Onderhoud van een waterverzachter

Het belang van onderhoud van een waterverzachter

Bent u op zoek naar de beste waterverzachter? Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? Wist u dat het belangrijk is om uw waterverzachter goed te onderhouden?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterverzachter installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Onderhoud van een waterverzachter

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

Onderhoud van een waterverzachter

Onderhoud van een waterverzachter

Onderhoud van een waterverzachter

Het is een complete reis van onzuiver naar zuiver en puur water uit de kraan. De ziekteverwekkers en virussen gaan direct door het riool en als dit voedingswater door het filtermembraan heen gaat, komt er zuiver water in de tank terecht.

Waarom is er van een waterverzachter nodig?

Niemand zal de voordelen van het gebruik van zuiver water onderschatten. Het onderhoud van een waterverzachter is nodig, zodat er een constante stroom van schoon water is en blijft. Aangezien het onderhoud van een waterverzachter gewoonlijk lage productiekosten heeft, garanderen ze wel dat er altijd zuiver water aanwezig is.

Omdat de bacteriegroei in het water, door het proces van omgekeerde osmose, steeds gespoeld moet worden, is het heel belangrijk dat de filters schoon en actueel blijven, Waterverzachters zijn er in verschillende soorten waaronder magnetische verzachters, zout vrije verzachters, waterverzachters met meting en niet-elektrische verzachters. Het onderhoud van een waterverzachter hangt af van het type verzachter dat geïnstalleerd is.

Stappen om er zeker van te zijn dat het onderhoud van een waterverzachter verzekerd is:

1. Als u een verandering opmerkt in de waterzuiverheid van de watertank of afvoerbuis, controleert u dan het zoutniveau in het voedingswater. Op sommige geografische plekken die meer vatbaar zijn voor hard water (zoals plekken die dicht bij zee of meren liggen) kan het voedingswater een hoger percentage aan mineraal bezinksel hebben. Net zoals u op het uitgaande water moet letten, moet u dat ook bij het ingaande water.

2. Maak een schema wat vermeldt wanneer u de waterverzachter gecontroleerd heeft. Wanneer u een waterverzachter gebruikt op een bedrijfsterrein zullen het aantal controles vaker en nauwkeuriger moeten gebeuren dan wanneer u een verzachter heeft voor thuisgebruik. Zorg ervoor de controles niet alleen gebaseerd zijn op hoe het water eruit ziet en hoe het smaakt. De meeste fabrikanten kunnen u een pH test bieden, waarmee u het water kunt testen dat gezuiverd is.

3. Een variëteit aan zouten kan gebruikt worden voor het verzachten, bijvoorbeeld steenzout, zeezout en ingedampt zout. Het is belangrijk te weten dat het controleren van de zoutniveaus op reguliere basis een zeer belangrijk onderdeel is van het onderhoud aan waterverzachters. Niet iedere verzachter kan elke soort zout aan, dus moet u goed opletten welke zoutsoort u kiest.

4. Zorgt ervoor dat de pekeltank regelmatig wordt schoongemaakt. Bij de traditionele en moderne waterverzachter types moet de tank na ongeveer een jaar schoongemaakt worden. Er zijn sommige types verzachters, waaronder die die gebruik maken van magnetische velden voor ontzilting, die over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben.

Wat is de levensduur van een Waterverzachter?

De gemiddelde levensduur van een waterverzachter is over het algemeen erg lang. Het is aan te bevelen om de waterverzachters actief te onderhouden om de kwaliteit en de zuiverheid van het water te garanderen. De lange levensduur hangt voor een groot deel af van de hierboven genoemde 4 punten.

|info onderhoud van een waterverzachter|


Onderhoud van een waterverzachter

Onderhoud van een waterverzachter


Het onderhoud van een waterverzachter die werkt met zout

Een waterverzachter is over het algemeen opmerkelijk onderhoudsarm. Zeker voor een apparaat met zoveel voordelen in het huishouden. Toch zijn er wel een paar eenvoudige manieren om uw waterverzachter nog beter te laten werken en om de levensduur te verhogen. Waar kunt u dan aan denken? En welke soorten onderhoud kunt (of moet) u soms plegen ten behoeve van uw waterverzachter die werkt met zout?

Instellingen controleren

Het onderhoud van een waterverzachter vindt plaats in diverse stappen. U kunt doorgaans het beste beginnen met een controle van de instellingen, want een waterverzachter werkt optimaal indien de instellingen zijn aangepast op uw verbruik. Het komt echter regelmatig voor dat uw verbruik wijzigt, bijvoorbeeld omdat het aantal personen in uw huishouden is veranderd. Controleer daarom de instellingen en pas ze zo nodig aan.

Opnieuw meten waterhardheid

Uw verbruik is overigens niet de enige factor die u daarin moet meewegen. Ook de waterhardheid is een belangrijke factor in het bepalen van de juiste instellingen. En het zal u wellicht verbazen, maar ook de waterhardheid kan soms fluctueren. Het is daarom verstandig om bij uw onderhoud ook even de waterhardheid opnieuw te meten. Als die is gewijzigd, kunt u daar vervolgens de optimale instellingen bij kiezen.

In dit artikel leest u hoe u het best het onderhoud van een waterverzachter regelt.

Reinigen en controleren van de onderdelen

Als u de instellingen goed heeft gezet, is het tijd voor het reinigen en controleren van de onderdelen. Hiervoor haalt u het beste uw waterverzachter even uit elkaar. Zo heeft u optimaal zicht op de verschillende onderdelen en kunt u ook lastig te bereiken plekjes schoonmaken.

Let vooral op zoutresten. Meestal is dat het enige dat u hoeft schoon te maken. In uitzonderlijke gevallen kunnen zich ook bacteriën en/of algen ophopen in uw apparaat. U kunt dat bijvoorbeeld herkennen door een sponzige, groenige massa op een plaats waar water kan komen. Maak dit goed schoon met een borstel en laat het onderdeel daarna drogen.

Tijdens het schoonmaken is het ook zaak om even alle onderdelen langs te lopen. Controleer op sporen van slijtage en andere defecten. De meeste waterverzachters kunnen jarenlang mee zonder enig probleem, maar het is toch verstandig om dat periodiek even na te gaan.


waterverzachters prijzen offerte


Eventuele versleten onderdelen tijdig vervangen

Indien u een versleten onderdeel aantreft, is het verstandig om dat zo snel mogelijk te vervangen. Dat is om twee redenen belangrijk. Ten eerste werkt uw waterverzachter mogelijk minder goed. Op die manier kunt u sluipenderwijs toch weer hard water krijgen in uw huishouden, met alle gevolgen van dien. De gevolgen worden dan gewoonlijk pas na enige tijd zichtbaar. En dan is het vaak al te laat: apparaten kunnen zijn beschadigd, uw sanitair kan vol komen te zitten met kalkvlekken en zeepresten, en u kunt zelfs huidproblemen ontwikkelen. Wees er dus op tijd bij met het vervangen van onderdelen!

De tweede reden om snel te handelen als u een beschadigd onderdeel aantreft tijdens uw controle heeft te maken met de rest van uw waterverzachter. De onderdelen werken immers niet in strikte isolatie, maar juist allemaal samen. En dat betekent dat u een groter risico op meer schade loopt. Stel dat er een onderdeel is dat minder goed werkt. Grote kans dat daarmee andere onderdelen worden beïnvloed, op een manier die niet is voorzien door de fabrikant. De rest van uw apparaat slijt dan dus sneller. Dat is zonde van uw geld, dus vervang eventuele versleten onderdelen altijd tijdig.

Zoutreservoir schoonmaken

Er is altijd één onderdeel van de waterverzachter dat enige speciale aandacht behoeft: het zoutreservoir. Voor een waterverzachter die op zout werkt, is dat zout namelijk essentieel om te kunnen functioneren.

Begin het onderhoud van uw zoutreservoir altijd met het schoonmaken ervan. Dat kunt u gewoon op dezelfde manier doen als u reeds met de andere onderdelen heeft gedaan. Er is echter wel een speciaal aandachtspunt. In het zoutreservoir kunnen zich namelijk ‘zoutbruggen’ of, in andere woorden, zoutophopingen vormen.

Zo’n zoutbrug is op zichzelf geheel onschadelijk, hoewel de werking van uw waterverzachter erdoor verminderd kan worden. Het is dus zaak om een eventuele zoutophoping te verwijderen. Helaas gaat dat niet altijd even gemakkelijk. Het kan namelijk zo vast gaan zitten dat u het er als het ware af moet bikken. Doe dat altijd voorzichtig, zodat u het reservoir niet beschadigt. Een afwasborstel of zelfs een bezemsteel, van hout of kunststof, kan heel effectief zijn. Ook kunt u proberen het zout los te weken met wat warm water.

Let ook op dat er zich geen zout helemaal onderop het reservoir heeft verzameld. Het reservoir is pas goed schoon als u geheel geen zout meer kunt zien.

Tip: heeft u erg veel moeite om de zoutophopingen te verwijderen? Pleeg dan de volgende keer sneller onderhoud. Op die manier krijgt het zout minder lang de kans een hardnekkige accumulatie te vormen. En dan bent u heel wat sneller klaar met uw volgende onderhoud.

Zout bijvullen

Als u het reservoir goed heeft gereinigd, kunt u het weer bijvullen. Dat is geen ingewikkelde taak. Wel is het belangrijk dat u zorgvuldig en secuur werkt. Zo kunt u voorkomen dat het zout morst. Het opruimen is namelijk een lastig en vervelend werkje.

Zorg ervoor dat u het reservoir niet te vol maakt. Hoe meer zout u erin doet, hoe groter de kans op zoutophopingen. Beter kunt u iets vaker bijvullen met iets minder zout per keer, dan in één keer een enorme lading en heel lang niets. Daarnaast helpt het als u voor de beste kwaliteit zout kiest. Zelfs als de gebruiksaanwijzing van uw waterverzachter anders specificeert. Beter zout zorgt voor een langere levensduur van uw apparaat en minder en gemakkelijker onderhoud.

|info onderhoud van een waterverzachter|


Onderhoud van een waterverzachter

Onderhoud van een waterverzachter


Nacontrole

Bent u geheel klaar met het onderhoud? Loop dan nog één keer alles na. Zijn de instellingen correct? Werkt uw apparaat naar behoren? Is het water dat uit uw kraan komt lekker zacht en smakelijk fris? Geeft uw waterverzachter verder geen storingen of meldingen weer?

Is het antwoord vier keer ‘ja’? Gefeliciteerd! U bent klaar met het onderhoud van uw waterverzachter. Nu kunt u weer zorgeloos genieten van heerlijk kalkvrij water.

Speel op zeker, schakel een professional in

Het periodiek onderhoud van uw waterverzachter is in principe geen bijzonder ingewikkelde of tijdrovende kwestie. Toch kan het lonen om een professional in de arm te nemen voor uw onderhoudswerk. Het zijn namelijk toch vrij complexe apparaten. En het gaat wel om het water dat u iedere dag drinkt, waarin u iedere dag doucht en wat iedere dag door al uw apparaten vloeit. Bovendien hoeft u het om de kosten niet te doen of laten. Een professioneel onderhoud van een waterverzachter gaat immers toch al snel langer mee dan een exemplaar dat niet de juiste zorg en toewijding krijgt.

Conclusie: een goed onderhoud van een waterverzachter is altijd het beste, zo heb je een goed onderhouden waterverzachter.

Voor het correct functioneren van uw waterverzachter is enig periodiek onderhoud noodzakelijk. Hoewel het onderhoud van een waterverzachter doorgaans heel eenvoudig en snel is, en deze apparaten dus met recht onderhoudsarm genoemd kunnen worden, is dat toch het beste voor een optimale werking. Met eventuele professionele ondersteuning verlengt u zo het leven van uw waterverzachter. Wees dus verstandig en zorg bijtijds voor onderhoud.


waterverzachters prijzen offerte


3 stappen naar een perfect onderhoud van een waterverzachter

Bij de aanschaf van een waterverzachter kiest u voor een investering in de toekomst. Daar zijn 2 goede redenen voor. Op de eerste plaats omdat de kwaliteit van ons drinkwater, ondanks alle zorgen die er aan besteed worden, langzaam achteruit dreigt te gaan. Twee, omdat u, met name in die regio’s waar sprake is van hard water, de apparatuur beter beschermt tegen kalkafzettingen.

Waterontharder

Een waterverzachter maakt van hard water heerlijk zacht water. Op zich is dit dus al reden genoeg om op een waterverzachter over te stappen, mocht u dit nog niet gedaan hebben. Misschien twijfelt u nog. Overweeg dan eens het volgende.

* Dankzij de waterverzachter wordt hard water omgezet naar zacht water. Daarmee eindigt de kalkafzetting op uw douchewanden, in wasbekkens en in het wc-bekken. Plus, uw apparatuur heeft geen last meer van kalkaantasting. Deze zorgt voor extra kosten, aangezien het de verwarmingselementen hindert hun werk te doen. Een verwarmingselement dat vol gekoekt zit met kalk heeft meer energie nodig om zijn werk te doen en zal eerder stuk gaan.

Zo ontstaan extra kosten, doordat u meer energie verbruikt, door reparatie en doordat de levensduur korter wordt. Meer energie verbruiken is extra zuur wanneer u een apparaat van de klasse A+++ hebt aangeschaft om minder elektriciteit te gebruiken.

* Dankzij de waterverzachter wordt de kwaliteit van uw water duidelijk verbeterd. Dat kunt u zien, dat proeft u en dat heeft een effect op de smaak van uw thee en koffie.

* Uit onderzoek blijkt zo langzaamaan, dat de waterverzachter goed is voor de gezondheid van uw gezin. Dit heeft te maken met de kalk in het drinkwater. Dankzij de waterverzachter bevat het water veel minder kalk. Onderzoekers stellen dat langdurig water drinken dat veel kalk bevat, een negatief effect op uw lichaam kan hebben.

Het laten plaatsen van een waterverzachter is dus een prima keuze om geld te besparen en om in uw gezondheid te investeren.

Dit artikel gaat over het onderhoud van een waterverzachter.

Onderhoud van een waterverzachter

De waterverzachter wordt direct op de waterleiding aangesloten. Door gebruik van regeneratiezout vangt de ontharder kalk- en magnesiumdeeltjes op. Die worden door het zout gebonden en via de afvoer weggeleid. Biologisch 100% duurzaam, aangezien u alleen pekelwater af voert. Wat betreft het onderhoud van een waterverzachter geldt dat dit het best door de vakman gedaan kan worden. Ook hier zijn twee goede redenen voor.

De eerste is dat de vakman bij het onderhoud alles controleert, ontsmet en de waterverzachter afstelt door de hardheid van het water opnieuw te meten. De tweede reden is dat u op die manier uw garantie verlengt. Een waterverzachter die op een juiste wijze zijn onderhoud krijgt, kan zonder veel problemen tot wel 20 jaar uitstekend zijn werk blijven doen.

Zout toevoegen

Omdat de waterverzachter met zout werkt, is het van belang dat u regelmatig zout bijvult. In principe werkt een waterverzachter als volgt: per anderhalve kuub water verbruikt hij tussen 300 en 500 gram water, afhankelijk van de hardheid. Een doorsnee gezin gebruikt per maand circa 13 tot 16 kuub water. In de waterverzachter kunt tot 10 kilo zout kwijt. Dit betekent dat u bij hard water per maand 16;1,5 = 10,2 kilo zout verbruikt ofwel dat u dus een keer per maand het zout moet bijvullen.

Dit is een van de stappen die tot goed onderhoud bijdragen, want raakt het zout op en wordt het niet tijdig vervangen, dan wordt niet alleen de kwaliteit van het water direct weer minder. Het vervuilt tevens de waterverzachter. Een vervuiling die uiteindelijk weer in uw drinkwater terecht komt.

Vakkundig onderhouden van een waterverzachter

In principe geldt dat de waterverzachter een keer per jaar onderhoud nodig heeft. De vakman zal het apparaat compleet schoonmaken en ontsmetten, waar nodig onderdelen vervangen en het vervolgens opnieuw afstellen. Onderhoud is dus meer dan een poetsbeurt. Alle kleppen en membranen worden getest, ontsmet en, dit geldt zeker voor het membraan, want dat vangt de deeltjes op, waar nodig vervangen. Verder wordt het besturingssysteem nagekeken en getest.

Is dit gebeurt dan test de monteur het water op hardheid en stelt de waterverzachter nieuw af. Goed onderhoud van een waterverzachter helpt u dus ook om niet onnodig veel zout te gebruiken. Zout zal op den duur sporen nalaten ofwel aankoeken. Hierdoor wordt de werking van de waterverzachter aangetast. Door bij het onderhoud het aangekoekte deel te verwijderen en alles goed schoon te maken, werkt alles weer voor de volle 100%.

|info onderhoud van een waterverzachter|


Onderhoud van een waterverzachter

Onderhoud van een waterverzachter


Zelf onderhoud van een waterverzachter

U kunt zelf bijdragen dat de waterverzachter optimaal blijft werken. Door een keer per kwartaal, voordat u zout bijvult, het deksel van het reservoir van binnen goed schoon te maken. Doordat u het aanraakt, kunnen bacteriën achterblijven die, op den duur, een effect op de waterkwaliteit kunnen hebben. De kans op zich is gering, maar wanneer u toch zout moet bijvullen, is even met een doekje er langs vegen zo gebeurd.

Voorkomen is altijd beter dan achteraf spijt hebben. Verder geldt, zoals gezegd, dat het belangrijk is dat het zout op tijd wordt bijgevuld. Qua onderhoud rest hierna nog slechts een kleine taak voor uzelf, namelijk zo nu en dan even met een vochtig doekje de buitenkant schoonmaken.


waterverzachters prijzen offerte


Perfect onderhoud van een waterverzachter

De drie stappen naar perfect onderhoud van een waterverzachter kunnen we dan ook als volgt samenvatten.

Stap 1: vraag minstens 2 offertes aan. Vraag aan de aanbieder om in de offerte aan te geven hoeveel het jaarlijkse onderhoud van een waterverzachter kost en welke werkzaamheden verricht worden. Vraag ook welk -positief- effect onderhoud via de leverancier heeft op uw garantie.

Stap 2: schaf de waterverzachter aan die bij u past door te kijken naar de hardheid van het water. U kunt overwegen om water dat u voor het sproeien van uw tuin of het wassen van uw auto gebruikt, niet extra te laten ontharden. Bespreek de mogelijkheden met de aanbieder.

Stap 3: zorgt er voor dat altijd voldoende zout in de waterverzachter aanwezig is. Maak regelmatig de binnenkant van het deksel even schoon. Laat een keer per jaar de vakman kijken naar het onderhoud van een waterverzachter.

Op deze manier kunt u jarenlang genieten van een perfecte waterverzachter.