Industriële waterverzachter

Een industriële waterverzachter kopen? Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterverzachter installateurs in uw buurt:

industriële waterverzachter 2022 - waterverzachter prijzen vergelijken

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

industriële waterverzachter 2022 - Waterverzachter prijs vergelijken
Waterverzachters

Waarom een industriële waterverzachter zo trending is

De meeste consumenten zien hard water nog niet als een probleem. Het is eerder een ongemak. De gevolgen kunnen echter groter zijn dan het sanitair vaker te moeten onderhouden. Wie een waterverzachter voor professionele doeleinden gebruikt weet wel beter. Hard water kan tot grote problemen leiden. De kosten kunnen hoog oplopen als dure machines kapot gaan. Of wanneer waterleidingen zodanig aangetast zijn door kalksteen dat ze vervangen moeten worden. Daarom zijn waterverzachters vandaag onmisbaar voor bedrijven.

Wat is hard water?

In de natuur komt water zelden volledig zuiver voor. In drinkwater, dat uit de grond of uit natuurlijke bronnen en rivieren opgepompt wordt, al zeker niet. Er zijn altijd bepaalde opgeloste stoffen aanwezig. Waterzuiveringsmaatschappijen filteren daar een heel aantal stoffen uit. Kalk hoort daar niet bij. Want kalk is niet schadelijk voor de gezondheid.

Hard water is de verzamelnaam om de mineralen in het water aan te duiden. Hoofdzakelijk is dat calcium. Er zit bijvoorbeeld ook magnesium in. Zacht of onthard water kan nog steeds mineralen bevatten maar er zit dan weinig tot geen kalk meer in.

Waarom hard water schadelijk is voor apparaten

Kalk veroorzaakt de problemen. Het is bijvoorbeeld zichtbaar in uw douche of als u afwast. Niet meteen maar wanneer het water verdampt is. Dan pas ziet u de lelijke vlekken op kranen en ander sanitair verschijnen. Ook op uw vaat. Heel vervelend wanneer u bijvoorbeeld kristallen glazen hebt. Kalk slaat echter ook toe waar u het niet ziet. In de vorm van kalksteen. Daar ontstaan de serieuze problemen.

Kalk werkt bijvoorbeeld in op metalen onderdelen van apparaten. Daardoor ontstaat roest en slijtage. De levensduur van zo’n apparaat heeft daar danig onder te lijden. En de werking kan verstoord raken.

Daarnaast is er het probleem van kalksteen. Eens kalksteen zich gevormd heeft, is het moeilijk of onmogelijk te verwijderen. Kalksteen ontstaat wanneer warm water verhit wordt. Jammer genoeg zijn er veel voorbeelden van toestellen waarin dat gebeurt. De wasmachine is wellicht het meest gekende voorbeeld. Andere voorbeelden zijn de boiler, koffiezetapparaten en espressomachines. Het lijstje gaat door met stoomstrijkijzers, cv-installaties, enz. Eens uw toestellen aangetast zijn door kalk zijn ze niet meer te redden.

Ze vervangen is dan de enige oplossing. Stel u voor dat dit met de centrale verwarming gebeurt? Een kleine ramp toch.

Kwetsbare sectoren

Bepaalde sectoren zijn extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van kalk. Het gaat om bedrijven die dagelijks hard water gebruiken voor productie of als grondstof voor diensten. Bijvoorbeeld strijkateliers, wasserijen, chemische bedrijven, voedingsproducenten, enz. Dergelijke bedrijven werken met dure machines waar ze volledig afhankelijk zijn. Loopt er iets fout, dan kan dit grote economische problemen veroorzaken. Meer en meer bedrijven nemen daarom hun voorzorgen en installeren een waterverzachter. Industriële waterverzachters hebben een grote capaciteit. Zo kan het water op grote schaal onthard worden.

Ook wooneenheden zoals ziekenhuizen, hotels, appartementsgebouwen, woonzorgcentra, enz. gebruiken industriële waterverzachters om al hun bewoners van zacht water te voorzien. Een centrale waterverzachter is een stuk voordeliger dan een per wooneenheid.

Ook kleine bedrijven of eenmanszaken hebben de waterverzachters ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan kappers, restaurants en wasserettes. Een kapper biedt zijn klanten graag de best mogelijke verzorging. Een restaurant wil dat glazen en serviezen er altijd tip top uitzien. Voor deze zelfstandigen maakt een waterverzachter een groot verschil.

Hoewel hard water niet ongezond is, heeft het vaak een onaangename nasmaak. In tal van horecazaken is een waterverzachter dan ook de norm.

Wat doet een waterverzachter die werkt met zout?

Het proces van ontharden is relatief eenvoudig. Een waterverzachter bestaat uit een filter en een zoutreservoir. Hij wordt aan de waterleiding gekoppeld zodat het binnenkomende water eerst door de waterverzachter stroomt. In de filter zitten negatief geladen harskorrels. Die deeltjes trekken positief geladen calcium – en magnesiumdeeltjes uit het harde water aan. Zo blijven die deeltjes achter in de filter terwijl de rest van het water verder doorstroomt. Het harde water is nu zacht. Dit proces wordt ionenwisseling genoemd.

Waarvoor wordt het zout gebruikt?

De volgende stap in het proces is ‘de regeneratie’. Of het spoelen van de filter.
Als de filter verzadigd is, is ontharden onmogelijk geworden. Die kalkdeeltjes moeten dus eerst losgeweekt worden zodat de harsdeeltjes weer vrijkomen. Dat losweken gebeurt met zout. Vervolgens wordt de zoutoplossing afgevoerd via het riool. Dit komt dus nooit in de waterleidingen terecht.

industriële waterverzachter


industriële waterverzachter

industriële waterverzachter


Besparen dankzij een waterverzachter

Een waterverzachter is een langetermijninvestering. Bedrijven moeten dit zien als een verzekering voor hun voortbestaan. Ze kunnen dit ook inbrengen als kost. Als het toestel goed onderhouden wordt zal het 20 tot 25 jaar meegaan. Dat het zal renderen, daar bestaat geen twijfel over. De talloze voordelen spreken voor zich. (energiebesparing, verlengen van de levensduur van toestellen, …)

Een waterverzachter voor particulier gebruik

Ook in uw woning komt een waterverzachter goed van pas.

– Schoonmaakproducten werken zoals het hoort

– de was oogt een stuk frisser

– sanitair is vrij van kalk

– toestellen gaan langer mee

– zachter voor huid en haar

– vaat zonder kalkresten

Het lijstje is nog lang niet ten einde. Feit is dat kalksteen u grote kopzorgen kan bezorgen. Het is erg hardnekkig. Eens het gevormd is, is het moeilijk te verwijderen.

Stel u voor dat u uw centrale verwarming moet vervangen? Of uw waterleidingen? Een rampscenario. Als de loodgieter moet langskomen weet u dat u er niet goedkoop vanaf zal komen.

Met zacht water loopt u geen risico. U spaart een heleboel kosten uit. U verlengt de levensduur van uw toestellen. Ze functioneren ook optimaal. Gecreëerde warmte wordt efficiënt gebruikt. Er gaat geen energie verloren. Zo kan u jaar in, jaar uit, elke keer weer meer winst halen uit uw waterverzachter.

Conclusie: een waterverzachter is een goede investering voor uw woning

Om geld te verdienen moet u eerst geld uitgeven. Dat credo is alom gekend in het bedrijfsleven. Het is dan ook logisch dat de zakelijke sector als eerste de voordelen van waterverzachters ontdekt heeft. Ook in uw woning maken ze het verschil.

In dit artikel leest u over de industriële waterverzachter


Industriële waterverzachter voor professionele toepassingen

Besparen met een waterverzachter

Een ondernemer moet aan heel wat zaken denken. Een daarvan, is het beheersen van de kosten. Een besparing is dan ook altijd interessant voor een bedrijf. Dankzij de investering in een waterverzachter wordt het mogelijk om de kosten te verlagen.

Waterhardheid en het nut van een waterverzachter

Het drinkwater in België is uitstekend van kwaliteit. Waar wel een verschil in zit, is in de waterhardheid. Die varieert van regio tot regio. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse graden. In België althans. In Nederland en Duitsland gebruikt men Duitse graden.

Een getal tot rond de 15 fH betekent dat u zacht water hebt. Alles daarboven is hard water. Dat is zo voor de meeste mensen in België. Onze bodems zijn over redelijk kalkrijk.

Franse Waterhardheid, in graden:

– 0 tot 7 fH: zeer zacht water

– 7 tot 15 fH: zacht water

– 15 tot 22 fH: gemiddeld water

– 22 tot 32 fH: vrij hard water

– 32 tot 55 fH: hard water

– >55 fH: zeer hard water

Hard water bevat veel calcium en magnesium. Deze stoffen vormen samen kalk. Ze hechten zich aan verwarmingselementen, laten sporen na op sanitair en verstoren de werking van zepen. Kalk kan grote problemen veroorzaken in toestellen en plaatsen waarin verwarmd water passeert. In waterleidingen en in een centrale verwarming bijvoorbeeld. Een wasmachine of een boiler zal minder presteren als hij te maken heeft met kalksteen. Er moet dan meer energie gebruikt voor hetzelfde resultaat. Zo gaan toestellen ook sneller kapot.

Een waterverzachter voorkomt deze problemen. Hij zet uw harde water om in zacht water. Zo hebt u nauwelijks nog last van kalk.

Een waterverzachter is kostenbesparend

Hard water verkort de levensduur van machines, laat sporen na en verhoogt uw energierekening. Voor een bedrijf houdt dit extra risico’s in. Dure machines en installaties zijn een investering op zich. Een bedrijf is er vaak ook volledig afhankelijk van. Gaat een machine kapot, dan kan dit uitdraaien op een financiële ramp. Een bedrijf kan dus maar beter zijn voorzorgen nemen.

Met een waterverzachter kan u problemen voorkomen. En besparen.

In dit artikel kan u lezen over de industriële waterverzachter.

Een waterverzachter is duurzaam

Een andere reden om een waterverzachter te installeren is de duurzaamheid van het toestel. Bij normaal gebruik is de levensduur van een waterverzachter 20 tot 25 jaar. In de waterverzachter zelf worden biologisch afbreekbare zoutkristallen gebruikt. Een waterverzachter is dus ook een milieuvriendelijk toestel. Een belangrijk punt voor de moderne ondernemer. Calcium en magnesium blijven achter in de filter van de waterverzachter.

Is die filter verzadigd, dan wordt hij gespoeld met een zoutoplossing. Daarna wordt het spoelwater via het riool afgevoerd. De afgevoerde stoffen zijn natuurlijk en vormen geen enkele bedreiging voor het milieu.

In dit artikel vindt u ook de voordelen van een industriële waterverzachter.

Voordelen van zacht water

De voordelen van zacht water zijn talrijk. Voor bedrijven die water als grondstof gebruiken is een waterverzachter een must:

– Geen verstoppingen door kalksteen.

– Geen kalkaanslag.

– Energieverbruik daalt. Hoe meer toestellen, hoe groter het verschil op uw factuur.

– De schoonmaak is minder intens: u wint tijd en er worden minder producten verbruikt.

– Uw investeringen zijn beschermd.

– Beter voor huid en haar.

– Zachter voor textiel.

– Aangenamer om te drinken. (ook in koffie en thee)

Welke soort waterverzachter?

Industriële waterverzachters hebben dezelfde werking als die voor particulieren.

In de meeste gevallen is dat volgens het principe van ionenwisseling.

Er is alleen een schaalverschil. Toestellen voor ondernemers hebben een grotere capaciteit. Hoe groter uw verbruik, hoe meer volume uw waterverzachter moet aankunnen.

Een waterverzachter die via ionenwisseling werkt, heeft enkele grote voordelen:

– gebruiksvriendelijk

– ononderbroken genieten van zacht water

– uitbreiding is mogelijk (extra filters, losse onderdelen, apart zoutreservoir)

– makkelijk te installeren

– eenvoudig te onderhouden

Om echt goed zicht te krijgen op alle mogelijkheden vraagt u het best een offerte aan. Doe dit bij een gespecialiseerde firma met een jarenlange ervaring. Zij kunnen u adviseren op basis van de waterhardheid en van uw waterverbruik. Zo kan de waterverzachter op maat van uw onderneming aangepast worden.

Ionenwisseling: eenvoudig uitgelegd

Toestellen die volgens dit principe werken bestaan uit:

1. een harscilinder: de eigenlijke filter

2. een zoutreservoir met regeneratiezout: om de filter te spoelen

3. besturing: om het spoelen van de filter of de regeneratie te regelen

In dit artikel leest u over de industriële waterverzachter voor bedrijven

hoe werkt het?

– In de filter zitten negatief geladen harskorrels.

– Die trekken positief geladen calcium – en magnesiumdeeltjes aan.

– Die laatste hechten zich vast aan de harsdeeltjes. Ze blijven dus achter in de filter.

– Het water stroomt verder door de filter. Dit water is nu zacht.

– Na enige tijd is de filter verzadigd. Dan start de regeneratie.

– De filter wordt gespoeld met een zoutoplossing.

– De harde deeltjes worden los geweekt. Intussen wordt het hars weer negatief geladen.

– Het zoute spoelwater wordt samen met de harde elementen via het riool afgevoerd.

– De waterverzachter is klaar om een nieuwe cyclus op te starten.

Andere technieken om water te ontharden

Natuurlijk zijn er nog andere technieken om water te ontharden. Bijvoorbeeld, via omgekeerde osmose. (eerder voor speciale toepassingen, complex proces) of met magneten (is af te raden, de werking is niet bewezen). Het ontharden via ionenwisseling is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk en doeltreffend proces. Vandaar dat deze techniek het meest gebruikt wordt.

Een investering met return

Een waterverzachter is betaalbaar maar ook niet goedkoop. Een ondernemer wil dat zijn investering opbrengt. In het geval van een waterverzachter mag u daar op rekenen. Wie al een waterverzachter heeft, twijfelt daar niet aan. Zacht water gebruiken zal u enkel voordelen opleveren. Zowel in gebruiksgemak, als financieel. Zorg er wel voor dat uw toestel goed onderhouden wordt. Ten minste één keer per jaar. Vul ook het zout op tijd aan. Als u deze regels respecteert, zal u 20 tot 25 jaar zorgeloos kunnen genieten van zacht water in uw bedrijf.

industriële waterverzachter


industriële waterverzachter

industriële waterverzachter


Industriële waterverzachter voor bedrijven

Voor appartementen, gemeenschappen en kleine bedrijven zijn er speciale waterverzachters ontworpen. Ze worden ook wel industriële waterverzachters genoemd. De capaciteit van deze ontharders is groter dan dat van de standaard woningmodellen. Ze moeten immers in staat zijn om binnen een bepaald tijdbestek veel meer water te ontdoen van kalk en andere ongewenste mineralen.

Hiernaast moeten de toestellen vlekkeloos kunnen opereren bij een lagere drukval, of schommelingen hierin. Industriële waterverzachters moeten ook voldoende flexibiliteit bieden om in een parallel-schakeling te opereren met meerdere toestellen, zodat de installatie altijd kan worden uitgebreid.

Waarom hard water een negatief effect op de bedrijfsvoering heeft

In nagenoeg alle gemeenten zitten er in het leidingwater aanzienlijk meer mineralen dan in gewoon water. Met name een hoog calcium of kalk gehalte zorgt voor de “hardheid” van ons water. Kalkdeeltjes die niet op een natuurlijke wijze in het water kunnen oplossen zullen zich proberen te hechten aan materialen die ze op hun pad tegenkomen. Kalkneerslag en kalkophoping kunnen binnen uw onderneming op allerlei manieren voor extra operationele kosten zorgen:

• Apparaten voor gebouwbeheer (boilers, koeling installaties, verwarming, pompen, …) en bedrijfsmachines die met water opereren moeten vaker een servicebeurt krijgen. Ondanks het extra onderhoud wordt hun levensduur ingekort door de voortdurende kalkaanslag.

• Apparaten en machines werken minder efficiënt, waardoor hun energieverbruik toeneemt.

• Waterleidingen verstoppen en moeten periodiek ontkalkt worden.

• Kranen functioneren slechter en moeten vaker vervangen worden.

• Vloeren, met name tegelvloeren, krijgen een doffe witgrijze aanslag en moeten met meer inzet en duurdere schoonmaakmiddelen worden gereinigd.

• Zeep en andere schoonmaakmiddelen lossen minder goed op in hard water, waardoor er meer nodig is voor dezelfde klus.

De werking van een waterverzachter

Een waterverzachter wordt meestal direct achter de watermeter geïnstalleerd. In de ontharder zit een harsfilter die onder meer calcium-ionen afbreekt en aan zich hecht. Alle kalk blijft dus in de waterverzachter achter, zodat er zacht, kalkvrij water door de leidingen van uw bedrijfspand stroomt. Afhankelijk van de hardheid van het leidingwater en het watergebruik van uw onderneming zal de filter zichzelf periodiek moeten reinigen.

Het zout in het reservoir zorgt ervoor dat het hars wordt ontdaan van alle kalk en andere mineralen. Deze hardheid mineralen worden tijdens de reiniging via de afvoerpijp weggespoeld. Bij vrijwel alle hedendaagse waterverzachters wordt dit regeneratieproces volledig automatisch uitgevoerd. U hoeft slechts de frequentie en het gewenste tijdstip voor de regeneratie in te stellen, en gemiddeld eens per maand het zoutreservoir aan te vullen.

Meerdere waterverzachters binnen een installatie

Voor een kleine onderneming, bijvoorbeeld een studentenverblijf met een paar kamers of een knus restaurant kan een enkele industriële waterverzachter voldoende zijn om al het kalk uit het water te halen. Voor de wat grotere operaties met een hoog waterverbruik kunnen meerdere waterontkalkers parallel aan elkaar gekoppeld worden binnen een Duplex, Triplex of Quadplex installatie. Zodra een ontharder verzadigd is, neemt een volgende de taak automatisch over.

industriële waterverzachter


industriële waterverzachter

industriële waterverzachter


Waarop u kunt letten bij de aanschaf van een industriële waterverzachter

Voordat u een waterverzachter aanschaft is het belangrijk dat u het leidingwater eerst goed laat opmeten. Als u de hardheid van het water kent, heeft u een beter beeld van de taak die de waterverzachter zal moeten verrichten. Bij de selectie van een specifiek model kunt u onder meer op het volgende letten:

• Het debiet: Dit geeft aan hoeveel water er binnen een bepaald tijdbestek onthard kan worden.

• Het zoutverbruik: Dit wordt aangeduid in gram per kubieke meter water en heeft betrekking op de hoeveelheid zout die de waterverzachter verbruikt om de filter te regenereren of reinigen.

• Het spoelwaterverbruik: Dit geeft aan hoeveel water er wordt verbruikt tijdens de regeneratie/reiniging van de filter.

• Het bedieningsgemak en de instellingsmogelijkheden van de waterverzachter.

• De gemiddelde levensduur van het toestel: Waterontharders gaan over het algemeen 20 tot 30 jaar mee.

De financiële voordelen van een waterverzachter

Met een ontharder binnen de waterhuishouding van uw hotel, appartementencomplex of fabriek stroomt er slechts zacht water door het netwerk en uit de kranen. Uw onderneming heeft totaal geen last van kalkaanslag, waardoor de operationele kosten omlaag gaan. De afschrijving op apparaten en machines wordt een stuk lager, omdat ze jaren langer meegaan. De maandelijkse energierekening gaat omlaag.

Er zijn geen kosten voor het ontkalken van leidingen. Bij het dagelijks schoonmaak binnen het bedrijf is er aanzienlijk minder reinigings- en desinfectiemiddel nodig. En er is ook minder arbeid nodig voor het onderhoud van het bedrijf. Bij elkaar opgeteld levert dit een aanzienlijke besparing op. De eenmalige kosten voor het installeren van een waterverzachter worden in de meeste gevallen binnen vijf jaar terug verdient. Hierna kunt u nog 15 tot 20 jaar van de financiële voordelen van uw waterverzachter genieten.

Additionele voordelen van zacht water

Naast kostenbesparing biedt ontkalkt water nog een aantal andere voordelen. Deze zullen afhankelijk van de aard van uw onderneming in meer of mindere mate van toepassing zijn:

• Zacht water kan veilig gedronken worden: Leidingwater dat door een waterverzachter is gezuiverd van kalk, magnesium en een deel van het ijzer is vergelijkbaar met bronwater.

• Kalkvrij water is gezond voor de huid en het haar: Kalkdeeltjes dringen door in de poriën en verstoren het werk van de huidvetten. Dit zorgt voor uitdroging en kan leiden tot diverse huidaandoeningen, waardoor eczeem en psoriasis. Calcium hecht zich ook aan de haarvezels, waardoor het haar zijn volume en glans verliest.

• Onthard water is zacht voor textiel: Kleding, linnengoed en andere textielproducten gaan langer mee wanneer ze met zacht water gewassen worden. Omdat ze geen last hebben van kalk dat zich aan de stof vasthecht komen ze ook zachter en kleurvaster uit de wasmachine.

• Alles wat met kalkvrij water wordt schoongemaakt ziet er stralender uit: Het gebouw en de volledige inventaris van uw wasserette, voedsel verwerkingsbedrijf of rusthuis oogt hygiënischer en krijgt meer glans.

Industriele waterverzachter
Industriële waterverzachters