5 tips om de beste waterverzachter te kopen voor uw woning
De beste waterverzachter kopen voor uw huishouden
Een waterverzachter is de ideale investering als u niet langer geteisterd wil worden door hard water in de woning, maar net zoals bij alle aankopen is de zoektocht naar het beste systeem niet altijd eenvoudig. Een waterverzachter biedt ongetwijfeld belangrijke voordelen voor uw gezondheid, energieverbruik en huishoudelijke toestellen, maar hoe kiest u nu voor het beste systeem?
Bepaalde factoren bij een waterverzachter kopen, is het van groot belang om ene keuze te kunnen maken. Er is heel wat technische informatie, alsook verschillende keuzemogelijkheden, die de zoektocht naar ene goed systeem voor uw situatie moeilijker kunnen maken. Een duidelijk overzicht is dan ook zeker niet overbodig om die zoektocht vlotter te doen verlopen.
Belangrijke factoren bij de keuze bij een waterverzachter kopen
1. Een elektronische of hydraulische ontharder?
Bepaalde waterverzachters functioneren helemaal hydraulisch, zonder stroom, en worden daarom ook mechanische ontharders genoemd. Dit wil zeggen dat het toestel op waterdruk werkt en dus geen elektriciteit nodig heeft om het regeneratieproces aan te drijven. Dergelijke ontharders zijn ofwel tijdgestuurd, ofwel volumegestuurd, en gaan na een bepaalde tijd of een vaste hoeveelheid water regenereren.
Een elektronisch systeem regelt het proces dan weer automatisch, met behulp van een centrale computer. Het voordeel is dat alle processen heel nauwkeurig ingesteld kunnen worden. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat de ontharder geen spoelingen moet uitvoeren als u op reis bent.
De voordelen van een elektronische sturing
– het regeneratieproces is precies in te stellen, zodat zout en water bespaard kan worden
– er kunnen veel instelmogelijkheden toegepast worden
– er kunnen automatische spoelingen uitgevoerd worden
– het waterverbruik kan volledig gemonitord worden
De voordelen van een mechanische sturing
– u betaalt geen elektriciteitskosten
– de elektronica kan niet verstoord raken
– de bediening is heel eenvoudig
2. Een volume gestuurde ontharder of een tijdsgestuurde ontharder kiezen?
Vervolgens kunt u kiezen tussen ontharders die tijd- of volume gestuurde zijn. Deze laatste zijn erg populair omdat de hars kern pas na een bepaald volume water verzadigd is. Bij een tijdsgestuurde ontharder is dit afhankelijk van een bepaalde tijd.
Als u bijvoorbeeld een wekend weg bent en dus geen water gebruikt, houdt ene bijgestuurd systeem hier geen rekening mee. Het toestel voert hoe dan ook een regeneratie uit, ongeacht of u water verbruikt of niet. Het gevolg is een mogelijke verspilling van zout en spoelwater. De meeste systemen zijn tegenwoordig volumegestuurd én tijds gestuurd, waarbij u nog kunt kiezen welke instellingen u wilt.
3. Een simplex ontharder of een duplex ontharder kiezen?
Vervolgens kunt u nog kiezen tussen een simplex of ene duplex ontharder. Bij een simplex systeem is er slechts één cilinder aanwezig, waardoor u niet beschikt over zacht water als het toestel aan het regenereren is. Als u waterverbruik aan de hogere kant is, is dit misschien niet de beste optie.
Een duplex ontharder beschikt dan weer over twee cilinder, waardoor de toevoer van zacht water constant is. Terwijl de ene cilinder water regenereert, gaat de andere zacht water aanvoeren. Daarbij is de hoeveelheid beschikbaar water bij dergelijke systemen groter aangezien de twee cilinders aan elkaar kunnen worden geschakeld. Een goede oplossing dus als u op zoek bent naar ene waterverzachter die comfort biedt!
In dit artikel leest u over de beste waterverzachter kopen.
4. Het zoutverbruik en waterverbruik
Zout en water zijn onmisbaar bij het regenereren van de waterverzachter. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van het soort waterverzachter. Oudere modellen gebruiken veel meer zout en water dan de moderne toestellen. Als u een aankoop plant, is het belangrijk dat u zich informeer over het waterverbruik en zoutverbruik van verschillende ontharders tijdens het regeneratieproces. Het verschil betekent op de korte termijn misschien nog niet zoveel, maar na enkele jaren kan dat helemaal anders zijn!
5. Een onderhoudscontract of niet?
Vaak geven aanbieders van waterverzachters u de mogelijkheid om bij aankoop van een ontharder ook beroep te doen op een onderhoudscontract. Hierin zijn het aanvullen van regeneratiezout, het controleren van de filters en het reinigen van het systeem meestal inbegrepen, en dergelijke zaken komen dan ook goedkoper uit. Het is echter wel aangeraden om zoveel mogelijk informatie te verwerven over de voorwaarden van het onderhoudscontract, zodat u later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Het onderhoud is immers een belangrijke factor bij een waterverzachter. Zo moet er om de zoveel tijd nieuw zout aangekocht worden om het systeem goed te kunnen spoelen, en moet er ook gedacht worden aan reinigingsmiddelen die het systeem proper houden, waardoor het dus veel langer meegaat. Er zijn diverse soorten zout en middelen, en afhankelijk van het systeem dat u kiest, koopt u best ook de één of de ander.
De beste waterverzachter kopen voor uw woning, een heuse zoektocht
Er zijn dus heel wat factoren die bij de aankoop van een waterverzachter komen kijken, en dat maakt de zoektocht naar de beste ontharder niet altijd eenvoudig. Het grote aanbod aan verschillende systemen kan ervoor zorgen dat u het bos niet meer door de bomen kunt zien, en juist daarom is het belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren over de verschillende opties.
Aanbieders kunnen u gelukkig helpen bij het maken van de juiste keuze, waarbij wordt gekeken naar factoren zoals de grootte van uw woning, het gemiddelde waterverbruik, uw budget, enzovoort. Eenmaal u een geschikte kandidaat heeft gevonden voor uw persoonlijke situatie, zult u geen spijt hebben dat u die investering heeft gedaan. Een ontharder biedt immers niets dan voordelen voor uw huishouden, uw gezondheid én uw energieverbruik.
info waterverzachter kopen
De beste waterverzachter kopen voor uw woning
Als u overweegt om een waterverzachter aan te kopen voor uw woning, is het heel gemakkelijk om door het grote aanbod het overzicht te verliezen. Welke soorten waterverzachters bestaan er en welke is nu de beste?
Factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste waterverzachter zijn bijvoorbeeld: uw waterverbruik, de grootte van uw huis maar ook de ruimte die u heeft voor de plaatsing van een waterverzachter. In dit artikel zullen we duidelijk de verschillen uitleggen en ook vertellen wat de aandachtspunten zijn bij de aankoop van een waterverzachter.
Waarvoor is een waterverzachter handig?
Er zijn vele redenen waarom een waterverzachter onmisbaar is in huis. Een waterverzachter is een apparaat dat overtollig calcium uit het water haalt waardoor het water minder ‘hard’ wordt. Hierdoor hebt u bijvoorbeeld geen last meer van kalkaanslag in de badkamer of in de keuken en hoeft u uw huishoudelijke apparaten niet meer te ontkalken. Dit bespaart u heel wat tijd en het zorgt er ook voor dat huishoudelijke apparaten langer meegaan omdat ze niet aangetast worden door kalk.
Hoe werkt een waterverzachter?
Er bestaan verschillende soorten waterverzachters. Het meest voorkomende type is het model dat volgens het principe van ionen wisselwerking werkt. Bij dit type wordt het harde leidingwater eerst door een harsfilter geleid. In die filter blijven de ‘harde’ stoffen, zoals magnesium en kalk, aan de hars plakken en worden ze dus uit het water gefilterd.
Na enige tijd zijn de harsdeeltjes in de filter verzadigd. Dan wordt de filter gespoeld met een zoutoplossing. Dit wordt de ‘regeneratie’ genoemd. Na het spoelen is de harsfilter weer klaar voor gebruik. Dit proces gebeurt bij de meeste waterverzachters automatisch. Het regenereren duurt vaak niet zo lang en kan ‘s nachts gebeuren, zo ondervindt u geen enkele geluidshinder. Hoe vaak een waterverzachter moet regenereren hangt af van het waterverbruik, dit zal dus per huishouden verschillen. Hoe meer water u verbruikt, hoe vaker uw waterverzachter zal moeten regenereren.
Besturingssystemen van waterverzachters
Er bestaan verschillende besturingssystemen voor dit type waterverzachters: bijvoorbeeld regeneratie door volumesturing of door tijdsturing.
Bij volumesturing wordt de hoeveelheid onthard water gemeten.
Eens een bepaalde hoeveelheid water is onthard, start de regeneratie automatisch.
Een nadeel hiervan is dat het tijdstip waarop de regeneratie begint niet vrij kan gekozen worden.
Bij een tijdsgestuurde waterverzachter kunt u dit wél zelf bepalen, deze regenereert na een bepaalde hoeveelheid verstreken tijd. Het nadeel hiervan is dat als u uw waterverzachter te weinig laat regenereren, u hard water zal krijgen. Doet u het te vaak dan verbruikt u teveel onthardingszout. Het is dan moeilijk in te schatten na hoeveel tijd u de waterverzachter moet laten regenereren, zeker bij een sterk afwisselend watergebruik.
Waterontharders die werken met volumesturing werken met een mechanisch systeem. Er bevindt zich in de waterverzachter een meter die bijhoudt hoeveel hard water er al doorheen is gekomen. Als deze meter een bepaalde hoeveelheid bereikt, wordt de regeneratie in gang gezet. Een elektronische waterverzachter werkt daarentegen, zoals de naam het al zegt, op elektriciteit. Dit zijn tijdsgestuurde waterverzachters.
Bij deze exemplaren stel je een vast tijdstip in waarop de spoeling plaatsvindt. Een nadeel van deze uitvoering kan zijn dat het dus wel wat extra energieverbruik oplevert, een voordeel is weer dat u precies kan instellen wanneer de regeneratie plaatsvindt. Zo kan u de regeneratietijd zo instellen dat dit proces ergens ’s nachts gebeurt zodat er geen enkele last van ondervonden wordt.
In dit artikel kan u informatie vinden over de beste waterverzachter kopen voor thuis.
Waterverbruik
Een andere factor om op te letten bij de aankoop van een waterverzachter, is de capaciteit van het model. Hoeveel water kan het toestel ontharden? Het is dus van belang dat u weet hoeveel water er verbruikt wordt in uw huis.
Het verbruik hangt af van het aantal personen. Als er meer mensen in een huis wonen wordt er natuurlijk ook meer water verbruikt, en moet er dus ook meer water onthard worden.
Voor kleinere huishoudens geldt natuurlijk het tegenovergestelde.
De meeste fabrikanten werken echter met gemiddeldes van geschat verbruik per aantal inwoners. Zij kunnen u hierin perfect adviseren.
De grootte van een waterverzachter hangt ook samen met de capaciteit van het apparaat. Hoe groter de capaciteit, hoe groter het toestel zelf. Dat is dan weer van belang voor de plaatsing. Meestal wordt een waterverzachter achter de meterkast geplaatst.
Hier moet echter wel plaats voor zijn. Om een idee te geven van het formaat van een waterverzachter: de meeste zijn ongeveer zo groot als een vuilbak.
De aankoop van een waterverzachter
Een waterverzachter is relatief duur maar niet onbetaalbaar. Het is een investering die u veel kosten zal besparen. Daarom is het goed om uw verbruik en uw behoeftes volledig in kaart te brengen zodat u het model kan kiezen dat bij uw huishouden past. Hopelijk hebt u iets aan deze uitleg gehad en is het allemaal iets duidelijker geworden. Toch is het altijd aan te raden om nog eens een specialist te raadplegen. Zo weet u zeker dat u de waterverzachter vindt die perfect bij uw huishouden past.
info waterverzachter kopen
Hoe kies ik de beste waterverzachter?
Net zoals bij alle investeringen is de keuze tussen verschillende waterverzachters niet altijd eenvoudig. U gaat immers op zoek naar de ontharder die het best bij uw situatie past en uw noden het best vervult. Er zijn heel wat verschillende soorten ontharders en nog méér factoren waar u rekening mee moet houden bij de aankoop van een waterverzachter. Een duidelijk woordje uitleg hierover, is dan ook niet overbodig.
Wat is de beste waterverzachter voor mijn persoonlijke situatie? Heb ik nood aan een grote of kleine waterverzachter? Eén die veel water van produceren, of is dat niet nodig? Allemaal vragen die moeten beantwoord worden. Onderstaand overzicht maakt de zoektocht naar de beste waterverzachter een stuk eenvoudiger.
De belangrijkste factoren bij de zoektocht naar een waterverzachter.
Volgende factoren spelen een grote rol bij de keuze tussen de verschillende waterverzachters:
1. capaciteit van het systeem
2. het model van de waterverzachter – compact of met losstaande elementen
3. een simplex of een duplex waterverzachter
4. de kwaliteit van de waterverzachter
5. gebruikte regeneratiezout en het zoutverbruik
6. hoe zuinig is de waterverzachter
1. De capaciteit van het systeem
De hoeveelheid water die u gebruikt is een belangrijke factor bij de keuze van een waterverzachter. De beste manier om een goed zicht te hebben op waterverbruik is door uw factuur te raadplegen. Als u het echter niet weet, kunnen fabrikanten van waterverzachters altijd een schatting maken van die hoeveelheid op basis van uw huishouden. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal personen in het huishouden, enz. Op basis van dat verbruik zal vanzelf duidelijk worden op welk systeem u het best beroep doet. Zo krijgt u niet te weinig maar ook niet teveel zacht water.
2. Het model van de waterverzachter – compact of met losstaande elementen
Het spreekt voor zich dat waterverzachters in diverse vormen verkrijgbaar zijn. Zo zijn er ontharders die compact zijn (waarbij alle onderdelen onder dezelfde behuizing zitten). De ideale oplossing voor kleinere woningen of woningen waar niet veel plaats is. Grotere systemen zijn dan weer handig bij grotere woningen of bedrijven, aangezien daar meer plaats is.
Ook de plaatsing van de waterverzachter speelt een rol. Plaatst u het systeem in de garage of in de kelder? Dit is van belang voor het bijvullen van het zout.
3. Een simplex of een duplex ontharder – één cilinder of meerdere cilinders?
Een simplex systeem gebruikt slechts één hars-cilinder. Dat maakt dat er geen toevoer van zacht water mogelijk is terwijl het systeem regenereert. Dit omdat de cilinder gebruikt wordt voor het regeneratieproces en dus geen zacht water kan aanvoeren. Dergelijke systemen zijn vooral handig als het gaat om een plaats waarin een constante aanvoer van zacht water overbodig is, zoals de meeste huishoudens. De meeste woningen gaan bijvoorbeeld ’s nachts water genereren zodat ze dat water overdag kunnen gebruiken. Als dit voor u volstaat, dan kiest u best voor een simplex systeem.
Een duplex systeem is – zoals de naam eigenlijk zelf zegt – voorzien van twee cilinders, zodat er altijd zacht water beschikbaar is. De ene cilinder gaat dan regenereren terwijl de andere gewoon de aanvoer van zacht water mogelijk maakt. Heeft u in het huishouden of uw bedrijf nood aan een betrouwbare en continue aanvoer van onthard water? Dan is een dergelijk systeem ongetwijfeld de beste oplossing.
Dit artikel gaat over de beste waterverzachter kopen.
4. De kwaliteit van de waterverzachter
Natuurlijk is de kwaliteit van de waterverzachter één van de belangrijkste factoren. De prijs zegt vaak veel over de kwaliteit maar lang niet altijd alles. Het is dus aangeraden u op voorhand goed te informeren over de duurzaamheid van het systeem, welke uitbreidingen mogelijk zijn, de fabrikant, enz. Goede systemen hebben doorgaans minder onderhoud nodig dan goedkopere versies. Hiermee compenseren ze hun duurdere startprijs.
De kwaliteit van een ontharder hangt af van de kwaliteit van de onderdelen: zo zijn vooral de kleppen voor de waterstroom in de ontharder van belang, net zoals rubbers, afdichtingen, enz. Als dergelijke onderdelen van ondermaatse kwaliteit zijn gaat het systeem sneller defecten vertonen, wat onvermijdelijk tot meer herstelkosten leidt.
Informeer u dus goed zodat u de beste keuze kunt maken zo kan u een goede waterverzachter kopen!
5. Regeneratiezout en het zoutverbruik
Om een goede werking van de waterverzachter te verzekeren is hoe dan ook nood aan regeneratiezout, dat het systeem efficiënt spoelt. Dit maakt langdurig gebruik mogelijk. Afhankelijk van het soort zout dat u kiest betaalt u meer of minder. De keuze voor het zout hangt echter vooral af de waterverzachter die u koopt.
Regeneratiezout is essentieel om het systeem goed te laten functioneren. Het is dan ook de moeite waard om u erover te informeren. Er is keuze tussen bijvoorbeeld rotszout, gewoon zeezout en gedampt zout. Elk type heeft specifieke eigenschappen.
Zout in blokvorm is bijvoorbeeld meestal duurder dan korrelzout. Ga goed na welke soort bij welke waterverzachter gebruikt moet worden en kies de optie die het best aan uw verwachtingen voldoet.
Het zout in grote hoeveelheden kopen is vaak ook een goede manier om geld te besparen!
info waterverzachter kopen
6. Een zuinige ontharder
Naast het verbruik van zout is ook het stroomverbruik van belang. Een ontharder werkt immers de hele dag door (in de meeste gevallen) en kan dus een noemenswaardige hoeveelheid stroom verbruiken. Kiezen voor een zuiniger apparaat zorgt ervoor dat u die kosten enigszins kunt drukken.
Conclusie
Welke ontharder u ook kiest, het moet er één zijn die perfect aan uw verwachtingen en noden voldoet. Bovenstaande factoren zijn er slechts enkele die bij de aankoop van een ontharder een rol spelen. Ze tonen aan dat de zoektocht naar de beste waterverzachter uiteindelijke zal lonen.
3 kenmerken van de beste waterverzachters
Waarom een waterverzachter?
Waterontharders doen hun intrede in onze gezinnen. Dat is niet verwonderlijk, als u bedenkt dat hard water leidt tot een groter energieverbruik, schade aanricht aan huishoudelijke apparaten, niet goed is voor onze huid en ons jaarlijks heel wat extra geld kost. De beste waterverzachters voor particulieren zijn toestellen die werken met regeneratiezout. Lees in dit artikel wat de nadelen zijn van hard water, hoe een waterverzachter met regeneratiezout werkt en wat de kenmerken zijn van de beste waterverzachters.
In dit artikel zal u informatie terug vinden over de beste waterverzachter kopen voor thuis.
Waarom is hard water schadelijk?
Hard water is water dat veel calcium en magnesium bevat. Deze metaaldeeltjes zijn onvermijdelijk aanwezig in het leidingwater, omdat het water wordt opgepompt uit bodemlagen die deze metaaldeeltjes bevatten. De hardheid van water verschilt van plaats tot plaats. Hard water leidt onder meer tot onderstaande problemen.
• Hard water veroorzaakt de afzetting van kalk op alles wat ermee in contact komt. Dit verklaart de vieze kalksporen die u ziet op de randen van het bad, de kalkaanslag in uw koffiezetapparaat en het kalklaagje op het verwarmingselement van uw wasmachine. Het is niet eenvoudig om dit kalklaagje te verwijderen. U moet hiervoor speciale producten kopen, die heel wat duurder zijn dan gewone schoonmaakmiddelen.
• Omdat kalk zich afzet op de verwarmingselementen van boilers, wasmachines en andere toestellen, hebben deze elementen meer elektrische energie nodig om het water op de ingestelde temperatuur te brengen. Uw jaarlijkse elektriciteitsfactuur gaat de hoogte in.
• Bovendien verbruikt u meer wasproducten dan normaal. Hard water is er de oorzaak van dat wasmiddelen minder goed werken. Om uw kleren nog voldoende proper te krijgen, moet u meer wasproducten gebruiken.
• De kans op verstopping van afvoerbuizen en waterleidingen is veel groter bij hard water. U zult regelmatig een ontstopping firma moeten bellen, die veel geld vraagt om de leidingen in uw huis grondig te reinigen.
• Ook uw huid en uw haar lijden onder hard water. Als u zich regelmatig wast in hard water, droogt uw huid uit en krijgt u dof en stug haar.
De werking van een waterverzachter
De beste waterverzachters voor particuliere woningen gebruiken regeneratiezout. Samengevat werken deze toestellen als volgt:
• Het hard water wordt onthard door kunsthars korrels, die de magnesium- en calciumdeeltjes uit het water halen en natriumdeeltjes in de plaats geven. Zo ontstaat zacht water. De kunsthars korrels bevinden zich in een soort cilinder, waaraan het hard water wordt toegevoerd.
• Omdat de korrels uiteindelijk verzadigd geraken met calcium en magnesium, moeten deze regelmatig gespoeld worden. Dit spoelen noemt men ‘regenereren’. De regeneratie gebeurt met zout water, dat de waterverzachter aanmaakt met regeneratiezout. Dit zout moet regelmatig bijgevuld worden.
• Tijdens de regeneratie geven de verzadigde kunsthars korrels de opgenomen magnesium- en calciumdeeltjes af aan het spoelwater, en nemen ze natriumdeeltjes op. Het spoelwater wordt afgevoerd in het riool.
Wat zijn de kenmerken van de beste waterverzachters?
Er zijn verschillende types waterverzachters op de markt. Wat de beste waterverzachter voor uw woning is, hangt af van verschillende factoren. We bespreken hieronder 3 kenmerken die bepalen welke waterverzachter voor u de beste is.
1. Het waterverbruik is de belangrijkste factor die het benodigde volume van de waterverzachter bepaalt.
Bij een erg groot waterverbruik doet u er goed aan om een waterverzachter te kiezen die twee kunsthars cilinders bezit, zodat er tweemaal zoveel water gelijktijdig onthard kan worden. Er blijft dan ook steeds één cilinder in werking terwijl de tweede cilinder geregenereerd wordt. Houd eveneens rekening met de beschikbare ruimte. Als u op een klein appartement woont, zoekt u misschien naar een erg compact toestel.
2. De schommelingen op het waterverbruik zijn ook van belang.
Waterontharders werken met tijdsgestuurde of met volume gestuurde regeneratie. Als u elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheid water verbruikt, volstaat het om de regeneratie telkens na een vaste tijdsperiode te laten starten. Indien u echter de ene dag veel water verbruikt en de andere dag vrijwel geen water, hebt u een toestel met volume gestuurde regeneratie nodig. Dit soort waterverzachters houdt rekening met de exacte hoeveelheid water die reeds onthard werd na de laatste regeneratie, zodat de volgende regeneratie nooit te vroeg of te laat plaatsvindt.
3. Mechanische waterverzachters werken enkel op waterdruk en hebben geen elektriciteit nodig.
Deze toestellen zijn erg eenvoudig in het gebruik en hebben geen last van elektronische storingen. Ze beschikken echter over weinig of geen afregel mogelijkheden. Bij een elektronisch toestel bestuurt een microprocessor het apparaat. Dit soort waterverzachters kan heel precies ingesteld worden, zodat het toestel zo weinig mogelijk regeneratiezout verbruikt en de invloed op het milieu zo klein mogelijk is.
Wat de beste waterverzachters zijn, is voor iedereen verschillend. Vraag raad aan een ervaren installateur en bespreek met hem uw wensen. Hij zal u alle benodigde informatie geven, zodat u de meest geschikte waterverzachter kunt kiezen.
Dit artikel ging over waterverzachter kopen voor uw woning.
Ga naar