Meteen naar de inhoud

Voordelen van zacht water – de beste waterverzachter kopen aan de beste prijs ? vergelijk

Voordelen van zacht water

Heeft u last van hard water en bent u op zoek naar de beste waterverzachter? Ontdek hier alle voordelen van zacht water.

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Voordelen van zacht water

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Voordelen van zacht water

Voordelen van zacht water

Waarom is zacht water beter voor u en uw gezondheid

Voordelen van zacht water en het belang ervan voor uw huishouden

Hard water is één van de grootste bedreigingen voor ieder huishouden of bedrijf. Juist daarom is investeren in een waterontharder zo’n goed idee: hard water dat van nature door de leidingen stroomt wordt ontkalkt, met enkele positieve gevolgen. Een waterontharder is de beste manier om uw woning of pand van zacht water te voorzien, en is dan ook zijn prijs waard.

De voordelen van zacht water

Wat is zacht water? Zacht water is water dat een hardheid heeft van 0 dH – of Duitse hardheid. Dit houdt in dat kalk uit het water verwijderd wordt. Zacht water biedt enkele voordelen voor uw woning, uw omgeving én uw gezondheid, en de aankoop van een waterontharder is dan ook de moeite waard. Om goed te kunnen beseffen wat een dergelijke ontharder voor u kan betekenen, is een overzicht van die voordelen dan ook belangrijk.

1. Zacht water smaakt beter dan hard water

Zacht water smaakt heel wat beter dan hard water, juist omdat mineralen zoals calcium en magnesium eruit verwijderd worden. Hierdoor gaat het water letterlijk zachter smaken.

Dit effect is merkbaar bij alle toestellen die met water werken. Zo zal een koffieautomaat betere koffie maken (aangezien het water zachter is), maar ook thee zal helemaal anders smaken. Kalk veroorzaakt immers een soort vlies op het water, en kalkaanslag op koffie- of theekopjes. Dankzij een waterontharder is dit niet langer het geval. Daarbij voelt zacht water veel voller en lichter op de tong, wat natuurlijk bijdraagt aan de ervaring van een tas thee of koffie.

|info Voordelen van zacht water|


Voordelen van zacht water

Voordelen van zacht water


2. Zacht water gaat eczeem en andere huidaandoeningen tegen

Hard water is niet enkel slecht voor huishoudtoestellen, maar ook voor de huid. De overvloed aan mineralen zoals calcium en magnesium kan er immers voor zorgen dat de huis geïrriteerd raakt, met alle gevolgen van dien. Zo hebben veel mensen last van eczeem door contact met hard water. Maar ook andere huidproblemen zoals uitslag, schilfers, bultjes en blaasjes behoren tot de veel voorkomende kwaaltjes. Daarbij kunt u door hard water ook last krijgen van een droge huid of winterhanden. Zacht water dankzij een waterontharder is daar de ideale remedie tegen.

Een Engelse studie van de Portsmouth universiteit toonde aan dat een waterontharder symptomen van huidaandoeningen kan verminderen, zoals eczeem. Gebruikers van hard water hebben vaker last van dergelijke kwalen, en een ontharden systeem blijkt een duidelijk verschil te kunnen maken. De oorzaak van de problemen valt, zoals vermeld, te zoeken bij de aanwezigheid van mineralen in het water. Zouten gaan de huid immers irriteren. Maar door die aanwezige kalk moet men ook veel meer zeep gebruiken bij het wassen, wat de huis nog méér irriteert.

De relatie tussen huidaandoeningen zoals eczeem en de hardheid van water is nog niet overduidelijk, maar wel is al bewezen dat zacht water dergelijke aandoeningen en hun symptomen drastisch kan verminderen. De installatie van een waterontharder biedt dus ongetwijfeld voordelen voor uw gezondheid en die van uw familie!

3. Zacht water zorgt voor lagere energiekosten op de lange termijn

Zacht water heeft echter nog een ander voordeel. Zo kan het zorgen voor een lagere energiefactuur op de lange termijn. Dit omdat de kalk in hard water zich stilaan ophoopt in waterleidingen, verwarmingselementen, wasmachines, enzovoort. Hierdoor werken deze toestellen minder goed, waardoor ze meer energie verbruiken voor een lager rendement.

Kalk in hard water bestaat grotendeels uit calcium, en dat is een uiterst isolerend mineraal. In apparaten zoals de boiler of de radiatoren is dit echter ene nadeel, aangezien de kalk ervoor zorgt dat het water en de ruimte minder goed verwarmd worden. Het gevolg? Meer energiekosten. Zacht water is kalkvrij, waardoor dergelijke problemen dus niet kunnen ontstaan en uw energiefactuur lager blijft. Als u dus op de lange termijn wil besparen, dan is de installatie van een waterontharder zeker aangeraden.


waterverzachters prijzen offerte


4. Besparen op reinigingsmiddelen dankzij zacht water

Zacht water biedt vervolgens nog een andere belangrijk voordeel. Zo zorgt het voor een verminder gebruik van schoonmaakmiddelen, en wel om de volgende reden: hard water zit vol kalk, en daardoor wordt de werking van middelen zoals zeep drastisch verminderd. Dit betekent dat u steeds meer moet gebruiken om het reinigende effect van de zeep te bekomen. U kunt zich inbeelden dat dit op de lange termijn zorgt voor hogere kosten met betrekking tot detergenten en andere middelen. Zacht water gaat dit probleem tegen.

Daarbij maakt zacht water het overmatige gebruik van waspoeder overbodig. Zo volstaat het om een kleine hoeveelheid te gebruiken als je de was doet, wat uiteindelijk een besparing van wel 75 % op dergelijke middelen kan betekenen. Daarbovenop moet u niet langer gebruik maken van anti-kalk voor de keuken, het toilet of de badkamer. Dergelijke middelen zijn immers vaak heel duur en schadelijk. Tenslotte wordt schoonmaken heel wat aangenamer aangezien zich geen kalk meer opstapelt op de tegels van de douche of de vloer!

5. Zacht water gaat slijtage van huishoudapparaten en kledij tegen

Hard water heeft ene nadelig effect op de levensduur van huishoudelijke toestellen zoals wasmachines, koffiezetapparaten, enzovoort. Zo kan een boiler tot wel 25 % minder lang meegaan door de constante toevoer van hard water! Zacht water lost dit op. Daarbij gaan kranen, leidingen en douchekoppen door zacht water minder snel verslijten.

Ook kledij kan maar wel varen bij zacht water, aangezien deze frisser en steviger blijft na een wasbeurt. Hard water gaat de kleur, integriteit en geur van kleding immers aanpassen, en dat wilt u natuurlijk niet! Kalkvrij, zacht water is hier de ideale oplossing voor.

Een waterontharder voor zachter water

De voordelen van zacht water zijn overduidelijk, en steeds meer huishoudens gaan dan ook gebruik maken van een waterontharder. Dergelijke systemen omen in verschillende soorten en maten, maar hoe dan ook biedt het op de lange termijn alleen maar voordelen. Zowel voor uw eigen gezondheid als die van uw huishoudelijke toestellen en kledij. Een waterontharder kan dan misschien wel wat kosten, maar zowel de gezondheidseffecten als het energiebesparende karakter van die investering maken het de moeite waard.

|voordelen Voordelen van zacht water|


Voordelen van zacht water

Voordelen van zacht water


De 11 voordelen van zacht water in uw woning of appartement

De term hard water wordt gebruikt voor leidingwater met een hoge concentratie kalk. De minuscule kalkdeeltjes hebben de neiging om zich te hechten aan materialen wanneer het water opgewarmd wordt. Dit zogenaamde ‘harde water’ kan zo voor heel wat problemen in uw woning zorgen. Waterleidingen, kranen en douchekoppen, tegels en vloeren, huishoudelijke apparaten, kleding, enz. zien behoorlijk af wanneer ze aangetast worden door kalk.

Waarom zacht water?

Een waterontharder, ook wel een waterverzachter of waterontkalker genoemd, filtert calcium (kalk) en enkele andere mineralen uit het leidingwater. Dit gefilterde water voelt letterlijk zachter aan wanneer het uit de kraan stroomt. Zacht water biedt veel voordelen in het dagelijkse huishouden en voor het onderhoud van uw woning. Het heeft ook op meerdere manieren een positief effect op de gezondheid van uw gezinsleden en op uw budget. Hier volgen 11 van de belangrijkste voordelen:

1. Zacht water is aangenamer om te drinken

Hard, kalkrijk water uit de keukenkraan is vaak niet aangenaam om te drinken. Het is troebel, heeft een melkachtige kleur en soms ook een vreemde nasmaak. Hoewel het geen kwaad kan voor de gezondheid, beslissen veel mensen daarom om flessenwater te kopen. Een waterontharder kan ook hier een verschil maken. Het zuivert uw leidingwater waardoor het aangenamer is om te drinken, helder van kleur, net als bronwater.

2. Kalkvrij water zorgt voor een gezonde huid

Tijdens het douchen met hard water komen kalkdeeltjes op uw huid terecht. Ze komen in de poriën terecht en verstoren het werk van uw huidvetten, met als gevolg uitdroging van de huid. De kalk creëert ook een goede broedomgeving voor bacteriën, waardoor eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen kunnen ontstaan of verergeren. Wanneer u zacht badwater gebruikt merkt u binnen korte tijd de voordelen voor het lichaam. De poriën kunnen vrij ademen, de huid is zachter en glanst meer.

3. Glanzend haar dankzij een waterontharder

Met zacht water uit de douche blijven er geen calcium- en magnesiumionen aan uw haren plakken. Het haar oogt natuurlijker, voller en stralender. Bovendien heeft minder shampoo en conditioner nodig bij de verzorging.

In dit artikel vindt u enkele voordelen van zacht water.

4. Onthard water is zacht voor uw wasgoed

Als er kalkdeeltjes in uw leidingwater zitten, zullen deze ruwe korreltjes over uw wasgoed schuren tijdens het zwieren. Ze hechten zich aan de stof, waardoor uw wasgoed grauw uit de wasmachine komt. Wassen met zacht, kalkvrij water zorgt ervoor dat uw wasgoed zacht, vormvast en kleurvast blijft. Kledingstukken behouden hun pasvorm en gaan bijna anderhalf keer langer mee.


waterverzachters prijzen offerte


5. Geen kalkafzetting in uw apparaten

Voor huishoudtoestellen die water gebruiken, zoals wasautomaten, vaatwassers, waterkokers, koffiemachines en strijkijzers, vormt kalkafzetting een groot probleem. De apparaten kunnen hierdoor niet optimaal functioneren en gaan sneller stuk. In een woning met een waterontharder gaan dergelijke toestellen jaren langer mee.

6. Ontkalkt water verstopt geen waterleidingen

Zowel metalen als kunststof waterleidingen kunnen verstopt raken door de ophoping van kalk. De deeltjes hechten zich aan het materiaal en vormen een laag die alsmaar dikker wordt. De waterleidingen laten ontkalken is een kostbare operatie! Daarom is het veel voordeliger om een waterontharder te installeren zo zullen de leidingen kalkvrij blijven.

7. De centrale verwarming functioneert beter

De centrale verwarmingsinstallatie in uw huis functioneert veel beter met zacht water. De cv-ketel, de circulatiepomp en de leidingen hebben immers geen last van kalkaanslag. Dit betekent dat het water sneller op de gewenste temperatuur gebracht kan worden en beter doorstroomt.

8. Zacht water zorgt voor een lagere energierekening

Een kalkvrije cv-installatie verbruikt aanzienlijk minder energie. Hetzelfde geldt voor huishoudtoestellen die water opwarmen (waterkokers, koffiezetapparaten, strijkijzers). Met aanslag op het verwarmingselement zal een apparaat meer energie verbruiken om hetzelfde resultaat te bereiken. Een waterontharder zorgt voor een gemiddelde besparing van 20 procent op uw energierekening.

9. Geen kalkaanslag in de badkamer, op vloeren en ramen

Kalkdeeltjes kunnen zich snel ophopen in uw douche, op tegels en voegen van de badkamer. Ook in andere delen van het huis ondervinden vloeren, kasten, ramen en meubels last van de minuscule kalkdeeltjes tijdens het schoonmaken. Kalk geeft het huis een doffe uitstraling. Met een waterontharder bespaart u tijdens het schoonmaken veel tijd, moeite en geld (minder schoonmaakmiddelen) en alles ziet er piekfijn uit.

|info Voordelen van zacht water|


Voordelen van zacht water

Voordelen van zacht water


10. Altijd soepele kranen en douchekoppen

Zonder kalkaanslag op het mechanisme behouden kranen en douchekoppen hun souplesse veel langer. Het zachte water kan ook geen vernauwing van de buizen veroorzaken. Bovendien zal uw sanitair meer glanzen.

11. Schone potten, pannen, borden en glazen

Als u uw afwas doet met zacht water, zien uw potten, pannen, schalen en borden er altijd een tikkeltje schoner uit. Uw drinkglazen zijn kalkvrij en het bestek behoudt zijn glans. Omdat zeep beter oplost in onthard water, verbruikt u ook minder wasmiddel.

Een waterontharder is eenvoudig in onderhoud en levert enorme besparingen op

In woningen en appartementen wordt de waterontharder meestal achter de watermeter geïnstalleerd. De harsfilter in de ontharder breekt onder meer de kalk-ionen af. Om de gefilterde kalk weg te spoelen wordt de harsfilter periodiek (om de 6 tot 10 dagen) geregenereerd of gereinigd. De meeste waterontharders gebruikt hiervoor zout. Het proces duurt ongeveer een half uur en het tijdstip kan op het apparaat worden ingesteld, de meeste mensen doen dit ’s nachts.

Met een waterontharder bespaart u dus op verschillende vlakken. Uw energierekening daalt, u hoeft de waterleidingen nooit te laten ontkalken en uw toestellen gaan langer mee. Verder geeft u minder uit aan schoonmaakmiddelen, wasverzachters, shampoo, conditioner, kleren en linnengoed.

In dit artikel vindt u de vele voordelen van zacht water.


waterverzachters prijzen offerte


De 7 voordelen van zacht water

Kraanwater wordt uit de bodem gewonnen. Zit er veel kalk in de bodem, dan komt een deel van deze kalk in het gewonnen kraanwater terecht. Water met een grote hoeveelheid kalk, wordt ook wel hard water genoemd. Zit er weinig kalk in de bodem en dus in het gewonnen kraanwater, dan wordt er gesproken over zacht water.

U kunt een waterontharder aanschaffen om hard water in zacht water te veranderen. Dit doet u niet voor niets, maar simpelweg omdat het gebruik van zacht water enkele belangrijke voordelen met zich meebrengt. Welke voordelen dit zijn, leest u op deze pagina.

Voordeel 1: zacht water is lekkerder

Zet u een glas hard water naast een glas zacht water, dan proeft u zeker verschil tussen de twee verschillende dranken. Zacht water is namelijk veel soepeler en zachter dan hard water en dit geeft het water een betere smaak, eigenlijk zoals de smaak van bronwater in een flesje. Overigens proeft u dit niet alleen als u zacht water zonder toevoegingen drinkt, maar ook als u het water bijvoorbeeld gebruikt om koffie of thee te zetten. Ook deze dranken zijn zachter en dus lekkerder met zacht water.

Voordeel 2: u heeft minder last van kalk

Heeft u regelmatig last van kalkvlekken in de wasbak, in het toilet, in de douche of in bad? Dan komt dit door het gebruik van hard water. De kalk in hard water blijft in de douche of in de wasbak liggen en zorgt hier voor vervelende kalkvlekken, die lastig te verwijderen zijn. Wilt u minder moeten schrobben, dan gebruikt u zacht water in huis. Door hard water te verzachten met een waterontharder, heeft u namelijk minder last van kalk in de badkamer, in de keuken en in het toilet.

Voordeel 3: u kunt minder zeep gebruiken

Kalk in hard water heeft een neutraliserende werking op zeep. Dit betekent dat als u hard water gebruikt in huis, u meer zeep moet gebruiken om uw kleding te wassen, uw vaat schoon te krijgen in de vaatwasser en ga zo maar door. Gebruikt u een waterontharder om hard water te verzachten, dan is dit niet meer nodig. U hoeft minder zeep te gebruiken en beschermt hiermee niet alleen uw kleding en uw vaat, maar bespaart ook flink wat geld in de supermarkt.

|info Voordelen van zacht water|


Voordelen van zacht water

Voordelen van zacht water


Voordeel 4: zacht water is beter voor de huid

De kalk die in hard water zit, kan bij het douchen, badderen en het wassen van uw gezicht een beetje op de huid blijven zitten. In eerste instantie merkt u hier niets van, maar op de lange termijn kunt u door de kalk in uw poriën te maken krijgen met vervelende huidproblemen. Gebruikt u zacht water, dan ondersteunt u de huid veel beter. Uw huid wordt niet alleen zachter, maar u heeft ook minder last van huidirritatie, bultjes en ga zo maar door.

Voordeel 5: apparaten gaan langer mee met zacht water

Zoals de kalk in hard water in uw huid achter kan blijven, kan de kalk ook in apparaten gaan zitten. In sommige apparaten ziet u de kalk zitten, maar dit is lang niet altijd het geval. In uw wasmachine en vaatwasser ziet u misschien niets, maar zit gegarandeerd veel kalk door het gebruik van hard water. Dit betekent niet alleen dat de apparaten minder goed werken, maar ook dat ze sneller kapot kunnen gaan. Door hard water in zacht water te veranderen met een waterontharder, werken uw apparaten beter en bovendien vele jaren langer. Ook hoeft u de apparaten niet meer te ontkalken, waarmee u geld bespaart op dure anti-kalk.

Voordeel 6: u bespaart geld op de gasrekening

Niet alleen uw apparaten gaan beter werken door het gebruik van zacht water: ook uw cv-ketel en boiler doen het beter met zacht water. Dit betekent dat ze minder energie nodig hebben om hun taken uit te voeren en u geld bespaart op de energierekening. Een gezin met twee kinderen kan gemakkelijk tientallen euro’s per jaar besparen door zacht water te gebruiken, alleen al door de verminderde kosten op de gasrekening.

Dit artikel gaat over de voordelen van zacht water.


waterverzachters prijzen offerte


Voordeel 7: uw leidingen raken niet meer verstopt

Leidingen kunnen niet alleen verstopt raken door een grote blokkade, maar ook door het ophopen van kalk. Heeft u hard water door de leidingen stromen, dan gebeurt dit helaas veel sneller. Door zacht water te gebruiken, heeft u geen kalkophopingen in de leidingen meer en heeft u geen last meer van vervelende verstoppingen.

Zacht water gebruiken? Koop een waterontharder

Bent u overtuigd van de voordelen van zacht water? Schaf dan een waterontharder aan om uw harde water te verzachten. U investeert eenmalig een bepaald bedrag in een effectieve waterontharder, maar u heeft hier wel vele jaren plezier van.


Waterverzachters