Waarom een waterverzachter kopen

Waarom een waterverzachter kopen

Bent u benieuwd waarom het goed is om een waterverzachter aan te kopen? Een waterverzachter heeft heel wat voordelen en ook u kan hiervan genieten!

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Waarom een waterverzachter kopen

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Waarom een waterverzachter kopen

Waarom een waterverzachter kopen

Een waterverzachter kopen: hoe begin ik eraan?

Waarom een waterverzachter kopen?

Hebt u thuis hard leidingwater? Een waterverzachter kan u veel geld besparen. De nadelige gevolgen van hard water kunnen u een hoop kopzorgen geven.

Als u uw toestellen of uw waterleidingen moet vervangen kan dit u ook veel geld kosten. In dit artikel bespreken we de vele nadelen van hard water. Sommige zullen u wellicht verrassen. Zo leert u wat u allemaal kan besparen met een waterverzachter.


Waarom waterverzachter kopen

Waarom waterverzachter kopen


De nadelen van hard water en de gevolgen voor uw portemonnee

Hard water is water met een grote concentratie magnesium en calcium. Harde mineralen. Ons leidingwater wordt uit de grond opgepompt. Zo komt kalk erin terecht. Het water passeert door diverse grondlagen met een verschillende samenstelling. Het is logisch dat ons water verschillende stoffen bevat. Zeker omdat onze Belgische bodem relatief rijk is aan kalk. De waterhardheid varieert wel van plaats tot plaats. De concentratie stoffen is niet overal gelijk.


waterverzachters prijzen offerte


Hard water heeft nefaste gevolgen. Op termijn doet het u dieper in uw buidel tasten.

• Verstoort de werking van zepen

Hard water vermindert het reinigend vermogen van wasmiddelen en zeep. Om uw was schoon te krijgen, bent u genoodzaakt om flink wat meer wasmiddel te gebruiken. Met zacht water, bespaart u jaarlijks op wasproducten.

• Vormt kalksteen op verwarmingselementen

Op elektrische verwarmingselementen die hard water opwarmen vormt er zich onvermijdelijk een kalklaag. Verwarmingselementen moeten langer werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Het gevolg? Een verhoogd energieverbruik en oververhitte toestellen. Het komt o. a. voor in uw boiler, uw koffiezet en uw wasmachine.

• Doet apparaten kapotgaan

Elektrische toestellen die met hard water werken, verbruiken niet alleen meer energie, ze gaan ook sneller kapot. Het vervangen van apparaten kost u natuurlijk ook heel wat. Dat zijn pijnlijke uitgaves. Zeker wanneer je het niet verwacht.

In dit artikel leest u over waterverzachter kopen.

• Veroorzaakt verstoppingen

Hard water veroorzaakt verstoppingen in uw waterleidingen en riolering. Ontstoppingfirma’s en loodgieters zijn duur. Met een waterverzachter in huis hoeft u ze niet te bellen.

• Tast textiel aan

De vezels van textielproducten verslijten sneller bij het wassen in hard water. Ook de kleuren vervagen uw witte was wordt grauw. Het resultaat van wassen in zacht water is veel beter.

• Kalkaanslag is moeilijk te verwijderen

Kalk zet zich af op uw douche, bad, toilet en op ander sanitair. Heel vervelend die kalkaanslag. Hardnekkig ook. Gewone schoonmaakmiddelen volstaan niet om het te verwijderen. U moet er speciale antikalk middelen voor gebruiken. Daarbij komt dat de kalk snel weer toeslaat. Een dag later lijkt het alsof u niet gepoetst hebt. Frustrerend.

info waterverzachter kopen


Waarom waterverzachter kopen

Waarom waterverzachter kopen


Een waterverzachter aankopen: waarop letten?

Een waterverzachter is een investering om uw huis te beschermen. Het is geen goedkoop toestel maar het levert u wel een flinke besparing op. Vraag raad aan een ervaren leverancier. Zo kan u het meest geschikte toestel kiezen. Koop geen goedkope namaak. Een waterverzachter moet degelijk zijn. Kwaliteit heeft zijn prijs maar ook een bewezen doeltreffendheid.

Er zijn verschillende soorten waterverzachters op de markt. Leer ze allemaal kennen. Zo zal u een verantwoorde keuze kunnen maken:

• Koop waterverzachter die met ionenwisseling werkt

Voor een particuliere woning is een waterverzachter met onthardingszout het meest efficiënt. Deze werkt op basis van ionen wisselwerking. Er bestaan ook goedkopere magneetontharders. Uit onderzoek blijkt dat die niet zo goed werken.
Koop deze dus niet.

• Een waterverzachter met mechanische of elektronische besturing?

Waterontharder worden mechanische of elektronisch bestuurd. Mechanische of hydraulische toestellen verbruiken geen elektriciteit. Ze werken op waterdruk.
Elektronische waterverzachters hebben geavanceerde instellingsmogelijkheden.

Welk systeem u moet van uw verbruikspatroon afhangen. De mechanische toestellen zijn goedkoper. Kies er alleen voor als u een heel regelmatig verbruik hebt. Laat u adviseren door uw leverancier.


waterverzachters prijzen offerte


• Volume gestuurd of tijd gestuurd?

Een tijd gestuurde waterverzachter start het regeneratieproces na een vooraf ingestelde tijd. Deze toestellen houden geen rekening met het werkelijke waterverbruik. Verbruikt u minder water gedurende een bepaalde periode? Dan zal deze waterverzachter ontharden zoals gewoonlijk. Als uw verbruik niet constant is, kiest u beter een ander systeem.

Een volume gestuurde waterverzachter werkt op basis van verbruikt volume. Dat is dus beter bij een schommelend verbruik. Zo wordt het onthardingszout efficiënte gebruikt.

Elektrische toestellen kunnen nog veel meer. Zij zullen bijvoorbeeld rekening houden met de waterhardheid.

• Een waterverzachter met een enkele of dubbele harscilinder?

In een toestel met één harscilinder wordt geen zacht water aangemaakt als het regeneratieproces bezig is. Een waterverzachter met twee harscilinders kan altijd zacht water leveren. Als het hars in de ene cilinder wordt geregenereerd, kan de tweede cilinder nog steeds het water ontharden. Een toestel met twee cilinders heeft ook een grotere capaciteit. Het kan meer zacht water leveren. Een ontharder met twee cilinders is vanzelfsprekend duurder maar biedt meer comfort voor grote gezinnen.

• Hoeveel water en zout worden verbruikt bij het regenereren?

Tijdens het regeneratieproces maakt het toestel zout water aan. Het verbruikt dus water en zout. Dat verbruik verschilt van toestel tot toestel. Het ene toestel zal er zuiniger mee omspringen dan het andere. Voor u een waterverzachter aankoopt informeert u best naar het water – en zoutverbruik. De jaarlijkse kostprijs hiervan kan sterk variëren naargelang het type toestel.

• Wat zijn de onderhoudskosten en de garantietermijn?

Ook de kosten van het preventief onderhoud kunnen sterk uiteenlopen. Vraag hiernaar wanneer u een waterverzachter koopt. Een goedkoop toestel kan mogelijk grote onderhoudskosten met zich meebrengen. Informeer ook naar de duur van de garantietermijn.

Vraag raad aan een ervaren leverancier

Wat is er dus belangrijk wanneer u een waterverzachter aankoopt? Uw eigen verbruik. Laat uw keuze in de eerste plaats daar vanaf hangen. Kies vervolgens een degelijk toestel. En een degelijke leverancier! Bij voorkeur een met een jarenlange ervaring. Hij moet uw toestel kunnen onderhouden, en herstellen als het nodig is. Een goede leverancier kan ook altijd wisselstukken leveren als dat nodig is.

Voor de goedkopere toestellen zijn vaak geen wisselstukken te vinden. Hou er ook rekening mee dat goedkope toestellen vaak zijn opgebouwd uit minderwaardige materialen die sneller defect geraken. Ervaren vakmensen kunnen u helpen om een geschikte keuze te maken. Zo zal u het maximale profijt uit uw investering kunnen halen.

In dit artikel leest u over “waarom een waterverzachter kopen”.


Een waterverzachter kopen? 9 Redenen

België heeft drinkwater van een uitstekende kwaliteit. Wel zit er per regio een verschil in de hardheid van het water. Het verschil tussen zacht en hard water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk die het water bevat. Meer kalk betekent harder water. Dit heeft geen invloed op de drinkbaarheid van het water. Hard water is perfect drinkbaar en heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Hard water

Het probleem bij hard water is dat de kalk zich vast zet. Dat veroorzaakt problemen in bijvoorbeeld de wasmachine of de vaatwasser. In de verwarmingselementen ontstaat er een kalklaag. Dit veroorzaakt problemen. Een verkalkt element geleidt de warmte 30 keer slechter dan een schoon element. Dat is slecht voor de machine en voor het energieverbruik. Dit voorkomen bespaart dan ook heel wat geld.

Hard water zorgt ook voor kalkafzettingen in douches, lavabo’s, toiletten en fonteintjes. Er zijn agressieve middelen nodig om die zaken weer kalkvrij te maken. Met een waterverzachter zou je heel wat schade kunnen voorkomen. Hieronder 9 redenen waarom u een waterverzachter moet kopen, mocht u last hebben van hard water.

1. Kalkaanslag

De eerste en misschien wel belangrijkste reden is het voorkomen van kalkaanslag. Is de kalkaanslag niet echt zichtbaar of twijfelt u? Kijk dan eens op de website van de waterleverancier om na te gaan of u in uw gemeente hard of zacht water krijgt. Of kook water in een open pan. Indien het water hard is zal u de kalkaanslag op de bodem van de pan zien verschijnen.

Kalkaanslag is echter eenvoudig te voorkomen door een waterverzachter te gebruiken. Via een zoutoplossing wordt het water ontdaan van de kalk, waardoor het ‘zacht’ wordt en veel minder schade en vuil veroorzaakt. Kalkaanslag kan dus eenvoudig voorkomen worden.

2. De smaak van uw thee

Liefhebbers van een kop koffie, thee of gewoon een lekker glas water, zullen hard water snel opmerken. De kalk maakt het water troebel en geeft het een witte melkachtige kleur. Nogmaals, op zich vormt dit geen enkel gevaar of risico voor de gezondheid. Wat het wel veroorzaakt is een smaakverschil. De aanwezige kalk heeft invloed op de smaak van de koffie of thee.

Door gebruik te maken van een waterverzachter worden zowel de koffie en thee, alsook het drinkwater gewoonweg lekkerder van smaak.

info waterverzachter kopen


Waarom waterverzachter kopen

Waarom waterverzachter kopen


3. Energiebesparing dankzij de waterverzachter

Meer en meer mensen zien de noodzaak in van energiebesparing. Dat betekent dat er massaal geïnvesteerd wordt in isolatiemateriaal, in zonnepanelen, in led-lampen en in slimme meters voor de verwarming. Er is nog een andere manier om energie te besparen, waar nog niet iedereen weet van heeft. Deze besparing wordt gerealiseerd door een waterverzachter te gebruiken.

Dankzij de waterverzachter wordt hard water omgezet in zacht water, waardoor er geen kalkaanslag in huishoudtoestellen of waterleidingen ontstaat. Zo functioneren de toestellen optimaal en gaat er geen onnodige energie verloren. Zo voorkom je ook een verhoogd energieverbruik.


waterverzachters prijzen offerte


4. Levensduur huishoudtoestellen

De levensduur van uw wasmachine zou met gemiddeld 40 % dalen wanneer ze aangetast is door kalk. Er bestaan middelen om dit tegen te gaan, al zijn het vaak pleisters op de wonde. Daarnaast zijn deze producten agressief en bijzonder schadelijk voor het milieu. Het kan anders, een waterverzachter voorkomt kalkaanslag en verlengt de levensduur van uw huishoudtoestellen.

5. Schoonmaakmiddelen

Een waterverzachter zorgt voor ruimte in uw kasten. Je zal immers aanzienlijk minder schoonmaakmiddelen moeten in huis halen. Kalk tast de voegen van de tegels in uw badkamer aan en doet ze verkleuren. Hetzelfde gebeurt in uw toilet of rond uw lavabo’s en kranen. Vaak helpen gewone schoonmaakmiddelen niet en moet u dus allerlei soorten ontkalkers in huis halen. Een waterverzachter neemt die extra schoonmaak taak van u over.

6. Ons milieu

Eigenlijk kunnen we hier kort zijn. Een waterverzachter werkt met zout en veroorzaakt dus geen extra belasting van het milieu. Dankzij het gebruik van de waterverzachter maakt u een eind aan het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en wordt het energieverbruik verminderd. Dat is eveneens een investering in een beter milieu. Stel dat ieder huishouden een waterverzachter zou gebruiken, dan wordt en het milieu ontlast en heeft dat een positief effect op de waterzuivering. Dat kan meehelpen de jaarlijkse lastenstijging voor waterzuivering te verminderen.

In dit artikel leest u over “waarom een waterverzachter kopen”

7. Uw kleding

Iets anders dat je misschien nog niet wist over kalk, is het effect dat het op uw kleding heeft. In hard water moet er meer wasmiddel gebruikt worden omdat het anders niet optimaal zou werken. Hoe zachter het water, hoe minder wasmiddel er nodig is om de kleding schoon te krijgen. Zo bespaar je op termijn dus op wasmiddelen en blijft uw kledij langer mooi.

8. Uw huid

Last van een droge huid? Last van jeuk? Last van rode plekjes? Dat kan ontstaan doordat u met hard water doucht. Wie hard water heeft, kan daar dus ook huidproblemen aan overhouden. Zeep heeft de neiging om niet volledig op te lossen in hard water. Daardoor blijft er een onzichtbare laag achter op de huid. Deze laag tast de natuurlijke oliën op huid aan. Een waterverzachter helpt dit problemen oplossen en voorkomen.

9. Conclusie

Hoeveel extra geld geeft u nu uit aan dure schoonmaakmiddelen, aan huidverzorging, aan wasmiddel en aan extra middelen om kalkvorming in uw woning te voorkomen? Wat kost dit op jaarbasis? Hoe vaak gaan uw toestellen in huis kapot? Hoeveel energie besteed u aan schoonmaken?

Hoewel het een investering is, zal u concluderen dat een waterverzachter u op termijn alleen maar kosten en moeite zal besparen. Wanneer u alle voordelen van een waterverzachter op een rijtje zet zal u snel concluderen dat u er een wil hebben.


Een waterverzachter kopen? Ontdek de 9 voordelen

De hardheid van water

Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse, Franse of Engelse graden. In België gebruiken we Franse graden.

Zowel een te hoge als een te lage waterhardheid zijn nadelig. In te zacht water kunnen de leidingen schadelijke stoffen afgeven. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Hard water is nadelig door de vorming van kalkaanslag in waterleidingen, boilers en op verwarmingselementen. Het verstoort ook de werking van allerlei zepen en schoonmaakmiddelen. Hoe hard uw water is hangt af van regio tot regio, de bodemsamenstelling is immers niet overal gelijk.

Gelukkig kan je met een waterverzachter heel wat problemen voorkomen of oplossen.
Lees dus verder en ontdek alle voordelen van een waterverzachter.

Hoe werkt een waterverzachter?

De meeste waterverzachters passen de zogenaamde ‘ionenuitwisseling’ toe:

• De waterverzachter bevat een filter met negatief geladen hars deeltjes. Het harde leidingwater stroomt door de harsfilter.

• Terwijl het harde water door de filter stroomt, nemen de deeltjes hars positief geladen calcium en magnesium op. Vervolgens geven ze natrium (zout) af aan het water.

• Na een aantal dagen zijn de hars deeltjes verzadigd. De waterverzachter start dan automatisch een ‘regeneratieproces’.

• Tijdens dit regeneratieproces wordt de harsfilter gespoeld zout water. Dit zoute water met calcium en magnesium wordt afgevoerd naar het riool. Daarna kan de waterverzachter weer optimaal functioneren.

Negen voordelen van een waterverzachter kopen

Woon je in een regio met hard water? Dan overweeg je best om een waterverzachter te installeren. Deze voordelen spreken voor zich:

1. Kalkaanslag krijgt geen kans

Wie hard water heeft merkt het aan de kalkaanslag in de douche, het bad of ander sanitair. Deze kalkaanslag is soms moeilijk te verwijderen. Vaak hebt u bijkomende producten zoals citroenzuur en azijnoplossingen nodig. Met onthard water hebt u deze problemen niet. Uw sanitair blijft vrij van kalksporen en is veel gemakkelijker te reinigen.

info waterverzachter kopen


Waarom een Waterverzachter kopen

Waarom een Waterverzachter kopen


2. Efficiënt gebruik van verwarmingselementen

In deze energiezuinige tijden is het efficiënt gebruik van energie van groot belang. Hard water veroorzaakt een kalklaag op verwarmingselementen, bv. bij boilers, koffiezetapparaten, wasmachines, enz. Om dezelfde hoeveelheid warmte af te geven aan het water verbruikt het verwarmingselement meer energie. Uit studies blijkt dat het extra energieverbruik kan oplopen tot 20%. U kunt dit voorkomen door het leidingwater te ontharden.

3. Voorkomt verstoppingen

Kalkaanslag is nefast voor uw waterleidingen. Als dit proces zich voortzet, geraken uw leidingen verstopt. Een loodgieter raadplegen is dan vaak de enige oplossing. Verstoppingen treden niet alleen op in waterleidingen. Ook uw douchekop, kranen en strijkijzer kunnen verstopt geraken als gevolg van hard water.

4. Verlengt de levensduur van uw toestellen

Apparaten die met zacht water werken gaan over het algemeen langer mee. Niet alleen hebben deze toestellen minder last van kalkaanslag en verstoppingen maar ook corrosie en roestvorming blijken veel minder snel op te treden.

5. Wasmiddelen werken optimaal

Wasmiddelen werken minder goed bij hard water. Daarom geven fabrikanten de raad om meer wasmiddel te gebruiken als u in een gebied woont met hard water. Door het installeren van een waterverzachter is deze bijkomende hoeveelheid wasmiddel niet nodig. Op termijn zal dit u heel wat geld besparen.

6. Kledij blijft veel langer mooi

Als u niet wilt dat uw kledij, handdoeken en beddengoed na een aantal wasbeurten aanvoelen als schuurpapier moet u hard water vermijden. Bovendien veroorzaakt hard water vroegtijdige slijtage van uw kleren. De vezels van de stof breken sneller en de kleuren zullen vlugger verbleken.

7. Glanzend haar

Als u glanzend haar wil, spoel het dan met zacht water. Hard water laat namelijk een dun kalklaagje op uw haar achter. Het gevolg is stugger en droger haar.

Dit artikel gaat over “waarom een waterverzachter kopen”.

8. Een gezonde huid

Ook voor uw huid is zacht water beter. Het natuurlijke beschermingslaagje op uw huid wordt aangetast door de kalkdeeltjes in hard water, met als resultaat een droge, geïrriteerde huid met verstopte poriën.

9. Milieuvriendelijk

U belast het milieu minder erg door zacht water te gebruiken. Dit komt niet alleen door een lager energieverbruik. U verbruikt ook minder schoonmaakmiddelen en detergenten. Bovendien moet u uw huishoudapparaten minder snel vervangen, wat de afvalberg weer kleiner maakt.

Overtuigd van de vele voordelen van een waterverzachter kopen?

Bovenstaande voordelen tonen duidelijk aan dat een waterverzachter heel wat problemen kan voorkomen en u een grote besparing kan opleveren. Indien u in een gebied woont met hard water raden wij u sterk aan om een waterverzachter te installeren. Aarzel dus niet om te informeren naar waterverzachters die geschikt zijn voor uw woning.


waterverzachters prijzen offerte


Waterverzachters