Meteen naar de inhoud

Water ontkalker – de beste waterontkalker om water te ontharden – stop kalkaanslag in 2022

Water ontkalker: Vergelijk prijzen

Bent u op zoek naar een goede water ontkalker voor uw woning of bedrijf?

Op deze website kan u prijzen, modellen en merken aanvragen van de beste water ontkalkers in uw buurt.

waterverzachter prijzen

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

water ontkalker of waterverzachter prijzen vergelijken

water ontkalker of waterverzachter prijzen vergelijken

Hard water thuis?

Wordt u geconfronteerd met problemen bij het drinken van dat water of bij het gebruiken ervan voor andere doeleinden?

Wilt u voorgoed een eind maken aan deze spanning?

Als u deze vragen met ja heeft beantwoord zou u eraan moeten denken om een water ontkalker voor uw huis aan te schaffen.

Wanneer u besluit om een water ontkalker te kopen, zorg er dan voor dat u naar het volgende kijkt zodat u een geschikte water ontkalker koopt voor uw huis.

Grootte van de water ontkalker

Een belangrijk aspect om naar te kijken bij een water ontkalker is zijn maat.

Er zijn verschillende water ontkalkers beschikbaar op de markt, allemaal met een andere maat.

U moet een water ontkalker aanschaffen met een geschikte maat in overeenstemming met de dagelijkse waterconsumptie van uw huishouden.

Als u een groot gezin heeft en de waterconsumptie is hoog, dan zou u een grote water ontkalker moeten kopen die makkelijk kalk uit het water kan verwijderen, zodat u en uw familie altijd toegang kunnen hebben tot kalkvrij water.

Voorafgaand aan het kiezen van een bepaalde water ontkalker moet u de gemiddelde dagelijkse waterconsumptie achterhalen van uw huis.

Werking van de water ontkalker

Het tweede aspect dat u moet controleren bij het kopen van een water ontkalker is de efficiëntie.

U moet een water ontkalker aanschaffen die efficiënt is in het verwijderen van kalk uit hard water, zodat u snel toegang kunt krijgen tot onthard water.

Onderhoud van de water ontkalker

Naast de twee punten die hierboven aan bod zijn gekomen, moet u ook kijken naar het onderhoud bij het kiezen voor een water ontkalker.

Onderhoud van een water ontkalker verwijst naar de maten die u moet observeren om de water ontkalker in goede conditie te behouden, zodat die effectief blijft presteren.

Er zijn bepaalde ontkalkers die erg moeilijk te onderhouden zijn.

Probeer een water ontkalker te selecteren met lage onderhoudskosten en die makkelijk schoon te maken is.

De waterhardheid meten in de buurt van West-Vlaanderen.

Prijs van een water ontkalker

Het vierde aspect dat u moet controleren bij een water ontkalker is de prijs.

Koop altijd een water ontkalker die effectief is en redelijk geprijsd.

Probeer het kopen van een water ontkalker met goedkope kwaliteit te vermijden aangezien die niet lang mee zal gaan.

Wanneer u deze 4 aspecten bekijkt bij een water ontkalker zult u er een kunnen vinden die niet alleen efficiënt is, maar ook in uw budget past.De gemiddelde prijs van een goede water ontkalker

Zacht water: het klinkt als overbodige luxe. Dat is het allesbehalve. Hard water heeft tal van nadelen. De ene al wat ernstiger dan de andere. Voor de gezondheid, de kwaliteit van uw kledij, waterleidingen en voor huishoudtoestellen. Hard water is leidingwater dat met een hoge concentratie magnesium en calcium. Overal waar hard water gebruikt wordt, kan er kalksteen ontstaan. Kalksteen richt veel schade aan.

Eens u alle nadelen kent zal u het kost wat kost willen voorkomen.

De beste manier om kalk tegen te gaan is door een waterontharder te installeren. Een waterontharder verzacht het water. Magnesium en calcium deeltjes worden eruit gefilterd. Hierdoor wordt het water minder schadelijk voor waterleidingen, kookpotten, kledij, wasmachines, enz. U zal ook minder moeten schoonmaken. En u zal besparen op energie.

De gemiddelde prijs van een water ontkalker

De vele voordelen van een waterontharder staan natuurlijk tegenover de prijs die u ervoor betaalt. Die kan u misschien afschrikken? Het is een zekere investering. Een investering die rendeert én die 20 tot 25 jaar meegaat. De prijs is vergelijkbaar met die van een goede wasmachine. Stel u voor dat u uw wasmachine moet vervangen omdat ze aangetast is door kalk. Had u een waterontharder geïnstalleerd, dan was dit niet gebeurd. Dan had u evenveel betaald als voor een nieuwe wasmachine. Maar ook al uw andere toestellen: boiler, koffiezet, vaatwasser en uw waterleidingen en centrale verwarming zijn erdoor beschermd. De boodschap is dus: denk lange termijn.


waterverzachters prijzen offerte


Een water ontkalker is geen overbodige luxe. Het is een slimme investering.

De kosten die u ermee bespaart zorgen ervoor dat het apparaat zichzelf terugverdient. Ten minste, als u uw toestel goed onderhoudt. Geen kalkaanslag betekent ook minder schoonmaken en een beter resultaat. U wint tijd én geld. Want u verbruikt minder onderhoudsproducten. In zacht water mag u ook minder wasmiddel gebruiken. En uw boiler verbruikt minder energie. Waarom? Omdat kalksteen een isolerende werking heeft. Het houdt de gecreëerde warmte vast, in plaats van ze af te geven. Zo moet uw boiler harder werken om dezelfde temperatuur te bereiken. Als er geen sprake is van kalk is er ook geen sprake van warmteverlies en van verhoogde energiekosten.

Prijs

De prijs is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het waterverbruik, de oppervlakte van uw huis en het besturingssysteem.

1. De capaciteit en het formaat van uw waterontharder

U moet uw waterontharder kiezen op basis van uw verbruik. Dat bepaalt of u een simplex of duplex toestel kiest. Eén of twee harscilinders.

Voor kleinere huishoudens is het aangeraden om een waterontharder te kiezen die niet té veel capaciteit heeft. Zo wordt er niet onnodig veel zacht water aangemaakt.

Is uw huis groot en uw waterontharder te klein? (of heeft hij te weinig capaciteit) Dan geraakt de filter altijd te snel verzadigd. De waterontharder moet dan ook vaker spoelen. Om te ontharden wordt er regeneratiezout en water verbruikt. Er teveel van gebruiken komt neer op verspilling.

Breng uw verbruik dus goed in kaart voor u uw waterontharder aankoopt.


water ontkalker

water ontkalker


2. Het type waterontharder

Als u van plan bent om een waterontharder te kopen, besteed dan zeker aandacht aan het type besturing. Mechanisch of elektronisch? Elk systeem heeft zijn specifieke eigenschappen. Ze hebben bijvoorbeeld een ander rendement en een andere prijs. Welk systeem u kiest hangt ook af van uw verbruikspatroon.

Informeer u dus goed over welk type u nodig heeft en kies de waterontharder die het best aansluit bij uw noden.

Naast capaciteit en formaat is dus ook de werkwijze van de waterontharder van belang. Met de werkwijze wordt de besturing bedoeld. De wijze waarop de regeneratie georganiseerd wordt.

Een mechanische waterontharder

Mechanische waterontharders zijn eenvoudig in gebruik. Ze werken niet op stroom maar via waterdruk. Ze worden ook wel hydraulische waterontharders genoemd. Ze hebben een ingebouwde klok of kalender. De regeneratie start dan na een vooraf ingesteld tijdsinterval. Een andere manier is via het meten van het volume. Zodra een bepaald volume bereikt is, start de regeneratie. De mechanische toestellen zijn de goedkoopste op de markt. Hebt u een regelmatig verbruik? Dan is dit een goede keuze voor u. Zijn er maandelijks echter grote verschillen in wat u aan water verbruikt? Dan kiest u beter voor een andere besturing.

Een elektronische waterontharder

Deze waterontharders zijn een stuk dynamischer. Je kan kiezen tussen diverse spoelprogramma’s. Zo kan u de frequentie van de spoelingen afstemmen op de hoeveelheid water die u verbruikt. Er is dus geen verspilling van zout of water.
Het spreekt voor zich dat deze waterontharders iets duurder zijn. U zal uw investering snel terugverdienen. Want u bespaart jaarlijks heel wat aan energie en onderhoudsmiddelen.

3. Het onderhoud van de waterontharder

Uw waterontharder moet natuurlijk ook goed onderhouden worden. Een voorwaarde voor de goede werking en voor de levensduur van uw toestel. Dat onderhoud betaalt u natuurlijk ook. Al valt deze kost al bij al mee.

De regel is: hoe goedkoper de waterontharder, hoe meer en hoe beter u het moet onderhouden. Als uw toestel dan tenminste meegaat tot het volgende jaarlijks onderhoud. Het is soms beter om te kiezen voor een iets duurder systeem, dat wel betrouwbaarder is en langer meegaat.


waterverzachters prijzen offerte


4. Onderhoudscontracten

Koopt u uw ontharder bij een ervaren leverancier? Dan wordt u misschien een onderhoudscontract aangeboden? Dit is zeker aangeraden als u zeker wil zijn dat uw systeem in topconditie blijft. Meestal krijgt er dan ook nog korting bovenop. Informeer u alleen goed over wat dit inhoudt. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Het onderhoud van een waterontharder :

• uw zoutreservoir wordt grondig gereinigd en aangevuld

• de waterhardheid wordt opnieuw gemeten

• instellingen worden indien nodig aangepast

• preventieve desinfectie

• controle van de onderdelen

Conclusie

Net zoals bij alle investeringen hangt de prijs van een waterontharder af van zoveel factoren. Vandaar dat u er dus beter goed geïnformeerd aan begint. Vraag informatie over eventuele onderhoudscontracten, de prijs van het zout, de capaciteit en het type van ontharder. Wat de beste optie ook is, een waterontharder is onmisbaar als u hard water heeft.


water ontkalker

water ontkalker


Wat is de kostprijs van een goede waterontharder?

De prijs van een waterontharder

Een waterontharder is een investering die zijn geld waard is:

– het verlengt de levensduur van uw huishoudtoestellen
– uw waterleidingen zijn beschermd tegen kalksteen
– de kalksporen op uw sanitair verdwijnen
– uw kledij blijft langer fris
– de huid en het haar zijn gezonder en glanzen meer

Wie al een waterontharder in huis heeft zal u daar ook van overtuigen. Het verschil in de kwaliteit van het water is echt opmerkelijk. Toch is het van belang om een goed zicht te hebben op hoeveel het u uiteindelijk zal kosten. De factoren die de prijs bepalen worden hieronder gedetailleerd uitgelegd.

1. Soort waterontharders

Er bestaan verschillende soorten waterontharders. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe: ionenwisselwerking met behulp van regeneratiezout. De wijze waarop
de aansturing van de regeneratie geregeld wordt, verschilt echter tussen de toestellen onderling. Zo zijn er mechanische en elektronische waterontharders. Tegenwoordig zijn er ook intelligente toestellen met geavanceerde software. Elk type heeft zijn eigen specificaties en voordelen. Elk prijskaartje is daarbij ook anders.

De mechanische waterontharder

Dergelijke systemen gebruiken een tijdsmeter. Zo wordt er op vastgelegde tijdstippen gespoeld. Een andere manier van mechanisch aansturen is via het volume. De aansturing gebeurt dan op basis van een watermeter.

De regeneratie start dan telkens wanneer een bepaald volume bereikt is. Deze types waterontharders werken relatief eenvoudig. Ze kosten dan ook minder dan de elektronische variant. Een nadeel hierbij, is dat de regeneratie ook gebeurt wanneer het eigenlijk nog niet nodig is. Het systeem kan geen rekening houden met piekmomenten of schommelingen. Zo wordt er nodeloos zout en water verspild. Deze toestellen zijn bedoeld voor mensen met een heel regelmatig verbruikspatroon. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf 700 EUR.


waterverzachters prijzen offerte


De elektronische waterontharder

Bij dit type waterontharder kan u kiezen tussen diverse spoelprogramma’s. U kan dit toestel volledig zelf instellen. De instellingen kunnen ook op elk moment gewijzigd worden. Ook het waterverbruik kan u beter controleren, opvolgen en waar nodig aanpassen. Het grote voordeel van deze waterontharder is dat hij geen water en zout verspilt. Zo worden ook de kosten beter beheerst. Het toestel zelf kost wel meer dan de mechanische waterontharders. (zo’n 20 %) Op jaarbasis kan er natuurlijk redelijk wat uitgespaard worden. U verdient de investering dus gedeeltelijk terug. Elektronische ontharders worden verkocht vanaf 900 euro, maar voor een goede betaalt u 1200 – 1600 EUR.

De mechanische types zijn dus perfect als uw waterverbruik eerder constant is. Bent u echter vaak buitenshuis of op reis? Heb je vaak bezoek? Varieert uw waterverbruik afhankelijk van het seizoen? Dan is een elektronische waterontharder een betere optie. Hierbij is er meer controle over de spoelingen en dus het zout – en waterverbruik. Op lange termijn kan u meer besparen.

De intelligente waterontharder

Dit type waterontharder is uitgerust met intelligente software. De regeneratie gebeurt op basis van de hardheid van het water. De efficiëntie is optimaal. Zelf moet u de instellingen nooit wijzigen. Het toestel volgt alles voor u op en stuurt bij waar nodig. het zout – en waterverbruik is hierbij uitzonderlijk laag. Van verspilling is er geen sprake.

Dit toestel is buiten categorie. Het spreekt voor zich dat het prijskaartje dan ook een stuk hoger ligt. Daarbij mag je echter niet vergeten om op lange termijn te denken. De investering is misschien groter, je zal ze sowieso terugverdienen.


water ontkalker

water ontkalker


2. De kosten van het onderhoud van een waterontharder

Ten tweede is het jaarlijks onderhoud ook een factor die u moet incalculeren:

– controle van de wisselstukken
– preventieve ontsmetting
– controle van de instellingen
– aankoop van regeneratiezout

Informeer u dus goed bij uw leverancier zodat u weet wat er u te wachten staat.

De meeste leveranciers werken met onderhoudscontracten. Veelal krijgt u dan een korting op de installatie van de waterontharder.

3. De capaciteit van uw waterontharder

Er zijn verschillen in besturing maar ook in capaciteit. Je kan kiezen voor toestellen met een of meerdere cilinders. Het volume van uw waterontharder moet afhangen van uw definitief verbruik. Zo zal een te kleine ontharder ervoor zorgen dat er teveel zout en water gebruikt wordt bij de regeneraties. Bij een waterontharder die een te grote capaciteit heeft t.o.v. uw verbruik, geldt het tegenovergestelde. Factoren die het waterverbruik bepalen zijn het aantal personen in het huishouden en hoeveel water elke persoon gemiddeld verbruikt. Breng het verbruik dus zo goed mogelijk in kaart. Alleen zo kan je de juiste keuze maken en waar krijgen voor uw geld.


waterverzachters prijzen offerte


4. De btw op de waterontharder

Net zoals bij alles is in de kostprijs ook btw verwerkt. In een woning ouder dan tien jaar, betaalt u slechts 6 % btw. Voorwaarde is wel dat de installatie door een erkend specialist gebeurt. Is uw woning minder dan tien jaar oud? Dan geldt het standaard btw-tarief van 21 %.

Wat is nu de gemiddelde prijs van een goede waterontharder?

De prijs van een waterontharder hangt dus van heel wat factoren af. Laat je niet leiden door de aankoopprijs maar breng de totale kostprijs in kaart.

Afhankelijk van het besturingssysteem komt de aankoop goedkoper of duurder uit. Verlies bijkomstige factoren zoals het regeneratiezout en de onderhoudskosten daarbij niet uit het oog. Ken uw noden en kies het toestel dat volledig aan uw verwachtingen kan voldoen. Zo bent u in staat om de juiste keuze te maken en om uw investering te laten renderen.


water ontkalker

water ontkalker


7 tips: Wat is de gemiddelde prijs van een waterontharder?

De prijs van een waterontharder

Hard water vormt voor heel wat huishoudens een bedreiging. Gelukkig bestaan er waterontharders. Ze zijn de meest efficiënte manier om problemen te voorkomen. Hebt u de pech om in een gebied met hard water te wonen? Dan kan een waterontharder uw leven een stuk aangenamer maken. Een waterontharder zet uw hard leidingwater om in zacht water. Het water wordt ‘zacht’ gemaakt door de kalk eruit te filteren. Door kalk in het water kunnen de waterleidingen verstopt geraken. Wie haart water heeft wordt ook voortdurend geteisterd door kalkaanslag. Een waterontharder biedt heel wat voordelen voor uw gezondheid, het huishouden én voor het milieu. Het is een investering en een levensverzekering voor de voorzieningen in uw huis.

De prijs van een waterontharder, de 7 belangrijkste factoren

Als u overweegt om een waterontharder te laten plaatsen, dan is het natuurlijk belangrijk dat u waarde krijgt voor uw geld. Er zijn heel wat verschillende soorten waterontharders op de markt. In alle mogelijke prijscategorieën. Opdat u de bomen door het bos zou zien, bespreken we hieronder enkele prijsbepalende factoren. Zo bent u zeker dat u in handen krijgt, wat u verwacht. En kan u jarenlang genieten van de voordelen van een waterontharder.

1. De capaciteit van een waterontharder

Waterontharders bestaan in diverse formaten. Dat bepaalt grotendeels de prijs die u ervoor betaalt. Het juiste formaat kiezen is essentieel. Als u juist kiest zal uw waterontharder efficiënt gebruik maken van de grondstoffen. Anders riskeert u verspilling. De boodschap is: denk op lange termijn.

Laat u bijvoorbeeld een te grote waterontharder laat installeren, dan zal er teveel water en teveel zout verbruikt worden. Is uw waterontharder te klein? Dan geraakt het regeneratiezout te snel verzadigd en moet de filter om de haverklap gespoeld worden. Het is aan de verkoper om u hierover goed te informeren. Uw verbruikspatroon moet eerst in kaart gebracht worden. Op basis daarvan kan u de juiste keuze maken.


waterverzachters prijzen offerte


2. Het formaat van de waterontharder

Tegenwoordig zijn waterontharders compacte toestellen. Als u echter een grote capaciteit nodig hebt, moet u wel wat plaats hebben om uw toestel te installeren. Daarom werden er ook waterharders met losse onderdelen ontwikkeld. Handig voor grootverbruikers. Maar ook voor in een klein appartement of studio. Meestal worden waterontharders in de kelder of in de garage geïnstalleerd. Zo kunnen ze rechtstreeks op de watertoevoer aangesloten worden. Omdat het zout regelmatig aangevuld moet kunnen worden, kan het handig zijn als het zoutreservoir op een makkelijk bereikbare plaats staat.

3. De besturing van de waterontharder

Over het algemeen kunnen waterontharders onderverdeeld worden in twee soorten: mechanische en types elektronische. Daarbij zijn de mechanische de goedkoopste.

• Een mechanische waterontharder

Deze waterontharders zijn eenvoudig maar statisch. We raden ze aan als uw verbruiker heel regelmatig is. Het spoelen van de filter gebeurt op basis van een vastgelegd tijdstip. Of vanaf een bepaald verbruikt volume. Deze instellingen zijn vast. Dit type waterontharder kan geen rekening houden met schommelingen in uw verbruik. Mechanische ontharders zijn doorgaans 20 % goedkoper dan een elektronische variant.

• Een elektronische waterontharder

Een elektronische of digitaal gestuurde waterontharder geeft u de mogelijkheid om de spoelingen volgens bepaalde programma’s te regelen. Zodat ze altijd afgestemd zijn op uw verbruik. Dat maakt dat ze zuiniger werken dan een mechanische waterontharder. Natuurlijk zijn deze toestellen iets duurder. Ook hier is er waaier aan mogelijkheden. Zo zijn er ook heel geavanceerde waterontharders. Ze hebben intelligente software met sensoren die zelfs de waterhardheid kunnen meten. Ze registreren elke wijziging en passen zich continu aan, aan de omstandigheden.


water ontkalker

water ontkalker


4. De kostprijs voor het onderhoud van de waterontharder

Net zoals dat bij alle toestellen het geval is, speelt onderhoud een belangrijk rol. Zowel bij het bepalen van de prijs, als voor de levensduur van de waterontharder. De prijs van het onderhoud wordt vaak onderschat. Daarom is het beter om een degelijke waterontharder te kopen. Het is verleidelijk om voor een goedkoop model te gaan. Uiteindelijk betaalt u meer. De onderdelen zijn van een lagere kwaliteit en gaan sneller kapot. Zo wordt goedkoop, duurkoop.

5. De aankoop van regeneratiezout voor het spoeling van de waterontharder

Regeneratiezout is essentieel om de goede werking van een waterontharder te verzekeren. Vaak vergeet men dat ook het zout een kost is. Dat zout is een voorwaarde om te ontharden. Koop degelijk regeneratiezout zodat uw toestel optimaal kan werken.
Goedkoop zout smelt veel sneller. Zo kan uw filter verstopt geraken.

Leveranciers bieden vaak contracten aan waarbij ze u het zout aan huis leveren. Dat is geen slecht idee. Zo zit u nooit zonder. Als u uw onderhoud ook laat doen door diezelfde leverancier, krijgt u vaak een mooie prijs voor uw zout.


waterverzachters prijzen offerte


6. een verlaagd BTW – tarief voor de installatie van uw waterontharder

Is uw huis 10 jaar of ouder? Dan betaalt u 6 % BTW i.p.v. 21 %. Ten minste, als u de installatie overlaat aan een vakman.

7. Een onderhoudscontract voor voordeliger onderhoud op lange termijn

Installateurs en verkopers van waterontharders bieden soms kortingen aan op de waterontharder zelf, wanneer u een onderhoudscontract afsluit. Onder het onderhoud vallen o. a. het aanvullen van het zout en het reinigen van de filter.

Dergelijke contracten zijn handig. Zo slaat u nooit een onderhoud over en voorkomt u problemen. Een goede leverancier heeft altijd reserveonderdelen op voorraad.

Vraag uw leverancier om duidelijke informatie. Zo weet u ten allen tijde wat u mag verwachten en komt u niet voor verrassingen te staan.