Onderhoud van uw waterontharder – de beste waterverzachters en ontkalkers – koop een nieuw toestel

Onderhoud van uw waterontharder, hoe doe ik dat?

Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? Dit kan uw waterontharder naar de vaantjes helpen, daarom is het belangrijk dat u uw onderhoud van uw waterontharder dikwijls nakijkt.

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters -Onderhoud van uw waterontharder

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Onderhoud van uw waterontharder
Onderhoud van uw waterontharder

Waarom een onderhoud van uw waterontharder

Water ontharden en water conditionering zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Dit veroorzaakt enige verwarring bij het onderzoeken van water filtratie methoden. Als je de betekenis van deze termen begrijpt en weet welke verontreinigingen er in het water van je huis zitten, is dat erg nuttig bij de keuze van een behandelingssysteem.

Water conditioning is een algemene term die gebruikt wordt voor methodes om de waterkwaliteit te verbeteren. Een waterontharder is een systeem dat een proces van ionenuitwisseling gebruikt om harde watermineralen uit het water te halen en ze te vervangen door natriumionen.

In uw zoektocht naar een manier om uw huis te ontdoen van hard water, bent u waarschijnlijk gestuit op “zout-vrije” systemen die worden aangeboden als een alternatief voor een waterontharder. Een veel voorkomende misvatting is dat een zout-vrije conditioner, vaak verkeerd voorgesteld als een zout-vrije waterontharder, dezelfde taak uitvoert als een zout-gebruikende waterontharder.

Zoutvrije water conditioners, of ontharders, zijn niet in staat om onthard water te produceren. Om water te ontharden moeten per definitie hardheidsmineralen zoals calcium en magnesium verwijderd worden. Zoutvrije systemen laten toe dat deze harde mineralen in het water blijven. Zoutvrije conditioners bieden weliswaar een aantal van de voordelen van een ontharder, maar bieden geen oplossing voor hard water in het hele huis.

Zonder het gebruik van zout zijn deze systemen alleen in staat het water te “conditioneren”, door ervoor te zorgen dat de harde mineralen hun vermogen verliezen om kalkaanslag te vormen.

Kortom, waterontharders op basis van zout worden terecht beschouwd als waterontharders, omdat ze het water in uw huis aanzienlijk verbeteren. Maar niet alle waterontkalkers zijn ontharders. Zonder het gebruik van zout mag deze technologie nooit verward worden met een echte waterontharder.


Onderhoud van uw waterontharder
Onderhoud van uw waterontharder

Hoe een onderhoud van uw waterontharder

Als u ervoor kiest om het harde water in uw huis te ontharden, worden taken als schoonmaken, baden en het onderhoud van apparaten veel eenvoudiger. Waterontharders met ionenuitwisseling zijn onderhoudsvriendelijke machines die zout nodig hebben en regelmatig gecontroleerd moeten worden om schoon, onthard water te leveren. Ze leveren fantastisch werk tegen geringe kosten voor de huiseigenaar. Hoewel deze machines uiterst betrouwbaar zijn, zoals alle machines, hebben ze de nodige zorg en onderhoud nodig.

Als je niet zeker weet hoe je kan zien of je waterontharder niet werkt, zijn er een aantal opmerkelijke veranderingen waar je op moet letten. Glaswerk wordt troebel, er is meer zeep nodig om schoon te worden, de huid voelt droog en jeukt, en badkuipen en gootstenen krijgen lelijke roestkleurige ringen en kalkaanslag. Hard water bevat calcium en magnesium mineralen die verstoppingen en grote problemen in het sanitair veroorzaken.

Hard water veroorzaakt slijtage aan zowat alles wat het tegenkomt. Als uw waterontharder defect is, zal het niet lang duren voor u de veranderingen in uw water opmerkt.

Als je waterontharder gewoon gestopt is, controleer dan eerst wat voor de hand ligt. Is uw systeem wel aangesloten op een werkend stopcontact? Is er vuil dat de waterdoorvoer blokkeert? Zijn er sporen van lekken in of rond de tank of kleppen? Is de tank bijgevuld met de juiste hoeveelheid zout? Indien u een daling van de waterdruk, ongebruikelijke hoeveelheden zout, of hars afvoer in uw watertoevoer opmerkt, dan moet uw ontharder onderhouden worden.

Diagnose van een harsbed probleem

Tijdens het ontharding proces stroomt het water door een bed van hars om calcium en magnesium hardheid ionen uit te wisselen voor natrium ionen. Wanneer het hars zijn capaciteit bereikt heeft om de hardheid ionen vast te houden, begint de ontharder zijn regeneratie cyclus. Tijdens deze cyclus stroomt een pekel oplossing door het hars om het te reinigen en de hardheidsionen door de afvoer te spoelen.

Wanneer de harskorrels regenereren, zou uw waterontharder uw hele huis moeten blijven voorzien van schoon, zacht water. Indien uw systeem geen onthard water meer produceert, of het regenereert, maar toch binnen korte tijd geen onthard water meer produceert, kan het harsbed beschadigd zijn.

Hars bedden kunnen meer dan 10 jaar meegaan, bijna even lang als de waterontharder zelf. Goed onderhouden waterontharders hebben een levensduur van 10-15 jaar. Tegen de tijd dat een harsbed aan vervanging toe is, is het vaak ook tijd om te upgraden naar een nieuwe waterontharder. Maar ijzer in putwater of overmatige hoeveelheden chloor kunnen hun tol eisen van een harsbed, waardoor het minder lang meegaat.

Wanneer een harsbed verzadigd raakt met minerale afzettingen of beschadigd door chloor, kan het niet meer geregenereerd worden. Als de zeef die de harskorrels vasthoudt breekt, zal de kracht van het water dat door de ontharder beweegt de korrels loswrikken, waardoor ze vrij door het leidingwerk kunnen bewegen.

Kranen die vol zitten met kleine harskorrels geven zeer weinig waterdruk. Wanneer uw waterdruk daalt of u merkt kleine, oranje of gelige plastic korreltjes in uw watertoevoer, dan is het waarschijnlijk dat de zeef van de verdeler gebroken is en hars in uw leidingen terugspoelt.


waterverzachters prijzen offerte


Doorspoelen van harskorrels

Wanneer een waterontharder harskorrels lekt, is het een vervelend, maar noodzakelijk proces om ze uit te spoelen. Eens deze kleine zandkorrels zich door de leidingen in uw huis hebben verspreid, kunnen ze uw waterverwarmer en sanitair systeem beschadigen, maar ook kleinere doorgangen in toestellen en toestellen verstoppen.

Of het probleem nu te wijten is aan lekkende hars of andere problemen met de waterontharder, zet uw systeem in de bypass mode terwijl u de storing vaststelt. Door deze functie te gebruiken vermijdt u verdere schade door te verhinderen dat water door uw ontharder loopt en dat bijkomende hars in uw leidingen terechtkomt. De meeste ontharders hebben een klep die u indrukt of draait om de bypass modus in te schakelen.

Raadpleeg de handleiding van uw systeem als u niet zeker bent waar u deze klep kan vinden. Sluit steeds de kranen van uw waterontharder en open de bypasskraan voor u onderhoud gaat plegen aan uw toestel.

Versnipperde hars moet uit het hele systeem gespoeld worden om zuiver water te garanderen. Begin met het aftappen en doorspoelen van je waterverwarmer. U moet ook alle kranen verwijderen en schoonmaken die vol zitten met hars dat in de waterleiding terecht is gekomen. Laat het warme en koude water in uw hele huis stromen, evenals uw water gebruikende toestellen. De vaatwasser, wasmachine, badkamer en keuken apparaten moeten allemaal worden cycli om te helpen spoelen uw huis van hars.

Als de apparaten nog steeds overbelast lijken te zijn, maak dan de waterslangen los en ga op zoek naar de bron van de verstopping. Spoel de slangen door en controleer alle aansluitingen om eventuele vastzittende druppels te verwijderen. Nadat u de slangen weer heeft aangesloten, laat u de apparaten weer werken. Elke water gebruikende armatuur en elk apparaat in uw huis moet worden gereinigd om schade te voorkomen.

Het verwijderen van hars uit een sanitair systeem kan een overweldigende klus zijn die niet elke huiseigenaar alleen wil aanpakken. Als je niet zeker weet wat je moet doen en je hebt de beste waterontharder nodig, bel dan een vakman om het te installeren, te vervangen of te herstellen. Een waterontharder specialist zal je systeem de deskundige zorg geven die het nodig heeft zodat je gerust kan zijn.


Onderhoud van uw waterontharder
Onderhoud van uw waterontharder

Hoe onderhoud ik mijn waterverzachter?

Het verschil tussen hard en zacht water kunt u uitdrukken in geld. Dat heeft alles te maken met het feit dat hard water zorgt voor kalkaanslag, waardoor uw apparatuur sneller defect kan gaan en een kortere levensduur heeft. Dit nog los van het feit dat u veel tijd kwijt bent, plus extra geld, aan het poetsen van uw douche, fonteintjes, wasbakken en het wc-bekken. Alleen maar omdat u toevallig in een regio woont waar hard water geleverd wordt.

Oplossingen

Voor hard water zijn er twee oplossingen. De eerste is een dure, maar wel effectieve oplossing, namelijk verhuizen naar een regio waar ze zacht water hebben. De tweede is veel minder duur, maar net zo effectief. U kunt een waterontharder aanschaffen. Deze zorgt er voor dat de kalk en het magnesium uit uw water gehaald worden, zodat u gebruik kunt maken van zacht water en alle geldverslindende problemen in één klap opgelost hebt.

Waterontharder

Een waterontharder is een apparaat dat aangesloten wordt op uw waterleiding en dat via een zoutoplossing het water zuivert. Het enige dat u nog moet doen, is het apparaat regelmatig voorzien van zout en zorgen voor het onderhoud van uw waterontharder. Het onderhoud van uw waterontharder kunt u zelf doen of u laat een vakman komen.

Hoe vaak onderhoud van uw waterontharder nodig is, kan afhangen van de hardheid van het water, van het verbruik en van de plek waar de waterontharder geplaatst wordt. Uitgangspunt is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een vakman, zodat u alleen zo nu en dan zout moet bijvullen en eens met een doekje over het apparaat wrijft.


waterverzachters prijzen offerte


Werking

De waterontharder werkt via een zogenaamde ionenwisselaar. Kalk en magnesium worden opgevangen en gekoppeld aan zoutkristallen, zodat ze bezinken en later wegspoelen. In principe betekent dit dat u zacht water uit de kraan tapt en dat pekelwater wordt afgevoerd via de waterontharder. Alles biologisch verantwoord en zonder enige schade aan het milieu. Ideaal dus.

Doordat het zout op deze manier wordt verbruikt, is het noodzakelijk om regelmatig de zoutvoorraad aan te vullen. Men gaat er van uit dat u per m3 water ongeveer een pond zout gebruikt. Een andere vuistregel is dat iedere persoon in uw huishouden per maand circa 3 kilo zout verbruikt. Let wel, u heeft speciaal regeneratiezout nodig, want anders zal dat het apparaat aantasten.

Wat betreft het onderhoud van uw waterontharder wordt aangeraden om de binnenkant bij het vullen even met een nat doekje schoon te vegen. Om te voorkomen dat extra onderhoud van uw waterontharder nodig is, wordt tevens aangeraden bij het plaatsen van zout en het poetsen plastiek handschoentjes te dragen, zodat geen huiddeeltjes achterblijven. Deze kunnen namelijk stof en dergelijke binden, waardoor het apparaat minder goed kan werken.

Besparing

Er zijn drie redenen om op een waterontharder over te stappen, waarbij tevens geldt dat het onderhoud van uw waterontharder door de vakman daarin is meegenomen.

1. U bespaart op reparatiekosten en het eerder moeten vervangen van uw apparatuur. Denk aan de koffiezetmachine, de vaatwasser en de wasmachine. Maar ook aan het strijkijzer, de steamer of de kookpannen.

2. U hebt veel minder schoonmaakmiddelen nodig. Dat geldt zeker voor de extra agressieve producten om kalkafzetting op de douchewand en in de wasbakken te verwijderen.

3. U heeft veel minder tijd nodig om het huis te poetsen. U bespaart dus naast geld ook tijd.

Voordelen

De voordelen kunt u op een rij zetten, want het besparen van tijd en geld is niet alles. U krijgt dankzij de waterontharder zacht water. Dat proeft u wanneer u een glaasje water drinkt, een kopje thee maakt of een waterijsje neemt. Want hard water smaakt anders. Dat is voor veel mensen een reden om drinkwater te kopen.

Wanneer die reden er niet meer is, bespaart u ook hier geld, moeite en ruimte. Nooit meer met flessen of pakken water slepen, er extra ruimte voor vrij moeten maken en de flessen moeten inleveren of via de plastiek afvalzak recyclen. U doet de natuur daarmee een groot plezier, want flessen water moet worden vervoerd en flessen worden gerecycled.

Op zich prima dat het gebeurt, maar is het niet nog veel beter wanneer het niet -meer-nodig is? Wereldwijd verbruiken we jaarlijks honderden miljoenen PET flessen. Wanneer elk huishouden een waterontharder zou hebben, kan dit aantal flink slinken.

Onderhoud van uw waterontharder

Wat het onderhoud van uw waterontharder betreft, is het handig om bij iedere offerte meteen te vragen hoe duur het jaarlijkse onderhoud door de vakman is, welke garantie u daarbij krijgt en welke werkzaamheden er verricht worden. Waarom? Omdat een goed onderhouden waterontharder zo’n 20 jaar mee kan. Plus, omdat een goed onderhouden waterontharder iedere dag voor zacht en lekker water zorgt.

Dat is uiteraard anders wanneer het onderhoud niet goed wordt uitgevoerd. In zo’n geval gebeurt het wel eens dat het water slecht(er) schoongemaakt wordt. Of dat er te veel zout gebruikt wordt. Zonde van uw geld. Bij het plaatsen van de waterontharder zal de vakman eerst de hardheid van uw water meten. Dat doet hij overigens ook bij iedere onderhoudsbeurt.

Daarna stelt hij de waterontharder precies af op de hardheid. De tweede stap bij het onderhoud is het bacteriën vrijmaken van het apparaat. Uw waterontharder wordt letterlijk ontsmet. Daarna maakt hij het zoutreservoir schoon. Hij zal u graag laten zien hoe het moet, zodat u het regelmatig ook zelf kunt doen. Tenslotte zal hij alle aansluitingen controleren, het filter waar nodig verwisselen en alles goed schoonmaken. Hierna kunt u met een gerust hart weer volop gebruik maken van de waterontharder.

Overal zacht water?

Vraag bij de offerte ook of het mogelijk is om de waterontharder zo te plaatsen dat u alleen daar zacht water hebt, waar dat nodig is. Het is niet nodig om met extra behandeld water uw tuin te sproeien of uw auto te wassen. Dat is gewoonweg zonde van uw geld, want het kost wel regeneratiezout. Vragen kost u niets en is het mogelijk, waarom zou u er dan niet voor kiezen?


Onderhoud van uw waterontharder
Onderhoud van uw waterontharder

Onderhoud van uw waterontharder, hoe doe ik dat?

Onderhoud van uw waterontharder

Het onderhoud van uw waterontharder houdt over het algemeen weinig in. Een extra voordeel voor een apparaat die een groot verschil kan maken in uw huishouden. Als je enkele eenvoudige regels in acht houdt, zal uw apparaat optimaal werken en lang meegaan. Onderhoud van uw waterontharder op regelmatige basis is nodig, de waterontharder zou toch minimum 1 x per jaar moeten gecontroleerd moeten worden. Wat kan u dus zelf doen om uw waterontharder onderhouden, en wat kan u beter laten doen?

De instellingen controleren

Het onderhoud van een waterontharder bestaat uit een reeks van handelingen. Elke handeling moet worden uitgevoerd zodat u zeker niks over het hoofd ziet. Doorgaans begint u het best met de controle van de instellingen, een waterontharder werkt optimaal indien de instellingen zijn aangepast aan uw verbruik. Het komt echter regelmatig voor dat uw verbruik wijzigt, bijvoorbeeld omdat het aantal personen in uw huishouden is veranderd. Haal er zeker ook de factuur van uw waterverbruik bij.

Opnieuw meten van de waterhardheid

Uw verbruik is niet de enige factor waarmee u rekening moet houden. De waterhardheid zelf is een belangrijke factor in het bepalen van de juiste instellingen. De waterhardheid kan soms fluctueren. In droge periodes kan er bijvoorbeeld meer kalk in het water terechtkomen omdat er minder water is waarmee de kalk zich kan vermengen.
Daarom is het verstandig om de waterhardheid opnieuw te meten bij het onderhoud van uw waterontharder. Indien nodig kan u de instellingen dan aanpassen.


waterverzachters prijzen offerte


Onderhoud de onderdelen

Eens u de waterontharder juist hebt ingesteld, is de volgende stap het reinigen en controleren van de onderdelen. Dit laat u best aan een vakman over. Uw waterontharder zelf uit elkaar halen is niet aan te raden. Zo kunnen de verschillende onderdelen gemakkelijk gereinigd worden. Indien nodig zullen ze vervangen moeten worden.

Het zoutreservoir tijdig bijvullen

Zorg ervoor dat het zoutgehalte nooit onder het minimum komt. Anders zal het toestel niet goed werken. Vul het zout dus steeds op tijd aan. Anticipeer hierop door steeds een voorraad zout in huis te halen. Vul het reservoir ook niet te veel. Hoe meer zout u erin doet, hoe groter de kans op klonters. Het is beter om het reservoir iets vaker bij te vullen, dan in één keer een enorme lading toe te voegen. Kies ook het juiste zout voor uw toestel. Dat garandeert een langere levensduur en zo onderhoud de waterverzachter zichzelf beter.


Onderhoud van uw waterontharder
Onderhoud van uw waterontharder

Het zoutreservoir reinigen

Essentieel voor de werking van uw waterontharder, is het zoutreservoir. Zonder zout zal het toestel niet functioneren. De harsfilter zal volledig verstoppen tot hij helemaal niet meer werkt. Soms gaat het zout in het reservoir klonteren, er vormt zich dan een zoutkoek. Controleer het zoutreservoir dus op zoutresten. Indien mogelijk kan je ze nog verbrokkelen, anders moet je ze verwijderen. Dit kan je perfect zelf doen.

In het slechtste geval kan u proberen om het zout los te weken met warm water.
Doe dit voorzichtig en gericht. Giet geen volledige emmer kokend heet water in uw waterontharder.

En nog dit: Zijn de zoutophopingen moeilijk te verwijderen? Onderhoud de waterontharder dan eenvoudigweg regelmatiger. Zo bent u heel wat sneller klaar met uw onderhoud en krijgt het zout niet de kans om samen te koeken.

Het ventiel

Het ventiel is een klep die ervoor zorgt dat het water kan doorstromen. Dit onderdeel regelt de doorstroom richting van het water. Een waterontharder die regenereert met zout heeft een stroomregelklep. Enerzijds stroomt het water via de waterleiding binnen, anderzijds moet het zoute water na de regeneratie weer afgevoerd kunnen worden. Het is dus van essentieel belang dat dit onderdeel goed werkt.

Versleten onderdelen tijdig vervangen

Als een onderdeel versleten is, moet u dat zo snel mogelijk te vervangen. Uw waterontharder zal dan minder goed werken. Zo krijgt u toch weer hard water in uw huishouden. De gevolgen worden pas na enige tijd zichtbaar. Voorkom problemen, onderhoud van uw waterontharder is regelmatig nodig!


waterverzachters prijzen offerte


Ontsmet uw waterontharder

In uitzonderlijke gevallen kunnen zich ook bacteriën en/of algen ophopen in uw apparaat. Zit er slijmerige, groene smurrie in uw waterontharder? Dan betekent dit dat uw toestel toe is aan een grondige ontsmetbeurt. U kan dit ook preventief doen. Ontsmetten doe je het best met chloor. Uw leverancier zal u de juiste producten aanbevelen.

Nacontrole

Klaar met het onderhoud van uw waterontharder? Kom dan even op uw stappen terug en overloop ze nog één keer. Zo kan u zeker niks vergeten zijn. Zijn de instellingen van uw waterontharder nog correct? Werkt uw apparaat naar behoren? Is het water dat uit uw kraan komt zacht? Geeft uw waterontharder verder geen storingen of meldingen weer?

Indien dit allemaal ok is, bent u klaar met het onderhoud van uw waterontharder!

Laat niks aan het toeval over, schakel een professional in

Het kan lonen om een professional te raadplegen. Waterontharders zijn vrij complexe apparaten. Een professioneel onderhoud van uw waterontharder is een veilige keuze. Uw toestel verdient de juiste zorg en toewijding. Anders is het zonde van uw investering.