De Beste Waterontharder Voor Thuis

Hoe koop ik de beste waterontharder voor thuis?

Bent u op zoek naar de beste waterontharder voor thuis? Te hard water en teveel kalk in uw leidingwater? Hoe weet u nu dat u de beste waterontharder te pakken heeft?

Vergelijk en vraag vrijblijvend prijzen, modellen en advies aan bij waterontharder installateurs in uw buurt:

waterverzachters - De Beste Waterontharder Voor Thuis

Stap 1 van 2 - Waterverzachters

De Beste Waterontharder Voor Thuis

De Beste Waterontharder Voor Thuis

De Beste Waterontharder voor thuis

Eindelijk genoeg van de problemen die hard water veroorzaakt in uw huis? Genoeg van kalkaanslag en minder schuimende zeep? Dan is het tijd dat u een waterontharder installeert in uw huis. Bij het kiezen van de beste waterontharder voor thuis, is het belangrijk om er een te selecteren die zal zorgen voor de beste waterkwaliteit en een blijvende oplossing voor uw ellende.

Water, rijk aan verschillende mineralen zoals magnesium en calcium, is bekend als hard water. Normaal gesproken wordt het opgepompt uit de diepe ondergrond. Het is hier dat vele mineralen en bacteriën uiteindelijk in de watertoevoer doorsijpelen. Dit soort water brengt met zich twee belangrijke problemen mee, zoals hierboven vermeld: kalkaanslag en het voorkomen dat zepen en wasmiddelen goed schuimen.

Kalkaanslag gaat in wezen over de opbouw van afzettingen op de zijkanten van pijpen en andere machines, waardoor de doorstroming van het water vermindert en ze later verstopt. Het feit dat zepen minder schuimen, kan een groot probleem worden omdat er hogere hoeveelheden wasmiddel en zeep worden gebruikt. Verder wordt er altijd een dun laagje zeep gevoeld op de handen, op het haar bij het wassen en op het keukengerei wanneer u probeert de vaat te doen.

Maar hoe kies ik nu de beste waterontharder voor thuis?

Wat Is Waterontharding En Hoe Wordt Het Bereikt?

Waterontharding is het proces dat het verwijderen van de hardheid-ionen uit het water omvat. De hardheid-ionen kunnen verwijderd worden door een verplaatsing of door een volledige waterzuivering. Het kiezen van de beste waterontharder kan een moeilijke taak zijn, maar sommige zijn meer geschikt voor een bepaald soort gebruik dan andere.

Het eerste mechanisme om water zachter te maken, is het ionen harsuitwisseling mechanisme. Het is het meest voorkomende voor thuisgebruik. Het mechanisme omvat voornamelijk het gebruik van twee reservoirs en een regelklep. In een van de reservoirs vind de reactie plaats. Het bevat een aantal harsen die opgeladen worden met de pekel oplossing uit het andere reservoir. Het controle-reservoir houdt de instroom en afvoer van het water in de gaten en spoelt later de bak uit om eventuele resterende ionen uit te wassen.

De pekel oplossing is normaal gezien natriumhydroxide. Het verdringt de calcium-en magnesium-ionen uit het water en verzacht het voor gebruik thuis. Dit kan problematisch zijn omdat de hoge inname van natrium schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Een andere manier om water te ontharden, is distillatie. Het verzacht niet alleen het water, maar het zuivert het ook door de verwijdering van alle andere onzuiverheden. Er wordt een grote tank gebruikt waar het water wordt verwarmd.

Bij het langzaam bereiken van het kookpunt, verdampt het water en wordt gecondenseerd in een aparte scheiding met behulp van een spoel. Het afgescheiden water is volledig zuiver. Deze methode heeft een hoge energiebehoefte en kan duur zijn om het thuis dagelijks uit te voeren.

Een andere werkwijze die kan gebruikt worden om water te verzachten, is Omgekeerde Osmose. Het gaat vooral om het gebruik van een selectief doordringbaar membraan waar een hoge druk wordt uitgevoerd aan één zijde om water te zuiveren.

Het probleem met deze techniek is dat het een aanzienlijke verspilling van water inhoudt en de vereiste druk normaliter thuis niet kan bereikt worden.

Het kiezen van de beste waterontharder voor gebruik thuis kan dus moeilijk zijn. Alle methoden hebben hun specifieke voor-en nadelen. Destillatie heeft een hoge energiebehoefte, terwijl de omgekeerde osmose een aanzienlijk verlies van water inhoudt. Niet te vergeten, ze verwijderen beiden alle mineralen uit het water zodat het plat proeft.

Het ionen hars-uitwisseling mechanisme is de beste waterontharder om te gebruiken, maar de hoge inname van natrium brengt met zich tal van gevaren voor de gezondheid mee. Om dit te voorkomen, kan natrium in de pekel oplossing vervangen worden door kalium en de beste waterontharder is klaar om thuis gebruikt te worden.


De Beste Waterontharder Voor Thuis

De Beste Waterontharder Voor Thuis


7 tips: hoe koop ik de beste waterontharder voor thuis?

Wat is de beste waterontharder voor thuis?

Misschien hebt u ook last van kalkaanslag op waterkranen, badranden, waterkokers en dergelijke. De oorzaak daarvan is hard leidingwater. Het leidingwater bevat een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium. In sommige regio’s is deze concentratie hoger dan in andere regio’s. De waterbedrijven pompen immers water uit grondlagen, waarvan de samenstelling niet overal dezelfde is.

Water dat veel calcium en magnesium bevat, wordt hard water genoemd. Dit hard water veroorzaakt hardnekkige kalkaanslag die moeilijk te verwijderen is, maar ook leidt tot een hoger energieverbruik en snelle slijtage van apparaten, kledij enzovoorts. Om hard water zachter te maken, is een waterontharder met regeneratiezout het aangewezen hulpmiddel. In dit artikel bespreken we hoe je de beste waterontharder voor thuis kan kopen. Voor jou hebben we nu al 7 tips klaargezet.

Ontdek hier de 7 tips om de beste waterontharder voor thuis te kopen.

Hard water jaagt u op kosten

Hard water heeft nadelige gevolgen voor alles wat ermee in aanraking komt: waterbuizen, kranen, douchekoppen, elektrische boilers, stoomstrijkijzers, uw eigen huid en hoofdhaar, enzovoort.

• Uw was doen in hard water leidt tot snelle slijtage van uw kledij. De textielvezels kunnen niet goed tegen het calcium en magnesium in het water. Na een wasbeurt voelt uw kledij bovendien schurend en hard aan.

• De was doen kost bovendien meer geld, want u hebt meer wasmiddel nodig. Hard water werkt het effect van wasmiddelen tegen, waardoor u grotere hoeveelheid wasproduct moet toevoegen.

• De kalkaanslag op alles wat met hard water in aanraking komt, is niet gemakkelijk te verwijderen. U moet dure reinigingsmiddelen in huis halen om van de kalkaanslag af te geraken.

• Hard water heeft ook gevolgen voor uw energiefactuur. Omdat de kalkaanslag de warmteafgifte van een verwarmingselement tegenwerkt, verbruiken elektrische boilers, koffiezetapparaten, stoomstrijkijzers en dergelijke, meer elektriciteit dan normaal.

• In alle apparaten waarin hard water wordt gebruikt, zet zich kalk af op de inwendige onderdelen. Deze apparaten gaan sneller defect. Reparaties en vervangingen van huishoudapparaten kosten u jaarlijks handenvol geld.

• Omdat de kalkaanslag ook plaatsvindt in het inwendige van waterbuizen en waterafvoeren, geraken deze leidingen sneller verstopt. Een verstopping laten verwijderen door een ontstoppingsfirma is niet goedkoop.

• Voor uw eigen lichaam heeft hard water ook nadelige gevolgen. De poriën van uw huid geraken gemakkelijker verstopt door het aanwezige calcium en magnesium. Droge en geïrriteerde huid is het gevolg. Uw haar wassen in hard water leidt tot stug en dof haar, waartegen geen enkele shampoo is opgewassen.


waterverzachters prijzen offerte


Altijd zacht water in heel uw woning

U kunt ervoor zorgen dat heel uw huis voorzien wordt van zacht water. Daarvoor hebt u een waterontharder nodig. Er bestaan meerdere types waterontharders, die elk hun eigen werkingsprincipe hebben. Voor particulier gebruik is een toestel met regeneratiezout de beste waterontharder. Dit soort toestellen werkt als volgt:

• Om de hardheid van water te verminderen, moeten de calcium- en magnesiumdeeltjes zoveel mogelijk uit het water gehaald worden. Daarvoor zorgen speciale bolletjes van kunsthars.

• De kunstharskorrels zijn geplaatst in een cilinder, waaraan hard water wordt toegevoerd. Als hard water langs de korrels loopt, nemen de korrels magnesium- en calciumdeeltjes op. De korrels geven in ruil onschadelijke natriumdeeltjes af aan het water.

• Het water dat uit de cilinder loopt, is zacht water dat u in heel uw woning kunt gebruiken.

• Regelmatig moeten de kunstharskorrels gespoeld worden met zout water, omdat de korrels op de duur verzadigd geraken met calcium en magnesium. Het toestel maakt dit zout water zelf aan met regeneratiezout.

• Tijdens het spoelen geven de korrels het opgenomen magnesium en calcium af aan het zout water. Het zout water geeft op zijn beurt natrium af aan de korrels. Het spoelwater loopt weg in het riool. De eigenaar moet het regeneratiezout regelmatig bijvullen.

7 tips voor de aankoop van de beste waterontharder voor thuis


De Beste Waterontharder Voor Thuis

De Beste Waterontharder Voor Thuis


Hieronder 7 tips die u helpen om de beste waterontharder voor thuis aan te kopen.

1. Koop een nieuw toestel dat werkt op basis van regeneratiezout.

Andere types waterontharders werken veel minder efficiënt! Schaf vooral geen onbetrouwbaar tweedehands toestel aan.

2. Laat een ervaren installateur het gemiddelde dagelijks verbruik van water in uw woning bepalen.

Deze bepaling is erg belangrijk, want van uw waterverbruik hangt immers de noodzakelijke grootte van de waterontharder af.

3. Maak een keuze tussen een zuiver mechanisch toestel, dat uitsluitend op waterdruk werkt, of een toestel dat elektronisch wordt aangestuurd.

Mechanische waterontharders zijn goedkoper en eenvoudiger. Bij de duurdere elektronische toestellen is het echter mogelijk om het ontharding- en regeneratieproces zeer precies te regelen. Op termijn spaart u dankzij deze regelmogelijkheden heel wat geld uit wegens een lager verbruik van regeneratiezout.

4. Het regeneratieproces kan op twee manieren gestart worden: op basis van tijd, of op basis van het volume aan onthard water.

De tijdgestuurde toestellen zijn meestal goedkoper, maar houden geen rekening met de werkelijke hoeveelheid water die reeds werd onthard. Deze manier van aansturen kan voldoende zijn indien u elke dag dezelfde hoeveelheid zacht water nodig hebt. Als het waterverbruik in uw woning sterk schommelt, bent u beter af met een volumegestuurde machine. Het regeneratieproces vindt dan alleen plaats op het ogenblik dat het echt nodig is.

5. Ga na welk soort onthardingszout uw toestel nodig heeft.

Er bestaan verschillende varianten van regeneratiezout, onder de vorm van tabletten, of onder vorm van kristallen en korrels. Men onderscheidt eveneens rotszout, ingedampt zout en zeezout, die onderling verschillen in zuiverheid.


waterverzachters prijzen offerte


6. Laat de installatie en het afregelen van het toestel uitvoeren door een ervaren vakman.

Een goede waterontharder is niet goedkoop, en de plaatsing ervan is het werk van specialisten.

7. Vergeet niet om regelmatig preventief onderhoud te laten uitvoeren op uw waterontharder.

Ga op voorhand na wat de prijs is van dit preventief onderhoud.

Laat u goed informeren en maak de juiste keuze bij de aanschaf van een waterontharder.

Met een betrouwbaar toestel beschikt u voor heel wat jaren over zacht water in uw woning.


De Beste Waterontharder Voor Thuis

De Beste Waterontharder Voor Thuis


5 kenmerken van de beste waterontharder voor thuis

De beste waterontharder voor thuis in uw situatie

Als u thuis te maken krijgt met de aanwezigheid van kalk in het leidingwater, dan bent u ongetwijfeld op zoek naar een manier om dit probleem te verhelpen. Een waterontharder is dé oplossing. Een dergelijk systeem verwijdert efficiënt alle kalk uit het leidingwater, waardoor uw huishoudtoestellen niet langer worden geteisterd door een kalklaag, uw energiefactuur daalt door een betere werking van verwarmingselementen, enzovoort.

De zoektocht naar de beste waterontharder is er geen eenvoudige, en een duidelijk overzicht van belangrijke factoren is belangrijk. Voor elke situatie is er immers een andere beste optie. De volgende factoren bepalen de kwaliteit en de eigenschappen van een waterontharder – die zijn immers van belang als u erin wilt investeren!

1. Een waterontharder met de geschikte capaciteit

Waterontharders komen in ontelbare soorten en formaten, maar één van de belangrijkste factoren bij aankoop is de capaciteit van de ontharder. De capaciteit van een systeem wordt doorgaans bepaald door de grootte ervan, en hierover meer informatie verwerven is belangrijk.

De capaciteit heeft betrekking op hoeveel water het systeem kan ontharden voor het gespoeld moet worden. U kunt het vergelijken met een stofzuiger, waarbij de zak om de zoveel dagen vervangen moet worden. Zodra de filter verzadigd is met kalk moet deze geregenereerd worden, waarbij het kalk wordt afgevoerd naar het riool. Daarna kan de ontharder weer zijn werk doen. Een goede waterontharder heeft een capaciteit die perfect aansluit op uw waterverbruik, zodat die niet te veel, maar ook niet te weinig spoelt.

De zogenaamde regeneratietijd wordt bepaald door de precieze hardheid van het water en het dagelijkse waterverbruik. Als u een bepaalde capaciteit kiest, dan heeft dit een zogenaamde intervaltijd als gevolg, op basis van uw waterhardheid en verbruik. Het aantal mogelijkheden binnen waterontharders is oneindig, en u goed informeren over welke capaciteit u precies nodig heeft is dan ook niet onbelangrijk als u een dergelijk investering wil doen.


waterverzachters prijzen offerte


2. Een elektrische waterontharder of een ontharder op waterdruk?

De beste waterontharder voor uw situatie wordt ook bepaald door de werkwijze van het systeem. Zo zijn er elektrische ontharders en mechanische ontharders, die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben. Bij een elektrische ontharder wordt gebruik gemaakt van een soort agenda, aan de hand van dewelke de spoelingen op bepaalde tijdstippen uitgevoerd kunnen worden. Dit is erg handig als u bijvoorbeeld vaak op reis bent of op de baan, en u toch wilt dat het systeem op een vast tijdstip gespoeld wordt.

Een mechanische ontharder is dan weer ideaal voor huishoudens die regelmatig een spoeling nodig hebben, aangezien dit systeem zich baseert op het watervolume. Het nadeel is dan wel dat er soms spoelingen worden gedaan wanneer dat niet echt nodig is. Hierdoor loopt u het risico sneller water en regeneratiezout te verspillen! Tenslotte kost een mechanische ontharder geen elektriciteit, en kosten ze minder. De mogelijke verspilling van water en zout kan echter wel duurder uitkomen op de lange termijn!


De Beste Waterontharder Voor Thuis

De Beste Waterontharder Voor Thuis


3. Een tijdsgestuurde of volumegestuurde waterontharder?

Vervolgens kan er ook een onderscheid gemaakt worden tussen tijdsgestuurde en volumegestuurde ontharders. Bij volumegestuurde systemen wordt bepaald of de filter vol is afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid water. Dergelijke systemen kosten over het algemeen iets meer.

Waterontharders die op basis van tijd functioneren kosten doorgaans heel wat minder, en voeren een regeneratie uit van de ionenwisselaar na een vast aantal dagen. Dit gebeurt hoe dan ook, of het nu noodzakelijk is of overbodig. Dergelijke modellen kosten wel minder, maar zullen veel vaker spoelen en dus ook meer water en zout verbruiken op lange termijn.

4. Het gebruik van een apart zoutreservoir bij de waterontharder

Over het algemeen bestaat een waterontharder uit twee delen: de ionenwisselaar (dit is een soort cilinder waarom zich kunststof korrels bevinden die het water vrijmaken van calcium en magnesium) en een reservoir voor de opslag van het regeneratiezout. De meeste systemen hebben slechts één behuizing voor beide onderdelen, en worden dan ook compacte waterontharders genoemd.

Bij bepaalde ontharders wordt echter gebruik gemaakt van een scheiding van deze twee elementen, en heten dan ook duo-modellen. Dit is vooral handig in huishoudens waar de ontharder weinig plaats heeft, of als u ervoor kiest om het systeem in een kleine ruimte te plaatsen. Het reservoir kan immers op een zekere afstand geplaatst worden van de eigenlijke filter, waardoor deze minder plaats nodig heeft.

Zo kan het reservoir onder de trap geplaatst worden, en de ontharder in de meterkast. De twee worden verbonden door middel van een slang – de beste waterontharder dus als u weinig plaats heeft en toch wil genieten van de voordelen die zacht water biedt voor uw huishouden en uw gezondheid!


waterverzachters prijzen offerte


5. De regeneratietijd van de waterontharder speelt ook een belangrijke rol

Het harde water kalkvrij maken is een proces dat tijd vraagt, maar u wilt natuurlijk zoveel en zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van zacht water. Hoe trager het ontkalkingsproces verloopt, hoe groter de kans dat er meer kalk uit het water verwijderd zal kunnen worden door het zout. Bepaalde apparaten doen hier immers vaak maar 15 minuten over, en hoewel dit interessant klinkt is het eerder een nadeel dan een voordeel: de kwaliteit van de ontkalking zal immers niet zo goed zijn als bij een systeem dat een heel uur nodig heeft!

De beste waterontharder heeft een regeneratietijd die niet te kort, maar ook niet te lang duurt (afhankelijk van uw waterbehoefte). Doorgaans kunt u dit regeneratieproces ’s nachts laten doorgaan, zodat u er geen enkele hinder van ondervindt. Dan kan het proces gerust 5 uur duren, u gebruikt toch geen water! En de volgende dag heeft u dan zacht water on overvloed.

Een simplex waterontharder kan ofwel regenereren, ofwel zacht water aanvoeren, maar niet allebei. Dit is echter wel mogelijk bij een zogenaamde duplex-ontharder, die eigenlijk uit twee cilinders bestaat. Terwijl de ene cilinder het systeem regenereert, kan de andere zorgen voor de aanvoer van onthard water. Hierdoor bespaart u natuurlijk tijd, en kunt u op elk moment van de dag zeker zijn van kwalitatief, zacht water.


Waterverzachters