Meteen naar de inhoud

De prijs van een waterontharder – de beste waterverzachters in België ontdekken

De prijs van een waterontharder

Bent u op zoek naar de beste waterverzachter? Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? U zoekt informatie over de prijs van een waterontharder?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - prijs van een waterontharder

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

prijs van een waterontharder

prijs van een waterontharder

Wat is de gemiddelde prijs van een waterontharder?

Een waterontharder

Een waterontharder in huis halen is de beste manier om uw woning van zacht water te voorzien. Hard water is o. a. een bedreiging voor waterleidingen, huishoudtoestellen en textiel. Een waterontharder maakt korte metten met de problemen die door hard water worden veroorzaakt. Het is een verstandige investering en een levensverzekering voor uw toestellen. Voor iedereen die een waterontharder in huis wil halen, geven we hieronder een overzicht van de kosten. Welke zijn de prijsbepalende factoren bij een waterontharder?


prijs van een waterontharder

prijs van een waterontharder


De prijs, een investering

Een waterontharder bestaat in verschillende formaten, types en dus ook prijzen. De voordelen van zacht water zijn talrijk. Als u een degelijk systeem wil, een systeem die uw water grondig onthard, dan zal u daar een zekere prijs voor betalen. Dankzij de energiebesparende effecten van het toestel zal u uw investering op relatief korte tijd terug verdienen. Bijvoorbeeld: de verwarmingselementen van uw toestellen zullen optimaal werken. Er gaat geen energie meer verloren aan kalksteen.

Factoren die de prijs bepalen zijn onder andere:

1. Het formaat en de capaciteit

Het formaat speelt een grote rol bij de prijs. Ten eerste zijn toestellen met een grotere capaciteit duurder. Ten tweede kunnen ze op termijn duurder worden als de capaciteit niet aangepast is aan het verbruik. Heb je dus een groot waterverbruik? Kies dan ook voor een groot toestel met een grotere capaciteit. Anders zal uw toestel te vaak moeten regenereren. Daarbij verbruikt hij telkens teveel zout en teveel water. Het omgekeerde geldt ook. Het is belangrijk hier rekening mee te houden bij aankoop.


waterverzachters prijzen offerte


2. Het type waterontharder

Er kunnen over het algemeen twee types ontharders onderscheiden worden: mechanische en elektronische. Het type dat u kiest bepaalt ook in grote mate de prijs die u ervoor betaalt. Hoe geavanceerder, hoe duurder.

• Een mechanische ontharder

Deze systemen werken heel eenvoudig. De spoeling gebeurt met behulp van een tijdschakelaar of een vlotter die het waterpeil meet. Zo wordt het toestel gespoeld op een vooraf vastgelegd tijdstip of telkens wanneer een bepaald volume verbruikt is. Deze toestellen zijn de goedkoopste. Wie een regelmatig verbruik heeft kiest het beste voor een mechanische ontharder. Voor een schommelend verbruikspatroon zijn er andere opties. De volume gestuurde toestellen zullen regenereren op basis van het verbruik maar ze kunnen zich niet aanpassen aan de waterhardheid.

• Een elektronische ontharder

Deze waterontharders hebben een geavanceerder besturingssysteem. Ze hebben verschillende spoelprogramma’s. De spoelingen worden afgestemd op het effectieve waterverbruik. Deze systemen zijn iets duurder. Toch bespaart u ermee omdat ze niet onnodig zout en water verbruiken. Er is geen verspilling.

De nieuwe generatie elektronische waterontharders zijn intelligente toestellen met geavanceerde software en slimme sensoren. Natuurlijk ligt de prijs iets hoger. U krijgt er wel heel wat voor in ruil:

– regenereren enkel op basis van waterhardheid

– detecteren zelf wijzigingen in de omgeving

– geen programmatie nodig

– snellere regeneratie

– het hars is van een hogere kwaliteit

– compacter formaat

– levenslange garantie

Is uw waterverbruik constant en regelmatig? Dan is een mechanisch systeem de beste optie. Gebruikt u water eerder op een onregelmatige manier omdat u bijvoorbeeld vaak op reis bent of veel bezoek ontvangt? Dan is een elektronische waterontharder de oplossing. Hoe dan ook is onderzoek doen naar het beste systeem belangrijker dan de prijs.

3. Het onderhoud speelt ook een rol

Naast de aankoopprijs van een waterontharder spelen ook andere factoren een rol.
Het jaarlijks onderhoud en de aankoop van regeneratiezout is ook iets om rekening mee te houden. Het zijn kosten waar je niet van onderuit kan. Gelukkig is het zout niet duur. Leveranciers bieden vaak ook voordelige onderhoudscontracten aan wanneer u het toestel aankoopt. Zo heb je de garantie dat uw systeem goed onderhouden wordt.

In dit artikel leest u informatie over de beste prijs van een waterontharder.

4. Zout en reinigingsmiddel apart kopen?

Kiest u voor een jaarlijks onderhoudscontract? Let er dan op dat het regeneratiezout en de ontsmettingsproducten al in de prijs inbegrepen zijn. Dat is een stuk voordeliger. Koopt u goedkoper zout? Dan loopt u het risico dat uw toestel verstopt of vervuild geraakt.
Goedkoop is aantrekkelijk maar als de kwaliteit te wensen overlaat wordt het duurkoop. Goedkoop zout smelt snel. Dan vormt er zich een harde substantie in het zoutreservoir. Het beïnvloedt de werking van uw waterontharder negatief. Vermijd dit.

De goede prijs van een waterontharder?

Het belangrijkste om te onthouden bij aankoop van een waterontharder is dat er niet zoiets bestaat als de ideale waterontharder. Omdat hij in de eerste plaats op het verbruik moet afgestemd zijn, is dat voor iedereen anders. De regel is wel: hoe geavanceerder, hoe duurder.
Let wel, laat u niet afschrikken door een duurdere aankoopprijs. U moet zich afvragen wat het u op lange termijn zal opbrengen. Kies je voor een goedkoop toestel? Deze zijn minder zuinig in het verbruik van water, zout en energie. Wik en weeg dus goed voor u koopt.

Enkel zo kan u zich een beeld vormen over de gemiddelde prijs. Koop kwaliteit en u zal een leven lang van uw waterontharder kunnen genieten.

Een waterontharder bij een professioneel bedrijf

Het kan zijn dat u voor een goedkope waterontharder wil kiezen, enkel en alleen omdat de startprijs aantrekkelijk lijkt. Laat u zich hierdoor echter niet vangen: vaak zijn de goedkoopste apparaten ook de minst betrouwbare, gaan ze veel minder lang mee en heeft u er heel wat problemen mee. Het is dus beter om iets meer te betalen voor een waterontharder. Alleen zo kan je gerust zijn dat uw toestel goed functioneert en lang meegaat.

|info prijs van een waterontharder|


prijs van een waterontharder

prijs van een waterontharder


Wat is de prijs van een waterontharder?

Een waterontharder: wat is het en wanneer moet je het gebruiken?

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een toestel dat hard water kan ontkalken. Het verandert uw harde water in zacht water. Water dat vrij is van kalk en van andere harde elementen.

Met een waterontharder gaan uw apparaten langer mee. U zal ook minder energie verbruiken. Omdat kalkaanslag voorkomen wordt, besteedt u minder tijd in het huishouden. U zal het merken in uw badkamer, keuken en toilet. Dit zijn slechts enkele van de vele voordelen van een waterontharder.

Wanneer een waterontharder kopen?

De eerste stap is nagaan hoe hard uw water effectief is. U kan de waterhardheid meten. Het is pas vanaf een bepaalde concentratie dat kalksteen ontstaat. Zitten de gemeten waarden daaronder? Dan hebt u eigenlijk geen waterontharder nodig en bent u een van de weinige gelukzakken die thuis zacht water heeft van nature. Helaas hebben de meeste mensen in België thuis hard water. Kalk zit bijna overal in België in de bodem. De ene heeft er al wat meer last dan de andere. Maar zelfs wanneer de hoeveelheid kalk relatief laag is, kan u last ondervinden.

Een waterontharder is een investering.

Eens u alle nadelen van hard water kent, zal u niet twijfelen om er zelf een te kopen.

Het is natuurlijk een zekere investering. Maar het is noodzakelijk als u uw toestellen, uw waterleidingen, uw centrale verwarming en uw boiler wil beschermen tegen kalk.

Welke investering dit is en hoe u ze terugverdient, leest u in dit artikel. Maak u dus geen zorgen en lees verder.


waterverzachters prijzen offerte


De gemiddelde prijs van een waterontharder

Elk waterontharder heeft zijn prijs. Die wordt o. a. bepaald door de kwaliteit, het merk, de capaciteit en door hoe het toestel aangedreven wordt (mechanisch of elektronisch).

Wij raden u aan om een professionele waterontharder te kopen. Een degelijk toestel van een goede leverancier. Deze toestellen doen wat ze beloven en ze hebben de langste levensduur.

Een professionele waterontharder kost natuurlijk iets meer. Het is betaalbaar maar u moet er toch een maandloon voor over hebben. U krijgt er wel een professioneel en kwalitatief hoogwaardig apparaat voor in ruil. Als u hem goed onderhoudt, zal u er vele jaren plezier aan beleven.

De installatie

Is uw woning 10 jaar of ouder? Dan betaalt u slecht 6 % btw voor de installatie. De voorwaarde is wel dat de installatie dan door een erkend installateur gebeurt.

Bijkomende kosten

In dit artikel leest u over de prijs van een waterverzachter.

Zout

Koop je een waterontharder? Dan komt daar wel wat meer bij kijken dan enkel het aankoopbedrag. U hebt ook onthardingszout of regeneratiezout nodig. Dit is geen keukenzout. Het is een speciaal soort zout dat weinig bewerkt wordt. Het zout moet een aantal keer per jaar aangevuld worden. (4 tot 5 keer). Op zich is dat geen al te grote kost.

Onderhoud

Investeer regelmatig in het onderhoud en u zal er de vruchten van plukken. Net zoals je een auto een jaarlijkse check-up geeft, doet u dat best ook met uw waterontharder.

Wat wordt er nu precies gedaan op zo’n onderhoud?

– Controle en reiniging van de verschillende onderdelen

– De waterhardheid wordt opnieuw gemeten en de instellingen worden indien nodig aangepast

– Preventieve ontsmetting

Laat uw waterontharder door een professional onderhouden. Zo hebt u de garantie dat dit correct gebeurt.

Nog meer voordelen van een waterontharder

Geld besparen is een van de interessantste voordelen van een waterontharder. Er zijn echter nog heel wat andere voordelen. U leest de belangrijkste hieronder. Sommige zullen u verbazen.

• Een waterontharder vermindert de kalkaanslag

In het bad, in de douche, de lavabo en in het toilet, kalk is overal. Gebruikt u regelmatig antikalk producten om hardnekkige kalkaanslag aan te pakken? Dan hebt u hier geen last meer van als u een waterontharder hebt. Een waterontharder vermindert de kalkaanslag aanzienlijk. Dit betekent dat u ook een klein bedrag bespaart op dure schoonmaakmiddelen. Bovendien is een dalend verbruik van schoonmaakmiddelen ook beter voor het milieu.

• Uw haar glanst meer

Als u uw haar met zacht water wast, zal het meer glanzen. Op haar dat met hard water gewassen wordt, blijft er een doffe glans achter. Met zacht water hoeft u geen glansmiddelen te gebruiken. Die geven uw haar toch een mooie glans maar ze maken het ook vettig of verzwaren het. Met zacht water hebt u dat vanzelf.

• Een waterontharder beschermt uw waterleidingen

De kalk in hard water kan ook schade aanrichten in uw waterleidingen.

Kalksteen kan uw leidingen doen verstoppen. Of erger, u moet ze vervangen omdat ze onherstelbaar aangetast zijn. Dankzij een waterontharder kan u uw waterleidingen beschermen. Zo moet u geen loodgieter inschakelen en gaan uw waterleidingen langer mee.

• U hoeft minder intensief te wassen

Een van de belangrijkste voordelen van een waterontharder is de invloed die het op de was heeft. U hoeft minder intensief te wassen met een waterontharder. Uw wasmachine werkt optimaal. U gebruikt minder zeep en u kan op lagere temperaturen wassen.

Automatisch zorgt dit voor een geldbesparing. Ook omdat uw kleding hierdoor langer meegaat. Met een waterontharder blijven de kleuren van uw kledingstuk mooier en ook de vezel blijft langer intact.

– u kan wassen op lagere temperaturen

– de witte was is zichtbaar witter

– kleuren blijven langer intact

– u moet minder wasmiddel gebruiken

– uw kledij houdt zijn vorm langer

– dankzij al het bovenstaande bespaart u geld

Dit is voor veel mensen de voornaamste reden waarom ze een waterontharder willen.

Tip: bezuinig liever niet op uw waterontharder

Een professionele waterontharder brengt veel voordelen met zich mee. Hoe beter de kwaliteit van uw toestel, hoe meer voordelen. Wij raden u dan ook aan om niet te bezuinigen op de aankoop van uw waterontharder. Goedkoop is duurkoop. U kan beter wat meer geld uitgeven zodat u zeker een degelijk toestel hebt. Het is een investering die u hoe dan ook terugverdient.

|info prijs van een waterontharder|


prijs van een waterontharder

prijs van een waterontharder


De beste prijs van een waterontharder

Waterontharders worden meer en meer toegepast in de woningen van particulieren. Indien uw waterbedrijf vrij hard water levert, doet u er goed aan om het leidingwater te ontharden. De gevolgen van hard water in uw huis kunnen immers op termijn flink wat geld kosten. Waterontharders zijn niet goedkoop: een goed toestel kost al vlug zo’n 1250 tot 1600 euro.

Een waterontharder is echter een investering die zichzelf terugbetaalt. U doet er goed aan om op voorhand de eigenschappen en de prijzen van verschillende types waterontharders te vergelijken. In dit artikel leest u meer over de nefaste gevolgen van hard water, het werkingsprincipe van waterontharders en een aantal tips om de prijzen van waterontharders correct te beoordelen.

Waarom beter zacht dan hard water?

Het waterbedrijf levert u leidingwater met een bepaalde hardheid. De hardheid van water slaat op de hoeveelheid metaaldeeltjes, vooral magnesium en calcium, die in het water zijn opgelost.

Hard water bevat vrij veel magnesium en calcium. Leidingwater wordt gewonnen uit diepe grondlagen, en deze lagen bevatten een bepaalde hoeveelheid magnesium en calcium. De concentraties verschillen van streek tot streek, en daarom is de hardheid van water niet op alle plaatsen dezelfde. U kunt te rade gaan bij uw waterbedrijf om de gemiddelde hardheid van het lokale leidingwater te weten te komen.

Er bestaan ook testen om de hardheid van het water te meten. Deze testen (met teststrips of een druppeltest) kunt u zelf uitvoeren. Indien blijkt dat u over vrij hard leidingwater beschikt, is het aangewezen om een waterontharder te laten installeren. Hiermee kunt u allerlei vervelende problemen voorkomen. De schadelijke gevolgen van hard water zijn onder meer:

• U verbruikt veel meer elektriciteit omdat de warmte-elementen in uw elektrische boiler, stoomstrijkijzer, koffiezetapparaat en wasmachine bedekt zijn met een laagje kalk. Dit kalklaagje is het rechtstreekse gevolg van hard water. Het kalklaagje werkt isolerend, en daarom is er meer elektrische energie nodig om het water op te warmen.

• U moet veel meer wasmiddel toevoegen aan uw wasmachine om een schone was te bekomen. Hard water werkt immers de reinigende eigenschappen van wasmiddelen tegen.

• U loopt het risico dat toevoerleidingen, afvoerbuizen en riolering verstopt geraken door kalkaanslag. Een dure interventie van een ontstoppingsfirma is meestal het gevolg.

• Rond de wastafel, het aanrecht, het bad en de douche merkt u kalksporen, die moeilijk te verwijderen zijn. Na het poetsen van de ramen of van de auto blijven er nog kalkstrepen zichtbaar. U moet veel geld uitgeven om speciale schoonmaakproducten te kopen die de kalksporen kunnen verwijderen.

• Uw lichaam kan ook hinder ondervinden van hard water. Uzelf wassen in hard water werkt huidirritatie en een uitgedroogde huid in de hand.

In dit artikel vindt u informatie over de prijs van een waterontharder.

Waterontharders voorkomen deze problemen

Wenst u de negatieve gevolgen van hard water te vermijden, dan kan een waterontharder de ideale oplossing zijn. Een waterontharder werkt als volgt.

• Speciale kunstharskorrels, die zich in een cilinder bevinden, halen de calcium- en magnesiumdeeltjes uit het water en geven natriumdeeltjes in de plaats. Hard water wordt toegevoerd aan de cilinder en loopt langs de korrels naar beneden. Aan de uitgang van de cilinder blijft zacht water over.

• De kunstharskorrels moeten regelmatig gespoeld worden met zout water, omdat ze verzadigd geraken met calcium en magnesium. Dit proces noemt men ‘regenereren’. Het spoelwater wordt door het toestel automatisch aangemaakt met behulp van regeneratiezout. De eigenaar moet dit regeneratiezout regelmatig bijvullen.

• Tijdens het regenereren staan de kunstharskorrels magnesium en calcium af aan het zout water. Omgekeerd geeft het zout water natriumdeeltjes af aan de korrels. Het zout water dat magnesium en calcium bevat, loopt weg in het riool.


waterverzachters prijzen offerte


Drie tips om de prijs van een waterontharder te vergelijken

Als u van plan bent om een waterontharder aan te kopen, is het goed om vooraf de eigenschappen en prijzen van diverse toestellen te vergelijken. De prijs van waterontharders wordt vooral bepaald door het volume, de aansturing, de installatiekosten en de kosten van het onderhoud. Let daarbij op volgende zaken.

1. Het volume van waterontharders heeft een grote invloed op de prijs.

Kies een waterontharder die voldoende zacht water kan leveren voor uw woning, maar ook niet veel meer dan nodig. U laat het best een ervaren vakman het gemiddelde verbruik aan water in uw woning bepalen en het benodigde volume van een waterontharder berekenen.

2. De prijs van waterontharders hangt ook af van de manier waarop deze worden aangestuurd.

Mechanische waterontharders werken op basis van waterdruk; elektriciteit komt er niet aan te pas. De bediening van deze waterontharders is eenvoudig en u hebt vanzelfsprekend nooit last van elektriciteitspannes en storingen in de elektronica. Elektronische waterontharders worden aangestuurd door een microprocessor en kunnen zeer nauwkeurig ingesteld worden. Bij deze waterontharders kan het regeneratieproces precies geregeld worden zodat er zo weinig mogelijk regeneratiezout wordt verbruikt.

3. Verder onderscheidt men toestellen met tijdgestuurde regeneratie en volumegestuurde regeneratie.

De goedkopere waterontharders werken meestal tijdgestuurd: de regeneratie start automatisch na het verstrijken van een bepaalde periode. Indien u elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid zacht water verbruikt, kunt u volstaan met een toestel met tijdgestuurde regeneratie.

Als er echter grote schommelingen optreden in uw waterverbruik (bijvoorbeeld indien u vaak op reis bent), kiest u beter voor een duurder toestel met volumegestuurde regeneratie. Daarmee vermijdt u dat de regeneratie onnodig vlug start, of integendeel veel te laat plaatsvindt.

Een ervaren vakman is goud waard

De aankoop van een geschikte waterontharder is geen goedkope investering. Daarom wordt het aanbevolen om de installatie en het onderhoud over te laten aan een ervaren technicus. Vraag vóór de aankoop naar de kostprijs van het preventief onderhoud, zodat u nadien niet voor verrassingen komt te staan. Bedenk dat een duurder toestel zijn meerprijs uiteindelijk terugverdient.

Men kan het regeneratieproces immers optimaliseren waardoor het toestel minder zout en minder water verbruikt. Laat een ervaren vakman het toestel regelmatig onderhouden, zodat u lang kunt genieten van een probleemloos werkende waterontharder.