Waterfilter of voorfilter voor uw waterontharder | vergelijk prijzen van waterverzachters in de buurt

Gebruikt u best een waterfilter of voorfilter voor uw waterontharder?

Vergelijk en ontvang vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterverzachter installateurs in uw buurt:

waterfilter of voorfilter

Stap 1 van 2

waterfilter of voorfilter
waterfilter of voorfilter

Een waterfilter of voorfilter voor uw waterontharder

Een waterontharder wordt meestal geïnstalleerd als u problemen heeft met hard water. Hoewel je het niet aan kraanwater kunt zien, is er een groot verschil tussen hard en zacht water. Hard water bevat calcium en magnesium. Dit zijn stoffen die de neiging hebben kalkaanslag te vormen. De hardheid van het water kan verschillen van streek tot streek en zelfs van stad tot stad. Als u in een stad of streek woont waar water met een hoge hardheidsgraad uit de kraan komt, is het raadzaam een waterontharder te installeren.

Door ionenuitwisseling zorgt de waterontharder ervoor dat hard water dat van het waterleidingnet uw huis binnenstroomt, wordt omgezet in zacht water. Met zacht water heeft u geen last meer van kalkaanslag op uw kranen en badkamertegels. U bespaart veel tijd omdat u geen kranen en tegels meer hoeft schoon te maken. Zacht water is ook beter voor uw huishoudelijke apparaten. Kalkaanslag in uw huishoudelijke apparaten verkort de levensduur ervan en u zult veel meer energie nodig hebben om ze te verwarmen. Steeds hard water drinken is niet goed voor je gezondheid, je huid en je haar.

Een waterontharder wordt geïnstalleerd aan het begin van de waterleiding, zodra het water het huis binnenkomt. In de meeste gevallen zal dit de meterkast zijn, maar het kan ook in de kelder zijn. Wanneer het water uit de leiding in de waterontharder komt, kunnen er echter zwevende deeltjes in het water zitten. Dit kan klein stof zijn, maar ook deeltjes die zich in de waterleiding hebben genesteld en met het water zijn meegevoerd. Op zich is dit niet schadelijk voor een waterontharder, maar de mogelijkheid bestaat dat de waterontharder sneller vuil wordt en vaker moet worden schoongemaakt. Om dit te voorkomen, kunt u een waterfilter installeren.


Wat is een waterfilter of voorfilter?

Een waterfilter is een filter dat alle onzuiverheden en zwevende deeltjes uit het water verwijdert voordat het de waterontharder ingaat. Om deze reden wordt een waterfilter ook wel een voorfilter genoemd. Nog voor het water in de waterontharder stroomt, is het al gefilterd. Hoewel het installeren van een waterfilter vóór een waterontharder niet altijd noodzakelijk is, kan het een goed alternatief zijn voor schoon water. Een waterfilter is geen vervanging voor een waterontharder. Stoffen als calcium en magnesium zijn nog in het water aanwezig. Hard water dat door het waterfilter gaat, wordt dus geen zacht water. Het heeft meer nodig dan dat, en dat is de taak van de waterontharder. Er zijn verschillende soorten waterfilters verkrijgbaar. Het type waterfilter dat u installeert, hangt af van waar u uw water van wilt zuiveren.

Soorten waterfilters voor waterontharders en hoe ze werken

Het meest gebruikte filter is het sedimentfilter. Dit filter heeft een soort zeef aan boord die alle grove vuildeeltjes opvangt. Het water stroomt door de zeef en komt zonder vuildeeltjes in de waterontharder. De zeef zelf zit in een glazen buis. Het hangt af van de mate van vervuiling van het water, maar na 2 tot 6 jaar moet deze buis worden vervangen. Verschillende soorten filters worden vaak gecombineerd. Het sedimentfilter is in de eerste plaats een zeer fijn filter dat grove deeltjes tegenhoudt. U kunt echter ook een groffilter stroomopwaarts plaatsen, zodat de grootste vuildeeltjes al uit het water zijn verwijderd wanneer het water het sedimentfilter bereikt.

Tenslotte kunt u na het sedimentfilter een koolstoffilter installeren. Een koolstoffilter kan geen vuildeeltjes uit het water filteren. Een koolstoffilter is uitgerust met actieve kool. Het water wordt door de actieve kool gespoeld, waardoor het een betere smaak en geur krijgt. De kleur van het water kan ook helderder worden gemaakt door een actief koolfilter. Er is ook een zogenaamd omgekeerd osmose filter. Dit filter wordt hoofdzakelijk gebruikt wanneer regenwater of grondwater door uw leidingen stroomt. Dit is een krachtiger filter dat in staat is verontreinigende stoffen zoals chloor en zware metalen uit het water te filteren. Dit filter is niet nodig als u normaal drinkwater van een waterleidingbedrijf door uw leidingen laat stromen.

Ook het onderhoud van een filter is zeer belangrijk. Als een filter vol vuil zit, kan hij geen vuil meer uit het water filteren. Maar dat is niet alles. Het vuil in het filter zal uiteindelijk ook de watertoevoer stoppen. Dit zal resulteren in een veel lagere waterdruk in uw kranen en toestellen. Als het koolstoffilter verstopt is, zult u merken dat smaken en geuren niet meer uit het water worden gefilterd. Afhankelijk van het type filter, kunt u het filter zelf reinigen of moet het worden vervangen. Een grove filter kan met de hand worden gewassen, terwijl een zeer fijne filter meestal niet kan worden gewassen en moet worden vervangen. Als u een waterfilter langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat u op vakantie bent, kunnen zich bacteriën in de filters ophopen. Het is dan het beste om de filters in hun geheel te vervangen.


Hoeveel kost een waterfilter voor uw waterontharder?

Het hangt van het type filter af hoeveel het u zal kosten om er een te kopen. Gelukkig vergen de meeste filters geen grote investering. Voor de installatie van een waterfilter kunt u rekenen op een gemiddelde prijs van 150 euro of meer, afhankelijk van het type. Er zijn ook waterontharders met een ingebouwd waterfilter. In dit geval hoeft u geen afzonderlijk waterfilter te installeren, maar is het inbegrepen in de aankoopprijs van een waterontharder.

Is een voorfilter noodzakelijk voor uw waterontharder?

Het is niet nodig een waterfilter of voorfilter te installeren vóór de waterontharder. Uw waterontharder zal perfect werken zonder een waterfilter. Maar het is zeker zinvol om een waterfilter te installeren. Zo bent u er zeker van dat er geen vuildeeltjes met het water in de waterontharder terechtkomen. Vuildeeltjes in het water kunnen vast komen te zitten op de bewegende delen van de waterontharder, waardoor deze minder goed werkt. Zonder waterfilter zult u uw waterontharder vaker moeten reinigen en loopt u het risico dat er vuildeeltjes in uw leidingwater terechtkomen. Dit is niet noodzakelijk schadelijk, want kraanwater is altijd gezond genoeg om te drinken. Maar als je een waterontharder hebt, kan een slechte vervuiling leiden tot een verkorte levensduur van de waterontharder.

Als u geen waterfilter wilt installeren, kunt u ook kiezen voor een model waterontharder met een filter. Het water uit de kraan stroomt rechtstreeks in de waterontharder, maar gaat eerst door het ingebouwde filter voordat het wordt onthard. Een nadeel kan de prijs zijn. Een waterontharder met een ingebouwd filter is duurder dan een zonder. Als u van plan bent een waterontharder te kopen, kunt u dit het beste met de leverancier bespreken. De leverancier kan u goed adviseren of u al dan niet een waterontharder met een ingebouwd filter moet kopen. De leverancier zal ook op de hoogte zijn van voorfilters. Natuurlijk spelen ook uw eigen wensen een rol. Heeft u extra gezuiverd water nodig? Dan is een filter aan te bevelen. Voor zieke mensen of mensen met een allergie, bijvoorbeeld, kan een waterfilter soms noodzakelijk zijn. Misschien houdt u niet van de smaak of de geur van gewoon leidingwater? In dat geval kunt u een koolstoffilter installeren om het water te ontdoen van vreemde geuren en smaken.

Ontvang nu offertes voor een waterontharder met waterfilter

Kiezen voor een waterontharder is altijd een goede keuze. U plukt daar de vruchten van, zoals geen kalkaanslag meer in uw badkamer, kranen en huishoudelijke apparaten. Dit zal de levensduur van uw huishoudelijke apparaten verlengen. En dat niet alleen. Omdat uw wasmachine, vaatwasser of waterkoker niet meer verkalkt zijn, warmen deze apparaten veel sneller op en hebben ze een langere levensduur. U bespaart ook op energiekosten, omdat de huishoudelijke apparaten geen extra energie hoeven te verbruiken om op te warmen. En natuurlijk is een waterontharder veel beter voor je gezondheid. Je krijgt niet te veel kalkaanslag, wat schade kan veroorzaken, en zacht water is veel beter voor je huid en haar. Kortom, er zijn veel positieve redenen om een waterontharder aan te schaffen.

Wilt u een waterontharder met waterfilter laten installeren? Dan profiteert u niet alleen van zacht water, maar ook van bijzonder zuiver water zonder vuildeeltjes. Hier kunt u een offerte aanvragen voor een waterontharder met waterfilter bij verschillende leveranciers in uw omgeving. De installatie van een afzonderlijk voorfilter is dan niet nodig. De offertes worden automatisch naar uw inbox gestuurd, zodat u gemakkelijk een model en prijs kunt kiezen.

waterontharders
waterontharders

waterfilter of voorfilter