De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter

Bent u op zoek naar de beste waterverzachter? Wist u dat een waterverzachter heel veel voordelen had? Ontdek hier ons aanbod waterverzachters.

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterverzachter installateurs in uw buurt:

waterverzachters - De vele voordelen van een waterverzachter

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

WaterverzachtersDe vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


De vele voordelen van een waterverzachter

Water is leven, daarom willen we gezond water dat ook nog energiezuinig is. Een waterontharder of waterverzachter haalt overbodig calcium uit water, dit levert heel wat voordelen voor ons lichaam en het milieu. Daarnaast kunnen we ook heel wat besparen op lange termijn.

Wat doet een waterverzachter?

Een waterverzachter vermindert de hardheid van water door een wisselwerking van ionen.

De eerste waterverzachters op basis van ionenwisseling werden begin vorige eeuw ontwikkeld specifiek voor industrieën zoals de textiel-, farmaceutische- en voedselindustrie. Intussen heeft het zich ontwikkeld tot een veilige en betrouwbare techniek. Kalkaanslag veroorzakende elementen en harde onderdelen worden uit het water verwijderd wat resulteert in zacht water.

De hardheid van water wordt veroorzaakt door een hoge concentratie van calcium- en magnesiumionen. De waterverzachter bindt de ionen chemisch aan zich en slaat ze vervolgens neer, door bijvoorbeeld natrium of ionenwisselaar hars. Wat overblijft is zacht water, vrij van kalk en harde elementen.

info de vele voordelen van een waterverzachter |


De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


De werking

Waterontharders werken met een harsfilter dat kalk uit water haalt. De waterverzachter wordt meestal aangesloten achter de watermeter. Ionenwisseling is het primaire proces dat het water zachter maakt. Wanneer de filter verzadigd is treedt het regeneratieproces in werking. Dit gebeurt door middel van een spoeling met zout. De kalk wordt van de hars gescheiden en harde elementen worden afgevoerd.

Er bestaan verschillende systemen, een mechanische waterverzachter maakt bijvoorbeeld gebruik van de druk van de waterleiding. Omdat er geen pomp nodig is, is dit een energiezuinige techniek. Er bestaan ook elektrische systemen.

Welk systeem het meest geschikt is hangt af van uw verbruik en de grootte van de woning.

Voordelen

Een waterverzachter biedt heel veel voordelen, o.a. voor de duurzaamheid van het huis en het milieu maar ook voor de vitaliteit en bescherming van ons lichaam.

– Hard water is schadelijk voor toestellen met een warmtewisselaar zoals boilers, strijkijzers, wasmachines en afwasmachines. Waterontharders produceren zacht water en voorkomen zo kalkaanslag op uw apparaten.

– Een lagere waterhardheid voorkomt kalkaanslag op leidingen waardoor ze optimaal functioneren en er geen energie verloren gaat.

– Een waterverzachter doet het gebruik van zeep, glansmiddelen en waspoeder met 25 procent dalen. Omdat deze producten beter werken in zacht water, hebben we er minder van nodig, waardoor we kunnen besparen op huishoudelijke kosten. Bovendien wordt het milieu hierdoor minder belast.

– Hard water zorgt voor kalkaanslag in ruimtes en op oppervlaktes die in direct contact met water staan, zoals sanitair. Zacht water laat geen sporen na waardoor er minder intensief gepoetst moet worden.

– Daling van energiekosten. Leidingen die geplaagd worden door kalkaanslag functioneren minder, daardoor stijgt het energieverbruik. Met een waterverzachter wordt aanslag voorkomen, leidingen en apparaten functioneren optimaal en vragen minder onderhoud.

Zacht water is goed voor huid en haar. De natuurlijke huidoppervlakte wordt beschermd, poriën verstoppen niet. Huidaandoeningen zoals eczeem kunnen hierdoor voorkomen worden. Het haar glanst meer. Zuiver water heeft dus een bijzonder gezonde uitwerking op het lichaam.

De enige nadelen van waterverzachters zijn dat ze ruimte innemen, dat het regeneratiezout moet worden aangevuld en dat ze een afvoer nodig hebben.


waterverzachters prijzen offerte


Stellingen ontkrachten

Waterontharders kennen meer voordelen dan nadelen. Soms blijkt dat mensen aarzelen over de aanschaf vanwege enkele misvattingen. Het geloosde ‘pekelwater’ na de regeneratie zou bijvoorbeeld slecht zijn voor het milieu. Er wordt inderdaad natriumchloride gebruikt maar dit wordt verdund door de rest van afvalwater.

Het milieuvervuilende effect is verwaarloosbaar. Ook bestaat het idee dat waterverzachters bacteriegroei bevorderen. In een waterverzachter circuleert het water dagelijks, er is dus geen sprake van stilstaand water. Integendeel, de groei van bacteriën wordt net afgeremd. Er wordt ook beweerd dat de calcium in het drinkwater net goed is voor de gezondheid. Het is echter zo dat water een ondergeschikte rol speelt bij de inname van calcium. We halen onze calcium vooral uit groenten en fruit.

Een waterverzachter wel of niet kopen?

De installatie van een waterverzachter levert onmiskenbare voordelen op.

De prijzen variëren maar de ervaring leert ons dat de goedkopere waterverzachters een kortere levensduur hebben. Koop dus niet de eerste de beste. Het is belangrijk dat uw verbruik goed in kaart gebracht wordt vooraleer u uw keuze maakt. Er bestaan verschillende technieken om uw water te ontharden. Welk type het meest geschikt is voor uw woning hangt van verschillende factoren af. Laat u daarom bijstaan door een vakman. Wij komen bij u langs voor een vrijblijvende offerte op maat.

info de vele voordelen van een waterverzachter |


De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


De 7 unieke voordelen van een waterverzachter

Hard leidingwater is water met een hoog calcium- en magnesiumgehalte. Op termijn zorgt het voor allerlei kleine en grote problemen in huis. Zo kunnen waterleidingen verstopt geraken verstopt, huishoudtoestellen gaan minder lang mee en sanitair wordt ontsierd door kalksporen. Ook het haar en de huid kunnen last ondervinden van hard water.

De kalkdeeltjes in het water zoeken elke dag opnieuw een plekje om zich aan vast te hechten. Een waterverzachter kan dat voorkomen en is daarom geen luxe, maar een must.

Een waterverzachter voorkomt kalk in het water

Een waterverzachter wordt in de meeste gevallen net achter de watermeter geïnstalleerd. Het is een soort van zuiveringsinstallatie, waarbij een harsfilter calcium – en magnesiumionen tegenhoudt. Hierdoor wordt de woning voorzien van zacht, kalkvrij water.

Omdat de hars na enige tijd verzadigd raakt moet de filter periodiek “geregenereerd” worden. Binnen de waterverzachter wordt dit proces intern georganiseerd met behulp van een zoutoplossing. De regeneratie duurt gemiddeld een half uur en wordt eens in de 6 tot 10 dagen uitgevoerd, bij voorkeur midden in de nacht. Behalve het zout een aantal keer per jaar aanvullen, of laten aanvullen hoeft u zelf verder niks te doen.

Zo kan u zorgeloos genieten van de voordelen van een waterverzachter. Het zijn er veel, maar de zeven belangrijkste leest u hieronder.


waterverzachters prijzen offerte


1. Een waterverzachter zorgt voor zacht bad – en douchewater

Kalkdeeltjes in hard water hebben een uitdrogend en irriterend effect op de huid en op het haar. Ze zijn microscopisch klein en gaan in de poriën zitten of hechten zich aan de haarschacht. Een ontharder of waterverzachter binnen uw waternetwerk heeft daarom een direct positief effect op het lichaam.

Enerzijds wordt de kans op huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, droge huid en winterhanden verkleind, anderzijds zien de huid en het haar er zachter en glanzender uit na het douchen.

Bovendien lossen zeep en shampoo beter op in ontkalkt water, waardoor de reinigende en helende werking beter tot hun recht komen.

2. Kledij oogt frisser en gaat langer mee

Telkens wanneer kleren, beddengoed en handdoeken met hard water worden gewassen hechten duizenden minuscule kalkdeeltjes zich aan het materiaal. Het wasgoed zal er op termijn grauw uitzien en sneller slijten of scheuren. De calciumionen zorgen er ook voor dat bepaalde bestanddelen uit het wasmiddel op kledingstukken blijven plakken. Deze ophoping kan leiden tot huidirritatie, bijvoorbeeld bij baby’s en personen met een gevoelige huid.

Met een waterverzachter stroomt er alleen ontkalkt water door uw wasmachine. Wasgoed wordt zachter, krijgt een vollere textuur en de kleuren behouden hun glans. Kleding gaat hierdoor minstens 30% tot 40% langer mee, en u zult minder wasmiddel nodig hebben om dezelfde hoeveelheid kleren perfect schoon te krijgen.

info de vele voordelen van een waterverzachter |


De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


3. Geen kalkafzetting binnen apparaten en installaties dankzij een waterverzachter

De levensduur van apparaten en installaties die gebruik maken van water wordt door kalkaanslag drastisch ingekort. Bij huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwasmachines, koffiezetapparaten en waterkokers is de ophoping van kalk de grootste oorzaak van storingen. Ook cv-ketels, waterpompen en andere installaties zien af door de kalk en moeten vaker een onderhoudsbeurt krijgen.

Indien water verwarmd wordt, zorgt kalkaanslag ook nog voor een ongewenste isolatielaag rond het verwarmingselement. Zo zullen apparaten en installaties meer energie verbruiken om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Dankzij een waterverzachter gaan uw toestellen dus niet alleen langer mee, ze verbruiken ook minder elektriciteit en gas.

4. Geen kalkaanslag in de doucheruimte en op sanitair

Douchecabines, tegels, kranen en ander sanitair blijven bespaard van de lelijke witgrijze kalkaanslag als u een waterverzachter heeft geïnstalleerd. In de ontharder blijven de calciumionen op de harsfilter zitten en worden ze tijdens de regeneratie via de afvoer weggespoeld. Een kalkvrije woning oogt hygiënischer en stralender. De schoonmaak van ramen, vloeren, badruimten, sanitair en zelfs potten, pannen en glazen kost minder tijd en moeite en er is aanzienlijk minder schoonmaakmiddel nodig.


waterverzachters prijzen offerte


5. Met een waterverzachter krijgt u geen verstopte waterleidingen

Kalk is de grootste vijand van waterleidingen en cv-leidingen. Als kalkdeeltjes zich eenmaal hebben weten te hechten aan de PVC of koperen leidingen wordt de laag steeds sneller dikker en harder. Uiteindelijk kan een buis helemaal verstopt geraken, waardoor zelfs een ontkalking behandeling geen soelaas meer biedt. Vervanging van waterleidingen is een kostbare operatie, vooral als ze in de muren of onder de vloer zitten. Indien het water door een waterverzachter ontkalkt is, gaan de leidingen net zolang mee gaan als de woning zelf.

6. Douchekoppen en kranen blijven langer soepel

Kalkaanslag op het mechanisme van douchekoppen en kranen maakt dat het steeds lastiger kan worden om ze open en dicht te draaien. Ook de toevoer van het water kan zo verhinderd worden. Ontkalkt water is zacht voor douchekoppen en kranen, waardoor ze naar behoren blijven functioneren. U hoeft ze alleen te vervangen wanneer u behoefte heeft aan een mooier of moderner model.

info de vele voordelen van een waterverzachter |


De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


7. Een investering die zichzelf snel terug verdient

Het gebruik van ontkalkt, zacht water levert aanzienlijke besparingen op. U kan zo jaarlijks honderden euro’s besparen. Uw drinkwater is aangenamer om te drinken dus misschien koopt u daardoor geen flessenwater meer. U verbruikt minder producten en uw kledij blijft langer mooi. Uw huishoudelijke apparaten hoeft u ook minder snel te vernieuwen omdat ze kalkvrij blijven.

Daarnaast bespaart u ook op schoonmaakkosten en kosten voor onderhoud van waterleidingen en vervanging van kranen. Bovendien betaalt u maandelijks minder aan gas en elektriciteit. De voordelen van een waterverzachter merkt u dus heel snel in uw portemonnee!

Heeft u een waterverzachter nodig?

Over vrijwel het gehele land varieert het leidingwater van hard tot erg hard. Dit komt door de bodemsamenstelling. Het neergedaalde regenwater sijpelt door een kalklaag in de boden en wordt zo verrijkt met kalk. De meegevoerde calciumionen lossen slechts voor een deel op in het water. Zonder waterverzachter zal u op termijn dus vroeg of laat problemen krijgen met kalk. Daarom koopt u beter een waterverzachter voor het zover is.

info de vele voordelen van een waterverzachter |


De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


Ontdek de volgende 9 unieke voordelen van een waterverzachter

Zacht water: 9 unieke voordelen

Hard water, het soort water dat standaard uit de waterleidingen komt, kan een heel aantal problemen veroorzaken waar heel wat mensen niet eens bij stil staan. Het leidt tot de opbouw van kalk, vlekken op glaswerk, stijve kleding en nog heel wat andere zaken. Frustrerend voor wie er zich van bewust is.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat meer en meer mensen kiezen voor een waterverzachter en dus voor zacht water. Zacht water is eigenlijk gewoon water dat dankzij het gebruik van een waterverzachter ontdaan is van calcium en magnesium. Het gevolg? Geen kalk in het water. Zacht water heeft dan ook heel wat unieke voordelen tegenover leidingwater. We zetten ze even op een rijtje.

De 9 unieke voordelen van het gebruik van een waterverzachter

1. De waterleidingen verstoppen niet

Hard water is dus water waarin calcium – en magnesiumionen aanwezig zijn. Belangrijk om weten is, dat deze ionen zich vastzetten op waterleidingen en voor kalkaanslag zorgen. Een situatie waar u in het begin niet al te veel van zult merken maar die wel stelselmatig verergert. Dit gaat zo door tot de waterleidingen verstopt zijn en dat is verre van een ideale situatie.

Dit zal immers tot grote kosten leiden. U kan er persoonlijk weinig aan doen en zal dus genoodzaakt zijn om de herstelling te laten uitvoeren door een dure vakman. Een waterverzachter laten installeren en consequent met zacht water werken voorkomt dat probleem ontstaat. Zacht water is volledig ontkalkt, dankzij een waterverzachter blijven uw waterleidingen dus kalkvrij.


waterverzachters prijzen offerte


2. Uw energiefactuur daalt

We staan meestal pas stil bij ons energieverbruik wanneer we de rekening ontvangen.

Zoals u zelf ongetwijfeld al hebt mogen ervaren, neemt de energiefactuur steevast een behoorlijke hap uit uw budget. Niet verwonderlijk dus, dat mensen altijd op zoek zijn naar manieren om deze te laten dalen. Maar wat als we u vertellen dat het gebruik van zacht water daarbij kan helpen? Er zijn immers tal van apparaten en toestellen in een huishouden die water nodig hebben om te functioneren, denk bijvoorbeeld maar aan verwarmingselementen.

Hard water zet kalk af in deze toestellen en kalk is een isolerend materiaal. Gevolg? Er is voor hetzelfde resultaat meer water, moeite en energie nodig om door deze isolerende wand van kalk heen te geraken. Bij zacht water is er geen opbouw van kalk en werken uw toestellen optimaal.

info de vele voordelen van een waterverzachter |


De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


3. Een meerwaarde voor het huis

De tijd dat mensen hun hele leven in dezelfde woning bleven is verleden tijd. Het kan dan ook perfect zijn dat u erover nadenkt om uw woning te verkopen. Daarbij zal u alle troeven van uw woning willen uitspelen. Zo kan u de verkoopprijs opdrijven. Het installeren van een waterverzachter is zeker een meerwaarde. De optie van zacht water is er een die heel wat kopers zullen overtuigen.

4. Beperkt uw ecologische voetafdruk

Kalkaanslag van hard water heeft een desastreus effect op veel toestellen. U hebt naar alle waarschijnlijkheid al gezien wat kalk bijvoorbeeld kan doen met een wasmachine?. De apparaten die hard water gebruiken verslijten sneller en zijn dan ook sneller aan vervanging toe. Bovendien hebt u, zoals eerder vermeld, meer water en energie nodig in het huishouden.

Stuk voor stuk zaken die een negatief effect hebben op uw ecologische voetafdruk en op het milieu. Met een waterverzachter en met zacht water kan u dus ook uw ecologische voetafdruk beperken.

5. Voorkom en genees huidproblemen

We douchen thuis meestal met leidingwater, voor veel mensen is dat water hard. De kalk in hard water is eigenlijk niks anders dan minuscuul kleine stukjes steen. Voor de meeste mensen is dat geen enkel probleem maar wie een gevoelige huid heeft kan hier heel wat last van ondervinden. Het huidoppervlak kan beschadigd geraken en de poriën kunnen verstoppen. Niet voor niets worden mensen met huidziektes aangeraden om te kiezen voor een waterverzachter en dus voor zacht water.


waterverzachters prijzen offerte


6. Uw was is zacht zonder chemische hulpmiddelen

Als u de was doet met hard water, zoals het merendeel van de bevolking, is het u wellicht al opgevallen dat uw wasgoed hard en stijf aanvoelt. Vaak wordt dit opgelost door wasverzachter te gebruiken. Dat uw kleding stijf uit de was komt, is ook volledig te wijten aan de kalk in hard water. Onthard of zacht water zonder kalk heeft dan ook een totaal ander effect. Zo kunt u elke keer zachte was hebben zonder daar chemische hulpmiddelen voor te moeten gebruiken. Goed voor het milieu en voor uw portefeuille!

7. Verlengt de levensduur van uw apparaten

Hard water gebruiken is eigenlijk een aanslag plegen op uw huishoudapparaten. Alles wat met kalk in contact komt zal sneller verslijten en dan ook sneller vervangen moeten worden. Het gebruik van zacht water maakt hier een einde aan.

info de vele voordelen van een waterverzachter |


De vele voordelen van een waterverzachter

De vele voordelen van een waterverzachter


8. Geen vervelende kalksporen

Het meest zichtbare probleem van hard water en kalkaanslag is zonder enige twijfel het residu dat achterblijft op het sanitair. Elke huisvrouw of huisman weet hoe vervelend kalkresten kunnen zijn. Ze zijn moeilijk weg te krijgen en ze komen steeds terug. Het gebruik van een waterverzachter en van zacht water maakt van vieze kalkresten iets dat voltooid verleden tijd is.

9. Bespaar een fortuin op schoonmaakproducten

Schoonmaakproducten kosten meer dan u denkt. In hard water moet u het dubbele van de normale hoeveelheid gebruiken. Bovendien zijn ze dan ook minder effectief.

Dankzij zacht water hebt u heel wat minder schoonmaakproducten nodig voor hetzelfde resultaat. Een win-win situatie!


waterverzachters prijzen offerte


Waarom dan ook niet?

Het gebruik van een waterverzachter en zacht water biedt elk huishouden dus heel wat unieke voordelen. Het is een investering die zichzelf op relatief korte termijn terug verdient. Bovendien neemt het u heel wat werk uit handen. Stel uzelf dus de vraag: waarom zou u eigenlijk hard water blijven gebruiken als daar een eenvoudige oplossing voor is?