Negatieve gevolgen van hard water

Heeft hard water negatieve gevolgen?

Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? Wist u dat dit negatieve gevolgen heeft? Heeft u al eens gedacht aan een waterverzachter?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterverzachter installateurs in uw buurt:

waterverzachters - Negatieve gevolgen van hard water

Stap 1 van 2

Negatieve gevolgen van hard water
Negatieve gevolgen van hard water

Wat is hard water?

Wij spreken van hard water als er een grote hoeveelheid kalk aanwezig is in het water. Kalk bestaat in feite uit calcium en magnesium, de officiële naam voor kalk is eigenlijk calciumcarbonaat CaCO3. Deze stoffen zijn niet direct ongezond voor de mens maar geven veel kalkaanslag op huishoudelijke apparatuur en op bijvoorbeeld de douchewand. In ons land wordt het drinkwater uit de bodem gehaald. Onze bodem bestaat uit diverse kalklagen.

Hoeveel kalk aanwezig is in drinkwater wordt weergegeven in Duitse hardheid de dH. Dit houdt in dat 17.8 milligram aan kalkdeeltjes op 1.000 liter water de waarde van 1 dH is. Kalkafzetting vindt plaats als er minimaal 2.7 dH in het water zit. Kalk dat afgezet is kan je zien als het opgedroogd is. Het is zichtbaar op bijvoorbeeld een douchewand, een waterkoker, of een douchekraan.

Er is dan een harde witte aanslag aanwezig. Bij waarde tot 4 dH spreken wij nog over heel zacht water. Redelijk zacht water ligt tussen de 4 – 8 dH en als de waarde ligt tussen de 8 – 12 dH spreken we over gemiddeld water. Redelijk hard water ligt tussen de 12 – 18 dH en zeer hard water heeft een waarde tussen de 18 – 30 dH. Waterhardheid verschilt per locatie in België. Over het algemeen zal de hardheidswaarde altijd boven de 2.7 dH zijn.

De negatieve gevolgen van hard water

Hard water geeft kalkaanslag en verstoppingen en een vies uiterlijk aan het oppervlak. Het kan op lange duur zelfs leiden tot het defect raken van uw wasmachine omdat hard water ook de leidingen verstopt en mechanische delen niet optimaal meer werken bij teveel kalkaanslag. Kalk heeft erg hoge isolatie eigenschappen, dit is nadelig voor bijvoorbeeld warmteapparaten. Het terug te halen rendement neemt dan af en het apparaat kan sneller stuk gaan. Energiekosten nemen gestaag toe door een kalklaag die in dikte toeneemt.

Regelmatige ontkalking en schoonmaakwerkzaamheden zijn dus noodzakelijk. Het probleem is dat de schoonmaakmiddelen die hiervoor gebruikt worden vaak agressieve stoffen bevatten. Kalk is immers niet eenvoudig te verwijderen dus vereist het een krachtig middel. Voor het milieu is dit een kwalijke zaak omdat de restanten van deze schoonmaakmiddelen in het riool terecht komen. Zeep en afwasmiddelen lossen niet zo makkelijk op in hard water, dus moet er veel van gebruikt worden om tot het gewenste resultaat te komen.

Hard water en de gezondheid

Als wij zien hoeveel kalkaanslag er achter blijft op een kraan van hard water, dan gaan wij ons wellicht zorgen maken wat er in ons lichaam gebeurt als wij dit water drinken of met onze huid als wij een douche hebben genomen. Hard water droogt onze huid uit. Na een warme douche ervaren wij dat ook, onze huid voelt droog en strak aan. Uitdroging kan zelfs leiden tot huiduitslag, de huid kan gaan schilferen en jeuken.

Dit is bij koud water minder het geval. De kalkdeeltjes in hard water hebben uitdrogende en irriterende eigenschappen voor de huid. Kalkaanslag heeft tevens gevolgen voor onze hygiëne. Deze aanslag kan namelijk snel een poreus oppervlak vormen, hierop vormt zich dan een bio film die bestaat uit bacteriën en schimmels. Dit is niet gewenst in onze woonomgeving.

Voor mensen met bijvoorbeeld eczeem klachten is er niet direct een oorzaak te vinden in de waterkwaliteit. Vaak is er meer sprake van genetische of omgevingsoorzaken die een rol spelen. Zacht water is niet direct een medicijn voor de huidklachten maar toch zijn er diverse getuigenissen van mensen die na het plaatsen van een waterverzachter een vermindering zagen in hun huidklachten. Zacht water zal altijd beter zijn voor de huid dan hard water. Een waterverzachter kan dit zachte water geven in jouw huis en brengt vele voordelen met zich mee.

Dit artikel gaat over de negatieve gevolgen van hard water.

Een waterverzachter is de oplossing

Door het plaatsen van een waterverzachter is het hard waterprobleem gelijk verleden tijd. De waterverzachter wordt in principe direct op je waterleiding aangesloten door middel van een soort ‘bypass’ werking. Uw leidingwater wordt nu omgezet naar zacht water. Je beschikt nu over dit zachte water bij alle aftap punten in jouw woning. Door middel van een harsfilter wordt de kalk uit het leidingwater gefilterd.

Deze kalkverwijdering uit het water noemen wij ionenwisseling. Dit harsfilter zal op gegeven moment verzadigd worden met kalk. Om deze kalk van het harsfilter af te krijgen gaan we het spoelen met zout water, dit wordt in een zoutbak aangemaakt. Door deze spoeling wordt de kalk van het harsfilter verwijderd en ontstaat het zachte water. Dit spoeling proces gebeurt ongeveer bij elke 3000 liter doorstroom van water.

Er is een stroomaansluiting nodig voor de werking. Meestal wordt de waterverzachter aangesloten achter een watermeter, als daar ruimte voor is, zodat het zachte water door de hele woning beschikbaar is.

Wat bespaart u zoal door het plaatsen van een waterverzachter? U gaat besparen op energieverbruik, op schoonmaakmiddelen, op levensduur van apparaten, minder schoonmaken van douchewanden en dergelijke, uw wasgoed voelt zachter aan. Kalkaanslag kost altijd geld. Door een eenmalige investering in een waterverzachter ben je snel van al deze kosten en problematiek af. Een onderhoud van twee keer per jaar is voldoende om de waterverzachter in optimale conditie te houden. De levensduur van een waterverzachter is 20 tot 25 jaar.

De aanschaf van een waterverzachter is een investering die je uiteindelijk zelf weer terugverdient door eerder genoemde voordelen. De waterverzachter die jij wil aanschaffen moet dus ook zo goed mogelijk op jouw wensen worden afgestemd. Heb je wellicht behoefte aan meer deskundig advies, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan je graag te woord om de juiste keus te maken voor de juiste waterverzachter. Voor specifieke prijs- en productinformatie, advies op maat, en andere informatie kan je altijd contact met ons opnemen.

info negatieve gevolgen van hard water |


Negatieve gevolgen van hard water
Negatieve gevolgen van hard water

Hoe kan ik hard water voorkomen? 1 gouden tip: koop een waterverzachter

Hard water voorkomen met een waterverzachter

Hard water vormt vaak een bedreiging voor heel wat huishoudens, en dat vertaalt zich in kalkaanslag op leidingen en toestellen die gebruik maken van water. Gelukkig is er een eenvoudige manier om hard water zacht te maken, en wel door middel van een waterverzachter.

Een waterverzachter is een toestel dat hard leidingwater verzacht door het te filteren, waardoor dat water beter is voor zowel de waterleidingen, huishoudelijke apparaten én uw eigen gezondheid. Maar wat is en waterverzachter, en wat zijn de voordelen?

Wat is een waterverzachter precies?

Een waterverzachter kan gezien worden als een soort waterzuiveringsinstallatie, waarin zich hardkorrels bevinden. Deze filteren het water door middel van ionenwisseling, waarbij mineralen zoals calcium en magnesium uit het water worden getrokken. In de plaats daarvan geeft het natrium af.

Het filterproces begint bij het leiden van het water doorheen de ontharder, waar de met natrium geladen hardbolletjes hun werk doen. Dit natrium (of zout) doet men in de filter in de vorm van tabletten of korrels. Deze binden calcium aan zich en staan het natrium af, waardoor het water zachter wordt. Zodra de hardbolletjes vol calcium zitten, moet de filter gespoeld worden om opnieuw te werken.

Heeft u nog vragen over de negatieve gevolgen van hard water? Lees dan zeker verder!

De regeneratie van de waterverzachter

Dit spoelproces of regeneratie gebeurt doorgaans automatisch. In de filter bevindt zich immers een zoutreservoir, dat gebruikt wordt om het systeem te reinigen. Hierdoor ontstaan kalk en pekelwater, die langs het riool verwijderd worden.

Tijdens dit regeneratieproces kunt un dus geen gebruik maken van zacht water, maar het duurt slechts 20 minuten! De hardkorrels worden opnieuw verzadigd met natrium, waardoor ze weer hun werking kunnen uitvoeren. Het voordeel is dat dit proces steeds herhaald kan worden, waardoor een waterverzachter niet enkel een erg handige, maar ook een voordelige investering is!

In dit artikel leest u over de negatieve gevolgen van hard water.

Een extra zoutreservoir nodig?

Het zout is essentieel om de filter te kunnen regenereren, en een extra zoutreservoir maakt het bewaren van dat zout eenvoudiger. Vaak staat een ontharder immers op een onhandige en moeilijk te bereiken plaats (zoals de kelder). Een apart reservoir geeft u de mogelijkheid om de waterverzachter te verbinden vanop afstand (tot wel 5 meter), waardoor het eenvoudiger bijgevuld kan worden!


waterverzachters prijzen offerte


Heeft u een waterverzachter nodig?

Waarom is een waterverzachter nu precies nodig? Hard water bevat heel wat ionen van verschillende metalen, zoals calcium en magnesium. Daarbij bevinden zich vaak sulfaat en bicarbonaten in hard water, waardoor het niet de gezondste optie is voor het huishouden! Het tast zowel het lichaam als de waterleidingen en huishoudelijke apparaten aan – en een waterverzachter is dus zeker een goede investering!

Het nut van een waterverzachter in uw huis

Kalk doet zich op verschillende plaatsen in het huishouden voor, zoals de wasmachine, de waterkoker en het koffieapparaat. Dergelijke toestellen gaan hierdoor sneller verslijten, en de smaak van bijvoorbeeld thee of koffie zijn ook helemaal anders.

Daarbij ontstaat sneller kalk op de tegels in de douchecabine of het bad, en dat is zowel nadelig voor de werking als het uitzicht! Vaak maken mensen in dit geval gebruik van een gewone kalkreiniger of ander middel zoals azijn, maar beter nog voorkomt u de kalk in de eerste plaats door een waterverzachter te installeren. Zo bent u thuis altijd zeker van zacht, kwalitatief water, en bespaar je zowel geld als tijd op de lange termijn!

info negatieve gevolgen van hard water |


Negatieve gevolgen van hard water
Negatieve gevolgen van hard water

De vele voordelen van een waterverzachter voor de woning

Bepaalde woongebieden worden geteisterd door hard water, en de nadelen daarvan zijn daar dan ook duidelijk: een koffieapparaat dat niet goed meer werkt door kalkaanslag, bekalkte tegels in de badkamer, hogere stookkosten door een verminderde werking van de verwarming, enzovoort. Een waterverzachter is de perfecte oplossing voor dergelijke problemen, en biedt een aantal interessante voordelen:

1. U betaalt minder aan stookkosten

Een grote hoeveelheid kalk in het water gaat zich na verloop van tijd ook in de waterleidingen vastzetten, of de verwarming in de woning. Hierdoor slibt alles steeds dichter, met minder warm water als gevolg. Kalk is immers een isolerend materiaal, waardoor de afgegeven warmte van de radiator minder voelbaar is in huis!

Dit lagere rendement van verwarmingselementen kan ervoor zorgen dat u over een periode van 5 à 10 jaar tot wel 20 % minder warmte genereert – en dat kan u natuurlijk duur uitkomen! Dankzij een waterverzachter voorkom je verlies aan warmte en bespaar je dus heel wat op de lange termijn.

2. U gebruikt minder zeep en detergenten

Een waterverzachter kopen biedt daarbij het voordeel dat je jaarlijks tot wel honderden euro’s per jaar kunt besparen op zeepproducten. Middelen zoals glansmiddelen en waspoeder werken efficiënter in zachter water, waardoor u tot wel 30 % minder nodig heeft voor hetzelfde effect!

Heeft u nog vragen over de negatieve gevolgen van hard water? Lees dan zeker verder!


waterverzachters prijzen offerte


3. Textiel en huishoudelijke toestellen gaan langer mee

Alle toestellen die gebruik maken van water, zijn kwetsbaar voor de nadelige gevolgen van hard water. De kalk kan dan wel eenvoudig verwijderd worden met middelen zoals azijn, ook dit is geen echte oplossing: de levensduur van toestellen gaat hierdoor immers ook achteruit.

Een waterverzachter daarentegen voorkomt dat hard water in de apparaten terechtkomt. Hierdoor gaan dergelijke toestellen tot wel 30 % langer mee! Dit geldt immers ook voor kleding, aangezien de kalkaanslag via de wasmachine drastisch verminder wordt met een waterverzachter.

4. Een waterverzachter is milieuvriendelijker

Als u normaal gezien altijd flessenwater koopt, dan is ook dat bij aankoop van een waterverzachter overbodig. Een dergelijk systeem heeft immers niet enkel financiële voordelen, ze besparen u ook een hele hoop werk. Zo moet u geen tegelvloeren meer reinigen en koffieapparaten ontkalken met dure en gevaarlijk producten. Deze komen de natuur immers helemaal niet ten goede!

Een waterverzachter is de voordeligste oplossing voor uw huishouden

Hard water heeft alleen maar nadelen voor zowel het huishouden als uw eigen gezondheid, en een waterverzachter is dan ook een goede investering. Een dergelijk systeem biedt financiële voordelen, waardoor u de aankoopprijs op de lange termijn eigenlijk gewoon terugverdient! Als u op zoek bent naar een milieuvriendelijke, rendabele en eenvoudige manier om uw water te filteren, dan is een waterverzachter zeker en vast een aanrader.

info negatieve gevolgen van hard water |


Negatieve gevolgen van hard water
Negatieve gevolgen van hard water

7 negatieve gevolgen van hard water

Vaak weten mensen niet of ze hard of zacht water tappen. Het water dat uit de kraan komt kan van de ene tot de andere plek sterk verschillen. Hard water is water waar relatief veel kalk in zit. Hoewel het gelukkig geen gevolgen heeft voor onze gezondheid heeft hard water wel andere nadelen.

Zacht water heeft voordelen ten opzichte van hard water. Doordat er minder kalk in zacht water zit tast het onder andere uw huishoudelijke apparatuur minder aan.

Daarnaast kunt u met zacht water flink besparen op energiekosten. Met een waterverzachter kunt u, in een gebied met hard water, genieten van zacht water. Lees snel verder waarom dit van belang is. Wij zetten 7 negatieve gevolgen van hard water voor u op een rij.

1. Uw kleding slijt sneller

Allereerst is het zo dat kalk verschillende dingen aantast. Zo ook uw kleding. Waarschijnlijk herkent u het wel. Die mooie felgekleurde trui blijft helaas niet zo lang mooi, en al helemaal niet felgekleurd. De stof slijt en de kleuren vervagen. Hard water versnelt dit proces door de hoeveelheid kalk. Zonde van je kleding dus!

2. Kalkaanslag op glas

Die mooie glazen glanzen nooit meer zo mooi als toen u ze net kocht. Wat voor anti-kalk vaatwasser tablet u ook koopt, kalk blijft nu eenmaal achter op uw glazen. Ook uw ruiten lijden er onder. Echt streeploos schoonmaken is lastig bij gebruik van hard water. Kalk blijft zitten, ook als het water is weggepoetst.


waterverzachters prijzen offerte


3. Het water smaakt minder lekker

Zacht water smaakt beter dan hard water. Nu kunt u natuurlijk flessen bronwater kopen, maar dit is ook niet echt een voordelige oplossing. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor het milieu. Het vervelende aan dat hard water minder lekker smaakt is vooral dat water zo gezond is! Water drinken is nu eenmaal goed voor u, maar hoe minder lekker het is, hoe minder we het drinken.

Daarnaast zult u het misschien herkennen, zo’n vies olie laagje op je thee. Dit is geen olie, dit is kalk! Met zacht water smaakt dus niet alleen je water lekkerder, ook andere dranken waar je water voor gebruikt zullen lekkerder zijn met zacht water.

Heeft u nog vragen over de negatieve gevolgen van hard water? Lees dan zeker verder!

4. Het tast uw apparatuur aan

In huis maken we veel gebruik van huishoudelijke apparatuur waar water doorheen stroomt. Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, waterkokers, vaatwassers, wasmachines en drogers. Daarnaast hebben ook kranen, de verwarming en de douche te lijden onder hard water. Kalk is namelijk niet goed voor dit soort apparaten. Water stroomt er doorheen maar kalk blijft achter.

Kalk tast uw apparatuur serieus aan. Hierdoor slijten uw huishoudelijke apparaten sneller. Dit kan behoorlijk in de kosten lopen. Of dat nu reparatie- of aanschafkosten zijn. Met zacht water wordt de levensduur van uw apparatuur aanzienlijk verlengd!

info negatieve gevolgen van hard water |


Negatieve gevolgen van hard water
Negatieve gevolgen van hard water

5. Kalk heeft een isolerende werking

Kalk heeft een isolerende werking. ‘Nou en?’, hoor ik u denken. Nou, doordat kalk achterblijft in leidingen voor bijvoorbeeld de verwarming, kan dit nadelen met zich mee brengen. Zo wordt de warmte bijvoorbeeld minder goed over gedragen aan uw huis. Dit kan er voor zorgen dat u in de winter behoorlijk moet stoken. Zonde van de energie natuurlijk!

6. Hard water brengt hogere kosten met zich mee

Het lijkt niet veel uit te maken. Water is water, ja misschien is het wat minder lekker en laat het wat kalk achter. Zoveel kan het toch niet uitmaken? Toch wel!
Hard water brengt op termijn behoorlijk wat extra kosten met zich mee. Anders gezegd, u kunt heel wat kosten besparen met een water ontharder. Dit is waarom zacht water minder kosten met zich mee brengt:


waterverzachters prijzen offerte


7. Het milieu is minder goed af met hard water

• Doordat kalk isolerend werkt kan het zo zijn dat u loze energie verbruikt. Door de isolerende werking komt de warmte minder goed uw huis binnen. Dit kan behoorlijk oplopen in de energiekosten. Met zacht water is dit niet het geval. Er gaat dan een stuk minder energie verloren. Dit is te merken in de portemonnee!

• Kleding blijft langer mee, het lijkt misschien logisch, maar ook hier kunt u flink op kosten besparen! Kleding die lang mooi blijft is dus ook minder snel aan vervanging toe.

• Apparatuur wordt flink aangetast door kalk. Hierdoor gaan ze snel kapot. Niet alleen bent u met zacht water minder kwijt aan reparatiekosten, ook de aanschaf van nieuwe apparatuur zal minder vaak nodig zijn.

• Kalk, hoe krijg je dat weg? Juist, niet zomaar met water of zeep. Hier zijn speciale schoonmaakmiddelen voor nodig. Op jaarbasis kan dit behoorlijk in de kosten lopen. Daarnaast is het ook gewoon minder moeite als u niet telkens die kalkaanslag zou hoeven te verwijderen.

• Doordat zacht water lekkerder is kunt u voortaan prima water uit de kraan drinken. Dit is namelijk net zo lekker als bronwater uit flessen! Voortaan kunt u dus ook besparen op de aankoop van flessen bronwater.

Zoals we eerder kort hebben aangestipt kost hard water meer geld. Daarnaast is het in veel gevallen ook nog eens slechter voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan de hogere energierekening. Een hoger energieverbruik is niet alleen nadelig voor uw portemonnee, ook het milieu is hier niet bij gebaat.

Daarnaast is het ook milieuvriendelijker om water uit de kraan te drinken in plaats van het drinken van bronwater uit plastic flessen. Met een waterverzachter geniet u van lekker water. Daardoor is er minder plastic wat wordt weggegooid. Denk ook eens aan de transport en productiekosten van plastic flessen. Zacht water is dus ook nog eens beter voor het milieu.

Hard water heeft dus veel nadelen. Gelukkig kan hard water makkelijk worden omgezet in zacht water met een waterverzachter. Dit brengt veel voordelen met zich mee, denk aan lagere kosten op allerlei gebieden, minder kalkaanslag en een bijdrage aan het milieu. Een waterverzachter is een echte investering die uiteindelijk veel zal opleveren.