zich langs moet wurmen. Dit kost uiteraard meer energie. De droogkast of de vaatwasser, verliest dus bij elk gebruik iets van zijn efficiëntie door hard water. Met een waterontharder wordt dit proces gestopt en voorkomt u dat uw huishoudelijke apparaten in de loop der tijd meer energie verbruiken voor hetzelfde werk.
Bespaar maandelijks een mooi bedrag met een waterontharder
Een waterontharder maakt uw water zachter en heeft zo dus een onrechtstreeks effect op uw energierekening. Dit is gunstig voor de efficiëntie van uw waterboiler, wasmachine, wasdroger, vaatwasser en uiteindelijk voor elk apparaat waar (warm) water doorheen stroomt. Met een waterontharder kunt u dus maandelijks tientallen euro’s of meer besparen op uw energiefactuur.
Hoe kies ik de juiste waterontharder voor mijn huis?
Wanneer je beslist hebt dat je een waterontharder gaat kopen, is de volgende vraag waarmee je geconfronteerd wordt natuurlijk: welke waterontharder? Er zijn immers verschillende types op de markt en er zijn heel wat factoren die bepalen of een specifiek toestel al dan niet geschikt is voor jouw huis. Om goed geïnformeerd te zijn, is het belangrijk om weten hoe een waterontharder eigenlijk werkt.
De werking van een waterontharder
Vooraleer een waterontharder te kopen heb je wellicht onderzoek gedaan naar de voordelen ervan. Een waterontharder is de meest voor de hand liggende oplossing om kalk uit het water te verwijderen. Het toestel werkt volgens het principe van ionenwissel werking: leidingwater wordt door een tank met een filter geleid. In die filter zitten een bepaald soort harskorreltjes. Deze korreltjes, die negatief geladen ionen zijn, binden de kalk uit het water aan zich vast en vervangen ze door positief geladen natriumionen.
Na verloop van tijd geraken die bolletjes verzadigd en moeten ze gespoeld of geregenereerd worden. Dat gebeurt door een spoeling met zout. Tijdens dit proces dat we ‘regeneratie’ noemen worden de vastgezette ionen (die dus kalk zouden vormen) door de afvoer weggevoerd en zijn de harskorrels weer klaar voor gebruik!
De verschillende types besturingssystemen
De meeste waterontharders werken volgens het principe van ionenuitwisseling. Ze kunnen echter op een verschillende manier aangestuurd worden.
Dat verschil in besturen bepaalt wat de grootste verschillen qua prestatie van de waterontharders zijn. We zetten ze even op een rijtje:
Tijdsgestuurde waterverzachters
Met dit besturingssysteem verloopt de regeneratie volgens vaste tijdsintervallen. Het grote voordeel hierbij, is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Dit toestel zal de juiste keuze zijn voor mensen met een heel regelmatig waterverbruik. Voor de instellingen wordt er dan enkel rekening gehouden met het waterverbruik. Dat betekent dat de regeneratie op vaste tijdstippen gebeurt.
Het toestel houdt echter geen rekening met de verzadiging van de hars tank. Het kan dus zijn dat de harskorrels nog niet helemaal verzadigd zijn terwijl het toestel al begint te regenereren. Zo wordt er dan nodeloos zout verspild. Anderzijds kunnen de hars deeltjes al verzadigd zijn, terwijl het toestel nog volop probeert te ontharden. In dit laatste geval verloopt het ontharden dus niet meer optimaal en stroomt er weer hard water uit de leidingen. Een tijdsgestuurd systeem is dan ook enkel aan te raden als je een zeer gelijkmatig verbruik hebt.
Volume gestuurde waterontharder
Dit besturingssysteem zal detecteren wanneer de hars tank zijn capaciteit bereikt heeft en dan pas zal de regeneratie starten. Deze toestellen richten zich dan ook volledig op het daadwerkelijke verbruik. Het spreekt dan ook voor zich dat hoe exacter het systeem ingesteld wordt, hoe zuiniger dit toestel zal zijn.
Intelligente volumetrische waterontharders
Dit type, dat ook wel elektronische waterontharder genoemd wordt, gaat nog veel verder. Aan de hand van geavanceerde elektronica wordt het verbruik in kaart gebracht met behulp van ingebouwde sensoren. Zo worden de regeneraties exact aangestuurd. Het spreekt echter voor zich dat de initiële investering bij dit type wel groter is dan bij de mechanische sturingen.
info waterhardheid meten met een waterontharder
Het belang van regeneratie
Het belangrijkste aspect bij de keuze van een waterontharder is de manier van regeneratie. Als je een waterontharder koopt is het dus belangrijk om uw verbruik goed in kaart te brengen. Interessant om weten is dat er waterontharders bestaan met één tank of met twee tanken. Een ontharder met twee tanken zal ook tijdens het regenereren zacht water kunnen leveren in tegenstelling tot een waterontharder met één tank. Grote gezinnen zullen hier dus meer bij gebaat zijn. Een waterontharder met twee tanken neemt wel meer ruimte in beslag.
Waterhardheid kan je meten met een waterontharder, het kan de waterhardheid ook onder controle houden. Ontdek in dit artikel waarom het belangrijk is dat je jouw waterhardheid dikwijls controleert.
Met welke factoren moet je nog rekening houden?
We weten nu welke diverse besturingssystemen er bestaan en wat regeneratie is. Maar waarmee moet je eigenlijk nog rekening houden voordat je een waterontharder koopt? Ook dit zetten we even op een rij:
Het verbruik
Het eerste wat je in kaart zou moeten brengen is uw daadwerkelijk verbruik. Het heeft immers totaal geen zin een duur en groter toestel aan te kopen als dat niet nodig is. Anderzijds zal een te kleine waterontharder harder moeten werken voor jouw verbruik. Bijgevolg zal het toestel sneller verslijten en minder efficiënt zijn dan een groter model.
Grootte van het huis
Er is een logische relatie tussen de grootte van het huis en de hoeveelheid water die verbruikt wordt. Als er op diverse plaatsen tegelijkertijd onthard water nodig is, spreekt het voor zich dat er al een voorraad onthard water beschikbaar moet zijn. Dit noemen we de doorstroomcapaciteit. Dit is de mate waarin de waterontharder zacht water kan door laten stromen zonder dat er drukverlies is. Reken alleszins op een minimale doorstroom capaciteit van 3 m³/h.
Ruimte voor de plaatsing
Het zou heel vervelend zijn om een waterontharder te kopen en dan te ontdekken dat je helemaal geen ruimte hebt om hem te plaatsen. Dit is dan ook een factor om zeker rekening mee te houden. Niet elk type waterontharder zal te plaatsen zijn in elk type huis. Zeker de grotere modellen of de modellen met twee tanks nemen behoorlijk wat ruimte in.
De capaciteit van ontharden
Een andere belangrijke vraag, is hoe lang de waterontharder kan werken zonder te moeten regenereren? Koop je deze te klein, dan is er een grote kans dat je niet altijd kan genieten van onthard water. Het toestel kan dan niet voldoende zacht water leveren met als gevolg dat je dan af en toe genoegen moet nemen met hard water.
Hoe weet je nu wat een goede capaciteit van ontharden is? Dat heeft te maken met zowel het waterverbruik als de waterhardheid. Dankzij een eenvoudige rekensom kan je de juiste hars inhoud van jouw waterontharder berekenen. Dit doe je door het waterverbruik per dag te vermenigvuldigen met de waterhardheid, uitgedrukt in Franse graden, en dit geheel door 700 te delen.
Geen idee wat te doen? Vraag raad!
Een waterontharder kopen is een investering en het is dan ook niet meer dan logisch dat je je grondig informeert. Heb je moeite om te bepalen wat voor jou de beste optie is? Dan kan je het beter uit handen geven en het advies van een specialist ter zake vragen. Deze zal jou helpen bepalen wat de perfecte waterontharder voor jou is. Zo vermijd je een miskoop en heb je gegarandeerd het meest efficiënte toestel voor jouw verbruik in handen.
Ga naar