Hoe werkt een waterontharder?
Hoe werkt een waterontharder: alles over de werking van waterontharders.
Een waterontharder werkt door mineralen in het water te verwijderen die kalkaanslag veroorzaken. Kalk is een opeenhoping van calcium en magnesium die zich vormt wanneer het water in leidingen of toestellen zit. Een waterontharder maakt gebruik van ionenuitwisseling, waarbij natriumionen worden uitgewisseld tegen calcium- en magnesiumionen. De mineralen worden dan weggespoeld met regelmatig geplande spoelingen.
Sommige mensen houden niet van dit idee van regelmatig spoelen omdat het waterverspilling is, maar door deze mineralen uit uw water te verwijderen gaat alles langer mee en werkt het beter! Het maakt de was ook schoner, want er zitten geen magnesium- of calciumionen in kleding die opgenomen kunnen worden .
Een waterontharder is een apparaat dat bepaalde mineralen uit uw leidingwater verwijdert om het zachter te maken. De meest voorkomende mineralen die verwijderd worden zijn calcium en magnesium, die samen kalkaanslag vormen in uw leidingen en toestellen.
De eerste stap van dit proces begint met het water dat de waterontharder binnenkomt via een toevoerleiding. De toevoerleiding heeft aan beide kanten een opening. Aan de ene kant komt vers, onbehandeld water om zich met de pekel of het zoutwater te vermengen, en aan de andere kant wordt afvalmateriaal afgevoerd nadat het onthard is. Hierdoor hechten de zoutionen in de zoutoplossing zich aan enkele van de mineralen die in het harde leidingwater aanwezig zijn.
De volgende stap is het ontharde water door een harsbed te laten gaan. Tijdens deze fase worden de zouten die door het inkomende harde leidingwater in het systeem werden gebracht, uitgewisseld tegen hardheidsmineralen die in suspensie blijven tot ze tijdens de terugspoeling (het laatste proces) worden opgevangen en verwijderd. Harskorrels werken als een ionenwisselaar waardoor calcium en magnesium worden uitgewisseld tegen natrium, dat beter oplosbaar is en in het water blijft.
Het harsbed fungeert als een reservoir dat beide soorten ionen vasthoudt totdat ze uiteindelijk uit het systeem worden afgevoerd tijdens de terugspoeling.
Wanneer het tijd is om het ontharde water in de leidingen van uw huis te lozen of te “back washen”, moet u ervoor zorgen dat u gebruikt het water voor geen enkel doel. Terugspoelen is een kritisch proces waarbij zout en mineralen uit uw harsbed verwijderd worden om het voor te bereiden op verder gebruik van het ontharde leidingwater.
De terugspoeling spoelt ook kleine deeltjes vuil of kalk weg die zich tijdens de normale werking op sommige harsbolletjes hebben opgehoopt, zodat ze kunnen worden hergebruikt. In een ideale wereld zou het water in de riolering geloosd worden om daar op de juiste manier te worden afgevoerd.
Maar als uw stad of gemeente een waterzuiveringsinstallatie heeft die regelmatig moet worden getest om aan de milieuvoorschriften te voldoen, dan kan het zijn dat er al een proces, “super chlorering” genaamd, is uitgevoerd tijdens het terugspoelen.
Na het terugspoelen begint de cyclus helemaal opnieuw, en u kunt zonder problemen genieten van zachter leidingwater.
Een waterontharder verwijdert dus mineralen die zorgen voor waterhardheid, een van de meest voorkomende waterkwaliteit problemen waar een huiseigenaar mee te maken krijgt. Hard water vernielt toestellen, laat een filmend zeepvlek achter in badkamers en keukens, en droogt haar en huid uit.
Met meer dan 85% van de mensen die afhankelijk zijn van hard water om te koken, schoon te maken en te baden, zijn waterontharders van vitaal belang. Een waterontharder bespaart u de vervanging van voortijdig vernielde boilers, schilferige kraankoppen en uren en uren van het opkuisen van zeepresten. Investeren in een waterontharder bespaart u tijd, energie en geld, en beschermt uw huis en uw eigendom.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Wat is een waterontharder?
Een waterontharder is een filtratie systeem dat calcium en magnesium mineralen uit uw water verwijdert door middel van een proces dat ionenuitwisseling heet. Een waterontharder pakt één van de meest voorkomende en verwoestende waterproblemen aan: hard water. Hard water richt een ravage aan in een moderne woning. De leidingen raken verstopt door kalkaanslag, waardoor de waterdruk afneemt.
Kalkaanslag verkort de levensduur van apparaten zoals vaatwassers, koffiezetapparaten en ijsmachines drastisch. Hard water vernielt warmwaterapparatuur. Hoe hoger de temperatuur van het water, hoe meer calcium en magnesium zullen stollen en verharden tot vaste afzettingen in uw warmwatertoestel. Als u in een gebied met hard water woont, kan het klinken alsof uw boiler popcorn knalt.
Dit komt doordat kalk zich heeft vastgezet op het verwarmingselement. Als de temperatuur van de boiler stijgt en de tank uitzet, beginnen de verkalkte steenafzettingen die zich op de verwarmingselementen hebben vastgezet, te barsten en uit te rekken. Door hard water veroorzaakte kalkaanslag is de boosdoener van dat popcorn-knallende geluid.
Zonder waterontharder heeft het wasgoed extra wasmiddel nodig om te voorkomen dat het er groezelig uitziet. De vaat komt streeploos en bevlekt uit de vaatwasser.
Uw douchegordijnen worden vuil en uw zeep en shampoo schuimen niet meer. Baden in hard water geeft uw huid jeuk en droogt uit en uw haar wordt futloos en plakkerig.
De hoeveelheid tijd, energie en geld die nodig is om de schadelijke neveneffecten van hard water op te ruimen is duizelingwekkend. Een waterontharder voor het hele huis is de oplossing voor de plaag van de hardheid van het water.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Hoe werken waterontharders?
Waterontharders werken door middel van een proces dat ionenuitwisseling heet en dat calcium en magnesium uit het water verwijdert. Wanneer het harde water in de mineralentank komt, stroomt het door een bed van bolvormige harsbolletjes. Deze plastic korrels, meestal gemaakt van polystyreen, zijn geladen met een natriumion.
De harskorrels zijn anionen, wat betekent dat ze een negatieve lading hebben. De calcium- en magnesiummineralen hebben een positieve lading, waardoor ze kationen zijn. Aangezien tegengestelde ladingen elkaar aantrekken, wordt de negatieve lading van de mineralen aangetrokken door de positieve lading van de harskorrels.
Wanneer het harde water door het hars stroomt, grijpen de korrels de mineraal ionen vast en verwijderen ze deze uit het water. Wanneer de korrel het mineraalion vastgrijpt, komt het natriumion vrij. De harskolom verwijdert alle hardheid uit het water dat door de mineralen tank stroomt, en het ontharde water stroomt naar uw huis.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Wat zijn de onderdelen van een waterontharder?
Een waterontharder bestaat uit drie onderdelen: een regelklep, een mineralen reservoir en een pekeltank. Deze drie werken samen om de mineralen uit hard water te verwijderen, de watertoevoer te controleren en het systeem periodiek te reinigen via een regeneratieproces.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
1. De mineraal watertank
De mineralen tank is de kamer waar het harde water wordt onthard. De watertoevoer leiding voert het harde water in de tank. Het water sijpelt door het bed van harskorrels, waardoor de water hardende calcium- en magnesiumionen worden afgezet. Het water verlaat de tank zacht en stroomt door uw leidingen naar uw huishoudelijke apparaten.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
2. De regelklep
De regelklep meet de hoeveelheid water die door de mineraal watertank stroomt en in uw huis terechtkomt. De klep bevat een meter die de hoeveelheid water meet die de mineraal watertank binnenstroomt. Wanneer hard water door de mineralen tank stroomt, wisselen de harskorrels hun natriumionen uit voor hardheidsionen.
Na verloop van tijd vermindert hierdoor de capaciteit van het hars om het water effectief te ontharden.
Voordat de korrels te zwaar belast worden met mineralen om calcium en magnesium ionen te kunnen blijven verwijderen, start de regelklep automatisch een regeneratiecyclus.
Deze maximale capaciteit is voorgeprogrammeerd in de boordcomputer van de regelklep en is gebaseerd op een aantal factoren, zoals de grootte van uw huis, het aantal bewoners, en de hardheid van uw water. Regelkleppen zijn vraaggestuurde regelaars, waardoor waterontharding eenheden uiterst efficiënt kunnen zijn.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
3. De pekeltank
De pekeltank helpt de waterontharder bij de regeneratie. Het is een kortere tank die naast de mineralen tank staat. De pekeltank bevat een sterk geconcentreerde oplossing van zout (of soms kalium) om de positieve lading van de harskorrels te herstellen. Zout wordt handmatig toegevoegd aan de pekeltank in de vorm van pellets of blokken. Deze lossen op in het water op de bodem van de tank.
Wanneer de regelklep registreert dat de ontharding capaciteit van het hars afneemt, wordt de zware pekel oplossing uit de tank gezogen en door het hars in de mineralen tank gespoeld. Als de pekeltank geen zout meer bevat, zal het water dat door het toestel loopt niet meer onthard worden.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Hoe werkt de regeneratie van de waterontharder?
Regeneratie cycli overspoelen de harskorrels met een sterk geconcentreerde pekel oplossing, waardoor de hardheidsmineralen worden weggespoeld en uit het systeem worden afgevoerd. De harskorrels worden opnieuw geladen om de hardheidsmineralen opnieuw te verwijderen.
Harskorrels zijn uiterst duurzaam en kunnen uw water gedurende twintig jaar of langer effectief ontharden. Waterontharders regenereren op één van de volgende twee manieren: co-current of counter-current regeneratie.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Co-current regeneratie cyclus
In een co-current regeneratiecyclus komt de pekel oplossing de mineraal tank binnen in dezelfde richting als de watertoevoer. De pekel oplossing stroomt over de diepte van het bed van harskorrels en een ionenuitwisseling proces vindt opnieuw plaats, alleen deze keer in omgekeerde richting.
Terwijl de pekel over de korrels stroomt, dwingen de zouten de korrels om de magnesium- en calciumionen vrij te geven in ruil voor het natriumion. Naarmate de pekel door de hars stroomt, vormt zich een steeds sterker geconcentreerde golf van hardheidsmineralen die door het hele systeem stroomt.
Terwijl de pekel oplossing meer hardheidsmineralen door het bed duwt, vindt er een continue uitwisseling en heruitwisseling van mineralen en regeneratie-ionen plaats.
Tegen de tijd dat het water de tank heeft verlaten, is de sterkte van de oplossing aanzienlijk verminderd. In een co-current regeneratiecyclus zullen de korrels met de hoogste lading zich aan de bovenkant van de tank bevinden. Bij co-current regeneratie wordt meer water en zout gebruikt om het regeneratieproces te voltooien dan bij counter-current.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Tegenstroom regeneratiecyclus
Bij een tegenstroom regeneratiecyclus komt het water de tank binnen via de bodem van het mineraal reservoir, waar het water gewoonlijk uitkomt. De tegenstroom cyclus loopt de pekel het harsbed op, beginnend op de bodem waar de harskorrels meestal het minst uitgeput zijn.
Dit betekent dat er minder hardheidsmineralen zijn die opnieuw uitwisselen tijdens de regeneratie cyclus. De pekel is minder uitgeput tegen de tijd dat het de top van het harsbed bereikt, waar de ontharder voor het eerst in contact komt met het harde water.
Een tegenstroom werkende waterontharder gebruikt 75% minder zout en 65% minder water dan een tegenstroom werkende waterontharder. Het verdeelt de natriumionen ook gelijkmatiger. In een tegenstroom cyclus zullen de meest hoog geladen parels op de bodem van de tank liggen, juist voor het water het huis verlaat. Dit worden ook wel hoog rendement waterontharders genoemd.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Wat verwijderen waterontharders?
Waterontharders verwijderen voornamelijk calcium en magnesium ionen uit hard water. Calcium (Ca2+) en magnesium (Mg2+) zijn de twee mineralen die de hardheid van het water veroorzaken.
Het ionenuitwisseling proces zal verder elk positief geladen ion (ook bekend als een kation) aantrekken en verwijderen. Dit kunnen ook andere mineralen zijn zoals ijzer en mangaan.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Verwijdert een waterontharder ijzer?
Waterontharders verwijderen ijzer (opgelost ijzer) wanneer het in lage hoeveelheden aanwezig is en het meeste ijzer in een oplosbare toestand is. IJzer maakt het water donkerder van kleur en laat zichtbare vlekken achter op uw toilet, badkuip en in uw gootstenen. IJzer in ferri vorm (onoplosbaar ijzer) is moeilijker te verwijderen met een waterontharder.
IJzerhoudend ijzer zal zich ophopen op het harsbed en weerstaan aan het terugspoelen van de regeneratiecyclus. Dit kan ijzerslakken in het ontharde water veroorzaken en de werking van de harskorrels aantasten. Wanneer opgelost ijzer wordt blootgesteld aan zuurstof, oxideert het en wordt het ijzerijzer.
Dus, ook al kan een waterontharder ijzer in opgeloste vorm verwijderen, als je veel ijzer in je water hebt, zal een deel ervan onvermijdelijk veranderen in een onoplosbare vorm.
Als je waterontharder grote hoeveelheden ijzer verwerkt zal je een chemische oplossing willen gebruiken om je ontharding bed te reinigen en de levensduur van je harskorrels te verlengen. IJzer wordt het best uit het water verwijderd door een ijzerfilter of een meer uitgebreid filtratie systeem zoals omgekeerde osmose.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Is zacht water veilig om te drinken?
Zacht water is veilig om te drinken. Tijdens het ionenuitwisseling proces geven de harskorrels natrium af aan het water wanneer ze de hardheidsmineralen te pakken krijgen.
Maar de hoeveelheid natrium in onthard water is niet ongezond, en is eigenlijk veel minder dan algemeen wordt gedacht. Als je matig hard water hebt, bijvoorbeeld vijf korrels per liter (ongeveer 86ppm), dan voeg je slechts 37 milligram natrium per liter water toe.
Dat is minder dan 2% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium. Een sneetje wit brood bevat ongeveer 170 milligram natrium, en een stuk pizza ongeveer 640 milligram. De hoeveelheid natrium die door waterontharders wordt toegevoegd is dus te verwaarlozen.
De hoeveelheid natrium die door een waterontharder wordt toegevoegd is lineair gerelateerd aan het aantal hardheidsmineralen dat wordt gereduceerd. Voor elke milligram hardheid in het water, geeft de waterontharder twee milligram natrium af. Dit wordt alleen problematisch als je in een gebied woont met extreem hard water.
Als uw water een hardheid van meer dan 400 ppm heeft, zult u een omgekeerd osmose systeem moeten installeren om het water te behandelen dat u drinkt en waarmee u kookt. Het omgekeerde osmose systeem perst water door een semipermeabel membraan dat bijna alle opgeloste vaste stoffen en zouten uit het water kan verwijderen.
Indien uw dokter u heeft aangeraden uw natriuminname te verminderen omwille van bloeddruk of nierproblemen, is het ook aan te raden een omgekeerd osmose systeem te installeren na uw waterontharder.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Heb ik een waterontharder nodig?
Als je leeft met verminderde druk door kalkaanslag in je leidingen, droog haar, stijf wasgoed en eindeloze reparatiefacturen voor je toestellen, dan heb je een waterontharder nodig. Hard water is geen probleem dat vanzelf overgaat en de kosten die hard water met zich meebrengt zullen alleen maar blijven stijgen.
Met een waterontharder zullen toestellen onvermijdelijk sneller stuk gaan dan hun verwachte levensduur. Als kalkaanslag zich blijft ophopen in uw leidingen, zal uw debiet blijven beperken en loopt u het risico dat de waterdruk in het hele huis wegvalt. Hard water is funest voor waterverwarmers, en zonder een waterontharder zullen uw energierekeningen de pan uit rijzen.
Als je water hard is, zal de eeuwige cyclus van reparaties en vervangingen doorgaan tot je huis beveiligd is met een waterontharder.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Hoeveel kost een water ontharder?
Een waterontharder voor een heel huis kost tussen de 600-1.500 euro. Als je huis in een gebied staat met hard water, is een waterontharder geen luxe, het is een integrale investering in je huis en je eigendom. De grootte van uw huis en de hardheid van uw water spelen een rol in de grootte en het model van de waterontharder die voor u geschikt is.
Onthoud dat, ondanks het hoge prijskaartje, waterontharders 20 jaar of langer meegaan. Ze hebben ook zeer lage maandelijkse werkingskosten. Ze hebben een minimum aan elektriciteit nodig om te functioneren (niet meer dan een wekker naast het bed).
De hars van de waterontharder kan meer dan 20 jaar meegaan indien hij goed wordt teruggespoeld. De enige echte maandelijkse kost is het bijvullen van de pekeltank met zout.
De industrie standaard is dat een huishouden van vier personen met een standaard waterontharder ongeveer 40 kg zout per maand verbruikt. Water met een hoog TDS-gehalte en een hoog ijzergehalte zal echter meer zout vergen om effectief te ontharden.
Een zak van 40 kg natriumchloride pellets varieert in prijs van 10-25 euro. Door over te stappen op een zeer efficiënte pekel installatie met tegenstroom wordt nog minder zout verbruikt.
Vergeleken met de dagelijkse kosten en frustraties die hard water met zich meebrengt, is een waterontharder uiteindelijk een investering die je een aanzienlijke hoeveelheid geld zal besparen. De kosten van de waterontharder of waterontkalker worden ruimschoots gecompenseerd door het geld en de energie die bespaard worden.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Hoe installeer je een waterontharder?
Een waterontharder moet zo dicht mogelijk bij het beginpunt van het water in het huis geïnstalleerd worden. Dit zorgt ervoor dat het grootste deel van je loodgieterswerk en toestellen de vruchten plukken van het vervoeren van het ontharde water.
Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat uw waterontharder zich vóór uw waterverwarmer bevindt, aangezien hard water de grootste schade toebrengt aan warmwatertoestellen.
Je zal de ontharder op een droge, vlakke plaats moeten installeren, zoals een kelder of garage. De ontharder moet dicht bij de waterleiding staan, een stopcontact om het systeem aan te zetten, en een afvoer voor de pekel oplossing van de regeneratiecyclus.
De meeste ontharders hebben een bypass ingebouwd in de inlaat en de uitlaat. Door een klep te verdraaien kan je de ontharder omzeilen in geval je er onderhoud aan moet plegen of zelfs wanneer je bezig bent met de installatie ervan.
Als de ontharder die je kiest geen bypass heeft, dan is het verstandig om er een te bouwen uit loodgieterswerk om de apparatuur te omzeilen voor het geval je het apparaat moet onderhouden.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Stappen voor de installatie van uw waterontharder:
1. Plaats de waterontharder. Zorg ervoor dat de ontharder correct geplaatst is. De inlaat moet verbonden zijn met de watertoevoer en de uitlaat moet in de richting van de warmwatertoestellen wijzen.
2. Sluit de watertoevoer naar uw huis af aan de hoofdleiding. Sluit de watertoevoer naar uw huis af om te voorkomen dat er tijdens het installatieproces lekken ontstaan. Zorg ervoor dat de watertoevoer van uw waterverwarmer is afgesloten, evenals de elektriciteit naar het apparaat.
3. 3. Laat uw leidingen leeglopen. Open nabijgelegen kranen of kranen op de benedenverdieping van uw huis om ervoor te zorgen dat al het water uit de toevoerleidingen van uw huis komt.
4. Knip de hoofdleiding van de watertoevoer door. Gebruik een pijpsnijder en knip de waterleiding door die naar de aanvoerleiding leidt. Dit is een filtratie-eenheid voor het hele huis, dus u moet de inlaat- en uitlaatleiding rechtstreeks op de waterleiding aansluiten.
5. Meet, snij en sluit de leidingen aan. Alvorens leidingen aan te sluiten op uw waterontharder, meet en snijdt u de leidingen op maat. Indien u koperen leidingen gebruikt, soldeer dan alle nippels en fittingen alvorens het toestel aan te sluiten op de bypass klep om te vermijden dat het plastic smelt.
Dicht alle schroefdraden af met loodgieter tape. Kunststofbuizen zoals PEX kunnen ook worden gebruikt. Hoewel er extra adapters nodig kunnen zijn, is flexibele buis veel gemakkelijker om mee te werken en kan gebruik maken van push-to-connect fittingen, waardoor u tijd bespaart en het gedoe van solderen.
6. Klem de afvoerslang af. De waterontharder moet de pekel oplossing afvoeren na de regeneratie cyclus. Klem de afvoerslang stevig af en voer hem in een speciale afvoer, zoals een vloerput of een gootsteen. Om te voorkomen dat de slang afvalwater overhevelt, moeten alle afvoerslangen een luchtspleet hebben.
Het uiteinde van de slang moet zich ten minste twee centimeter boven de afvoer bevinden. Een luchtspleet kan worden gebruikt om dit te bereiken, en kan vereist zijn afhankelijk van de plaatselijke loodgieter voorschriften.
7. 7. Sluit de overloop buis aan. Overstroming buizen zijn een extra voorzorgsmaatregel die ervoor zorgt dat de pekeltank niet overstroomt en overloopt. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor specifieke plaatsing van deze slang. De overloop buis kan ook een luchtspleet nodig hebben.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Waarom lekt mijn waterontharder?
Lekken van waterontharders worden hoofdzakelijk veroorzaakt door een probleem op het punt van installatie of door onderhoud. Bij de installatie van de leidingen naar uw ontharder, neem de tijd en zorg ervoor dat de schroefdraad goed zit en dat de koppelingen goed vastzitten.
Als de bypass klep gebarsten is, kan het systeem ook gaan lekken. Bypass-kleppen zijn voorzien van o-ringen die na verloop van tijd mogelijk opnieuw moeten worden gesmeerd of vervangen. Een gebarsten rotorklep of rotorklep afdichting kan ook de boosdoener zijn.
De rotorklep leidt het water door het systeem tijdens het ontharding- en regeneratieproces. Een versleten waterklep kan vastlopen en gaan lekken. Als de afdichting van de rotorklep lekt, is hij waarschijnlijk gebarsten en moet hij gewoon vervangen worden.
Het dagelijks gebruik van de waterontharder zou geen lekken mogen veroorzaken. Lekken kan ook gebeuren als u tegen de ontharder stoot en hem verdraait, waardoor de fitting loskomt.
Om dit te voorkomen moet u het toestel op een veilige en stabiele plaats installeren. Als je in een aardbeving gevoelig gebied woont, zet de ontharder dan zo vast dat als de fundering beweegt, de ontharder niet kan omvallen en de leidingen eruit trekken.
Als je waterontharder lekt tijdens de regeneratie, moet je wachten tot na de cyclus en dan het systeem inspecteren op scheuren of gebroken fittings. Je moet ook controleren of de afvoer niet verstopt zit met vuil. Een verstopte afvoerleiding kan tijdens de regeneratie van de ontharder losschieten en uw kelder of garage onder water zetten.
Om elektrische schokken te vermijden, mag u nooit een lek proberen te herstellen terwijl de ontharder is aangesloten op het stopcontact. Trek steeds de stekker uit het stopcontact voor u de ontharder gaat herstellen of reinigen. U moet ook de bypasskraan van de ontharder dichtdraaien om lekken te voorkomen en het toestel te isoleren van de rest van het leidingwerk in uw huis.
Indien uw ontharder geen bypasskraan heeft, sluit dan het water af aan de hoofdleiding. Indien u de oorzaak van het lek niet kan lokaliseren, bel dan een loodgieter of de dienst die het toestel geïnstalleerd heeft.
Uitgelegd: hoe werkt een waterontharder
Wanneer moet ik mijn waterontharder vervangen?
Waterontharders hebben meestal een levensduur van 15 jaar, maar waterontharders kunnen veel langer meegaan indien ze goed onderhouden worden. Ervoor zorgen dat de pekeltank nooit zonder zout komt te zitten verlengt de levensduur van het toestel. Het harsbed beschermen tegen hoge concentraties ijzer en mangaan zal het toestel ook beschermen.
IJzer vervuilt het hars en vermindert de ionenuitwisseling prestaties.
Hars reinigers verbeteren de regeneratiecyclus en helpen de harskorrels te ontdoen van mineralen die hardheid veroorzaken. Hars kan 10-20 jaar meegaan als het goed wordt onderhouden, maar sterk gechloreerd water zal de ionenuitwisseling capaciteit van de korrels snel uitputten.
Zware sediment niveaus zullen er ook toe leiden dat de zeven en injectoren in de regelklep voortijdig defect raken. Het is verstandig om een sediment filter voor uw waterontharder te plaatsen, vooral als u bronwater gebruikt met veel vuil en puin. Als u leeft met extreem hard water, kan het zijn dat uw systeem niet zo lang meegaat als iemand die matig hard water onthardt.
De verscheidenheid aan factoren maakt het moeilijk om een specifieke termijn te bepalen voor het vervangen van een waterontharder. Als het toestel meer dan tien jaar oud is en je merkt dat de ontharding prestaties steeds minder worden, kan het tijd zijn om in een nieuw systeem te investeren.
Toch kan een goede verzorging en onderhoud de levensduur van een waterontharder verlengen.
Wat is een zoutvrije waterontharder?
Een zoutloze waterontharder bestaat niet. Er bestaan zoutvrije waterverzachters die gebruik maken van sjabloon ondersteunde kristallisatie (TAC) in plaats van ionenuitwisseling om de hardheid van het water aan te pakken. TAC gebruikt kleine, bolvormige bolletjes om opgeloste calcium- en magnesiummineralen om te zetten in microkristallen.
Deze kristallen kunnen zich niet aan oppervlakken hechten, waardoor ze geen kalkaanslag in leidingen kunnen veroorzaken. Zoutvrije waterverzachters ontharden het water niet, het zijn antikalk systemen. Hoewel deze systemen effectief zijn in het voorkomen van kalkaanslag en het verwijderen van reeds bestaande kalkaanslag, bieden ze niet veel van de voordelen van waterontharding.
Ze verwijderen geen hardheidsmineralen uit het water. Ze zetten de hardheidsmineralen om, maar de verhoogde calcium- en magnesiumgehaltes zijn nog steeds in het water aanwezig. Dit betekent dat u niet veel van de voordelen van waterontharding zult zien, zoals helderder wasgoed en schonere vaat.
U zult nog steeds extra wasmiddel moeten gebruiken om de gewenste reinheid te bereiken. Er zal zich nog steeds zeepsop ophopen rond uw bad en douche. Uw douchekoppen en kranen zullen echter gevrijwaard blijven van kalkaanslag en u zult weer druk en doorstroming in uw leidingen zien.
Ga naar