Wat is een waterfilter – Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of Waterontharder, wat neem ik het best?

Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? Kies ik dan voor een waterfilter of waterontharder? Ontdek het hier…

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachter prijzen

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of waterontharder

Wat is het verschil tussen een waterfilter en een waterontharder?

Als er over het zuiveren van kraanwater gesproken wordt, komen vaak de termen ‘waterfilter’ en ‘waterontharder’ ter sprake. Deze termen lijken misschien wel op elkaar en hebben beide te maken met het zuiveren van kraanwater, maar het zijn wel twee hele andere begrippen. Wat het verschil tussen een waterfilter en een waterontharder precies is, leest u op deze pagina.

Twijfelt u erover om een waterfilter of waterontharder aan te schaffen? Dan raden wij u aan om de informatie op deze pagina goed door te lezen. Door onderstaande tekst goed door te nemen, komt u er namelijk vanzelf achter in welk apparaat u het beste kunt investeren en waarom.

Wat is een waterfilter?

Een waterfilter is een speciale filter die op een kraan wordt gezet, bijvoorbeeld op de kraan in de keuken. De filter zorgt ervoor dat viezigheden in het water, zoals bijvoorbeeld onzuiverheden uit de leidingen, niet uit de kraan komen. Deze viezigheden blijven namelijk in de filter hangen. Door een waterfilter op uw keukenkraan te installeren, kunt u dan ook schoner water drinken en gebruiken bij het koken.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat gebruikt wordt om hard water te veranderen in zacht water. Hard water is leidingwater met een grote hoeveelheid kalk, dat bij het winnen van het water uit de bodem meegenomen wordt in de vloeistof. Zacht water is leidingwater met een zeer kleine hoeveelheid kalk of zonder kalk. De waterontharder is het apparaat dat het harde water omzet in zacht water, simpelweg door de kalk uit het water te halen.

Het is mogelijk om een waterontharder uit te breiden met een waterfilter. In dit geval haalt de waterfilter de grove viezigheden uit het kraanwater, terwijl de waterontharder ervoor zorgt dat het harde water verzacht wordt. De filters voor waterontharders worden ook wel voorfilters genoemd, aangezien deze voor de waterontharder worden geplaatst. Door een voorfilter aan te schaffen, kunt u de levensduur van uw waterontharder verlengen.

|info Waterfilter of Waterontharder|


Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of Waterontharder


Waterfilter of waterontharder: verschil

Er zijn enkele verschillen aan te wijzen tussen een waterfilter en een waterontharder. Het belangrijkste verschil tussen deze apparaten, is dat een waterontharder kalk uit hard water haalt. Een waterfilter kan ook een beetje kalk uit het water halen, maar werkt beter op grovere viezigheden uit bijvoorbeeld de leiding. Dit betekent dat de waterontharder hard water kan verzachten, terwijl de waterfilter het water wat oppervlakkiger filtert.

Daarnaast heeft een waterontharder een ander soort filter dan een waterfilter, namelijk een speciale harsfilter. Deze filter moet schoongehouden worden met regeneratiezout. Bij de waterfilter is dit niet het geval.

Deze filter moet u namelijk handmatig schoonmaken, niet met zout.

Tot slot werkt een waterfilter lokaal, ofwel op een specifieke kraan in huis. Een waterontharder werkt op de bron van het water dat u thuis gebruikt. Dit betekent dat als u deze installatie aanschaft, u overal in huis zacht water kunt gebruiken. Wilt u overal in huis gefilterd water gebruiken, dan moet u op alle waterbronnen een waterfilter aansluiten. Bij de waterontharder is dit niet nodig: dit apparaat pakt uw waterprobleem bij de bron aan.

Hard water verzachten met een waterontharder

Steeds meer mensen investeren in een waterontharder om hun harde leidingwater te veranderen in zacht water. Dit is niet voor niets, want het gebruik van hard water brengt enkele nadelen met zich mee. Welke nadelen dit zijn en welke voordelen de waterontharder biedt, leest u in onderstaande alinea’s.

In dit artikel kan u lezen over Wat is een waterfilter – Waterfilter of Waterontharder.

1. De nadelen van hard water

U heeft misschien niet eens in de gaten dat u hard water gebruikt in huis, maar de kans is groot dat u de nadelen van hard water wel herkent. Gebruikt u namelijk hard water in uw woning, dan krijgt u gegarandeerd te maken met specifieke hard water problemen.

De belangrijkste nadelen van het gebruik van hard water, zijn de volgende:

– Uw huishoudelijke apparaten gaan minder lang mee, aangezien hier door hard water kalkaanslag in komt.

– U heeft regelmatig last van kalkaanslag in de badkamer, in de keuken en in het toilet. Deze kalkaanslag krijgt u maar moeilijk weggepoetst.

– Uw apparaten functioneren minder goed en hebben daarom meer energie nodig om hun werk goed te kunnen doen. De wasmachine heeft daarbij ook meer wasmiddel nodig.

– U heeft een hoge energierekening door een verminderde werking van de boiler en/of de cv-ketel.

U kunt zelfs te maken krijgen met huidproblemen door het gebruik van hard water. De kalk in dit water kan namelijk in uw poriën gaan zitten, waardoor u huidproblemen als acne en eczeem krijgt. En heeft u vaak dof haar?

Dan kan dit ook komen door het gebruik van hard water, want de kalk in dit water zorgt ervoor dat uw haar doffer wordt.


waterverzachters prijzen offerte


2. De voordelen van een waterontharder

Door een waterontharder aan te schaffen, heeft u geen last meer van bovenstaande problemen. Uw apparaten gaan langer mee, uw apparaten functioneren beter, u heeft geen last meer van kalkaanslag en uw energierekening daalt drastisch. Daarnaast ziet u er zelf ook beter en gezonder uit, want door zacht water verbetert de conditie van uw huid en gaat uw haar meer glanzen.

Ook goed om te weten: met een waterontharder gaat uw kleding langer mee. Dit komt omdat u minder wasmiddel hoeft te gebruiken om uw kleding goed schoon te krijgen, aangezien de wasmachine met zacht water beter functioneert. Gebruikt u minder wasmiddel, dan blijven de kleuren van uw kledingstukken langer mooi en blijven de materialen bovendien langer van uitstekende kwaliteit.

Een waterontharder kopen? Vraag altijd om professioneel advies

Wilt u een waterontharder kopen om zacht water te kunnen gebruiken in uw woning? Koop dan niet zomaar een waterontharder, maar laat u adviseren door een expert. Welke waterontharder het beste is voor uw huishouden, is namelijk afhankelijk van diverse factoren. Door een expert te raadplegen bij het aanschaffen van een waterontharder, weet u zeker dat u de beste ontharder koopt.

|info Waterfilter of Waterontharder|


Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of Waterontharder


Waterfilter of waterontharder

Het water dat u in huis gebruikt, wordt uit de bodem gewonnen. Zit er veel kalk in de bodem, dan komt deze kalk automatisch in het water terecht dat uit de bodem gehaald wordt. Water met een grote hoeveelheid kalk, wordt ook wel hard water genoemd. Water met weinig kalk, noemen we ook wel zacht water.

Veel mensen gebruiken hard water in hun woning. Hier merkt u misschien niets van, maar hard water kan wel schadelijke gevolgen hebben. Zo zorgt hard water er niet alleen voor dat uw apparaten sneller kapot gaan, maar zorgt het water ook voor een hogere energierekening, meer kalkaanslag in de badkamer en zelfs huidproblemen. Wilt u uw harde water ontkalken, zodat u zacht water kunt gebruiken? Dan heeft u een waterontharder nodig.

Waterfilter of waterontharder: vaak verwisseld

Waterontharders en waterfilters worden vaak door elkaar gehaald. Toch gaat het hier om twee hele andere producten. Een waterontharder is namelijk een apparaat die de kalk uit uw harde water haalt. Dit doet het apparaat met onthardingszout: speciaal reinigingszout dat het kalk in leidingwater goed kan vasthouden en zo uit het water kan halen.

Een waterfilter is een speciale filter die onzuiverheden uit het water haalt. Dit gebeurt niet met onthardingszout zoals bij de waterontharder, maar met een fysieke filter, een chemisch proces of een biologisch proces.

Waterfilter of waterontharder: het belangrijkste verschil

Als u bovenstaande omschrijvingen van de waterontharder en de waterfilter leest, is het misschien moeilijk om te bepalen wat het verschil tussen beide apparaten nu precies is. Beide apparaten reinigen namelijk uw water, al doen ze dit wel op een andere manier.

Toch is er een belangrijk verschil tussen de waterontharder en de waterfilter. De waterfilter is namelijk slechts een lapmiddel voor het reinigen van water. De filter haalt onzuiverheden uit het water, maar de grote hoeveelheid kalk in hard water kan niet allemaal uit het water gefilterd worden.

Bij een waterontharder is dit wel het geval. Door de effectieve werking van het onthardingszout, kan dit apparaat alle kalk uit uw leidingwater filteren. Dit betekent dat een waterontharder hard water echt om kan toveren in zacht water.

Een ander verschil tussen de waterontharder en de waterfilter, zit in de locatie waar de apparaten geïnstalleerd worden. Een waterfilter wordt namelijk slechts lokaal gebruikt, bijvoorbeeld bij de kraan in de keuken. Een waterontharder wordt niet lokaal gebruikt, maar werkt direct vanaf de bron.

Dit betekent dat niet alleen het water in de keuken onthard wordt, maar al het water dat u in huis gebruikt. Een waterontharder is dan ook veel effectiever dan een waterfilter.


waterverzachters prijzen offerte


De werking van een waterontharder

Nu u weet dat de waterontharder veel beter werkt dan een standaard waterfilter, wilt u wellicht meer te weten komen over dit apparaat. Het is goed om te weten hoe een waterontharder precies werkt:

Als u water gebruikt in huis, komt dit water eerst door de waterontharder heen. Hier zit onthardingszout in, dat speciaal in de waterontharder gebruikt wordt om uw leidingwater te ontkalken. Het kalk dat in uw leidingwater zit, blijft aan het onthardingszout hangen. Na een korte inwerking periode wordt het water doorgestuurd en kunt u het gebruiken. De kalk in het water zit er niet meer in: dit blijft achter in de ontharder.

Er zijn diverse soorten onthardingszout die in een waterontharder gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan het iets duurdere ingedampte zout, maar ook aan rotszout en zeezout. De meeste mensen gebruiken zeezout in hun ontharder, simpelweg omdat dit zout goedkoper is dan ingedampt zout en beter werkt dan rotszout.

|info Waterfilter of Waterontharder|


Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of Waterontharder


De beste waterontharder voor uw woning

Er zijn verschillende soorten waterontharders te koop. Zo zijn er ontharders die op tijd werken, maar zijn er ook apparaten die volume gestuurd zijn. Verder zijn er apparaten die u handmatig bedient, maar zijn er ook ontharders die u niet zelf hoeft te bedienen. Welke ontharder het beste bij u past, is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Dit is namelijk afhankelijk van de manier waarop u de ontharder wil bedienen, maar ook van de hoeveelheid water die u in huis gebruikt.

Een expert kan u vertellen welke ontharder het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen, eisen en verbruik.

In dit artikel kan u lezen over Wat is een waterfilter – Waterfilter of Waterontharder.

Een voorfilter voor uw waterontharder

Het is ook mogelijk om uw waterontharder uit te breiden met een voorfilter. Door een voorfilter met uw waterontharder te combineren, kunt u het apparaat optimaal laten werken. De filter zorgt er namelijk voor dat de grovere vervuilingen in het water, niet in uw waterontharder komen. Dit betekent niet alleen dat u uw waterontharder minder vaak hoeft te reinigen, maar ook dat uw ontharder niet kan beschadigen door kleine vuiltjes. De filter haalt deze viezigheden namelijk allemaal tegen.

U kiest zelf of u wel of geen voorfilter aan wil schaffen voor uw waterontharder. Soms is dit niet nodig, simpelweg omdat bepaalde waterontharders standaard uitgerust zijn met een filter. Heeft u een geschikte waterontharder gezien en vraagt u zich af of deze waterontharder al een ingebouwde filter heeft? Dan vraagt u dit aan de aanbieder van de betreffende waterontharder. Dit bedrijf kan u precies vertellen of u wel of geen filter nodig heeft voor het apparaat.


waterverzachters prijzen offerte


De beste waterontharder kopen

Nu u weet dat er meerdere soorten waterontharders zijn en er bovendien voorfilters bestaan voor waterontharders, vindt u het waarschijnlijk lastig om de juiste ontharder te kopen. Ziet u door de bomen het bos niet meer, maar wilt u wel de beste ontharder kopen voor uw huis? Ga dan niet op eigen houtje op zoek naar de juiste waterontharder voor uw woning, maar raadpleeg een specialist in uw zoektocht.

Een waterontharder specialist kan u precies vertellen welke waterontharder het beste in uw woning past. Ook kan de specialist u vertellen of u wel of geen filter nodig heeft voor uw ontharder. Heeft u wel een filter nodig, dan helpt de deskundige u direct om de beste filter aan te schaffen.

|info Waterfilter of Waterontharder|


Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of Waterontharder


Waterfilter of waterontharder

Sommige mensen denken ten onrechte dat hun waterontharder niet alleen zacht water produceert, maar hen ook zou beschermen tegen schadelijke verontreinigende stoffen. De waarheid is dat het vrijwel geen effect heeft op de zuiverheid van het water.

Anderen zijn ervan overtuigd dat een waterfilter een uitstekende keuze is voor de behandeling van problemen met hard water. Weer mis.

Omdat er veel verwarring lijkt te bestaan over wanneer je een waterontharder moet gebruiken en wanneer een waterfilter, zullen we je het verschil tussen de twee uitleggen, en uitleggen onder welke omstandigheden je de voorkeur moet geven aan de een boven de ander.

Waterfilter of waterontharder: Filtert een waterontharder ook water

Filtert een waterontharder ook water?

Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel, het hoge gehalte aan mineralen is gezond voor ons lichaam. Daarom is bij waterontharding het overkoepelende doel niet om bepaalde verontreinigingen te verwijderen.

Het doel van een waterontharder is in de eerste plaats om de opbouw van kalkaanslag in uw sanitair systeem en huishoudelijke apparaten te voorkomen, zodat ze niet voortijdig verslijten.

Dit kan worden bereikt door:

– Het volledig verwijderen van calcium, magnesium en eventueel andere hardheidsionen met behulp van een echte waterontharder op basis van zout die is uitgerust met een harsbed.

– Of door eenvoudigweg het gedrag van de ionen te veranderen om hun affiniteit om zich aan oppervlakken te hechten te verminderen. Dit laatste wordt ook wel “water conditionering” genoemd. Deze methode heeft het voordeel dat er geen natrium aan het water wordt toegevoegd.

Beide methoden verlengen de levensduur en de efficiëntie van leidingen, boilers, vaatwassers, wasmachines, enz. en verlagen de onderhouds- en reparatiekosten. In de loop van de tijd is echter gebleken dat de eerste methode veel doeltreffender is en daarom de meest gekozen aanpak is.


waterverzachters prijzen offerte


Bovendien zijn waterontharders point-of-entry systemen, wat betekent dat ze op de hoofdleiding worden aangesloten en al het water in uw hele huis ontharden.

Om onze openingsvraag te beantwoorden, ja, een waterontharder filtert het water. Echter, “alles” wat verwijderd wordt zijn hard water ionen. Ontharders zijn niet ontworpen om water drinkbaar te maken door het filteren van micro-organismen, zware metalen, chloor en andere chemicaliën, fluoride – noem maar op.

Verontreiniging : Verwijdering – Ja/Nee?
Sediment : Gedeeltelijk, maar zal schade aan het systeem veroorzaken
Hardheid : Ja
Smaak en geur : Nee
Chloor : Nee
Chemische stoffen : Nee
Fluor : Nee
Lood : Nee
Ziekteverwekkers in water: Nee
IJzer/roest: gedeeltelijk, maar zal schade aan het systeem veroorzaken

|info Waterfilter of Waterontharder|


Waterfilter of Waterontharder

Waterfilter of Waterontharder


Ontharden waterfilters ook hard water?

Zal een waterfilter ook hard water mineralen verwijderen en dus uw water ontharden? Niet echt, althans niet effectief en/of efficiënt genoeg.

Als u zich echter om gezondheidsredenen zorgen maakt over bepaalde verontreinigingen of onzuiverheden zoals lood, kwik of pesticiden, of als u gewoon de esthetiek van uw water wilt verbeteren, is een filtratiesysteem de juiste keuze.

De groep van waterfilters omvat onder andere omgekeerde osmose (RO) systemen, actieve kool (meest voorkomend) en andere media-type filters, en micro poreuze filters.

Afhankelijk van het type dat u kiest, worden verontreinigingen in een filter gevangen, bijvoorbeeld door adsorptie, ionenuitwisseling of micron filtratie, en later verwijderd door terugspoelen of vervangen van het filterpatroon. Of ze worden meteen door de afvoer gespoeld.

In dit artikel kan u lezen over Wat is een waterfilter – Waterfilter of Waterontharder.

Waterfilter voor onder de gootsteen

Terwijl waterontharders moeten worden aangesloten op de waterleiding, zijn de meeste filters gebruiksvriendelijke apparaten die bijvoorbeeld onder een gootsteen worden geïnstalleerd of op een kraan worden aangesloten. Dit betekent dat ze alleen gefilterd water leveren aan een enkele uitgang, wat de reden is waarom ze veel kleiner en minder duur zijn. (Natuurlijk zijn er ook zuiveringsapparaten voor het hele huis).

Conclusie: Vooral als u uw water gebruikt om te drinken zou u moeten overwegen een filtersysteem aan uw huis toe te voegen. Het zal zorgen voor heerlijk smakend water en de gezondheid van uw gezin beschermen.

Elke waterontharder is een waterfilter, maar niet elke waterfilter is een waterontharder.

Verontreiniging : Verwijdering – Ja/Nee? (+ Voorkeur methoden)
Sediment : Ja
Hardheid : Gedeeltelijk, maar zal filters verstoppen
Smaak en geur : Ja (koolstof media)
Chloor : Ja (koolstof media)
Chemicaliën : Ja (koolstof media)
Fluor : Ja (RO of actieve alumina)
Lood : Ja (RO of actieve kool)
Ziekteverwekkers in water : Ja (RO)
Ijzer/roest : Ja


waterverzachters prijzen offerte


Waterfilter of waterontharder: wat moet ik kiezen 

De beslissing hangt zoals we nu weten af van de conditie van je water:

Aan de ene kant, als het veel calcium en andere mineralen bevat, heb je duidelijk te maken met hardheid. Een onthardingsinstallatie is nodig.

Anderzijds, als het een onaangename smaak en geur heeft, of als je te maken hebt met potentieel schadelijke verontreinigingen die beter verwijderd kunnen worden, is een gespecialiseerd filter nodig.

Over het algemeen beschermt een waterontharder uw bezittingen, een waterfilter beschermt uw gezondheid.

Om een hardheidsprobleem te identificeren kan je kijken naar sporen die hard water achterlaat in je huis. Denk hierbij aan vlekken op gootstenen, badkuipen, glazen en bestek, kalkaanslag in leidingen, en schilferige huid en broos haar waar uw gezin last van heeft.

Bovendien kan een teveel aan chloor gemakkelijk worden opgemerkt door de karakteristieke smaak en geur.

Echter, tientallen deels gevaarlijke verontreinigingen die op dit moment in uw water aanwezig kunnen zijn, kunt u niet waarnemen met uw ogen, neus of mond. Bovendien moet je, om een waterontharder efficiënt te laten werken, de exacte minerale samenstelling en concentraties kennen.

|info Waterfilter of Waterontharder|


Waterfilter of Waterontharder


Daarom is grondig testen de boodschap.

Het enige wat je nu nog moet doen is uitzoeken waar je je water vandaan haalt en een kopie van het laatste rapport opvragen (niet mogelijk als je een privé put hebt).

U kunt uw water ook laten testen in een gecertificeerd laboratorium of een plaatselijk zuiveringsbedrijf bij u thuis uitnodigen. Praten met een deskundige heeft als voordeel dat u zijn mening over bepaalde waterproblemen kunt leren kennen. Laat u door hem alleen niet overhalen iets te kopen wat u niet wilt of niet nodig hebt.

De laatste optie is om een testkit te kopen en zelf de test te doen. Maar dit is alleen aan te raden om het calciumgehalte voor hardheid te meten. Doe-het-zelf-testen voor een breed scala van verontreinigingen mist precisie en is niet economisch.

Heeft u een waterontharder nodig als u een filter voor het hele huis heeft en vice versa?

Als u niet alleen te kampen heeft met hard water, maar ook met onzuiverheden die u kwijt wilt, dan is het antwoord ja.

Het juiste filtersysteem voor het hele huis levert water dat veilig is voor consumptie, inclusief douchen, maar vermindert alleen de hardheid tot op zekere hoogte, wat niet voldoende is om kalkaanslag uit te sluiten.

Een waterontharder doet iets aan de hardheid, maar levert geen water dat voldoet aan de drinkwaternormen.


waterverzachters prijzen offerte


Dus als je het geld hebt, waarom dan niet een combinatie van een waterontharder en een filter? In feite is dit vrij gebruikelijk onder huiseigenaren.

Tussen haakjes, dit is ook onze aanbevolen volgorde van installatie:

1. Eerst heb je een waterontharder die hardheid verwijdert.

2. Dan heb je bijvoorbeeld een omgekeerd osmose systeem dat tot 99 procent van alle onzuiverheden verwijdert, inclusief het natrium dat werd toegevoegd tijdens het ontharding proces. Hierdoor wordt uw water klaar om te drinken.

Door het water voor te ontharden bescherm je ook het delicate RO membraan in het hart van het systeem tegen vervuiling. Hetzelfde geldt voor filterpatronen die koolstof of andere filter media bevatten.

Bovendien is het toevoegen van een voorfilter vóór de ontharder een goede manier om sediment op te vangen dat zich anders in de waterontharder zou ophopen.

Al bij al is het gebruik van zowel een waterontharder als een waterfilter zeker een win-win situatie.