Waterfilter versus waterontharder
Hard water en zacht water
Ons leidingwater wordt geleverd door een watermaatschappij. Het wordt grondig gefilterd en gecontroleerd. Niet alle stoffen worden eruit gehaald.
Er zitten bijvoorbeeld nog mineralen zoals calcium en magnesium in. De samenstelling van het water verschilt van regio tot regio. Het water komt natuurlijk niet allemaal van dezelfde bron.
De concentratie mineralen is dus niet overal gelijk. Vandaar het verschil in ‘waterhardheid’. Een term die gebruikt wordt om uit te drukken hoeveel kalk het water bevat.
Zowel te hard als te zacht water hebben bepaalde nadelen:
Te zacht water heeft de eigenschap om allerlei ongezonde stoffen op te nemen uit het materiaal waaruit de waterleiding bestaat. Zo kunnen er schadelijke stoffen in het water terecht komen.
Hard water is nadelig omwille van de vorming van kalk en kalksteen. Het kan heel wat problemen en ongemakken veroorzaken:
• Kalk laat sporen na op het sanitair: op kranen, in het toilet, de douche, het bad, enz. Deze zijn hardnekkig, u moet ze verwijderen met speciale producten.
• Het verbruik van wasmiddelen stijgt. Hard water verhindert de goede werking van wasproducten. Daarom moet u in hard water dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken.
• Er ontstaat kalkaanslag op verwarmingselementen die in contact komen met hard water. Zo kan het element zijn warmte moeilijker afgeven. Kalk heeft een isolerende werking. Gevolg? Het energieverbruik stijgt.
• Deze toestellen gaan ook sneller kapot. Door de kalkaanslag op het verwarmingselement geraken ze oververhit.
• Textiel verslijt sneller in hard water. Kalk tast de vezels aan en de kleuren vervagen sneller. De was is over het algemeen dan ook grauwer.
Gelukkig bestaan er methodes om uw water zachter te maken. Zacht water kunt u verkrijgen door waterontharders of waterfilters te gebruiken. We bespreken de verschillen tussen beide.
|info waterfilter versus waterontharder|

waterfilter versus waterontharder
Een waterfilter
Een waterfilter haalt allerlei verontreinigingen uit het water. Bijvoorbeeld koper – en looddeeltjes. Ze worden vooral gebruikt om leidingwater een betere smaak en geur te geven. Zo is het aangenamer om te drinken. Ook om te koken en om bereidingen te maken, is gefilterd water aangenamer. Ze zijn slechts in beperkte mate in staat om van hard water, zacht water te maken. Een waterfilter wordt lokaal, gebruikt. Meestal in de keuken. Het wordt dan aangesloten op de kraan.
Een nadeel is dat hard water in de meeste leidingen van uw huis aanwezig blijft. Zo kan er nog steeds kalksteen ontstaan. Op het vlak van waterontharding is een waterfilter eigenlijk maar een lapmiddel. Het is wel heel efficiënt om zuiver drinkwater te verkrijgen.
Een waterontharder
In tegenstelling tot een waterfilter, wordt een waterontharder onmiddellijk aan de bron gekoppeld. Aan de waterleiding zelf, daar waar het water het gebouw of de woning binnen komt. Zo kan er zacht water verkregen worden doorheen het volledige huis of gebouw. Er bestaan meerdere technieken voor waterontharding. De meest doeltreffende manier is gebaseerd op ionenuitwisseling en regeneratie met onthardingszout.
U leest het artikel waterfilter versus waterontharder.
Het werkt als volgt:
• Voor het ontharden gebruikt men kleine korrels van kunsthars, die in een cilinder bevinden. Deze cilinder is vergelijkbaar met een filter. Het binnenkomende leidingwater stroomt eerst door deze filter.
• De harskorrels nemen calcium – en magnesiumionen op uit het harde water. Ze worden uitgewisseld tegen natriumionen. Er gebeurt dus een ionenuitwisseling tussen de harskorrels en het water. Het water dat de cilinder verlaat is zacht water.
• De harskorrels in de cilinder moeten regelmatig gespoeld worden. Want na verloop van tijd geraakt het hars verzadigd. Het spoelen van de korrels noemt men ‘regenereren’.
• Het regeneratieproces verloopt automatisch. De waterontharder maakt zelf spoelwater aan dat veel natrium bevat (pekelwater). Het toestel gebruikt hiervoor onthardingszout. De gebruiker moet dit zout regelmatig bijvullen.
• Het pekelwater de calcium – en magnesiumdeeltjes weekt weer los van de korrels. Intussen staat het natriumdeeltjes af aan de korrels. Zo kan de waterontharder weer een nieuwe ontharding cyclus opstarten.
Een voorfilter voor uw waterontharder
U kan ervoor kiezen om een extra filter vóór de waterontharder te plaatsen. Een zogenaamde voorfilter. Zo kunnen kleine verontreinigingen uit het leidingwater gefilterd worden. Ze komen dan niet in uw waterontharder terecht. Een voorfilter bespaart u onderhoudswerk en kan de levensduur van uw waterontharder verlengen.
Het is vooral aan te raden als u het leidingwater ook wil gebruiken als drinkwater.
Waterfilter versus waterontharder

waterfilter versus waterontharder
Hoe kiest u een waterontharder?
Er bestaan verschillende soorten waterontharders. Elk toestel heeft zijn specifieke voordelen en eigenschappen. Welke soort u kiest hangt af van uw waterverbruik. Zowel van het volume, als van de frequentie.
Verschillen bij waterontharders:
• De aansturing: mechanisch of elektrisch?
Voor mechanische waterontharders, de eenvoudigste, is er geen elektriciteit nodig. Zij werken uitsluitend op waterdruk. Ook het regeneratieproces wordt hydraulisch aangestuurd. Deze toestellen zijn niet gevoelig voor storingen. –
Ze hebben wel beperkte instellingsmogelijkheden. Daarom zijn ze goed voor regelmatige verbruikers. Elektrische waterontharders kunnen naar wens ingesteld worden. Deze toestellen verbruiken zo weinig mogelijk zout en water. Een microprocessor stuurt de elektrische waterontharder aan.
• De regeneratie: tijd of volume gestuurd?
Het regeneratieproces kan op een vast tijdstip gebeuren, of op basis van een bepaald volume. De meeste moderne waterontharders werken met volume gestuurde regeneratie. Het spoelen van de cilinder begint dan pas op het ogenblik dat de kunstharskorrels werkelijk verzadigd zijn met calcium en magnesium. Op die manier wordt het onthardingszout op de meest efficiënte manier gebruikt. Bij tijd gestuurde regeneratie kan het gebeuren dat het regeneratieproces te vroeg of te laat gebeurt.
• Het aantal cilinders: één of meerdere cilinders?
Wil u op elk moment beschikken over zacht water? Kiest dan voor een waterontharder met twee cilinders. Terwijl de ene gespoeld wordt, kan de andere intussen verder ontharden.
Vraag voldoende informatie aan een gespecialiseerde installateur
Een ervaren vakman kan u de nodige informatie geven. Informeer u dus zeker goed voor u een waterontharder koopt. Houd rekening met uw waterverbruik, het aantal gezinsleden, de lokale waterhardheid en de ruimte die u hebt om een toestel te plaatsen. Dankzij een waterontharder bent u definitief verlost van alle nadelige gevolgen van hard water.
waterfilter versus waterontharder

waterfilter versus waterontharder
waterfilter versus waterontharder: 5 verschillen tussen een waterfilter en een waterontharder
Het water dat u in huis gebruikt, wordt uit de bodem gehaald. In sommige delen van de bodem zit meer kalk dan in andere delen van de bodem. Wordt hier water gewonnen, dan komt een groot deel van deze kalk in het water terecht. Dit water wordt hard water genoemd. Wordt leidingwater uit een kalkvrij deel van de bodem gehaald of uit een deel van de bodem waar weinig kalk in zit, dan wordt er gesproken over zacht water.
Veel huishoudens maken (onbewust) gebruik van hard water, maar in feite is het veel beter zacht water te gebruiken. Waarom dit beter is en hoe u hard water kunt veranderen in zacht water, leest u op deze pagina.
Hard water gebruiken: de belangrijkste nadelen
U heeft misschien niet eens in de gaten dat u hard water gebruikt, maar in feite brengt het gebruik van hard water enkele nadelen met zich mee. Het eerste nadeel van hard water, is het feit dat de kalk in dit water in uw apparaten kan gaan zitten. Dit betekent dat apparaten als de wasmachine, de vaatwasser, de waterkoker en het koffiezetapparaat minder lang mee gaan door het gebruik van hard water.
Daarnaast kan hard water ook voor vervelende kalkaanslag zorgen, bijvoorbeeld in de badkamer en in de keuken. Dit betekent niet alleen dat u vaker en langer moet poetsen, maar bovendien schadelijke schoonmaakmiddelen moet gebruiken om alles schoon te krijgen. Dit is weer slecht voor de gezondheid en bovendien niet goed voor het milieu.
Dit zijn niet de enige twee nadelen van hard water. Enkele andere nadelen van het gebruik van water met een grote hoeveelheid kalk, zijn de volgende:
– Door het gebruik van hard water functioneren uw apparaten minder goed. Hierdoor moet u bijvoorbeeld meer wasmiddel gebruiken in de wasmachine.
– Het gebruik van hard water bij het wassen kan voor dof haar en zelfs huidproblemen zorgen.
– De boiler en cv-ketel functioneren minder goed als u hard water gebruikt. Dit betekent dat de boiler en cv-ketel meer energie nodig hebben en uw energierekening automatisch hoger uitvalt.
Gebruikt u zacht water in huis, dan gaan uw apparaten langer mee. Ook heeft u geen last meer van kalkaanslag, functioneren uw apparaten beter, ziet uw huid er beter uit, gaat uw haar meer glanzen en gebruikt u minder energie in huis. Wij raden dan ook iedereen aan om zacht water te gebruiken, in plaats van het kalkrijke harde water.
U leest het artikel waterfilter versus waterontharder.
Waterfilter versus waterontharder
Krijgt u hard water uit de kraan, dan hoeft u hier geen genoegen mee te nemen. U kunt hard water namelijk zelf in zacht water veranderen, simpelweg door het juiste hulpmiddel aan te schaffen.
Er zijn twee apparaten die u aan kunt schaffen om hard water in zacht water te veranderen, namelijk waterfilters en waterontharders. Waterfilters zet u op een bron van water, bijvoorbeeld de keukenkraan. Hier zorgt de filter ervoor dat viezigheden niet in het water komen, waaronder kalk in hard water. Een waterontharder werkt hetzelfde, maar dan effectiever. Dit apparaat zet u namelijk op de waterbron van uw gehele woning, wat betekent dat al uw water verzacht wordt. Daarnaast is de waterontharder echt gemaakt voor het verzachten van hard water, terwijl de waterfilter vooral grove viezigheden uit het water haalt.
De verschillen tussen waterfilters en waterontharders
Waterfilters en waterontharders worden vaak door elkaar gehaald, maar in feite gaat het om twee verschillende producten. Zo zijn er diverse verschillen aan te wijzen tussen waterfilters en waterontharders. De belangrijkste verschillen tussen de twee apparaten, zijn de volgende:
1. Waterfilters werken lokaal, waterontharders pakken de waterbron van een hele woning aan.
2. Waterfilters halen vooral grotere viezigheden uit het water, waterontharders reinigen het water helemaal.
3. Waterfilters werken met een standaard filter waar de viezigheden achter blijven hangen, een waterontharder werkt met een speciale harsfilter.
4. Waterfilters dienen regelmatig gereinigd te worden, waterontharders reinigen zichzelf.
5. Waterfilters werken zonder hulpmiddelen, waterontharders werken met zogeheten regeneratiezout. Dit zout reinigt een waterontharder, zodat u dit zelf niet hoeft te doen.
Zoals u ziet, zijn waterfilters en waterontharders hele andere apparaten. De apparaten doen ongeveer hetzelfde, maar waterontharders werken toch het meest effectief bij het ontharden van water. Niet alleen omdat ze alle kalk uit het water halen, maar ook zeker omdat een waterontharder op de bron werkt. Koopt u een waterontharder, dan kunt u overal in huis gebruik maken van zacht water.
De beste waterontharder kopen
Bent u overtuigd van de vele voordelen van een waterontharder? Schaf dan een waterontharder aan voor uw eigen woning. Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt. Welke waterontharder het beste bij u past, is afhankelijk van diverse factoren. Dit hangt onder andere af van het aantal gezinsleden in huis, de hoeveelheid water die u verbruikt en de installatie-mogelijkheden in uw woning.
Een waterontharder expert kan u vertellen welke waterontharder u het beste aan kunt schaffen. Wij raden u dan ook altijd aan om een ontharder niet op eigen houtje te kopen, maar dit altijd met de hulp van een specialist te doen.

waterfilter versus waterontharder
Waarom is een waterontharder veel beter dan een gewone waterfilter: 3 redenen
Waterfilter versus waterontharder: Een waterontharder of een waterfilter voor uw huishouden?
Heel wat huishoudens krijgen te maken met de aanwezigheid van hard water in de woning, en dat kan voor vervelende situaties zorgen. Er bestaat echter wat onduidelijkheid met betrekking tot het grote aanbod aan filters en waterontharders, waardoor men vaak niet goed meer weet wat men nu best kiest voor welke situatie.
Een waterontharder en waterfilter zijn twee systemen die dan wel op elkaar lijken, maar toch een andere functie hebben. Zo gaat een waterontharder zich focussen op het verwijderen van kalk in het water, terwijl een waterfilter andere stoffen verwijdert waardoor het water drinkbaar wordt. Maar ene waterontharder is ongetwijfeld de beste allround oplossing voor zuiver water in uw huishouden.
Waterfilter versus waterontharder: Waarom een waterontharder kopen in plaats van een waterfilter?
Een waterfilter heeft zeker zijn nut, en kan dan ook van groot belang zijn als u zuiver drinkwater hoog in het vaandel draagt. Een waterontharder is echter een nog betere optie, en de volgende 3 redenen leggen uit waarom.
1. Een waterontharder zuivert niet enkel het drinkwater
Het grote voordeel van een waterontharder is dat het niet enkele ene positief effect heeft op de samenstelling van het leidingwater dat bedoeld is om te drinken. Een waterfilter zuivert alle vervuilende stoffen uit het water door middel van een soort membraan, waardoor het water wordt geperst. Het membraan is halfdoorlatend en houdt dus stoffen zoals chloor, bacteriën en virussen tegen, waardoor het water drinkbaar wordt. Een belangrijk voordeel dus.
Een drinkwatersysteem neemt het echter nog een stapje verder en zuivert al het leidingwater in uw woning. Hierdoor wordt het water niet enkel zacht en lekkerder door de filtering van de kalk, maar is het ook veel aangenamer om mee te werken in het huishouden. Zo heeft kalk de neiging om zich vast te zetten op huishoudelijke toestellen, de waterkoker en het koffiezetapparaat, waardoor deze sneller beschadigd geraken en dus om de haverklap onderhouden moeten worden.
Als u echter een waterontharder installeert, dan is er geen sprake meer van kalk. Een dergelijk systeem is dus multifunctioneel: het zuivert het drinkwater door kalk te verwijderen, maar daardoor wordt ook de levensduur van al uw huishoudapparaten verlengd – en dat komt op de lange termijn natuurlijk goedkoper uit / een waterfilter of waterontharder kopen?
2. Een waterontharder helpt u energie te besparen
Een tweede voordeel van een waterontharder is dat het u kan helpen om heel wat energie te baseren in het huishouden. Hoewel dit misschien vreemd kan klinken, is er wel degelijk een verband tussen de hardheid van het water en het verbruik van energie in uw woning. Hard water bevat, zoals reeds werd gezegd, immers veel kalk, en dat is een uiterst isolerende stof.
Als kalk zich echter in verwarmingselementen zoals radiatoren of de boiler gaat vastzetten, dan zorgt dit ervoor dat dergelijke installaties harder moeten werken om de temperatuur van het water of de woning op peil te houden. Het gevolg is een onvermijdelijk stijging van de kostprijs van uw verwarming, en dus een duurdere factuur op het einde van de maand. Een waterontharder maakt echter korte metten met hard water, waardoor kalk geen kans meer maakt en uw verwarmingselementen kalkvrij blijven.
Een waterfilter zuivert dan wel drinkwater, het heeft helemaal geen effect op de kwaliteit van het water als dit voor andere doeleinden wordt gebruikt (zoals in ene boiler, radiator of wasmachine). Een waterontharder is dus een betere optie dan een waterfilter als u het grote plaatje bekijkt!
U leest het artikel waterfilter versus waterontharder.
3. Een waterontharder biedt heel wat meer comfort en maakt het huishouden eenvoudiger
Nog een andere manier waarop een waterontharder de beste keuze bewijst te zijn als u het wat groter bekijkt, is op het vlak van comfort en gemak. Zo zorgt de verwijdering van kalk er, naast het besparen van energie en het verbeteren van de smaak van water, er ook voor dat het huishouden op zich heel wat eenvoudiger en aangenamer wordt. Alweer kan dit vreemd klinken, maar het is wel degelijk en feit.
Een waterontharder maakt onder andere het schoonmaken van de badkamer, de douche, de gootsteen, de wasmachine, enzovoort, gemakkelijker, juist doordat kalk efficiënt verwijderd wordt. Kalk zet zich immers niet enkel vast aan de waterkoker en het koffieautomaat, het teistert ook de tegelvloer van uw badkamer, de rand van het bad en de binnenkant van de wasmachine.
Hierdoor moet u veel vaker schoonmaken, veel meer gebruik maken van reinigende middelen en verliest u dus veel meer tijd, energie en geld. Om nog maar niet te spreken van het nadelige effect van agressieve detergenten op het milieu!
Een waterfilter verwijdert dan wel bacteriën en virussen uit het water, een waterontharder doet veel meer dan dat. U hoeft zo niet langer urenlang te schrobben en de poetsen om die hardnekkige kalklaag van de tegels te krijgen, en de douche proper houden wordt een fluitje van een cent.
Als u dus niet zo goed weet of u moet kiezen voor ene waterfilter of een waterontharder, dan is dit alvast een goede reden om voor de laatste te gaan en naast uw gezondheid ook uw huishouden een handje te helpen!
Een waterontharder, de allround oplossing voor zuiver en kalkvrij water
Natuurlijk is een waterfilter een goede oplossing voor onzuiver, ondrinkbaar water, aangezien het efficiënt vervuilende stoffen verwijdert en dus de aankoop van bijvoorbeeld flessenwater overbodig maakt. Een waterfilter is daarbij eenvoudig te installeren en kost helemaal niet zo veel.
Als u echter op zoek bent naar een systeem dat én water zuivert, én het kalkvrij maakt, dan kunt u best kiezen voor een waterontharder, die ontelbare voordelen heeft voor uw huishouden en uw gezondheid. Kalk is een echte boosdoener voor elke woning, en de nadelige gevolgen ervan zijn vaak niet te overzien. Een waterontharder maakt hier meteen komaf mee, en doet meer dan gewoon water drinkbaar maken.
Daarbij kunt er heel wat energie en geld mee besparen op de lange termijn, waardoor de investering – als u het juist aanpakt – zichzelf gewoon terugverdient. U heeft toegang tot zuiver water, én het kost u haast niets – een win-winsituatie dus.
Waterfilter versus waterontharder