Het onderhoud van waterontharders

Onderhoud van waterontharders

Bent u op zoek naar de beste waterontharder? Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Het onderhoud van waterontharders

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Het onderhoud van waterontharders

Het onderhoud van waterontharders

Het onderhoud van waterontharders die werkt met zout

Een waterontharder vergt over het algemeen weinig onderhoud. Een troef voor een apparaat met zoveel voordelen in het huishouden. Toch zijn er wel een paar eenvoudige manieren om uw waterontharder nog beter te laten werken en om de levensduur ervan te verhogen. Wat houdt dit in? Hoe werkt het onderhoud van waterontharders?

De instellingen controleren

Het onderhoud van een waterontharder vindt plaats in diverse stappen. U kunt doorgaans het beste beginnen met een controle van de instellingen, een waterontharder werkt optimaal indien de instellingen zijn aangepast aan uw verbruik. Het komt echter regelmatig voor dat uw verbruik wijzigt, bijvoorbeeld omdat het aantal personen in uw huishouden is veranderd. Controleer daarom de instellingen en pas ze zo nodig aan.

Opnieuw meten van de waterhardheid

Uw verbruik is overigens niet de enige factor waarmee u rekening dient te houden. Ook de waterhardheid zelf is een belangrijke factor in het bepalen van de juiste instellingen.

Het zal u wellicht verbazen maar ook de waterhardheid kan soms fluctueren. Het is daarom verstandig om bij uw onderhoud ook even de waterhardheid opnieuw te meten. Als die gewijzigd is, kan u de instellingen aanpassen.

Reinigen en controleren van de onderdelen

Als u de waterontharder juist hebt ingesteld, is het tijd voor het reinigen en controleren van de onderdelen. Hiervoor laat u uw waterontharder best eens uit elkaar halen. Zo hebt u optimaal zicht op de verschillende onderdelen en kan u ook lastig te bereiken plekjes schoonmaken.

Controleer het zoutreservoir op zoutresten. Soms vormt er zich een zoutkoek. Die moet dan verwijderd worden. Meestal is dit het enige dat u schoon hoeft te maken. In uitzonderlijke gevallen kunnen zich ook bacteriën en/of algen ophopen in uw apparaat. U kunt dat bijvoorbeeld herkennen aan slijmerige, groene afzettingen. Maak dit goed schoon met een borstel en laat het onderdeel daarna drogen.

Tijdens het schoonmaken is het ook van belang om alle onderdelen te controleren op slijtage en andere defecten. De meeste waterontharders kunnen jarenlang mee zonder enig probleem maar het is toch verstandig om een jaarlijkse controle uit te voeren.


Het onderhoud van waterontharders

Het onderhoud van waterontharders


Eventuele versleten onderdelen tijdig vervangen

Indien u een versleten onderdeel aantreft, is het verstandig om dat zo snel mogelijk te vervangen. Dat is om twee redenen belangrijk. Ten eerste werkt uw waterontharder mogelijk minder goed. Op die manier kunt u toch weer hard water krijgen in uw huishouden, met alle gevolgen van dien. De gevolgen worden dan gewoonlijk pas na enige tijd zichtbaar. En dan is het vaak al te laat: apparaten kunnen zijn beschadigd, uw sanitair kan vol komen te zitten met kalkvlekken en zeepresten, en u kunt zelfs huidproblemen ontwikkelen. Vervang uw onderdelen dus op tijd!

De tweede reden om snel te handelen als u een beschadigd onderdeel aantreft tijdens uw controle, heeft te maken met de rest van uw waterontharder. De onderdelen functioneren het best wanneer álle onderdelen goed werken. Stel dat een onderdeel minder goed werkt, dan is er grote kans dat ook andere onderdelen schade zullen oplopen. Uw apparaat zal dan sneller slijten. Dat is zonde van uw geld dus vervang eventuele versleten onderdelen altijd op tijd.

Het zoutreservoir schoonmaken

Er is altijd één onderdeel van de waterontharder dat enige speciale aandacht verdient: het zoutreservoir. Voor een waterontharder die op zout werkt, is dat zout namelijk essentieel om te kunnen functioneren.

Begin het onderhoud van uw zoutreservoir altijd met het schoonmaken ervan. Dat kunt u gewoon op dezelfde manier doen als u reeds met de andere onderdelen heeft gedaan. Er is echter wel een speciaal aandachtspunt. In het zoutreservoir kunnen zich namelijk ‘zoutbruggen’ of, in andere woorden, zoutophopingen vormen.

Zo’n zoutbrug is op zichzelf geheel onschadelijk, hoewel de werking van uw waterontharder erdoor verminderd kan worden. Het is dus belangrijk om eventuele zoutophopingen te verwijderen. Helaas gaat dat niet altijd even gemakkelijk. Wees steeds voorzichtig wanneer u het vastgekoekte zout verwijdert zodat u het reservoir niet beschadigt. In het slechtste geval kan u proberen om het zout los te weken met wat warm water.

Let er ook op dat er zich geen zout onderaan in het reservoir heeft verzameld. Het reservoir is pas goed gereinigd wanneer u geen zout meer kan zien.

Tip: heeft u erg veel moeite om de zoutophopingen te verwijderen? Dan moet u uw toestel simpelweg regelmatiger onderhouden. Zo krijgt het zout niet de kans om samen te koeken en dan bent u heel wat sneller klaar met uw onderhoud.

Zout bijvullen

Als u het reservoir goed heeft gereinigd, kunt u het weer bijvullen. Dat is geen ingewikkelde taak. Het is wel belangrijk dat u zorgvuldig en secuur werkt. Zo voorkomt u dat u zout morst.

Zorg ervoor dat u het reservoir niet te veel vult. Hoe meer zout u erin doet, hoe groter de kans op zoutophopingen. Het is beter om het reservoir iets vaker bij te vullen, dan in één keer een enorme lading toe te voegen. Daarnaast helpt het als u voor de beste kwaliteit zout kiest. Beter zout zorgt voor een langere levensduur van uw apparaat en minder en gemakkelijker onderhoud.


waterverzachters prijzen offerte


Nacontrole

Bent u volledig klaar met het onderhoud? Overloop alles dan nog één keer. Zijn de instellingen correct? Werkt uw apparaat naar behoren? Is het water dat uit uw kraan komt zacht? Geeft uw waterontharder verder geen storingen of meldingen weer?

Is het antwoord vier keer ‘ja’? Dan bent u klaar met het onderhoud van uw waterontharder! Nu kunt u weer zorgeloos genieten van heerlijk kalkvrij water.

Speel op zeker, schakel een professional in

Het jaarlijks onderhoud van uw waterontharder is in principe geen bijzonder ingewikkelde of tijdrovende kwestie. Toch kan het lonen om een professional te raadplegen. Het zijn vrij complexe apparaten. Een professioneel onderhouden waterontharder gaat immers langer mee dan een exemplaar dat niet de juiste zorg en toewijding krijgt.

Conclusie: een goed onderhouden waterontharder werkt altijd het beste

Voor het optimaal functioneren van uw waterontharder is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Met professionele ondersteuning verlengt u het leven van uw waterontharder. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat uw toestel op tijd onderhouden wordt.


Het onderhoud van waterontharders

Het onderhoud van waterontharders


Het onderhoud van waterontharders in 4 stappen

Onderhoud van waterontharders

Als u reeds gebruik maakt van een waterontharder om uw woning van kalkvrij water te voorzien, dan weet u al wat de vele voordelen van een dergelijk systeem zijn. De prijs van een ontharder kan niet op tegen de voordelige effecten ervan op uw huishouden, uw energiefactuur en uw gezondheid.

Maar net zoals bij alle installaties en apparaten is een degelijk onderhoud van essentieel belang om een goede werking te garanderen. Het gaat immers nog altijd om een toestel dat door verschillende redenen minder goed kan gaan werken of verouderen. Onderhoud is dan ook belangrijk.

Het belang van het onderhoud van waterontharders

Als u wilt blijven genieten van de voordelen die een ontharder biedt, dan is onderhoud essentieel. Het onderhouden van een ontharder is echter niet altijd een eenvoudige opdracht, en wat meer duidelijkheid hierover is dan ook geen overbodige luxe.

Een waterontharder zorgt voor een langere levensduur bij toestellen zoals de wasmachine of vaatwasser, door het water waarvan deze gebruik maken efficiënt te ontkalken. Dit gebeurt door het filteren van mineralen zoals calcium en magnesium, waardoor het water zachter wordt. De achtergebleven stoffen vormen natuurlijk ook voor de ontharder zelf een bedreiging als deze niet regelmatig onderhouden wordt! Enkel door dit te doen kunt u er zeker van zijn dat het toestel in topvorm blijft en naar behoren werkt.

Het belang van regelmatig en professioneel onderhoud is dus niet te onderschatten. Zo moet u versleten of kapotte onderdelen op tijd kunnen vervangen om schade aan het apparaat te vermijden. Als de ontharder goed functioneert, dan kunt u tot wel jaren lang vrij blijven van aftakelende huishoudelijke apparaten – en dat is zeker de moeite waard. Over het algemeen dient een waterontharder eenmaal per jaar onderhouden te worden, en sommige delen van het onderhoud kunt u zelf doen.

Toch is het aangeraden om beroep te doen op een expert voor het onderhoud, om foutjes en defecten te vermijden. Zo bent u immers zeker van een constante, goede werking van het toestel!

Onderhoud van waterontharders in 4 eenvoudige stappen

Net zoals dat bij alle apparaten het geval is, wordt het onderhoud van een waterontharder best gedaan volgens ene duidelijk stappenplan. Een dergelijk onderhoud bestaat uit verschillende delen, en een duidelijk overzicht van waar u best op let is belangrijk om fouten te vermijden en de werking van het systeem te garanderen. De stappen:

1. De hardheid van het water meten

Ten eerste moet u zeker zijn dat het toestel nog naar behoren functioneert, door de hardheid van het aanwezige water te meten. Als dit bijvoorbeeld te hard blijkt te zijn, dan is dit te wijten aan een ondermaatse werking van de ontharder. Dit is een belangrijke eerste stap om goed onderhoud te kunnen doen.

2. De onderdelen van de waterontharder controleren en reinigen

Vervolgens moeten natuurlijk ook de verschillende delen van het apparaat gecontroleerd worden. Deze moeten in goede staat zijn om de werking van het systeem te garanderen! Zo worden de kleppen, injectoren, de filter, enzovoort aan een check-up onderworpen en eventueel schoongemaakt als dat nodig is. Als, in het ergste geval, een bepaald onderdeel helemaal kapot is of niet meer werkt, dan wordt het best vervangen.


waterverzachters prijzen offerte


3. De waterontharder vrijmaken van bacteriën

Daarna dient de ontharder volledig gedesinfecteerd te worden om de opstapeling van bacteriën te voorkomen. Hierbij worden vooral de harsen en de filter zelf goed gereinigd.

4. Het zoutreservoir reinigen en de waterontharder goed afstellen

Bij een waterontharder is het gebruik van regeneratiezout onmisbaar. Dit speelt immers een belangrijke rol bij het functioneren van het apparaat, doordat het de met kalk verzadigde hardkorrels regenereert zodat deze weer hun werk kunnen doen. Na verloop van tijd kan dit zout echter een soort koek of plak gaan vormen, waardoor alles vast komt te zitten. Een goed onderhoud is dan ook belangrijk om dit te vermijden.

Tenslotte moet de waterontharder goed ingesteld worden, waarbij factoren zoals het zoutverbruik worden gecontroleerd en eventueel aangepast. Dit is immers van groot belang om het apparaat efficiënter te maken en langer te doen meegaan.

Wat is de prijs van het onderhoud van waterontharders?

Bij het professioneel laten onderhouden van een waterontharder komt natuurlijk een prijs kijken. Over het algemeen kost dit u vanaf 100 euro als u het door ene specialist laat uitvoeren, maar in het geval van beschadigde onderdelen en het aanvullen van zout kan dit natuurlijk meer zijn. Dergelijke maatregelen zijn echter noodzakelijk om het systeem goed te doen werken.

Vaak zal de aanbieder van een waterontharder u ook de mogelijkheid geven om een zogenaamd onderhoudscontract aan t gaan. Dit zorgt ervoor dat u minder betaalt voor onderhoud, maar u blijft dan wel gebonden aan dat bedrijf als u de ontharder wil laten controleren en eventueel vernieuwen. Het voordeel is dat de aanbieder precies weet wanneer onderhoud nodig is, en dat is vooral handig als u dit regelmatig wil laten uitvoeren. Informeer u echter altijd goed over de voorwaarden van een dergelijk contract, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Beroep doen op een specialist voor het onderhoud van waterontharders

Een waterontharder is ongetwijfeld een meerwaarde voor elk huishouden, gezien de voordelen die het biedt op het vlak van waterkwaliteit, huishoudelijk comfort en gezondheid. Daartegenover staat dan wel de prijs van het apparaat zelf en die van het onderhoud, maar die kunnen niet op tegen de vele voordelen.

Bij het onderhoud van een ontharder is het van groot belang dat alles volgens de richtlijnen gebeurt, om het risico op fouten en defecten te vermijden. Enkel zo kan de werking van het system immers gegarandeerd worden. U kunt dit dan wel zelf doen, het is altijd beter om beroep te doen op een expert. Deze weet precies wat er gedaan moet worden, wanneer en waarom het gedaan moet worden, enzovoort.

De prijs van een professioneel onderhoud ligt dan misschien wel iets hoger, uw waterontharder zal er zoveel langer door meegaan – waardoor u dus nog veel langer van de voordelen van het systeem zult kunnen genieten.


Het onderhoud van waterontharders

Het onderhoud van waterontharders


Onderhoud van waterontharders

Zorgen voor het onderhoud van uw waterontharder is een must als u wilt dat die naar behoren blijft werken.

Als u geen aandacht besteed aan het onderhoud van uw waterontharder, dan zal het u niet snel voorzien van schoon en vers water.

Het onthard water zal onprettig gaan smaken en zal ook een vreemde geur krijgen.

Daarom is het noodzakelijk dat u de juiste maatregelen neemt voor het onderhoud van uw waterontharder.

Controleer het zoutgehalte van uw waterontharder regelmatig

Het is erg belangrijk dat u het zoutgehalte van uw waterontharder regelmatig controleert.

Dit is een cruciale stap die essentieel is voor het gepaste onderhoud van uw waterontharder.

Het zout herstelt alle harskorrels zodat ze uw water weer perfect kunnen ontharden.

Wanneer het zoutgehalte daalt naar een zeer kleine waarde, dan zullen ze niet meer efficiënt zijn in het verwijderen van alle ongewenste en harde materialen van het water, resulterend in water dat niet naar behoren is onthard.

Daarom moet u het zoutgehalte van uw waterontharder elke maand controleren om u zich ervan te verzekeren dat het genoeg is om hard water te ontharden.

Voeg zo nodig meer water toe

Het tweede wat u moet doen voor het onderhoud van uw waterontharder is om regelmatig een goede hoeveelheid onthardingszouten aan uw waterontharder toe te voegen.

Als het zoutgehalte minder dan halfvol is, moet u er meer zout aan toevoegen.

Dit zal verzekeren dat uw waterontharder altijd een geschikte hoeveelheid onthardingszouten bevat en zal hard water altijd ontharden.


waterverzachters prijzen offerte


Gebruik zout van goede kwaliteit

Het is erg belangrijk om zout van goede kwaliteit aan de waterontharder toe te voegen om er zeker van te zijn dat al het harde water wordt schoongemaakt van ongewenste elementen en dat er geen zout bruggen in het zoutoplossing reservoir gevormd worden.

Zout bruggen worden gevormd wanneer het zoutresidu aan het reservoir kleeft en voorkomt dat onthardingszouten het water effectief schoonmaken.

Er zijn voornamelijk 3 soorten onthardingszouten: korrels, tabletten en blok zout.

Observeer al deze 3 stappen in een routine om u zich ervan te verzekeren dat uw waterontharder werkt en dat het harde water 24/7 perfect onthard wordt.